چگونگی محاسبه تقلیل سهام
نام نویسنده: محمد رامین کمیلیان
یکی از نکات بسیار مهم برای سرمایهگذاران توانگر نحوه محاسبه تقسیم سهام شرکت در حال تاسیس و تقلیل (dilution) آن در مراحل مختلف افزایش سرمایه است.
این قضیه برای خود من همیشه جای سوال بوده که وقتی یک نفر در یک شرکت سرمایهگذاری می کند ساختار سهام در مراحل مختلف افزایش سرمایه به چه شکل خواهد بود. نرم افزارهایی هستند که براحتی این کار را انجام می دهند ولی بهتر است که برای درک بیشتر مکانیک آن نیز توضیح داده شود.
ابتدا از نکته بسیار ابتدایی شروع می کنیم، فرض کنید که یک سرمایهگذار بخواهد در یک شرکت سرمایهگذاری کند. طبق توافق بین کارآفرین و سرمایهگذار شرکت 100.000.000 تومان ارزیابی (valuation) شده است که سرمایهگذار حاضر است 25.000.000 سرمایهگذاری کند. پس ساختار تقسیم سهام بدین شکل خواهد بود.
خوب این اول راه است. یک نکته بسیار مهم نحوه تقلیل سهام در مراحل مختلف افزایش سرمایه است.
حالا فرض کنید که یک شرکت قبل از افزایش سرمایه توسط سرمایهگذار 100.000.000 تومان ارزش گزاری شده است. این شرکت توسط 3 موسس شکل گرفته که ساختار سهام بدین شکل است.
سرمایهگذار حاضر است که 25.000.000 سرمایهگذاری کند. حال ارزش شرکت پس از سرمایهگذاری به 125.000.000 می رسد نحوه محاسبه سهام سرمایه گزار شخص است ، ۲۵۰۰۰۰۰۰ تقسیم بر ۱۲۵۰۰۰۰۰۰ که می شود 20%. حال باید بررسی کرد که باقی مانده سهام برای کار آفرینان چه می شود. در حقیقت باقیمانده سهام که 80% می باشد به همان ساختار قبل بین موسسین تقسیم می شود. به جدول زیر توجه کنید:
پس در ساختار جدید سرمایهگذار 20% جدید را داراست و باقی مانده 80% به همان ساختار قبل (40% / 30% / 30) بین موسسین تقسیم می شود. موسس 1 که 40% سهام را داشت در ساختار دوم 32% وموسسین 2 و 3 به 24% تقلیل می یابد. حال ممکن است که کارآفرینان فکر کنند که سهامشان تقلیل یافته و در این زمینه متضرر شده اند.
اما فرض کنید که در اثر این سرمایهگذاری ارزش شرکت بعد از یکسال فعالیت به500.000.000 تومان می رسد. ارزش سهام موسسین بدین شکل خواهد بود:
درست است که سهام موسسین کاهش پیدا کرده است ولی سهم آنها از شرکت جدید بسیار با ارزشمند تر شده است. سرمایهگذار هم بعد در اثر این رشد ارزش سهام خودرا از 25.000.000 به 100.000.000 رسانده است.
این نوشته یکی از ابتدایی ترین نکات تقلیل سهام می باشد . در نوشته های بعدی شرایطی راکه بعضی سهام داران دارای سهام ممتاز هستند و مراحل سرمایهگذاری نیز بیش از یکی است توضیح داده خواهد شد. درک مکانیک تقلیل سهام برای سرمایهگذاران توانگر بسیار مهم است.
از محمد رامین کمیلیان این مطالب را هم بخوانید :
– Angel Investing یا سرمایهگذاری توانگر
– چگونه کارآفرینان می توانند جذب سرمایه کنند؟
– نکات مهم در راستی آزمایی استارتاپها
منبع : آی تی ایران