تکنولوژی

مایکروسافت از دی‌ان‌ای برای ذخیره اطلاعات استفاده می‌کند

از اینکه محققین موفق شدند مقداری از اطلاعات را در مولکول دی‌ان‌ای ذخیره کنند، مایکروسافت به این نتیجه رسید که برای حل مشکل محدودیت‌های مراکز داده بهتر است از علم بیولوژی استفاده کند.

کارمین، یکی از مهندسین مرکز تحقیقات مایکروسافت درباره این برنامه می‌گوید: “مهمندسین کامپیوتر در مرکز تحقیقات مایکروسافت اظهار کردند که این شرکت قصد دارد تا انتهای این دهه از سیستم ذخیره سازی بر پایه دی‌ان‌ای در مراکز داده خود به‌صورت گسترده استفاده کند. هدف مایکروسافت، ساخت سیستم آزمایشی تا 3 سال آینده است که قادر باشد مثلا دیتای یک اپلیکیشن مختص بوتیک را در دی‌ان‌ای به‌طور کامل ذخیره کند.” او دستگاهی که قرار است این اطلاعات را به‌صورت دی‌ان‌ای ذخیره کند را به بزرگی دستگاه‌های کپی شرکت زیراکس در دهه 70 میلادی توصیف می‌کند.

مرتبط : چگونگی ذخیره اطلاعات روی DNA

این تصمیم مایکروسافت نشان از اهمیت و تمایل شرکت‌ها به ذخیره‌سازی ویدیوها، تصاویر و اطلاعات با ارزش در مولکول‌های دی‌ان‌ای که ژن انسان‌ها را می‌سازند، دارد. ویکتور ژیرنوف مدیر مرکز تحقیقاتی SRC می‌گوید: “دلیل این تمایل شرکت‌ها به استفاده از دی‌ان‌ای برای ذخیره‌سازی اطلاعات این است که تلاش‌های محققین برای کوچکتر کردن مموری‌ کامپیوترها، با محدودیت‌های فیزیکی مواجه شده است، در حالی که دی‌ان‌ای می‌تواند دیتا را با تراکم فوق‌العاده بالا و حجم بسیار کمی ذخیره کند.

اگر این هدف محقق شود، تمام فیلم‌های ساخته شده در تاریخ بشر را می‌توان درون یک سری مولکول دی‌ان‌ای که سایز آن کمتر از یک حبه قند است، ذخیره کرد.

بر اساس قوانین فیزیک، دی‌ان‌ای متراکم‌ترین فضای برای ذخیره سازی اطلاعات در کل دنیا محسوب می‌شود. به همین دلیل محققین به‌ دنبال استفاده از آن هستند. مشکلی که امروز شرکت‌ها با آن روبرو هستند، رشد غیرقابل کنترل داده‌ها توسط انسان‌ها است و با استفاده از دی‌ان‌ای، این مشکل قابل حل خواهد بود.

اما برخی موانع همچنان بر سر راه این مدل جدید از ذخیره سازی اطلاعات وجود دارند. تبدیل فایل‌های دیجیتال به کدهای دی‌ان‌ای هنوز هم پر هزینه بوده و تنها از طریق تجهیزات آزمایشگاهی قابل اجرا است چرا که تولید این رشته‌های دی‌ان‌ای نیازمند واکنش‌های شیمیایی خاصی است. در آزمایشی که مایکروسافت انجام داد، از 13448372  قطعه دی‌ان‌ای استفاده شد، محققین می‌گویند که خرید مواد و تجهیزات لازم برای تولید این مقدار د‌ی‌ان‌ای در بازار آزاد، حدود 800 هزار دلار هزینه داشته است.

طبق اظهارات مایکروسافت: برای استفاده عموم از دی‌ان‌ای جهت ذخیره سازی اطلاات، هزینه آن بایستی تا 10 هزار برابر کاهش پیدا کند. با اینکه بسیاری از دانشمندان این کار را غیرممکن می‌دانند، اما مایکروسافت معتقد است در صورتی که صنعت کامپیوتر و دنیای اطلاعات نیازمند دی‌ان‌ای برای ذخیره سازی اطلاعات باشد، این اتفاق رخ خواهد داد.

خودکارسازی مراحل انتقال اطلاعات دیجیتال به دورن دی‌ان‌ای نیز بسیار مشکل است. بر اساس آزمایش محققین مایکروسافت که هفته‌ها به‌طول انجامید، کارمین تخمین می‌زند که سرعت انتقال اطلاعات به درون دی‌ان‌ای تنها 400 بایت در ثانیه بوده است. مایکروسافت نیاز دارد که این سرعت را به حداقل 100 مگابایت در ثانیه افزایش دهد.

اما دانلود دیتای ذخیره شده به بیرون از دی‌ان‌ای و تبدیل مجدد آن به فایل‌های قابل خواندن، خیلی کار سختی نبود. این کار توسط تجهیزات پرقدرت و پیشرفته انجام می‌گرفت و مایکروسافت معتقد است تنها با دوبرابر کردن سرعت پروسه خواندن اطلاعات از دی‌ان‌ای، این بخش دارای شرایط لازم برای استفاده در مقیاس انبوه را خواهد داشت.

از آنجایی که انتقال اطلاعات به دورن دی‌ان‌ای کند است، استفاده از این تکنولوژی فعلا برای موارد خاص انجام می‌گیرد. این موارد شامل آرشیو کردن اطلاعات قانونی و جنایی از جمله ویدیوهای ضبط شده توسط اداره پلیس و یا سوابق پزشکی بیماران می‌شود.

اما مهمترین ویژگی دی‌ان‌ای، تراکم بالای آن است. دی‌ان‌ای قادر است 1000000000000000000 بایت از اطلاعات را در یک میلی‌متر مکعب ذخیره کند. ژیرکوف در اینباره می‌گوید: “تراکم دی‌ان‌ای قدرت ذخیره هرنوع اطلاعاتی در دنیا را دارد.”

سخنگوی مایکروسافت درمورد مطالعه اخیر مایکروسافت می‌گوید که این شرکت فعلا قادر به ارائه جزئیات برنامه خود در زمینه توسعه دی‌ان‌ای نیست.  “کارمین” یکی از طراحان چیپ که در گذشته در اینتل فعالیت می‌کرد، گفته: “کارمندان داخل مایکروسافت به موفقیت پروژه دی‌ان‌ای ایمان دارند، اما افرادی که از روش‌ها فعلی ذخیره‌‌سازی اطلاعات استفاده می‌کنند، خیلی به این پروژه و موفقیت آن امیدی ندارند.”

دی‌ان‌ای علاوه بر تراکم و مقاومت بالا، یک ویژگی دیگر دارد که معمولا به آن اشاره نمی‌شود: ارتباط بسیار بالا با گونه‌های انسانی. فلاپی‌ و دیسک‎های قدیمی را تصور کنید که امروزه قابل استفاده و خواندن نیستند. برخلاف این وسایل که امروزه کسی از آنها یاد نمی‌کند، دی‌ان‌ای هیچگاه قدیمی و بی استفاده نخواهد شد چرا که از روز اول خلقت انسان همواره با او همراه بوده است.

کارمین در اینباره می‌گوید: “تا زمانی که انسان زنده باشد و انسان باقی بمانیم، می‌توانیم از دی‌ان‌ای استفاده کنیم.

منبع : آی‌تی‌ایرن

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا