تکنولوژی

گزارشي از بازار دستگاه فكس و فتوكپي

نام نویسنده: مريم عسگري

دنیای اقتصاد –

برداشت اول
استاد روي جايگاه هميشگي‌اش نشسته و تند و تند مطالب مهم را مي‌گويد و دانشجويان يادداشت مي‌كنند. هرچقدر تلاش مي‌كني نمي‌تواني قلم را در دستت بگيري و حتي يك «واو» از آنچه مي‌شنوي روي كاغذ بياوري.انگار قلم و كاغذ با تو خصومتي ديرينه دارند!
نگاهي به اطرافت مي اندازي، ساير دانشجويان با نگراني سعي مي‌كنند تمام مطالب را روي كاغذ منعكس كنند. از اين همه خونسردي كه در وجودت تلمبار شد لجت مي‌گيرد، اما وقتي مي‌بيني همكلاسي‌هايت با جزوه‌هاي كامل در كلاس حضور دارند دلت گرم مي‌شود.
با خود مي‌گويي: «اين ترم هم مثل ساير ترم‌ها از جزوه همكلاسي‌هايم كپي مي‌گيرم.»
روزهاي پايان ترم و ايام امتحانات هميشه براي برخي دانشجويان كه حوصله جزوه نوشتن در كلاس را ندارند، روزهاي پرمشغله و البته پردلهره‌اي است. بايد كلي از همكلاسي‌ها خواهش و درخواست كني تا دل يكي از آنها به رحم بيايد و جزوه‌اش را براي يك ربع ساعت در اختيارت بگذارد تا بتواني از روي آن كپي بگيري.
از بدخطي جزوه و اخم همكلاسي‌ها كه بگذري، تازه بايد خان ديگري از هفت خان رستم را پشت سر بگذاري.
معمولا دفاتر خدمات فني در روزهاي پايان ترم مملو از افرادي است كه براي كپي‌برداري از جزوه، كتاب و … به اين مكان‌ها مراجعه كرده‌اند و علاوه بر پرداخت هزينه‌ كپي‌برداري كه رقمي حدود صفحه‌اي 25 تا 30تومان است بايد كلي در صف انتظار بايستند و بعد از آن هم يك معذرت خواهي بلند بالا به فردي كه جزوه‌ را ده دقيقه‌اي از آن امانت گرفته و حالا پس از گذشت يك ساعت آن را تحويل مي‌دهند بدهكار مي‌شوند.
برداشت دوم
از دستگاه كوچك ديجيتالي كه روي ميز منشي تحريريه قرار دارد تند و تند كاغذ بيرون مي‌آيد.
كاغذهايي كه حاوي اطلاعيه‌هاي خبري، دعوتنامه و … بوده و خبرنگاران يا چشم به راه رسيدن آنها هستند و يا اينكه پس از يك نگاه اجمالي به محتواي برگه، آن را كنار كاغذهاي باطله مي‌گذارند.
گاهي نيز اين دستگاه كوچك و كارآمد وظيفه ارسال اخبار و اطلاعات مكتوب خبرنگاران را بر عهده مي‌گيرد و الحق كه از عهده اين وظيفه به خوبي بر‌مي‌آيد.
اين دستگاه كوچك، فكس نام دارد و اينجا دفتر روزنامه است.
به جرات مي‌توان گفت دستگاه فكس در انجام امور روزمره خبرنگارن نقش مهمي را ايفا مي‌كند. به طوري كه اگر يك روز اين دستگاه به علت مشكلات فني قادر به انجام وظايف خود نباشد، آه از نهاد خبرنگاران بر‌مي‌آيد!!!
سرعت انجام كارها در سايه گستر علم و تكنولوژي
گسترش علم و تكنولوژي هميشه كمك‌هاي بزرگي به افراد بشر كرده و با در اختيار قرار دادن وسايل كارآمد و پيشرفته باعث سهولت و سرعت بخشيدن به امور انسان شده است.
دستگاه‌هاي فكس و فتوكپي دو نمونه از دستگاه‌هايي هستند كه كاربرد فراواني در شركت‌ها، آموزشگاه‌ها، دفاتر روزنامه و حتي منازل افراد دارند. شايد بتوان گفت طي سال‌هاي اخير، استفاده از دستگاه فكس تا حدودي عمومي‌تر شده است. به طوري كه امروزه شاهد حضور اين دستگاه در محل سكونت افراد نيز هستيم.
تنوع در بازار دستگاه فكس و كپي
Panasonic, Sharp و Brother در ميان دستگاه‌هاي فكس و Toshiba, Sharp, Panasonic, Ricoh در يان دستگاه‌هاي فتوكپي جزو معروف‌ترين‌هاي بازار هستند.
اگر سري به خيابان‌هاي ايرانشهر، سي‌تير و جمهوري بزنيد علاوه بر اينكه شاهد حضور اين مارك‌ها در بازار هستيد، برندهاي ديگري مانند Samsung, Canon و … را نيز در بازار خواهيد يافت كه اگر چه داراي كيفيت و قيمت‌هاي مناسبي هستند، ولي نسبت به مارك‌هايي چون شارپ از فروش كمتري برخوردارند. فعالان بازار معتقدند، Sharp وPanasonic در رديف‌ پرفروشترين‌هاي بازار دستگاه فكس قرار دارند و پس از آن دستگاه‌هاي فكس Brother و دستگاه‌هاي چند كاره HP, Canon و … در رده‌هاي بعدي فروش قرار دارند.
فروشندگان قيمت دستگاه‌هاي فكس پاناسونيك را در حدود 120 تا 850هزار تومان اعلام مي‌كنند كه دستگاه‌هاي چند كاره فكس پاناسونيك، قيمتي حدود 180 تا 450هزار تومان و دستگاه‌هاي تك‌كاره فكس قيمتي حدود 100 تا 125هزار تومان دارند، قيمت دستگاه‌هاي فكس ليزري اين برند نيز حدود 850هزار تومان است. قيمت دستگاه‌هاي فكس چند كاره HP نيز در حدود 125 تا 220هزار تومان اعلام شده است كه مدل 6313 جزو گران‌ترين‌هاي اين برند در بازار است.
فروشندگان قيمت دستگاه‌هاي فكس تك‌كاره و چند كاره Sharp و Brother را نيز حدود 100هزار تا 450هزار تومان عنوان مي‌كنند.
«نوشين» يكي از فروشندگان انواع دستگاه فكس مي‌گويد: «90درصد مصرف‌كنندگان، دستگاه هاي فكس Panasonic و Sharp را به ساير مارك‌ها ترجيح مي‌دهند. چرا كه اين دستگاه‌ها از سطح كيفي مطلوب‌تري برخوردارند.
در ميان دستگاه‌هاي فتوكپي هم sharp و Toshiba جزو پرفروش‌‌هاي بازار هستند و دستگاه‌هاي فتوكپي Panasonic به علت محدوديت خدمات پس از فروش با استقبال بالايي مواجه نيستند. احمدي يك فروشنده دستگاه‌هاي فتوكپي در اين زمينه مي‌گويد: «به طور كلي ميزان استفاده روزانه از دستگاه و تعداد صفحات كپي شده در هر روز، در انتخاب مدل دستگاه فتوكپي موثر است.
البته مصرف كنندگان بايد به اين موضوع توجه داشته باشند كه دستگاه فتوكپي كه انتخاب مي‌كنند براي چه مكاني و چه كاربردي است. چرا كه دستگاهي كه براي يك محيط آموزشي با تعداد صفحات كپي روزانه بالا كاربرد دارد براي استفاده در يك محيط اداري مناسب نيست.
به گفته وي، در‌حال‌حاضر Sharp, Toshiba و Canon از توليدكنندگان اصلي دستگاه فتوكپي هستند كه در اين بين دستگاه‌هاي Sharp به علت خدمات پس از فروش گسترده‌اي كه در سراسر ايران دارند، از فروش بالايي برخوردارند.
در مقابل دستگاه‌هاي فتوكپي Panasonic اگرچه از سطح كيفي مطلوبي برخوردارند، اما به دليل عدم گستردگي خدمات پس از فروش بازار بي‌رونقي دارند.
يك فروشنده ديگر در اين زمينه مي‌گويد: در‌حال‌حاضر دستگاه‌هاي فتوكپي Panasonic تنها در انحصار شركت البرز تابان به بازار عرضه مي‌شوند و اين شركت تنها نمايندگي فروش و خدمات پس از فروش اين برند در ايران است.
به همين دليل خدمات پس از فروش دستگاه‌هاي فتوكپي اين برند در سطح مطلوبي نيست. از طرفي، ساير سرويس‌كاران دستگاه‌هاي فتوكپي نيز به دليل پيچيدگي‌هاي دستگاه‌ قادر به تعمير اساسي اين دستگاه‌ها نبوده و سرويس‌كاران شركت البرز تابان در قبال ارائه خدمات پس از فروش مبالغ زيادي دريافت مي‌كنند.
اين فروشنده به دستگاه‌هاي فتوكپي Sharp اشاره كرده و مي‌گويد: دستگاه‌هاي فتوكپي Sharp و Toshiba از لحاظ سطح كيفي در يك حد هستند. ولي خدمات پس از فروش دستگاه‌هاي فتوكپي Sharp گسترده‌تر است.
وي مي‌گويد: دستگاه‌هاي فكس و فتوكپي Sharp توسط شركت ماديران وارد بازار مي‌شوند كه اين شركت دفاتر نمايندگي زيادي در تمام نقاط ايران دارد.
طبق اعلام نمايندگي فروش شركت ماديران نيز دستگاه‌هاي فتوكپي اين شركت به قيمتي حدود 730هزار تا 4ميليون و 400هزار تومان به فروش مي‌رسند كه مدل AR-5316 پرفروش‌ترين دستگاه فتوكپي چندكاره اين شركت است كه با قيمت يك ميليون و 79هزار تومان به فروش مي‌رسد.
مدل U-4020 از دستگاه‌هاي فتوكپي چندكاره اين شركت نيز، جزو جديدترين‌هاي اين برند در بازار است كه با قابليت‌هايي چون سرعت 42كپي در دقيقه و تغذيه كننده اتوماتيك دستگاه با قيمت 4ميليون و 729هزار تومان خريد و فروش مي‌شود.
چيني‌ها اينجا هم حكومت مي‌كنند
«ناصري» يك فروشنده ديگر قيمت دستگاه‌هاي فتوكپي Toshiba و Ricoh را به ترتيب در حدود دو ميليون و 500 هزار تا 18 ميليون تومان و يك ميليون و 200هزار تا 6ميليون تومان اعلام كرده و مي‌گويد: در حال حاضر اكثر دستگاه‌هاي فتوكپي موجود در بازار چيني هستند و شركت‌هاي مختلفي با عنوان نمايندگي فروش اقدام به عرضه اين دستگاه‌ها به بازار مي‌كنند.
اين فروشنده دستگاه‌هاي چندكاره فتوكپي را كه علاوه بر انجام فتوكپي، قابليت استفاده به عنوان دستگاه فكس، اسكنر و پرينتر را نيز دارند، براي محيط‌هايي كه تعداد روزانه كپي‌برداري در آنها در سطح پاييني است مناسب مي‌داند و معتقد است، دستگاه‌هاي تك‌كاره فتوكپي قابليت كپي‌برداري از 3000سند را در يك روز با يك كارتريج داشته و هزينه كمتري يعني حدود 7تومان براي هربرگ دربردارند. اما دستگاه‌هاي چندكاره قابليت كپي‌برداري از اسناد كمتري را در طول روز داشته و هزينه كپي‌برداري اين دستگاه‌ها حدود 30تومان براي هر برگ است.
چرا كه دستگاه‌هاي چندكاره نيز مانند دستگاه‌هاي تك‌كار فتوكپي از يك موتور برخوردارند و موتور دستگاه‌هاي فتوكپي چندكاره توانايي كپي‌برداري‌هاي زياد را در طول يك روز ندارند.
مارك‌هاي متفرقه
موفقيت يك مارك در بازار در اكثر مواقع ظهور مارك‌هاي جديد و عرضه مدل‌هاي پيشرفته‌تري را به بازار به همراه دارد كه توليدكنندگان آنها درصدد هستند سهم بيشتري از بازار خريد و فروش را به خود اختصاص دهند. در زمينه دستگاه فكس و فتوكپي هم همين‌طور است. Samsung، Philips و… از جمله مارك‌هايي هستند كه با عرضه مدل‌هاي مختلف به بازار سعي در رقابت با توليدكنندگان مطرح اين كالا را دارند.
فعالان بازار معتقدند، اگرچه مارك‌هاي مذكور جزو برند‌هاي مطرح در زمينه توليد لوازم صوتي و تصويري و دوربين هستند، اما در زمينه توليد دستگاه فكس و فتوكپي جزو مارك‌هاي متفرقه به حساب مي‌آيند.
چرا كه حتي اگر از كيفيت مطلوب و قيمت بالاتري هم برخوردار باشند، در بازار خريد و فروش اين كالا چندان شناخته شده نيستند.
نوسانات قيمت
طبق اعلام فعالان بازار، قيمت انواع دستگاه فتوكپي و فكس نسبت به سال گذشته در حدود 10 تا 20درصد افزايش يافته است.
البته در بين مارك‌هاي مختلف، دستگاه‌هاي فكس و فتوكپي sharp با كمترين ميزان افزايش قيمت مواجه بوده‌اند كه علت اين امر رقابت با ساير توليدكنندگان عنوان شده است.
برداشت آخر
جزوه كپي شده همكلاسي‌ات را مقابل خود گذاشته‌اي و از بدخطي جزوه و مطالب پراكنده‌اي كه در آن منعكس شده است، به خود لعنت مي‌فرستي كه چرا به خود زحمت ندادي و در طول ترم جزوه‌ات را كامل ننوشتي! جالب اينجا است كه اين جزوه ناقص و بدخط را به وسيله دستگاه فكس بايد براي يكي ديگر از همكلاسي‌هايت ارسال كني.
واقعا پيشرفت علم و تكنولوژي كمك بزرگي به بشر كرده است و البته به افراد راحت‌طلب بيشتر! چرا كه يك اشاره كافي است تا اين دستگاه‌هاي پيشرفته اوامر شما را اجرا كنند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا