عکاسی

JPEG یا RAW؛ کدام فرمت بهتر است؟

JPEG یا RAW؛ کدام فرمت بهتر است؟ تفاوت میان فرمت‌های RAW و JPEG جزو اولین سوالاتی‌ست که ذهن علاقمندان و تازه‌واردان به دنیای عکاسی را به خود مشغول می‌کند. این افراد اغلب از خود می‌پرسند که انتخاب کدامیک از این دو فرمت، می‌تواند نتایج بهتری را در عکاسی برایشان ارمغان خواهد آورد.

اختلاف‌نظرهایی در این زمینه وجود دارد به طوری‌که برخی از کارشناسان حرفه‌ عکاسی، عکاسی با فرمت RAW را ترجیح می‌دهند چرا که در این حالت، جزییات به شکل بهتری حفظ خواهد شد و فرآیند ویرایش بر روی عکس‌ها نیز به شیوه‌ مطلوب‌تری صورت خواهد گرفت. در این میان، برخی عکاسان نیز فرمت JPEG را برمی‌گزینند و دلایل خاص خود را برای این انتخاب عنوان می‌کنند. اگر شما نیز به دنبال کشف ویژگی‌های این دو فرمت رایج و پرطرفدار در دنیای عکاسی هستید، در ادامه با ما همراه باشید.

JPEG؛ فرمتی کاربردی

مخفف چهار کلمه Joint Photographic Experts Group فرمت JPEG را تشکیل می‌دهد که آن را «گروه مشترک خبرگان عکاسی» ترجمه کرده‌اند. درواقع، JPEG روش یا فرمتی برای فشرده‌سازی تصاویر است و از تکنیک‌های خاصی برای کم کردن حجم فایل‌ها بهره گرفته می‌شود.. اما این فشرده‌سازی بر کیفیت عکس تاثیر منفی می‌گذارد و هرچه میزان فشرده‌سازی بیشتر باشد، به همان میزان، کیفیت عکس‌ها نیز افت پیدا خواهند کرد.

اگرچه کاربران می‌توانند سطح فشرده‌سازی تصاویر را با کمک برخی نرم‌افزارهای خاص تغییر دهند اما کمتر کسی از این قابلیت بهره می‌گیرد. با این حال، فرمت JPEG در میان کاربران فضای وب بسیار محبوب است و اغلب تصاویری که در اینترنت آپلود می‌شوند از این فرمت برخوردارند.

تصاویر JPEG دارای حجم کمی‌هستند. هرچه حجم فایل کمتر باشد سرعت آپلود و دانلود آن نیز بیشتر خواهد بود که این مساله برای افرادی که با سرعت پایین به اینترنت متصل می‌شوند، بسیار حائز اهمیت است.

یکی دیگر از ویژگی‌های JPEG این است که در تمامی‌نرم‌افزارهای ویرایشی و مرورگرها پشتیبانی شده و فرمتی شناخته‌شده محسوب می‌شود. بسیاری از عکس‌ها در وب‌سایت‌های اشتراک تصاویر نیز با فرمت JPEG ارائه می‌شوند.

ثبت عکس با فرمت JPEG به شما این اجازه را می‌دهد تا تصاویر بیشتری را بر روی کارت‌های حافظه یا‌هارد خود ذخیره کنید. این مساله در دوربین‌های عکاسی DSLR محسوس است به طوری که حتی برخی از تولیدکنندگان دوربین‌ها، این امکان را برای کاربران فراهم کرده‌اند تا حتی میزان کیفیت عکس‌های JPEG را نیز انتخاب نمایند؛ از کیفیت بالا (Fine JPEG) گرفته تا کیفیت پایین (Low Format). هرچه میزان فشرده‌سازی تصاویر بیشتر باشد، به همان میزان کیفیت عکس و حجم آن نیز پایین‌تر خواهد بود.

در تصاویری که از رزولوشن و حجم‌های بالاتری برخوردارند، از تکنیک‌های فشرده‌سازی به اصطلاح نرم‌تری استفاده می‌شود که حفظ بیشتر جزئیات و کیفیت بالاتر تصاویر را به دنبال خواهد داشت. از جمله این فرمت‌ها می‌توان به TIFF اشاره کرد که استفاده از آن در میان گرافیست‌ها و شرکت‌های تبلیغاتی رایج است. البته حجم این فایل‌ها بالاست و فضای زیادی را اشغال می‌کنند. فرمت RAW نیز یکی دیگر از نمونه فرمت‌های با حجم بالاست.

RAW؛ مملو از جزئیات

به عکاسان آماتور توصیه می‌شود تا عکس‌های خود را با فرمت RAW ذخیره کنند. این کار را می‌توان از طریق تغییر حالت پیش‌فرض فرمت عکس در دوربین‌های عکاسی از JPEG به RAW انجام داد. با این حال، اغلب افراد مبتدی تمایلی به تغییر تنظیمات پیش‌فرض دوربین خود ندارند که البته این مساله به مرور زمان تغییر می‌کند و با آشنایی بیشتر به نحوه کار با دوربین و شیوه‌های ثبت عکس‌های بهتر از طریق تغییر تنظیمات دوربین، تغییر می‌کند.

عکس‌های RAW، در دوربین‌های مختلف با پسوندهای مختلفی ثبت می‌شوند. برای مثال، شرکت نیکون از .nef و .cr2 استفاده می‌کند و فوجی‌فیلم .raf و سونی نیز .arw را برای خود برمی‌گزیند. همانطور که اشاره شد، بر روی فایل‌های RAW، فرآیند فشرده‌سازی صورت نمی‌گیرد و به تبع، از حجم بالاتری نسبت به فایل‌های JPEG برخوردارند.

تصاویر RAW، اطلاعات بیشتری را در خود جای می‌دهند و عکاسان می‌توانند بعد از ثبت عکس، تغییرات مدنظر را با حفظ جزییات بر روی آن اعمال کنند.

چه زمانی از RAW یا JPEG استفاده کنیم؟

اگر می‌خواهید بر روی عکس‌هایی که می‌گیرید، کار کنید پیشنهاد ما به شما استفاده فرمت RAW است. درواقع، این فرمت بیشتر توسط افرادی به کار گرفته می‌شود که فرآیندهای ویرایشی و یا همان روتوش را روی تصاویر انجام می‌دهند که در این میان، اغلب از نرم‌افزارهایی همچون لایت‌روم استفاده می‌شود.

در این نرم‌افزار، کاربر می‌تواند تنظیمات مورد نظر را با استفاده از آنچه که Presets نامیده می‌شود، بر روی عکس‌های RAW اعمال کند. البته این امکان نیز برای کاربران فراهم شده تا این عکس‌ها را با کمک این نرم‌افزارها و پس از ویرایش، با فرمت JPEG ذخیره کرد تا بتوان علاوه بر حفظ جزییات و کیفیت تصاویر، امکان اشتراک بی‌دردسر آن‌ها را نیز بر روی فضای وب فراهم کرد.

اما اغلب افراد مبتدی فرمت JPEG را برمی‌گزینند چرا که این فرمت به صورت پیش‌فرض بر روی دوربین‌های عکاسی DSLR فعال بوده و حتی در بسیاری از گوشی‌های هوشمند نیز از این فرمت استفاده می‌شود. عکس‌هایی که با این فرمت ثبت می‌شوند، به راحتی به کامپیوتر منتقل می‌شوند و نیازی هم به ویرایش و انتقال آن‌ها به نرم‌افزارهای خاص نیست. این عکس‌ها را می‌توان سریع و بی‌دردسر در فضای وب به اشتراک گذاشت و یکی از دلایل محبوبیت JPEG نیز همین مساله است.

البته این بدین معنی نیست که عکاسان حرفه‌ای، تنها از فرمت RAW برای ثبت عکس‌های خود استفاده می‌کنند. بلکه برعکس، شواهد نشان می‌دهد که بسیاری از فعالان این عرصه که از حرفه‌ای‌های عکاسی نیز به شمار می‌روند، فرمت JPEG را برمی‌گزینند.

آن‌ها برای ثبت عکس، تنظیمات دوربین خود را به گونه‌ای انجام می‌دهند که عکس‌های در این فرمت، با کیفیت مناسبی ثبت می‌شوند. از طرفی دیگر، عکس‌های آن‌ها به گونه‌ای ثبت می‌شود که هرگز نیازی به روتوش یا ویرایش عکس‌های خود ندارند. البته رسیدن به این جایگاه که بتوان در فرمت JPEG، عکس‌های باکیفیت و قابل‌رقابت ثبت کرد، کمی‌زمان‌بر است و تجربه خاص خود را در این حوزه می‌طلبد.

یکی دیگر از گروه‌ها طرفدار فرمت JPEG، عکاسان ورزشی هستند که از دوربین‌های قدیمی‌DSLR استفاده می‌کنند. آن‌ها برای آنکه بتوانند عکس‌های متوالی را در سریع‌ترین زمان ممکن ثبت کنند، به فرمت JPEG روی می‌آورند چرا که فرآیند پردازش فایل‌های RAW کمی‌زمان‌بر است و چنین اجازه‌ای را به عکاسان برای ثبت عکس‌های متوالی نمی‌دهد. اگرچه اخیرا در دوربین‌های جدید فرآیند پردازشی سریع‌تر شده، اما همچنان مشاهده می‌شود که بسیاری از عکاسان ورزشی، JPEG را به عنوان اولین گزینه در نظر می‌گیرند.

اما برای آن دسته از افرادی که برای کارهای تبلیغاتی و ساخت کاتالوگ‌ها، عکاسی می‌کنند استفاده از فرمت RAW بهترین گزینه است. در این حالت میزان نور، رنگ، روشنایی، کنتراست و رزولوشن در حد مطلوبی قرار دارد و کاربر می‌تواند با روتوش و ویرایش عکس‌ها، بهترین حالت ممکن از سوژه را ارائه دهد.

حرف پایانی

نمی‌توان با قاطعیت گفت که کدامیک از این دو فرمت JPEG یا RAW بهتر است. از هر دو فرمت می‌توان برای عکاسی استفاده کرد، اما انتخاب از میان این دو فرمت، به موقعیت سوژه و میزان مهارت عکاس در استفاده از قابلیت‌ها و تغییر تنظیمات دوربین بستگی دارد. اما در کل، آن‌هایی که دنبال جزییات بیشتر در تصاویر هستند، فرمت RAW گزینه بهتریست و می‌توانند در نرم‌افزارهای ویرایشی نیز تغییرات مدنظر را بدون افت کیفیت بر روی آن اعمال کنند. اما اگر قصد اشتراک تصاویر در شبکه‌های اجتماعی و فضای وب را دارند، JPEG می‌تواند به نیازهای‌شان به خوبی پاسخ دهد.

با این‌ حال، عکاسان حرفه‌ای اغلب فرمت RAW را ترجیح می‌دهند و برای عکاسی‌های تبلیغاتی، انتشاراتی و یا حتی پرینت، از عکس‌هایی با فرمت RAW استفاده می‌کنند. اما برای آن‌هایی که مدام در حال عکاسی از سوژه‌های مختلف در روز هستند و نیاز به فضای ذخیره‌سازی بیشتری برای ذخیره فایل‌های خود دارند، فرمت JPEG انتخاب مقرون‌ به‌صرفه‌ای خواهد بود.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا