ICT به کمک سالمندان میآید
نام نویسنده: سیدمیثم لطفی
بزرگراه فناوری – زمانی که در اوایل دهه 1990 فناوریهای صوتی و تصویری عرضه شدند، با استقبال قابل ملاحظهای از جانب مردم مواجه شدند و همین امر موجب شد تا تمایل شرکتها برای تولید دستگاههای جدیدتر در این زمینه افزایش یابد. با وجود اینکه این دستگاهها جذابیت فراوانی برای مردم داشند و تاکنون نمونه آنها دیده نشده بود، در ابتدا قشر کهنسال جامعه تمایل چندانی به استفاده از آنها نشان ندادند و تصور میکردند که خرید اینگونه وسایل استفاده چندانی برای آنها نخواهد داشت.
با گذشت مدتزمانی کوتاه و نمایان شدن مزایای بیشمار دستگاههای صوتی و تصویری کمکم افراد کهنسال نیز به این وسایل جذب شدند و طولی نکشید که بیشتر آنها نیز این قبیل وسایل را خریداری کردند. هجوم چشمگیر قشر کهنسال جامعه نسبت به وسایل یاد شده در آن زمان تعجب همه را بهخود برانگیخته بود و به یکی از مهمترین عوامل در بالا رفتن میزان تولید خدمات شرکتهای فعال در این حوزه د. اگرچه هماکنون چندین سال از آن ماجرا میگذرد، جمع زیادی از کارشناسان تصور میکنند که ممکن است بهزودی اتفاقی مشابه رخ دهد. این روزها دستگاههای صوتی و تصویری نظیر رادیو، تلویزیون و… جذابیت خود را از دست دادهاند و مثل اوایل دهه 1990 محبوب همه مردم نیستند، ولی با این حال روی کار آمدن مقولهای با اسم فناوری ارتباطات و اطلاعات موجب شده تا جایگزینی مناسب برای ابزارهای صوتی و تصویری پیدا شود. بسیاری از کارشناسان معتقدند، ورود به هزاره سوم و افزایش نفوذ دستاوردهای نوین فناوری در بین مردم موجب شده تا افراد کهنسال نیز با اشتیاق فراوان بهسمت این وسایل هجوم آورن و آنها را برای گذران زندگی روزانه خود لازم و ضروری بدانند.
توجه سالمندان به فناوری
وقتی که دو سه سال پیش انفجار فناوری رخ داد و بیشتر کشورها بر آن شدند تا با حداکثر سرعت خود را به قافله نوپای فناوری اطلاعات ملحق کنند، سازمان بازنشستگان ایالت نیوجرسی(New Jersey) آمریکا از جمله مراکزی بود که به سختی توانست وارد این دور شود. درحالی که سازمان بازنشستگان نیوجرسی به گفته کارشناسان وقت نیاز به 30 میلیارد دلار بودجه داشت تا بتواند خود را به فناوریهای نوین روز مجهز سازد، در آن زمان تنها یکسوم این بودجه تامین شده بود. امروزه شورای سرمایهگذاری این ایالت طرح جدیدی ارایه داده که بهموجب آن میتوان بازنشستگان و سالخوردگان را نیز وارد دنیای سایبر کرد.
اینطور که مروری بر وضعیت کشورهای مختلف نشان میدهد، بیشتر مراکز حامی حقوق بازنشستگان در سراسر دنیا میکوشند فعالیت مشابهی را نظیر مرکز نیوجرسی انجام دهند تا میزان استفاده آنها از فناوریهای نوین افزایش یابد. با پایان یافتن دهه 1990 و آشنا شدن عموم مردم با دستگاههای الکترونیکی، سیستم آموزش بازنشستگان ایالت تگزاس آمریکا تصمیم گرفت تا 7/2 میلیارد دلار و یا سه درصد بودجه 90 میلیارد دلاری خود را صرف تطابق فناوری اطلاعات و ارتباطات با افراد کهنسال کند. در این میان دو ایالت آریزونا و نیویورک برای نخستین بار موفق شدند که با خرید برخی دستگاهها و توزیع آنها در بین قشر سالخورده جامعه آنها را با اهداف جامعه اطلاعاتی و سایبر آشنا سازند.
روند توسعه فناوری در بین سالخوردگان بهقدری با سرعت پیش رفت که طولی نکشید بیش از 50 مرکز حامی حقوق بازنشستگان در آمریکا اهداف خود را با توجه به فناوری اطلاعات طراحی کردند و تنها در سال گذشته میلادی 8/9 میلیارد دلار و یا 11 درصد کل بودجه خود را در این راه صرف کردند. درحال حاضر این مراکز میکوشند که با سرمایهگذاری 34 میلیارد دلاری برای راهاندازی مراکز عرضهکننده خدمات فناوری و الکترونیکی بر میزان فعالیتهای خود در این حوزه افزایش دهند و این درحالی است که گفته شده تا پایان سال 2006 میلادی میزان کلی سرمایهگذاری سازمانهای بازنشستگی آمریکا در زمینه فناوری ارتباطات و اطلاعات تا 128 میلیون دلار افزایش خواهد یافت که این رقم بهطور کلی 2/7 درصد از سرمایه کلی آنها را شامل میشود.
بازنشستگان و سرمایهگذاری در فناوری
سرمایهگذاری بخشهای بازنشستگی آمریکا برای نخستین بار از ایالت نیوجرسی این کشور آغاز شد و پس از گذشت مدتی به دیگر ایالتها نیز رسید. اما بسیاری از محققان و کارشناسان بر این باورند که مقامات ایالت نیوجرسی بزرگترین تاثیر را در این زمینه برجای گذاشتهاند، زیرا اگر آنها این روند را آغاز نکرده بودند ممکن بود نفوذ فناوریهای جدید در این کشور با تاخیر زیادی مواجه شود و سالخوردگان نتوانند خود را با این حرکت سریع هماهنگ کنند. برای آنکه این خدمات بهصورت هماهنگ و عادلانه در منازل توزیع شود تا این قشر از جامعه بتوانند لذت بیشتری را از دوران بازنشستگی خود ببرند، سالها قبل تلاشهایی آغاز شده بود. برخی کارشناسان معتقدند که فعالیت که به نوعی حرکتی اقتصادی نیز محسوب میشد از سال 1989 آغاز شد. در آن زمان بسیاری از شرکتها با دید اقتصادی تمرکز خود را به افراد سالمند منعطف کرده بودند و میکوشیدند با عرضه خدمات بهتر و بیشتر به آنها سود اقتصادی بیشتری را بهخود اختصاص دهند.
دیل آن ریس(Dale Anne Reiss) که مدیریت مرکز Ernst & Young را برعهده دارد در اینباره اظهار داشت: ما هماکنون درحال غرق شدن در مسایل مالی هستیم. بانکها درحال عرضه وامهای سنگین به مشتریان خود هستند و بسیاری از شرکتهای حامی حقوق بازنشستگان میکوشند که با راهاندازی یک بنگاه اقتصادی جدید سود بیشتری را به جیب بزنند. شاید با اندکی تفکر بتوانیم وقایع دهه 1980 را به خاطر بیاوریم که در آن زمان همه مردم از حقوق یکسان برخوردار بودند و حتی کهنسالان نیز میتوانستند به اندازه دیگر اقشار جامعه از فنوریها و دستاوردهای نوین وقت بهره ببرند.
اگر بخواهیم وضعیت مراکز و سازمانهای بازنشستگی را با اعداد و ارقام بررسی کنیم، امروزه معلوم شده که بیشتر این شرکتها بهطور سالانه تنها نزدیک به هشت درصد درآمدهای خود را به بخش فناوری اختصاص میدهند که این امر با توجه به رشد و توسعه روزافزون این فناوریها بسیار کم است. در این میان بسیاری از مدیران برای افزایش سرمایهگذاری در این بخش شدیدا مخالفت میکنند و بر این باورند که اگر افراد کهنسال به امکانات و تجهیزات فناوری ارتباطات و اطلاعات دسترسی پیدا کنند توانایی استفاده از آنها را نخواهند داشت و به درستی نمیتانند نحوه استفاده از آن را بیاموزند.
تیموتی برت(Timothy Barrett) مدیر اجرایی مرکز بازنشستگی San Bernardino گفته است: بهطور واضح و آشکار مشخص است که هزینه خدمات عرضه شده برای بازنشستگان بسیار زیاد است و آنها توانایی استفاده از این خدمات را در بیشتر مواقع ندارند. درحالی که برای مرکز ما 6/4 میلیارد دلار بودجه در نظر گرفته شده است، هشت درصد آن را ما هماکنون به بازنشستگان اختصاص دادهایم که طی آن میکوشیم خدمات فناورانه خود را با قیمت پایینتری بهدست مردم برسانیم. برای آنکه ما به این اهداف دسترسی پیدا کنیم، تنها کافی است که سرمایهگذاران اقدام به خرید ما کنند تا در کنار اینکه منابع مالی ما را تامین میکنند، خودشان نیز به سود اقتصادی بالایی برسند.
برای مثال مرکز حمایت از حقوق بازنشستگی آلاسکا به تازگی 500 میلیون دلار سرمایهگذاری کرده تا با فعالیت بیشتر بر روی پنج عاملی که عوامل خطرساز برای سالخوردگان محسوب میشوند، امنیت بیشتری را به قشر سالخورده جامعه عرضه کند. مایکل الیور(Michael Oliver) که یکی از بزرگترین سرمایهگذاران مرکز حمایت از حقوق بازنشستگی آلاسکا محسوب میشود، سالانه 15 تا 17 درصد سود بهدست آورد.
سیستم آموزشی مرکز بازنشستگان کالیفرنیا به تازگی اعلام کرده است که با افزایش فعالیتهای خود در حیطه فناوری ارتبطات و اطلاعات میکوشد سهم 6/4 درصدی خود از سرمایهگذاری در این بخش را به 6 درصد افزایش دهد تا سالخوردگان و بازنشستگان این ایالت بتوانند از خدمات بهتر و بیشتری بهرهمند شوند. اگرچه این طرح در ظاهر میتواند مزایای فراوانی را بهدنبال داشته باشد، برخی کارشناسان از اجرای آن احساس نگرانی کردهاند. اینطور که گفته میشود، بسیاری از کارشناسان در هراسند که اجرای این طرح عظیم ممکن است سود اقتصادی چندانی را بهدنبال نداشته باشد و باعث شود تا تمایل سرمایهگذاران برای حضور در این عرصه کاهش یابد. یکی از خدمات بزرگی که قرار است مقامات کالیفرنیا به بازنشستگان خود عرضه کنند بهداشت الکترونیکی است. با اجرای این طرح، از این پس تمامی بازنشستگان این منطقه میتوانند به سادگی از خدمات بهداشتی و درمانی استفاده کنند و در صورت بروز هرگونه بیماری ظرف کوتاهترین زمان ممکن به بهترین خدمات پزشکی دست یابند. علاوه بر آن، هر یک از بازنشستگان ایالت کالیفرنیا در این طرح خواهند توانست بدون رفتن به مراکز درمانی آخرین وضعیت جسمانی خود را به اطلاع پزشکان متخصص برسانند.
فرصت فناوری برای کهنسالان
از جمله مواردی که توسعه فناوری ارتباطات و اطلاعات بین افراد کهنسال باید به آن توجه شود ایجاد فرصت برای آنهاست. بهعبارت دیگر، مسؤولان و مجریان طرحهای مختلف فناوری اطلاعات باید در تلاش باشند با ایجاد فرصتهای مناسب برای بهرهگیری از دستاوردهای نوین فناوری، به سالخوردگان و بازنشستگان امکان دهند تا در شرایطی ایمن، بهسادگی بتوانند وسایل و امکانات فناورانه و جدید را وارد زندگی روزمره خود کنند و به این وسیله اطمینان آنها از جامعه سایبر افزایش یابد. اینطور که دیده میشود، در برخی موارد شرکتهای فناوری تا 65 درصد کل بودجه خود در یک سال را وام گرفتهاند تا بهواسطه آن بتوانند در قبال عرضه خدمات مختلف به افراد پیر سود اقتصادی فراوانی را از آن خود کنند. اگرچه این امر تا حدودی میتواند روند عضه خدمات الکترونیکی به سالمندان را تسهیل کند، باید توجه داشت که دید اقتصادی به آن میتواند مشکلات فراوانی را بهدنبال داشته باشد و بازدهی کلی را پایین بیاورد. برای از میان برداشتن این مشکل باید مسؤولان نظارت بیشتری را بر این عرصه داشته باشند تا شرکتهای مختلف با دید اقتصادی به خدمترسانی نپردازند.
آخرین اطلاعاتی که در پایان مطالعات و بررسیهای اخیر بهدست آمده است نشاندهنده آن است، هر کجا که شرکتها در زمینه عرضه خدمات الکترونیکی به بازنشستگان سرمایهگذاری کردهاند ظرف مدتزمانی کوتاه سرمایهگذاری آنها مفید واقع شده و سود فراوانی را برای آنها بهدنبال داشته است که البته باید در نظر داشت که تبلیغات نیز میتواند در این زمینه مفید واقع شود تا تمایل شرکتها برای سرمایهگذاری در این زمینه بالا رود.
بهطور کلی باید رشد اقتصادی و اجتماعی و گامهای ارزندهای که در زمينه فناوری برداشته شده و در کنار آن، آمادگی مردم برای پذيرش معيارهای شناخته شده فناوری و تن دادن به ارزشهای آزموده جهانی در این زمینه بهدقت مورد بررسی قرار گیرد تا سالمندان به اندازه همه مردم جامعه بتوانند از دستاوردهای فناوری استفاده کنند.
باید توجه داشت که نشان توسعه شهرها داشتن ساختمانهای بلند و بلندمرتبهسازی است، اا مسئلهای که از آن مهمتر بهنظر میرسد داشتن امکانات و تسهیلات یکسان برای تمامی اقشار جامعه است که این امر میتواند بهعنوان یکی از شاخصههای توسعه شهرها بهحساب آید. در این میان نمونههای بسیار مناسبی وجود دارد که میتوان به آنها اشاره کرد. برای مثال، دولت بریتانیا با اجرای طرحی جامع به تمام بازنشستگان و سالخوردگان خود امکان میدهد تا نشان دهد که فناوری تا چه اندازه توانسته بر زندگی آنها تاثیر بگذارد. در این طرح بزرگ که به همت دو شرکت BT و مایکروسافت اجرا میشود بیش از 1500 کارشناس فناوری ارتباطات و اطلاعات به سراغ کهنسالان بریتانیایی میروند و میزن تاثیرات فناوری را بر زندگی آنها بررسی میکنند. قرار است در این برنامه که Age Concern نام گرفته تمام سالخوردگان بریتانیایی توانایی خرید خود از فروشگاههای آنلاین را نشان دهند که در کنار این مسئله قرار است شرایط لازم برای یک زندگی مناسب و راحت برای این افراد فراهم آید. در کنار این طرح، کارشناسان سیار اتوبوسی که با کامپیوترهای پیشرفته تجهیز شده را در شهرهای مختلف بریتانیا به حرکت درخواهند آورد تا مردم را با این قبیل فناوریها آشنا کنند. در آمارهای منتشر شده آمده است، هماکنون 44 درصد بریتانیاییهای بالای 50 سال هیچ دسترسی به کامپیوتر ندارند. بیشتر کهنسالان میکوشند با استفاده از اینترنت امکانات مناسب برای سفرهای تفریحی خود را پیدا کنند و یا تاریخچهای از خود و خانواده را ترسیم و در اختیار دیگر کاربران قرار دهند.
علاوه بر این، محققان آمریکایی امیدوارند با بررسیهای بیشتر در زمینه فناوری ارتباطات و اطلاعات، جامعه اطلاعاتی را به عاملی کارآمد برای سالمندان تبدیل کنند. این دانشمندان موفق به ساخت عینکهایی شدهاند که با نصب دوربینهای بسیار کوچک و مینیاتوری بر روی آن، امکان دیدن را برای افراد کهنسال که به کمبینایی مبتلا هستند فراهم میکند. کهنسالان نابینایی که تا بهحال از این فناوری استفاده کردهاند به آسانی توانستهاند اشیایی را که تا بهحال امکان دیدن آنها را نداشتند بهطور واضح مشاهده کنند.
در اخبار دیگر آمده است، دولت بریتانیا پس از نه ماه مطالعه و بررسی اعلام کرده بازنشستگان و سالخوردگانی که از معلولیتهای جسمی شدید رنج میبرند، برای تغییر سیستم کنونی به تلویزیونهای دیجیتالی نیاز به کمکهای اساسی دارند. مطالعاتی که بهتازگی برروی 400 خانواده ساکن در شهر بولتون(Bolton) صورت گرفته نشان داده که 74 درصد ساکنان این شهر که به تلویزیونهای دیجیتالی دسترسی داشتهاند برای تنظیم این دستگاهها مشکل دارند. در این میان، با سپری شدن چهار هفته از زمان نصب تلویزینهای دیجیتالی در این منطقه رقم یاد شده به 20 درصد کاهش پیدا کرده و 98 درصد هم از دستیابی به این فناوری جدید احساس خرسندی کردهاند. دولت بریتانیا قصد دارد از سال 2008 میلادی طرح تغییر سیستم آنالوگ تلویزیونهای خود به سیستم دیجیتالی را آغاز کند و تا سال 2012 این طرح را بهپایان برساند.
این مطلب و دهها خبر دیگر که در این زمینه منتشر شده نوید آن را میدهد که سالمندان و بازنشستگان میتوانند در آینده نزدیک سهم بیشتری از این جهان پهناور را در جامعه مجازی بهخود اختصاص دهند.