عربستان عامل ضرر ۲۰ میلیاردی سافتبانک
سروصدای ایجاد شده پیرامون ناپدید شدن جمال خاشقچی باعث افت سهام سافتبانک (SoftBank) یکی از بزرگترین شرکتهای سرمایه گذار درحوزه تکنولوژی شده است.
سهام شرکت سافتبانک روز دوشنبه ۷.۱ درصد سقوط کرد و این به معنای حدود ۲۰ میلیارد دلار کاهش ارزش یکی از مشهورترین شرکت های سرمایهگذاری است که اتفاقا امسال نسبت به سال قبل ۲۹ درصد رشد ارزش سهام نشان داده بود. در واقع این رشد ناشی از اعتماد سرمایهگذاران به رویکرد این شرکت و مدیر آن Masayoshi Son در سرمایهگذاری در استارتآپها بود جایی که این شرکت روی اوبر، Didi و WeWork Cos سرمایهگذاری کرد.
تصویر: نمودار افت سهام سافتبانک طی دو هفته اخیر به رغم رشدی که طی امسال داشت
اما مسیر رشد سافتبانک طی دو هفته اخیر به بن بست خورده است. ابتدا عقب نشینی سهام شرکتهای تکنولوژی به دلیل جنگ تجاری آمریکا و چین موجب ضربه سهام این شرکت ژاپنی شد و بعد از آن هم ماجرای جمال قاشقچی روزنامه نگار سعودی به سقوط سهام این شرکت شتاب داد.
عربستان سعودی که مظنون اصلی کشتن این روزنامه نگار منتقد است بزرگترین سرمایهگذار خارجی در صندوق Vison متعلق به این شرکت هم هست. این صندوق ۱۰۰ میلیارد دلاری به طور اختصاصی روی استارتآپها فعالیت میکند. مدیران ارشد شرکتهای بزرگی چون JPMorgan Chase & Co اعلام کردهاند که در اجلاس سطح بالایی که قرار است در مورد سرمایهگذاری در عربستان در این کشور برگزار شود، شرکت نمیکنند. دلیل آن انتقاد به ناپدید شدن این روزنامه نگار واشنگتن پست است.
امیرانورزاده یک متخصص بازار سهام ژاپن میگوید که سهام سافت بانک دیگر چندان جذاب نیست و ما تصمیم داریم آن را از سهامهای مورد توصیهمان حذف کنیم. هرچند انتظار هم نداریم این موضوع دیپلماتیک باعث تحریم علیه عربستان شود. به گفته انورزاده همیشه این احتمال وجود داشته که شرکتها پولشان را از Vison Found ( صندوق سرمایهگذاری سافتبانک ویژه استارتآپها) بیرون بکشند.
نگرانی انورازده کاهش ارزش سهام شرکتهای تکنولوژی است.
عکس : مدیر سافت بانک خوشحال از تواقف میلیارددلاری در دیدار با شاهزاده بن سلمان در بهار امسال، حالا در پاییز اوضاع دگرگون شده است.
رابطه سان ( مدیر سافتبانک) و شاهزاده سعودی محمد بن سلمان همواره خوب بوده است. عربستان متعهد شده بود که ۴۵ میلیارد دلار در Vison Found سرمایهگذاری میکند و همین مقدار را نیز به Vison Found بعدی خواهد آورد. در همین حال این شرکت سرمایهگذاری ژاپنی به دنبال حمایت از پروژه ۲۰۰ میلیارد دلاری انرژی خورشیدی عربستان است.
اجلاس سرمایهگذاری عربستان که Future Investment Initiative نام دارد و به آن « داووس در صحرا» ( الهام گرفته از نام اجلاس مشهور داووس سوییس ) هم میگویند قرار است ۲۳ اکتبر ( اول آبان ) در این کشور برگزار شود. هدف عربستان از این اجلاس فراهم کردن فضای سرمایهگذاری در این کشور از طریق این رویداد و دعوت از بزرگترین شرکتهای تکنولوژی و سرمایهگذاری جهان بود. عربستانیها شعار این اجلاس را « طرحی برای قرن بیست و یکم » تعیین کردند اما ناپدید شدن و قتل احتمالی جمال خاشقچی برنامه عربستان برای این اجلاس را هم به هم ریخت.
جیمی دیمون میدر اجرایی JPMorgan ، دارا خسروشاهی مدیر شرکت اوبر و باب باکیش مدیر شرکت Viacom که جزو اعلام کردهاند که از شرکت در آن انصراف دادهاند. همچنین Bloomberg LP شرکت مادر بلومبرگ نیوز هم از اسپانسری رسانهای این رویداد عقب کشیده است. موج انصرافها از این اجلاس باعث شده برگزار کنندگان این رویداد لیست سخنرانان را از روی سایت بردارند.
به گفته Ry Wang وجدان اجتماعی شرکتهای تکنولوژی و مدیران آنها باعث چنین تصمیماتی شده است.
بلومبرگ
مرتبط:
– چرا سافتبانک سهامش در فلیپکارت را به والمارت فروخت؟