ارزش بازار پهپادها به 6میلیارد دلار میرسد
با توسعه تکنولوژی در جهان هر روز شاهد فناوریهای نوظهور یا به روز شدن نمونههای پیشین هستیم و پهپادها یا هواپیماهای بدون سرنشین نیز از این قاعده مستثنی نیستند. محققان مؤسسه پژوهشی گارتنر در تازهترین گزارش تحقیقی خود به موضوع پهپادها پرداخته و عنوان کردهاند که با توجه به افزایش گرایش کاربران به استفاده از این فناوری، انتظار میرود تا پایان سالجاری میلادی ارزش بازار انواع مختلف پهپاد در دو حوزه شخصی و تجاری از مرز 6میلیارد دلار بگذرد.
رشد 39درصدی تولید
مؤسسه پژوهشی گارتنر در تازهترین گزارش خود پیشبینی کرده است که در سال 2017 حدود 3میلیون پهپاد(هواپیمای بدون سرنشین) به فروش میرسد که این رقم نشان از رشد 39درصدی نسبت به سال گذشته در هر دو بخش شخصی و تجاری دارد. طبق نتایج این تحقیقات، در سال 2017 حدود8/2 میلیون پهپاد شخصی تولید خواهد شد و به فروش میرسد درحالی که این رقم در سال 2016 حدود2میلیون عدد بوده است البته این پژوهشگران همچنین معتقدند در سالجاری میلادی میزان فروش پهپادهای تجاری با شخصی قابل مقایسه نیست و تعداد کمی پهپاد تجاری به فروش میرسد. خبر جالب اینکه میزان درآمدزایی حاصل از فروش این پهپادها در سطح جهان هم حدود 6میلیارد دلار خواهد بود که این رقم نشان از رشد 34درصدی نسبت به سال گذشته دارد.
آنچه از نتایج تحقیقات مؤسسه پژوهشی گارتنر برمی آید این است که پهپادها در سال 2017 درآمدزایی بسیاری برای سازندگان و تولیدکنندگان این فناوری نسبتاً نوظهور خواهند داشت. اگر بخواهیم ارزش بازار پهپادهای شخصی و تجاری را نیز از یکدیگر تفکیک کنیم باید گفت در حالی که ارزش بازار پهپادهای تجاری در سال گذشته حدود 8/2میلیارد دلار بود انتظار میرود این رقم تا پایان سال 2017 به 7/3میلیارد دلار برسد در حالی که این رقم برای پهپادهای شخصی سال گذشته 7/1میلیارد دلار بود و امسال به حدود 4/2میلیارد دلار خواهد رسید و به هرحال میتوان گفت که 2017 سال بزرگی برای حوزه پهپادهاست.
این مؤسسه همچنین پیشبینی کرده است که تا پایان سال 2020 میلادی بازار پهپادها در جهان وضعیت رو به رشدی خواهد داشت به صورتی که ارزش این بازار به بیش از 2/11میلیارد دلار میرسد. در سالهای آینده محبوبیت پهپادهای شخصی همچون تلفنهای هوشمند رو به افزایش است چرا که میتوان از آن برای گرفتن عکسهای سلفی و فیلم و سایر کارکردهای تفریحی استفاده کرد. پهپادهایی با وزن کمتر از 2کیلوگرم که میتوانند به مدت یک ساعت در ارتفاعی کمتر از 5هزار متر پرواز داشته باشند و بهای این فناوری نیز از 5هزار دلار بیشتر نیست.
همزمان با حضور پهپادها، اپلیکیشنهای متعددی نیز برای بهبود عملکرد مناسب آنها تولید شده است که آنها نیز بازار مناسبی دارند و حتی گفته میشود که روند حضور پهپادها و اپلیکیشنهای مرتبط با آن، در بخشهای مختلف صنعت جهان ایجاد تحول و انقلاب میکند. تحقیقات مؤسسه پژوهشی PwCنیز نشان میدهد که پهپادها تا پایان دهه جاری رشد بسیار بالایی خواهند داشت و در بخش تجاری بسیار مورد استفاده قرار میگیرند. گروه مشاوران PricewaterhouseCoopers LLP که با مؤسسه PwC همکاری دارد پیشبینی کرده است که بازار جهانی برای اپلیکیشنهای تجاری تکنولوژی پهپادها که تاکنون 2میلیارد دلار تخمین زده شده بود انتظار میرود تا پاپان سال 2020 میلادی به حدود 127میلیارد دلار برسد.
لهستان، پیشتاز در قانونگذاری
اکنون بازار پهپادهای تجاری بسیار کوچکتر از پهپادهای شخصی است چرا که این نمونهها قیمت بسیار بالاتری نسبت به پهپادهای شخصی دارند اما به هر حال انتظار میرود که میزان استقبال از نوع تجاری بالاتر برود و کمپانیهای بیشتری برای بخشهای مختلف صنعت خود، پهپادها را خریداری کنند. پهپادهای تجاری به طور معمول میتوانند پروازهای طولانیتری نسبت به شخصیها داشته باشند از آنجا که دارای سنسورهای متعدد و کنترلکنندههای سرعت هستند تا حدی امنیت پرواز آنها تضمین شده است. این پهپادهای تجاری برای مقاصدی همچون نقشه برداری، ارسال محمولهها و.. مورد استفاده قرار میگیرند و بالطبع بهای بالاتری هم نسبت به نمونههای شخصی دارند.
پژوهشگران گارتنر معتقدند که با توجه به رشد تولید پهپادها و به روز شدن آن در اروپای شرقی و مرکزی، قیمت پهپادهای قدیمی بسرعت کاهش مییابد و این بدان معناست که گستره بیشتری از کاربران این منطقه میتوانند از انواع مختلف این پهپادها بهرهمند شوند. همچنین در این گزارش آمده است که بتدریج میزان توجه به پهپادهای تجاری بیشتر میشود و پای قانونگذاری برای حضور پهپادها در حریم آسمان هم به میان میآید. البته قانونگذاری در این زمینه مدتی است که در برخی کشورها آغاز شده و با توجه به اینکه حالا دیگر کشورهای بیشتری به دنبال قانونگذاری برای پهپادها هستند، این بازار به ثبات هم نزدیکتر خواهد شد.
لهستان در زمینه قانونگذاری برای استفاده از پهپادهای تجاری و بدون سرنشین جزو پیشتازان این حوزه محسوب میشود و نخستین کشور جهان است که به این عرصه پا گذاشته و قانونهای مشخصی برای ترافیک هوایی پهپادها و… تصویب کرده است. در این کشور همچنین آموزشهایی در این زمینه ارائه میشود تا کاربران راحتتر و امنتر بتوانند از این پهپادها بهره بگیرند و میتوان گفت که در این زمینه حداقل 40نفر در ورشو برای آنالیز دیتا(اطلاعات) مربوط به پهپادها و استفاده از تکنولوژی آنها فعالیت دارند. پس از لهستان نیز آفریقای جنوبی و سنگاپور در ردههای بعدی توجه به قانونگذاری برای پرواز پهپادها قرار دارند.
کشاورزی، بازاری بزرگ برای پهپادها
پهپادهای تجاری در بخشهای مختلف کشاورزی، زیرساختها، هنری و… مورد استفاده قرار میگیرند و هرچند اکنون کشاورزی جزو نخستین بازارهای بزرگ پهپادهای تجاری محسوب میشود ولی گارتنر پیشبینی میکند در آینده این وضعیت تغییر میکند. در یکی از طرحهایی که قرار است در لهستان اجرا شود، پهپادها بر فراز مزارع پهناور گندم به پرواز درمی آیند و با تهیه نقشههای سه بعدی از محل، به محض اینکه متوجه رشد نامناسب محصول در بخشی از مزرعه شوند در همان منطقه، کودها و مواد غذایی مورد نیاز را روی مزرعه میپاشند و اگر هم بخشی از گندمزار مشکوک به وجود آفت باشد این پهپادها تنها در همان قسمت آفتکشها را روی مزرعه اسپری میکنند که مزایای فراوانی دارد. چون این کار با نظارت انجام میشود کشاورز از همان ابتدای امر متوجه وجود آفت میشود و قبل از پراکنده شدن آن در میان تمام محصولات، با آن به مقابله میپردازد و از سوی دیگر چون تنها در موارد نیاز از آفتکشها استفاده میشود محصولات نهایی سالمتر خواهند بود. این نقشههای سه بعدی در موارد متعددی از جمله طرحهای زیرساختی کارآیی دارند. با استفاده از این پهپادهای مجهز همچنین میتوان با تولید جلوههای ویژه خاص، انقلابی در صنعت فیلمسازی ایجاد کرد اما همه اینها در گرو قانونگذاری مناسب است.
گفته میشود تا سال 2020 بازار پهپادهای حوزه کشاورزی 7درصد از رشد بازار تجاری پهپادها را به خود اختصاص خواهد داد و در مقابل، بازرسیهای صنعتی در حوزههایی مثل زیرساختهای نفت و گاز و انرژی موفقتر هستند و گارتنر پیشبینی میکند که این بخش 30درصد بازار پهپادهای تجاری را تا سال 2020 در اختیار خواهد گرفت. استفاده از پهپادها برای ارسال محمولهها هرچند ابتدا به نظر میرسید پرطرفدار باشد ولی حالا گارتنر پیشبینی میکند این بخش تا سال 2020 کمتر از یک درصد بازار پهپادهای تجاری را به خود اختصاص خواهد داد.
منبع : روزنامه ایران