استارتاپایرانتکنولوژی

دوچرخه اشتراکی هوشمند BDOOD

روز جمعه ۲۶ مرداد عکسهای صدها دوچرخه سوار در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که با نخستین دوچرخه اشتراکی بیدود در تهران سفر می‌کردند. حرکت جدیدی که با حمایت شهرداری تهران و به کمک یک شرکت خصوصی کلید زده شده و قرار است به زودی در تهران و بعد در برخی شهرهای دیگر به راه بیفتد.

مهمترین مزیت دوچرخه اشتراکی بیدود نسبت به دوچرخه اشتراکی عادی ( که سال‌هاست کیوسک‌ها و دوچرخه‌های بلااستفاده آن را در سطح شهر تهران می بینیم )‌ در این است که شما می‌توانید این دوچرخه را از هر نقطه شهر که مشاهده کنید بردارید و سپس در هر نقطه که مایل بودید رها کنید. در نسل‌های اولیه سیستم دوچرخه اشتراکی عدی شما باید دوچرخه را به محلی که آن را گرفته بودید برمیگرداندید اما در این سیستم هوشمند شما محل نزدیک‌ترین دوچرخه را به کمک اپلیکیشن روی نقشه پیدا می‌کنید و سپس در هنگام رسیدن به آن  قفل دوچرخه به کمک اپلیکیشن برای شما باز می‌شود و پس از رسیدن به مقصدتان آن را در نقطه‌ای قرار می‌دهید و قفل می‌کنید تا نفر بعدی از آن استفاده کند.

مطلب پیشنهادی: معرفی اسکوتر برقی بوستد Rev، نسل آینده وسیله نقلیه شهری

محسن عارفی مدیر روابط عمومی شرکت پاک چرخ ایرانیان که این دوچرخه‌ها را با برند BDOOD « بی دود» عرضه کرده می‌گوید که در مرحله اول که احتمالا از اواخر شهریور و اول مهرماه آغاز می‌شود حدود ۵ هزار دوچرخه در برخی مسیرهای تهران قرار خواهد گرفت و بر اساس مطالعه‌ای که توسط این شرکت انجام گرفته ظرفیت استفاده از ۲۵۰ هزار دوچرخه به این شکل در تهران وجود دارد.

مرتبط: دوچرخه‌های برقی موجود در بازار ایران + قیمت 

دوچرخه بیدود

دوچرخه بیدود

دوچرخه بیدود

دوچرخه بیدود
جمعه ۲۶ مرداد نخستین برنامه گروهی با دوچرخه‌های بیدود برگزار شد

این دوچرخه‌ها که شبیه به دوچرخه‌های Mobike ( مشهورترین سیستم اشتراک دوچرخه چین ) است کشوری که از سال ۲۰۱۴ سرویس‌های اشتراکی هوشمند در آن فعال است. از ۲۰ شرکت بزرگ اشتراک دوچرخه هوشمند در جهان ۱۵ شرکت در چین فعال‌اند و گه‌گاه تصویرهای هراس انگیزی از انبوه دوچرخه‌‌های انباشت شده در گوشه گوشه این کشور دیده می‌شود.  با این حال دوچرخه‌های بی دود کاملا با سرمایه‌گذاری ایرانی و در داخل ایران تولید و یا مونتاژ می‌شوند. ساختار ساده و محکمی دارند و نسل نخست آن‌ها دنده‌ای نیست اما به گفته عارفی در فازهای بعدی دوچرخه‌های پیشرفته‌تر به خصوص دوچرخه‌های الکتریکی برای مسیرهای شیب‌دار هم به آن‌ها اضافه خواهد شد.

سرقت دوچرخه

سرقت دوچرخه مهمترین سوالی است که معمولا از متولیان این پروژه پرسیده می‌شود به گفته آن‌ها این دوچرخه مجهز به چندین نوع سیستم ایمنی و GPS است که سرقت آن را بسیار دشوار می‌کند با این حال احتمالا برنامه‌های آموزشی و رشد فرهنگی جامعه در استفاده از این محصولات مهمتر از تکنولوژی‌های ضد سرقت آن موثر خواهد بود.

نخستین مسیرهایی که این دوچرخه‌ها را در آن خواهیم دید مسیرهای شرقی غربی یا غربی شرقی مثلا از ابتدای بلوار کشاورز تا میدان هفت تیر، خیابان انقلاب و محدوده مرکزی شهر مثل منطقه ۱۲ است.

مطلب پیشنهادی: چرا اوبر به دنبال دوچرخه و اسکوتر اشتراکی است؟

در حال حاضر قیمت گذاری هر مسیر نهایی نشده اما به گفته عارفی کاربران با دادن یک مبلغ به عنوان ودیعه و نصب اپلیکیشن کاربران می‌توانند در ازای هر سفر نیم ساعته با مبلغ پایینی  مثلا حدود ۱۰۰۰ تومان از این دوچرخه‌ها استفاده کنند.

آزادی عمل مردم در رها کردن دوچرخه‌ها در هر نقطه ممکن است به بی نظمی شهر دامن بزند این چیزی است که متولیان این سیستم به آن فکر کرده‌اند. به گفته عارفی ثبت نام در این سیستم نیاز به پذیرش ۱۴ صفحه قوانین مربوط به خود را دارد. دوچرخه‌سوار موظف به پذیرش این قوانین است مثلا حرکت در اتوبان‌ها و تونل‌های شهری ممنوع است و یا گذاشتن دوچرخه جلوی در پارکینگ منازل یا روی پل‌ها ممنوع است و با توجه به اینکه هر دوچرخه پلاک دارد قابلیت ردیابی این که چه کسی آخرین بار از آن استفاده کرده وجود دارد، کاربران خطاکار جریمه می‌شوند. سیستم امتیاز بندی در این شبکه کمک می‌کند که کاربران منظم‌تر مورد تشویق و حمایت قرار گیرند مثلا کاربران این امکان را دارند که دوچرخه را در هر نقطه رها کنند اما اگر مثلا آن را به نزدیک‌ترین ایستگاه دوچرخه ببرند امتیازی تشویقی به آن‌ها تعلق می‌گیرد.

فرهنگسازی با فرهنگسازی

با این حال استفاده از دوچرخه به جای خودرو یا موتورسیکلت خود نیازمند تشویق و فرهنگساری است. به نظر می‌رسد شهرداری یا نهادهای دولتی حتی می‌توانند برای تشویق به استفاده بیشتر از این دوچرخه به کسانی که در سفر روزانه خود از این دوچرخه‌ها استفاده می‌کنند مشوق‌هایی را ارایه کنند.

تصاویر نسخه بتا از اپلیکیشن بیدود که در مراحل پایانی تست قرار دارد
تصاویر نسخه بتا از اپلیکیشن بیدود که در مراحل پایانی تست قرار دارد

 

نحوه ثبت نام : اپلیکشن بی دود که فعلا در مرحله بتا قرار دارد و قرار است هم برای iOS و هم اندروید عرضه شود.  این امکان را دارد که میزان مسافت طی شده هر روز کاربر، میزان کالری سوزانده شده، مدت زمان و میزان کربن کمتر تولید شده را محاسبه کند. کاربر از طریق این اپلیکیشن می‌تواند  مانند اسنپ و تپسی کیف پول خود را شارژ کند و از طریق آن سفرهایش را پرداخت کند. این اپلیکیشن به زودی روی فروشگاه‌های اپلیکیشن قرار می‌گیرد هم اکنون از سایت خود شرکت قابلیت دریافت مستقیم دارد.

دوچرخه در برابر موتور

یعقوب آزاده دل مدیر سیستم حمل ونقل پاک شهرداری تهران خود یک دوچرخه سوار حرفه‌ای است و روزانه ۳۰ کیلومتر از محل زندگی تا محل کار دوچرخه‌سواری می‌کند.  تجربه دوچرخه سواری در مسیرهای ویژه دوچرخه سواری تهران را با او در میان می‌گذاریم در جایی که موتورسوارها اجازه تردد به شما را نمی‌دهند. او   به آی تی ایران می‌گوید: موتورسوارها فقط در خط ویژه دوچرخه نیستند آن‌ها همه جا هستند در پیاده رو، در ایستگاه اتوبوس، در مسیر ممنوعه و نهادی مثل شهرداری نهاد بازدارنده موتورسیلکت نیست با این حال از طریق توسعه سیستم‌های اشتراک دوچرخه می‌توان حتی موتورسوارها را به سمت استفاده از این سیستم سوق داد به خصوص امروز که تغییرات اقتصادی باعث شده دیگر موتور ارزان‌ترین وسیله سفر نباشد.

بر اساس گزارش جدید بانک جهانی که در روزنامه دنیای اقتصاد منتشر شد موتورسیلکت‌ها دومین عامل انتشار ذرات معلق حتی بیشتر از خودروهای شخصی هستند و مسبب پراکنش ۱۲ درصد از ذرات معلق در هوا شناخته می‌شوند. است؛ طوری که  موتورسیکلت ۱۲۵ سی‌سی مجهز به موتور کاربراتوری ناقص می‌سوزد. این در حالی است که بیش از ۹۰ درصد از موتورسیکلت‌های پلاک تهران کاربراتوری هستند. بدون توسعه سیستم حمل و نقل پاک مانند دوچرخه روز به روز اوضاع بحرانی‌تر خواهد شد.

نسل چهارم سیستم اشتراک دوچرخه که مبتنی بر اینترنت اشیا (IOT) است مزیت‌های زیادی دارد هم اکنون در تهران شاهد کیوسک‌های اشتراک دوچرخه نسل اول در برخی مناطق تهران هستیم اما این نسل جدید می‌تواند باعث یک حرکت بزرگ در استفاده از دوچرخه در تهران شود. آزاده دل می‌گوید: ما یک سند استراتژیک داریم که کاملا بر اساس آن عمل می‌کنیم در سال ۹۵ یک بار آزمایش کردیم بعد از ۴۵ دقیقه حرکت در تهران یک دوچرخه سوار دیدیم الان شما کمتر از چند دقیقه حرکت در تهران دوچرخه‌سوار می‌بینید با این حال هنوز چالش‌های فرهنگی و آموزشی زیادی داریم. مثلا یک باور اشتباه در میان بسیاری هست که تهران به دلیل سطح شیب دار قابلیت دوچرخه سواری ندارد در حالی که این کاملا اشتباه است این باور از آن جا آمده که یک شهروند با کمی دوچرخه سواری در یک سربالایی ساده سریعا خسته می‌شود در حالی که دلیل این موضوع شیب نیست دلیل آن عدم تحرکت شهروندان است وگرنه شما بار نخست که به کوه بروید هم بسیار خسته می‌شوید اما به تدریج فعالیت بدنی شما را قادر می سازد که فشار را تحمل کنید.

موبایک بزرگ‌ترین سرویس اشتراک هوشمند دوچرخه در جهان در سال ۲۰۱۵ در چین راه‌اندازی شد و هم اکنون در ۲۰۰ شهر جهان فعالیت دارد
موبایک بزرگ‌ترین سرویس اشتراک هوشمند دوچرخه در جهان در سال ۲۰۱۵ در چین راه‌اندازی شد و هم اکنون در ۲۰۰ شهر جهان فعالیت دارد

به گفته آزاده دل با این حال مطالعات ما نشان می‌دهد ۵۰ درصد از معابر تهران اساسا شیب ندارند ضمن اینکه دوچرخه‌های امروزی دنده ای و الکتریکی به راحتی این مشکل را رفع کرده‌اند اما عدم آموزش باعث شده حتی کسانی که دوچرخه دارند نحوه استفاده از دنده،‌ تنظیم زین و ترمز گرفتن را بلند نباشند و این نشان می‌دهد یک اولویت ما برای توسعه دوچرخه سواری در تهران آموزش صحیح استفاده از دوچرخه است.

مطلب مرتبط: قوانین دوچرخه سواری در تهران بازنگری می‌شوند

آزاده دل به برگزاری نمایشگاه دوچرخه توسط شهرداری تهران از ۶ تا ۸ شهریور امسال اشاره می‌کند نمایشگاهی که در این وضعیت اقتصادی نیاز به حمایت دارد تا مردم با آن آشنا شوند.

طی هفته های اخیر شاهد تعداد بیشتری دوچرخه یا رویدادهای دوچرخه سواری در سطح شهر تهران هستیم یکی از این رویدادها پویش سه شنبه‌های بدون خودرو است که توسط گروهی از علاقه‌مندان آن برگزار می‌شود. کمپینی مردمی برای استفاده کمتر از خودروی تک سرنشین که اتفاقا برای نخستین بار از شهرستان اراک شروع شده و حالا به تهران رسیده است.

پویش سه‌شنبه‌های بدون خودو ( مسیر میدان محسنی تهران) 
پویش سه‌شنبه‌های بدون خودو ( مسیر میدان محسنی تهران)

آینده هوشمند

دوچرخه‌های اشتراکی هوشمند طی سه سال در چین تا ۳۳ درصد آلودگی هوا را کاهش دادند در تهران سرویس‌های هوشمند حمل و نقل مثل اسنپ و تپسی معتقدند که باعث کاهش آلودگی هوا می‌شوند اما حالا اضافه شدن یک چرخه جدید  دوچرخه اتفاقا می‌تواند به هوشمندتر شدن و پاک‌تر شدن سفر در شهر کمک کند. اوبر همین امسال یکی از شرکت‌های مشهور دوچرخه اشتراکی هوشمند به نام JUMP را خریداری کرد و پس از آن Lyft نیز اقدام مشابهی انجام داد. به این ترتیب کاربران اوبر و لیفت این امکان را دارند که در هنگام گرفتن خودرو بخشی از سفر را با دوچرخه طی کنند.

سیستم‌های هوشمند حمل و نقل مانند دوچرخه به دلیل تغییر دادن مدل زندگی تاثیرات فیزیکی و روانی قابل ملاحظه ای بر شهروندان می‌گذانند. مجموعه مدیریت شهری تهران به جای کمپین‌هایی از جنس گفت وگو ( تابلوهای شهری کجا با یکدیگر گفت و گو کنیم؟ با کی گفت و گو کنیم؟ روی چه موضوعاتی گفت و کنیم و … ) که این روزها بر درو دیوار شهر نقش بسته  نیاز به توسعه زیرساخت‌ها و مشوق‌هایی از جنس دوچرخه اشتراکی هوشمند دارند. پویش‌هایی که مردم را به حرکت و ورزش وا دارد. تهانن بیش از گفت و گو و بحث نیاز به تحرک بدنی جسمی شهروندانش دارد آن هم در زمانه‌ای که چیز قابل توجهی برای گفت و گو وجود ندارد.

مرتبط:

فصل جدید اوبر، اجاره دوچرخه و اسکوتر

‫88 دیدگاه ها

  1. سلام بسیار عالی است ولی تا اینکه بین همگی جایی باز نکرده از گرفتن هزینه جدا خودداری کنید واگر نه این پروژه هم مثل بقیه پس از مدتی مورد استقبال قرار نمی گیرد و جع آوری خواهد شد.
    با سپاس

  2. لااقل برای جاانداختنش رایگان یا مبلغ خیلی کم بزارید که ادم تشویق شه،همش همه چیو تا ببخش ریالی میکنید که نشد که!!!

  3. خیلی عالی . و زیبا. من خودم دوچرخه سوار م ‌ و با این کار خیلی موافقم . به شرطی که در تمام نقاط تهران توزیع بشه .تا همه مردم استفاده کنن .

  4. سلام
    متاسفانه هزینش اصلا مناسب نیست
    من مشتاق به استفاده بودم بخصوص صبح ها جهت رفتن سر کار و عصر ها موقع برگشت از کار
    از دقیقا همون مسیر رو با تاکسی میرم و 5 دقیقه ای میرسم اونم با هزینه 1000 تومن
    این همه هم دنگ و فنگ دارم.
    واقعا هزینش زیاده

  5. باغ سلام
    به نظرم طرح بسیار خوبی است . چرا که حداقل فرهنگ سازی خوبی در جامعه صورت گرفته و خیلی ها با دیدن این دوچرخه ها انگیزه استفاده از دوچرخه های شخصی خودشون رو پیدا کردند .

    1. عزیزم سلام. مگه جایی تو تهران الان که شما پیام دادین مسیر 1000 کرایه وجود داره؟؟؟ کمترین کرایه1500 است.

  6. وسط روز زیر آفتاب شدید کلی عرق بریزی و با بوی گند عرق بچرخی و بعدش هر نیم ساعت یکی دو تومن هم بدی چی کاریه با مترو و بی آرتی که راحت تره
    ایناهم کلی فسفر سوزوندن تا همچین طرحی رو راه انداختن

    1. سلام ، خیلی مشتاقم از دوچرخه ها استفاده کنم اما متاسفانه نه سمت محلمون(مهرآباد جنوبی ) ایستگاه داره نه سمت محل کارم ( چراغ برق ) اگر امکان داره واسه همه منطقه ها دوچرخه قرار بدید

  7. به نام خدا
    باسلام و احترام
    چی میشه برای یک بار هم برای مردم و کشور مان کار کنیم و به فکر پول و مادیات نباشیم .
    کاربر ها راست میگن همه چیز را به پول ختم میکنید .
    رایگان باشد برای همه انگیزه میشود که از این دوچرخه ها استفاده کنند تا شهری پاک ودور از آلودگی هوا داشته باشیم .
    با تشکر

  8. هزینه اش زیادِ
    به غیر از اون معابر درستی براش در نظر گرفته نشده کجا باید استفاده بشه؟ کنار خیابون ؟!! با این رانندهای عجول و بی قانون تهران
    پیاده هستی میخوان از روت رد بشن چه برسه با دوچرخه!!!

  9. متاسفانه هرطرحی رو به پول ختم می کنن – سالهای گذشته چقدر برای تفکیک زباله ها هزینه شد ولی نا تموم رها شد این طرح هم مثل بقیه کارها

  10. در تمام دنیا از این سیستم برای راحتی کاربران و کاهش آلودگی هوا استفاده میشود . طوری که کاربران به راحتی بتوانند از این دوچرخه ها استفاده کنند. ولی از آنجایی که تو ایران همه چیز به پول ختم می شود اینا یک شرایطی گذاشتن که اگه بری دوچرخه بخری راحت تری !!

  11. شهرداری خیلی باید مراقب باشه چندوقت دیگه این ضایعاتی های ولگرد این دوچرخه ها رو با دستگاه فرز و یا و سایل دگیر خورد کرده و بعنوان ضایعات می برند….مثل درب چاهای فاضلاب و مخابرات و..

  12. با سلام
    طرح بسیار خوبی ارائه شده است ولی با توجه به هزینه ای یک تا 30 دقیقه 1500 تومان طرح با استقبال مواجه نخواهد شد و منجر به شکست می شود حداقل کار برای شروع اینکه زمان اولیه 1 تا 10 دقیقه به قیمت 500 تومان و سپس هر ده دقیقه 500 تومان اضافه می شد تا صرفه اقتصادی داشته باشد در حال حاضر استفاده از تاکسی برای مسیری که یک دوچرخه در 30 دقیقه طی می کند به صرفه تر خواهد بود انصاف به خرج دهید تا طرح رونق پیدا کند با ان همه تلیغ فکر می شد به جز حق بیمه و ضمانت اولیه استفاده از ان رایگان باشد

  13. با سلام چند مدتی منم تو شهر میبینم . و دنبالش بودم .که استفاده کنم
    ولی واقعا هزینه این دوچرخه سنگین بدون دنده خیلی بالاست. تعجب کردم شهرداری بخواد کاره درستی انجم بده و مردم سرکیسه نکنه
    حداقل زمان بندی می کردن یا سطح واسش تعریف می کردن منی که بخوام ماهانه و سالانه از دوچرخه استفاده کنم حتما با پول سالیانه ش می تونم یه دوچرخه خوب مالک بشم

  14. با سلام خدمت مدیریان محترم و ریسک پذیر این طرح خوب
    همین که این ریسک را کردن که این طرح را در ایران راه اندازی کردند خیلی خوبه.
    به نظرم بهتر در این مرحله به جای تبلیغات روی بیلبرد شهرداری از تبلیغات مردمی استفاده کنند. اگر من از دوستانم بشنوم که با بیدود به محل کار آمدن چون هزینه اش پایینه بهتر از اینه که از تبلیغات شهرداری و اینترنتی بشنوم.
    به نظرم باید هزینه تبلیغات صرف پایین آوردن هزینه استفاده بشه که بهتر جا بیافته.
    با هزینه پایین بهتر جا میفته هم در استفاده و هم در ثبت این اسم.
    باید از دید مشتری محاسبه کنید. باید برآورد قیمت بصورت زیر باشد. هزینه کرایه دوچرخه باید کمتر از مجموع هزینه تاکسی + هزینه وقت مشتری+ هزینه خستگی مشتری+ و هزینه حق عضویت بیمه+ هزینه ریسک خرابی دوچرخه باشد.

  15. خیلی هزینه اش زیاده چه خبره بابا دوچرخه س دیگه هر نیم ساعت ۵۰۰ تومن نهایت باید باشه مگه بنزینیه خجالت بکشید بابا

  16. با توجه به هزینه زیاد و حق عضویت بالایی که دریافت میکنن احتمال اینکه این طرح به جایی برسه خیلی خیلی پائینه خود من وقتی دوچرخه ها رو تو خیابون دیدم مشتاق بودم ازش استفاده کنم اما با دیدن هزینه ها کلا منصرف شدم

    1. منم موافقم…
      شهرداری باید هیچ هزینه ای نمیگرفت و کلی هم تشویق میکرد ….. این پولهایی که برای طرح زوج و فرد در میارن باید برای همین موارد بزارن ……

      متاسفم

    2. سلام منم موافقم با نظزتون. اینها فقط جهت منافع خودشون این طرح رو ریختن، نه برای دلسوزی مردم و کشورمون

      1. کی و کجا کسی تو این مملکت برای رضای خدا و مردمش کاری کرده که الان بخوان این کار رو بکنن. از تغییر طرح ترافیک گرفته تا این دوچرخه ها فقط و فقط برای کسب درامد بیزحمت و کم سرمایه برای مدیران شهری است و بس. البته ظاهرا یک شرکت خصوصی مالک این طرحه که یا پورسانت خوبی ازش می‌گیره شهرداری یا از نزدیکان مسئولینه. به هر صورت نفع مردم و و کم شدن الودگی اصلا منظورشون نیست و فقط و فقط هدفون کسب درامد بالاست

  17. از اين نوع طرحها در گسترش حمل و نقل در همه جاي دنيا استفاده ميشه ولي در ابتدا بايستي گذرگاه ويژه عبور(حتي يك لاين از هر خيابان) اختصاص داده بشه تا امنيت استفاده از آن تامين شود.ودر ثاني جهت افزايش فرهنگ استفاده از اين وسيله نقليه ،دوچرخه هاي معمولي را ميتوان با قيمت خيلي پايين ويا حتي رايگان در اختيار استفاده كنندگان قرار داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا