پروفایلتکنولوژی

بیرامه ساک؛ کارآفرینی خلاق از قاره‌ی سیاه

او بنیان‌گذار و مدیرعامل استارت‌آپ Kwely است.

قصه‌ها از کودکی راه‌شان را به دنیای ما باز کرده و همیشه آینه‌ای از خیال و حقیقت در برابر ما گذاشته‌اند. مرورِ حقیقت اما همان داستان تجربه‌ی زندگی‌های ناکرده است که اغلب آموختنی‌هایی با چاشنی جذابیت دارد. در این میان داستان زندگی آنهایی که مسیرشان را از دل دنیای تکنولوژی دنبال می‌کنند، پی‌رنگ متفاوتی دارد و هیچ شبیه داستان‌های کلاسیک نیست که در آنها موفقیت و شکست، فرمول یکسانی دارند. «پروفایل» قرار است روایت‌گر داستان مستند روزگار همین آدم‌ها باشد؛ آنهایی که نقش موثری در شکل‌گیری آنچه امروز به عنوان صنعت تکنولوژی می‌شناسیم، داشته و دارند؛ آنهایی که از انتخاب مسیر متفاوت نترسیدند؛ نه می‌خواستند قهرمان باشند و نه ضدقهرمان. «پروفایل» را پنج‌شنبه‌ هر هفته در آی‌تی ایران بخوانید.

***

ساختن و خلق کردن در دنیایی که اساسش بر فنا و زوال است، به پشتوانه‌ای معتبر و غنی از اراده نیاز دارد که این روزها اکسیری کیمیاست. با این همه جادوی علاقه و دلبستگی می‌تواند به هر رخوت و دلزدگی، رنگ تغییر بزند و مسیر را هموارتر کند؛ افسونی که «بیرامه ساک» را از دل قاره‌ی سیاه به ینگه‌ی دنیا کشاند و باعث شد که حالا به عنوان یکی از موثرترین زنان در صنعت تجارت الکترونیک شناخته شود. او برای ساختن دنیایی از مفاهیم تازه و مورد علاقه‌اش، از تکنولوژی کمک می‌گیرد. بیرامه ساک حالا صدای رسای زنان کشورهای آفریقایی در این عرصه است و تلاش می‌کند تا به آنها برای حضوری پررنگ و تاثیرگذار در دنیای مدرن کمک کند.

 

مهاجری علاقمند به سرگرمی‌های دیجیتال

بیرامه ساک در سال 1976 در غرب قاره آفریقا و کشور سنگال به دنیا آمد. با این همه او تا رسیدن به تقویم جوانی، زندگی در کشورهای آفریقایی مختلفی مثل نیجر را تجربه کرد. در نهایت اما ایالات متحده آمریکا، مقصد پایانی مسیر هجرت بیرامه بود. به این ترتیب در سال 1993 به دانشگاه خصوصی و تحقیقاتی میامی در ایالت فلوریدا رفت و در سال 1997 با مدرک کارشناسی رسانه و علوم کامپیوتری از آنجا فارغ‌التحصیل شد. او پیش از فارغ‌التحصیلی، وارد بازار کار شد و به عنوان برنامه‌نویس و مدیر پروژه به شرکت «پی‌پی‌آر کورپوریشن» (PPR Corporation) پیوست. بعد از حدود چهار سال، ساک به عنوان معاون بخش فروش فنی به استخدام شرکت «ست‌نت کورپوریشن» (SetNet CorporationSetNet) درآمد که در زمینه توسعه راهکارهای پیام‌رسانی بی‌سیم برای اپراتورهای موبایل فعالیت می‌کرد. بعد از سه سال فعالیت در این شرکت، او به عضویت مستقل هیئت مدیره شرکت «سی‌کا‌ایکس» (CKX, Inc.) درآمد؛ شرکتی که حالا با نام اینداستریال مدیا (Industrial Media) شناخته می‌شود و در زمینه تولید و توسعه محتوای سرگرمی فعالیت می‌کند. احتمالا کار در این شرکت باعث شد تا بیرامه ساک به فکر راه‌اندازی شرکتی در زمینه سرگرمی و تکنولوژی بیفتد؛ جرقه‌ای که به تاسیس شرکتی به نام «موزیک‌فون» (Musicphone) منجر شد. این شرکت در واقع اولین راهکار مبتنی بر تکنولوژی برای شناسایی و تشخیص موسیقی در حال پخش را در ایالات متحده آمریکا و کانادا ارایه داد و امروزه در گذر از تغییرات و خریدها، با نام «شَزَم» (Shazam) شناخته می‌شود که تقریبا برای تمام کاربران جهان شناخته شده است و شرکت بزرگ اپل آن را در سال 2018 با قیمت 400 میلیون دلار خرید.

بیرامه ساک در سال‌های بعد بیشتر به عنوان کارشناس رسانه‌های دیجیتال فعالیت کرد. او در سال 2007 یک شرکت دیگری را با نام «تِرد سولوشنز» (Third Solutions) راه‌اندازی کرد که بر سرمایه‌گذاری متمرکز بود. این شرکت که بعدها به «تی‌اس اینوستمنت هولدینگ» (TS Investment Holding) تغییر نام داد همچنین در زمینه‌های دیگری از جمله ارایه پلتفرمی برای ارایه رسیدهای دیجیتالی فعالیت می‌کرد. ساک در این شرکت علاوه بر مدیرعاملی، در سمت‌های دیگری از جمله مدیر ارشد تکنولوژی، عضو و بعدها رئیس هیئت مدیره هم مشغول به کار بود. در همین مدت بیرامه ساک عضویت در هیئت مدیره چندین شرکت فعال در زمینه رسانه‌های دیجیتال را تجربه کرد. او در نیمه سال 2014 اقدام به تاسیس استارت‌آپی با نام «آپ‌اسکن» (Upscan) کرد که اولین پلتفرم ارایه آنی کوپن‌های دیجیتال بود. ساک در سال 2015 گروه رسانه‌ای «وی‌او‌او» (VOO Media Group) را تاسیس کرد که به تولید و انتشار محتوای سرگرمی برای کشورهای جنوب آفریقا می‌پرداخت.

 

در تکاپوی توانمندسازی زنان

بیرامه ساک بعد از چندین تجربه حضور دیگر در هیئت مدیره‌های شرکت‌های مختلف فعال در حوزه‌های تکنولوژی و رسانه در آمریکا، در نهایت راهی کشورش سنگال شد. او در نیمه سال 2019 استارت‌آپ Kwely را در این کشور راه‌اندازی کرد که بازارگاهی آنلاین برای عمده‌فروشی محصولات بومی به صورت عمده و در الگوی بنگاه به بنگاه (B2B) است. ساک این شرکت را با هدف ایجاد اولین بازارگاه عمده‌فروشی نلاین برای محصولات بومی آفریقایی تاسیس کرد تا امکان ارتباط نزدیک با تولیدکنندگان محلی را داشته، آنها را با استانداردهای جهانی آشنا و همگام ساخته و در نهایت فرآیند صادرات محصولات‌شان را ساده‌تر کند. در واقع ساک با راه‌اندازی این شرکت باعث شده است تا ارزش محصولات بومی آفریقا در دنیای مدرن و دیجیتال بازتعریف شود و تولیدکنندگان در این کشورها، با چالش‌های کمتر و در فرآیندی ساده‌تر امکان حضور و رقابت در بازارهای بین‌المللی را داشته باشند. بیرامه ساک در این میان تمرکز بیشتری بر توانمندسازی زنان آفریقایی دارد و در این مورد گفته است: «من به دنبال ایجاد بستری برای حضور بیشتر زنان – به ویژه زنان آفریقایی- در عرصه تجارت الکترونیک و ترغیب آنها به فعالیت در این صنعت هستم.»

«من به دنبال ایجاد بستری برای حضور بیشتر زنان – به ویژه زنان آفریقایی- در عرصه تجارت الکترونیک و ترغیب آنها به فعالیت در این صنعت هستم.»

ساک حالا و در 46 سالگی به عنوان نماینده‌ای از زنان آفریقایی در دنیای تکنولوژی شناخته می‌شود که بیش از بیست سال تجربه کارآفرینی و مدیریت را توشه راه خود کرده است و حالا ریاست هیئت منصفه مدرسه بین‌المللی داکار و عضویت هیئت منصفه بنیاد قهرمانان تجاری آفریقا را به عهده دارد. او به تازگی از سوی کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد (آنکتاد)، به عنوان یکی از شش زن نماینده و فعال صنعت تجارت الکترونیک در کشورهای در حال توسعه معرفی و انتخاب شده است.

 

قسمت‌های قبلی پروفایل:

۱- آدام موسری؛ صدای رسای فیس‌بوک 

۲- لینا خان؛ سردمدار مبارزه با انحصارطلبی 

۳- ریما قریشی؛ یک مدیر بالفطره 

۴- کریستیانو آمون؛ مدیر جدید و خندان کوآلکام 

۵- اندی جیسی؛ مدیرعامل گران‌قیمت آمازون با تبار ایرانی

۶- آیلین لی؛ کاشف تک‌شاخ‌های سیلیکون‌ولی

۷- اریک یوآن؛ یک عاشق مصمم

۸- سوزان اثی؛ شیفته‌ی اقتصاد تکنولوژی

۹- امین ذوالفنون؛ از تار تا تکنولوژی

۱۰- جسیکا روزنورسل؛ مدیری با دغدغه‌های اجتماعی

 ۱۱- کریس یانگ؛ امید تازه‌ی مایکروسافت برای آینده

۱۲ ویتالیک بوترین؛ خالق اتریوم

۱۳- جن‌سن هوآنگ؛ یک مدیر هدفمند

۱۴ – ملانی پرکینز؛ ثروتمندترین زن جوان کارآفرین

۱۵- پت جلسینگر؛ ناخدای جدید اینتل

۱۶- الیزابت هولمز؛ ظهور و سقوط یک امپراطوری

۱۷- سوزان وجسیکی؛ ؛ قدرتمندترین زن در اینترنت

۱۸- کاتالین کاریکو؛ مبدع اولین واکسن کووید-19

۱۹- لیزا سو، یکی از بهترین مدیران صنعت نیمه‌رسانا

۲۰ – رید هستینگز؛ ایده‌پرداز صنعت سرگرمی مدرن

۲۱- سفرا کتز؛ در ستایش تجربه‌گرایی

۲۲- گویین شات‌ول؛ ستاره‌ی صنعت فضانوردی

۲۳-روث پورات؛ مهره کلیدی گوگل

۲۴- آیچا اِوِنز؛ ملکه‌ی صنعت خودروهای خودران

۲۵- امی هود؛ برگ برنده غول نرم‌افزاری جهان

۲۶- لیزا جکسون؛ سفیر اپل در حفاظت از محیط زیست

۲۷- آدام نیومن؛ زخم‌خورده‌ی جاه‌طلبی‌ها

۲۸- جولی سوییت؛ پرچمدار عدالت

۲۹- الیزابت چرچیل؛ در جستجوی ارتباطات مدرن

۳۰ – دمت موتلو؛ یک کارآفرین جسور

۳۱-جاش واردل؛ مبدع بازی آنلاین و پرطرفدار وردل

۳۲-کیتی هان؛ ملکه بازار رمز ارز

۳۳-برت تیلور؛ درخشش یک ذهن خلاق

۳۴-مارکس براونلی؛ اتاقی از آنِ خود

۳۵-اِوِن بلاس؛ سلطان افشای گجت‌ها

۳۶- مریسا می‌یر؛ افول یک ستاره

۳۷- تیم آرمسترانگ؛ مجذوب روزنامه‌نگاری دیجیتال

۳۸ -امید کردستانی؛ مرد چالش‌های سخت

۳۹- پریسا تبریز؛ قاتل باگ‌های امنیتی

۴۰ – جری یانگ؛ یک پیشاهنگ زیرک

۴۱-اسکات مک‌نلی؛ یک مدیر ثابت‌قدم

۴۲-چانگ‌پنگ ژائو؛ ناگهان ثروت

43-ژانگ ییمینگ؛ کارآفرین نوآور

44- کَرُل بارتز؛ بازمانده‌ی سرسخت

45- ریچارد لیو؛ جف بزوسِ چین

46- وینود خوسلا؛ سرمایه‌گذار بلندپرواز

47- بری‌یان آرمسترانگ؛ قهرمان ضد سیاست

48- پژمان نوزاد؛ یک سرمایه‌گذار امیدوار

49- جاستین سان؛ در رویای اینترنت غیرمتمرکز

50- مونا عطایا؛ کارآفرینی از دنیای مادران

51- جاناتان شوآرتز؛ مدافع آزادی بیان

52- داستین موسکوویتز؛ از فناوری تا نیکوکاری

53- مایک وینکلمن؛ طلایه‌دار هنر دیجیتال

54- امیلی چویی؛ مغز متفکر بازار دارایی‌های دیجیتال

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا