چرخه پررونق موبایلهای سرقتی در ایران
نام نویسنده: مریم عسگری
سرقت گوشی تلفن همراه موضوع یا بهتر بگوییم معضلی است که مدتها است کاربران این وسیله پرکاربرد ارتباطی با آن مواجهند.
موضوعی که در پی رشد قیمتها در بازار گوشی موبایل و همچنین افزایش کاربری گوشیهای هوشمند گرانقیمت بیش از پیش شاهد آن هستیم. جالب اینجا است که با وجود رشد این پدیده ناهنجار نهتنها تاکنون راهکار یا حتی اقدامات امنیتی خاصی برای کاهش این اتفاق ارائه نشده است، بلکه شیوههای ردیابی و پیگیری این گوشیها در حدی سطحی و غیرکارآمد و پروسه این پیگیری برای مالباخته در حدی طولانی و زمانبر است که بيشتر مالباختگان ترجیح میدهند درگیر این پروسه طولانی و بینتیجه نشوند.
شاید به همین دلیل باشد که سارقین گوشیهای موبایل، خود را هر روز با خطر کمتری مواجه ميبینند و هر روز شیوههاي جدیدتری برای این اعمال به کار ميبندند. شیوههایی که گاه در حدی جدید و غیرقابل پیشبینی است که ممکن است هیچکدام از ما تصورش را هم نکنیم ممکن است به چنین روشهایی گوشی موبایلمان به سرقت رود.
با توجه به این موضوع ما در گزارش ضمن معرفی شیوههای سرقت موبایل، به این موضوع که چه موانعی بر سر راه پیگیری گوشیهای سرقتی وجود دارد و آیا شکایات صورت گرفته از این بابت به نتیجه میرسد، یا خیر پرداختهایم. برای پیشگیری از سرقت گوشی موبایل و آشنایی با اقدامات پس از سرقت گوشی این گزارش را بخوانید:
از سرقتهای دستی تا مسلحانه
استفاده از موتور سیکلت، قاپیدن گوشی از دست، کیف یا جیب کاربر گوشی موبایل یکی از متداولترین شیوههایی است که سارقان از مدتها پیش برای سرقت گوشی به کار ميبستند.
اکنون اما گویا با هوشیاری کاربر نسبت به این قضیه سارقان راهکارهای جدیدتر و البته پرخطرتری را به کار ميبندند. سرقت با استفاده از اسپریهای اشک آور، سرقت گوشی با تهدید چاقو و حتی در برخی از موارد سرقت گوشی با تهدید اسلحه صورت گرفته است.
بنا بر گزارشهای ارسالی، برخی از این سرقتها با بروز کشمکش و زد و خورد بین صاحبگوشی و سارق توام شده که اکثرا به بروز صدماتی برای مالباخته منجر ميشود. در این رابطه میتوان به تازهترین گزارش منتشر شده از سوی کلانتری 109 بهارستان اشاره کرد. بر اساس اعلام رییس کلانتری 109 بهارستان، به تازگی يك سارق گوشی موبایل توسط این کلانتری دستگیر شده است که مالباختگان را با اسپری اشکآور مصدوم میکرد. بنابراین گزارش، اواخر مهرماه عوامل گشت کلانتری 109 بهارستان در حین گشتزنی متوجه سر و صدای خانمی و کشیدهشدن وی توسط راکب یک موتورسیکلت روی زمین شدند که در بررسی اولیه مشخص شد که راکب موتور قصد قاپیدن گوشی وی را داشت. پس از دستگیری سارق 21 ساله مشخص شد که وی سابقه شرارت نیز داشت. رییس کلانتری 109 بهارستان با بیان اینکه این متهم در ادامه معترف شد که برای قاپیدن گوشی شهروندان در سطح شهر تردد کرده و وقتی که مالباختگان برای بازپس گرفتن گوشی به دنبال او میدويدند، با زدن اسپری اشکآور از محل متواری میشد، گفت: این فرد معترف شد که اموال مسروقه را به یک مالخر فروخته است. به گفته یکی از فعالان بازار نیز، در حواشی بازار موبایل بسیار شاهد سرقت گوشی از کاربران هستیم. به گفته وی، گاه سارق با تهدید به چاقو یا حتی اسلحه گوشی را از صاحب گوشی ميگیرد. گاه نیز کار به
زد و خورد ميکشد.
سرنوشت گوشیهای سرقتی
اگر گذرتان به خیابان جمهوری و حواشی مراکز خرید و فروش گوشی موبایل افتاده باشد حتما با انبوه دستفروشانی که گوشیهايي بدون جعبه در دست دارند و شما را دعوت به خرید میکنند، مواجه خواهید شد. اینها همان فروشندگان گوشیهاي سرقتی هستند.
فروشندگانی که یا خود اقدام به سرقت کرده یا مالخرند! در هر حال رابطهای تنگاتنگ با سرقت دارند. اکثرا گوشیهای سرقت پس از تغییر شماره سریال که از طریق نرمافزارهای خاصی انجام میشود توسط این فروشندگان به فروش میرسند. برخی از گوشیها نیز که ظاهر دلپسندی ندارند اوراق میشوند.
گروهی نیز حتی در قاب و جعبههای نو به فروش ميرسند. مرتضیابراهیمزاده، یکی از فعالان بازار گوشی علاءالدین میگوید: بارها نسبت به تجمع این افراد مقابل پاساژ تذکر داده و شکایت کردهایم، اما فایدهای ندارد و این دستفروشان در حدی بیباک شدهاند که گوشیهاي سرقتی را بابت فروش به مغازهدارها به ویژه تعمیرکاران پیشنهاد میدهند.
وی افزود: اگر چه این گوشیها قیمت کمی دارند و قطعا سود زیادی عاید خریدار میکنند، اما خرید آن به دردسرهای پس از آن نميارزد. یکی دیگر از فعالان بازار گوشی هم به «دنیای اقتصاد» اعلام کرد: معمولا این گوشیهاي با قیمتی حدود يكدوم یا حتی يكسوم گوشیهاي آکبند به فروش ميرسند. اما طرفداری در بازار ندارند.
چه کسی پاسخگو است؟
کم نیستند افراد مالباخته یا بهتر بگوییم گوشی باختهای که با وجود پیگیری گوشی سرقتی موفق به یافتن گوشی یا حتی سارق نشدهاند.
این دسته که چنین موضوعی را ناشی از سیستم ناقص شناسایی و کدگذاری کالاهای کامپیوتری و دیجیتالی در کشور میدانند ميگویند، در سایر کشورها امکان شناسایی گوشی موبایل و کالاهای ارتباطی نظیر تبلت و لپتاپ از طریق شماره سریال یا آدرس کارت شبکه وجود دارد و صاحب کالا با ارائه این کد به سازمانهای مربوطه میتواند در صورت اتصال دستگاه به اینترنت، یا برقراری تماس دستگاه خود را بیابد.اما در کشور ما با وجود چنین امکانی اکثرا دستگاههای سرقتی قابل ردیابی نیستند. به گفته کارشناسان میتوان این طور نتیجه گرفت که ظاهرا در کشور ما چنین سیستمی چندان قوی عمل نمیکند.
در این باره افشار فروتن لاریجانی، رییس انجمن فروشندگان گوشی موبایل به «دنیایاقتصاد» گفت: اگرچه در کشور ما سیستم ردیابی گوشی و تجهیزت ارتباطی همراه وجود دارد، اما معمولا این سیستمهای ردیابی و پیگیری در انجام ماموریت خود موفق نبوده و مالباخته به گوشی خود نميرسد. وی که علت این امر را ضعف سیستم ردیابی کالا در کنار مسائل دیگری نظیر عرضه انبوه گوشیهاي قاچاقی با شماره سریالهای یکسان (یک شماره سریال برای چندین گوشی) و اعمال برخی از اقدامات از سوی سارقان پس از سرقت میداند گفت: بسیار پیش میآید که سارق با استفاده از نرمافزارهای خاصی شماره سریال گوشی را تغییر میدهد و در این صورت دیگر گوشی قابل پیگیری نیست. وی همچنین افزود: در صورتی که سارق تمایلی به تغییر شماره سریال نداشته باشد، گوشی را پس از مدتها که از سرقت آن گذشت مورد استفاده قرار نمیدهد. زیرا مخابرات مدت زیادی را صرف پیگیری گوشی نميکند. در این صورت سارق پس از سه تا 6 ماه ميتواند برای استفاده گوشی بدون تغییر شماره سریال اقدام کند. ابراهيمی درستی رییس اتحادیه این صنف هم در این باره به «دنیایاقتصاد» اعلام کرد: روند پیگیری و ردیابی گوشیهاي سرقتی بسیار سخت است و معمولا به نتیجه هم نميرسد. به گفته وی مشکل هم به اتحادیه ربطی ندارد. بلکه این موضوع به نیروی انتظامی و اداره آگاهی مربوط ميشود. با وجود تلاش بسیار برای کسب اطلاعاتی در این زمینه از نیروی انتظامی و اداره آگاهی متاسفانه این ارگانها هیچ همکاری با ما نکرده و پاسخ را طی تماسهای چند روزه به بخشهاي دیگر واگذار کردند. همچنین اپراتورهای تلفن همراه هم در این باره اظهارنظری نکرده و اعلام کردند: ما تنها مسوولیت ثبت شماره سریالها را در سیستم خود داریم تا در صورت فعالسازی گوشی، آنرا شناسایی کنیم.
اما یک مقام آگاه از اپراتورهای تلفن همراه به «دنیایاقتصاد» اعلام کرد: به دلیل اینکه اکثرا به بازیابی گوشی سرقتی اعتقادی ندارند و همچنین به علت طولانی بودن پروسه پیگیری گوشی سرقتی اکثرا از شکایت بابت سرقت صرف نظر ميکنند که این ناشی از ضعف واحد انتظامی مسوول است. به گفته وی، به همین دلیل ما نميتوانیم آماری از حجم گوشیهاي سرقتی ارائه کنیم. براساس اعلام ايرانسل نيز، روزانه 900 نامه پيگيري از كل كشور از سوي قوه قضائيه به بخش حقوقي اين شركت ارسال ميشود كه از اين تعداد حدود 300 مورد به نتيجه ميرسد.
راهکارهای خود امنیتی
اگرچه سارقان از شیوههاي جدیدی برای سرقت استفاده میکنند، اما راههاي مقابله با سرقت گوشی نيز تغییر کرده است. بهعنوان مثال برخی از عرضهکنندگان گوشی نرمافزارهایی خاص برای ردیابی گوشی ارائه کردهاند که نمونه آن نرمافزار
FIND MY IPHONE شرکت اپل است. نرمافزاری که امکان ردیابی گوشی را تا زمانی که اپل آی دی قطع نشده باشد به کاربر ميدهد. نرمافزارهای مشابهی نیز نظیر WaveSecure برای گوشیهای ویندوزی وجود دارد. این برنامه قادر به ارسال پیامک در صورت سرقت تلفن همراه است که در صورت تعویض سیمکارت، یک پیامک خالی به شماره تعیین شده ارسال ميکند، شما همچنین ميتوانید مکان ویندوز موبایل خود را پیگیری و حتی آنها را روی نقشه رسم کنید. براي آندرويد نیز نرمافزارsecurity look out mobile در فروشگاههای نرمافزاری موجود است.
عکس: مهیار مقیمیان
منبع : دنیای اقتصاد
مک بوک من از منزل به سرقت رفته.در همیاب24 نتونستم ثبت کنم ،برای شماره موبایل خطا میده.حاضرم برابر پول لپ تاپ رو به سارق محترم بدم تا اطلاعات رو روی فلش برام بریزه چون فایلهام رو لازم دارم.الان میبینم اینکه خودم رو به یک وسیله وابسته کردم اشتباه بوده.کاش سایتی بود که میتونستم با دزد محترم معامله کنم شاید اطلاعات روی لپ تاپم زمانی به درد درمان بیماری هایی که خود ایشون هم ممکنه مبتلا بشه بخوره.میدونم ارزش اونها رو نمیدونه.اما در آخر هرچی خدا بخواد،حتما حکمتی بوده.
من ساکن تهران هستم تو ولیعصر تمام پوستر ها همیا ب رو دیدم
این همیاب24 به نظر ایده خیلی خوبیه. دیده بودم پیشخوانای شهرمون پوسترشو زدن
منم با نظر قبلی موافقم…سامانه همیاب 24 خیلی خوبه….همین هفته پیش تونستیم با گرفتن استعلام ازش یه گوشی سرقتی رو که با قیمت عالی میخواستن بهمون بفروشن..نخریم….خیلی خوبه
همیاب کارشودرست انجام میده بدبختی بعدازاین بودبرای من.
با سلام و احترام
دوستانی که گوشی یا لپ تاپ خودرا گم کرده اند یا به سرقت رفته است تنها در سامانه رسمی و کشوری به نام همیاب 24 ثبت نمایید و در سایت های نامعتبری که اطلاعات شخصی شما و کالا را به نمایش می گذارند جدا خودداری بفرماید تا دچار مشکلاتی هم چون اخاذی و سو استفاده از شماره تماس نشوید
سامانه همیاب 24 مخصوص همین کار طراحی شده. شما می تونید شماره سریال موبایل سرقتی یا لب تاپ سرقتی یا گم شده خودتون رو در سامانه ثبت کنید تا در کل کشور به تمامی کاربران و واحد های صنفی طرف قرار داد همیاب 24 اطلاع رسانی شود و در صورت پیدا شدن کالا بلافاصله با شما تماس گرفته شود.
http://www.hamyab24.com
اولین وب سایت معتبر که دارای نماد اعتماد ، هچمنین در الکامپ 2015 در تهران غرفه داشتن و اکثر واحد های صنفی کشور اونو می شناسن و ازش استعلام می گیرن به اسم hamyab24.com هست که می تونه تو پیدا کردن گوشی خیلی خیلی کمک کنه و حتی مانع از فروش گوشی شما بشه
من خودم گوشیمو سرقت کردن بعدش در سامانه همیاب 24 ثبتش کردم و اطلاع رسانی به کل کشور انجام پذیرفت خداروشکر یکی از مغازه دارهای علاالدین برام پیداش کرد
اسم سایتش بود Hamyab24.com
سلام
سامانه DigiLost.ir هم می تونه تو پیدا شدن گوشی کمک کنه
از بدترین حادثه ها دزدیه – یعنی تمام فکرت تو این حاله که چجوری شد – چرا اشد – واسه چی – الان با گوشی من چکار میکنه – ایشالا اونی که دزده و ماونی که مال دزدی میخره خواری و خفت ببینه و تمام اقوام و عزیزتریناش جلوش پر پر بشن بمیرن- مادرش تیکه تیکه بشه – اون پدر بی شرفی که گذاشته این بچه دزد بشه – خدا رحم بهشون نکنه
الهی آمین
من اول آذر ماه گوشیمو دزدین یه آیفون 6 بود که با کلی ذوق و عیدی سر کار خریده بودمش
رفتم آگاهی شکایت و خیلی سر این موضوع تحقیق کردم
گوشی های پلمب مثل آیفون و اچ تی سی وان و مدل هایی که پلمب هستند رو مغازه دارای علائیدن میخرن – اگرم کسی شک داره همین الان برین ببیند – همه مغازه هاشون گوشی بدون کارتن و حتی بهشون بگی دزدیه رو میگه اشکال نداره و میخره . چون از ال سی دی و و قطعاتش استفاده میکنن .
شانس من بعد از 10 روز زنگ زدن گفتن دزد رو گرفتن و اعتراف کرده – گفت که 1000 تا گوشی دزدیده بوده که به مالخر فروخته – مالخرم پلمب هارو تو علاادین تقسیم کرده – بقیرم جلوی علاالدین شاهد هستین که میفروشن و شما با ذوق شوق مال دزدیه آدمای دیگرو میخرین و کیف میکنین .
شانس من طرف حساب شده حاج ناصر علالدینی که کسی جرات نداره باهاشون در بیوفته – حاج ناصر کسیه که قالبافو گرفته کتک زده > اگاهی که هیچی نیست . اینم از شانس ما بود – امیدوارم لااقل کسی که میخره به این فکر باشه که اون مال یکی دیگست و دزدیه – با اون گوشی نیاین تو فیسبوک و تلگرام و اینستا متنهای قشنگ از خدا بزارین – شما هم شریک دزدین
منم خودم گوشیمو گم کردم ولی خداروشکر توی سایت همیاب 24 به عنوان گمشده ثبتش کردم و تونستم پیداش کنم
روش جالبی رو استفاده میکنه این سایت برای اطلاع رسانی کالاهای دیجتیال گمشده و پیدا شده
منظورتون چیه؟الان که اول از طریق پیامک ردیابی میشه و اگر جواب مثبت بود مراجعه به دادگاه
فقط یه سوال بعد از این که نامه واسه مخابرات برده شد مخابرات از چه موقعی پیگیری رو شروع میکنه؟؟ کسی میدونه؟
گوشی من چند روزه که سرقت شده داخلش عکس داشتم وگرنه اصلا مهم نبود الان هم به شدت دارم پیگیری میکنم فردا هم که قراره برم اگاهی تا حساب این دزد عوضی بی خدا رو برسم. اطمینانم خیلی هستش که پیداش میکنم. واقعا اون مردی که میره یه گوشی مدل پایین رو میدزده نه شرف داره نه غیرت نه ناموس . ایشالله که تو زندگی واسش بدترینا پیش بیاد. دلم خیلی پره . این کلانتری هم طوری برخورد میکنه که انگار من خودم از عمد گوشیمو دادم به یه دزد بی غیرت. اخه برادر من اقایی که نشستی تو کلانتری , مردم که خوشی زیر دلشون نزده که خودشون گوشی رو بدن به دزده و بیان شکایت. . شما داری حقوق میگیری از این دولت از من مردم . پس باید خدمت کنی به مردم. پشت میز که میشینن فکر میکنن صاحب اختیارن . شماها خدمت گزار مردم باید باشید . واسه خودتون هم همچین روزایی پیش میاد .
ای اقا.الان 5ماهه اعلام سرقت کردم.هفته ای یکی 2تا s گوشیم برام میفرسته {شماره اقا دزدرو+IEM }’, گوشیم.بدتر داغمو تازه میکنه.مخابراتم که خوابه.
قیصر عزیزبعنوان یک حقوقدان میتونم بگم تاشش ماه خطتون ردیابی میشه.ولی درصورت تغییر شماره سریال، ردیابی تقریبا سخت میشه.البته بعد شش ماه درصورت مراجعه مکرر یکماه به یکماه تمدید میشه..
سلام یه سوال .تا چند ماه گوشی دزدی پیگیری میشه و چه مدت بعد پروندش بسته میشه تا بشه استفاده کرد؟ لطفا یکی بهم جوابشو ایمیل کنه مرسی
دقیقا پرهام حرفت درسته . ضمن اینکه گوشیها به راحتی در بازارهای موبایل و در کنار آن فروخته میشه و پلیس کمتر مزاحمتی برای مالخرها ایجاد میکنه در حالی که در هیچ جای دنیا مالخرها از دست پلیس آسوده نیستن. من مالخرها را حتی از دزدها هم بیشتر مقصر میدانم آنها گوشیها را با قیمت بسیار پایینی از دزدها میخرند و با فروش آن به قیمت نزدیک به دست دوم بیشترین سود را در این چرخه میبرند. اپراتورها هم در این میان مقصرند اونا مدت زمان کوتاهی شماره سریال گوشیها را پیگیری میکنند ( دقیقا همان حدودی که مالخر و دزد آن را خاموش نگه میدارند) و بعد به راحتی گوشی برای استفاده آزاد میشود. فرآیند پیچیده و وقت گیر شکایت کاملا به نفع سارقان و مالخرها و به ضرر کسانی است که موبایلشان به سرقت رفته است.
وقتی هم گوشی سرقت میشه متاسفانه مورد تمسخر قاضی و افسر آگاهی قرار میگیری که مگه یک گوشی چی هست و چقدر می ارزه که اومدی دنبالش، بعد از کلی دوندگی یک نامه از دادگستری میگیری به اپراتورهای موبایل میدی تا بعد از ۳۰ تا ۶۰ روز جواب بدن، بعدش دوباره مسخره دست قاضی و افسر آگاهی و گاها سرباز وظیفه ها قرار میگیری که یارو را نگاه اومده دنبالش گوشی موبایلش و اینقدر هم معطل میکنند تا پشیمون بشی
توی چند ماه گذشته بارها گوشی نزدیکان و دوستانم مورد سرقت قرار گرفته و بعد هم بیخیال پیگیری سرقت شدن
در این شرایط دزد خیالش راحت هست هیچ پیگیری قضایی نمیشه و انتظاری جز افزایش دزدی نیست