هزارتوى مناقصه هاى شرکت مخابرات
نام نویسنده: محمد حسن رشيدى
بخش مقاله آى تى ايران – ، چون در شرايط و اسناد مناقصه هاى بعض از سازمانها و شركت ها ، خصوصاً شركت مخابرات ايران نكات و موارد متضاد با شرايط زمان و مخالف سير تحولات جهانى وجود دارد ، بنده را بر اين داشت كه چند سطرى در اين باره بنويسم :
مدتى است كه شعار ها و ادعاهاى بسيارى بشرح ذيل رايج گرديده :
– فن آورى اطلاعات و ارتباطات محور توسعه اقتصادى ، امحمد حسن رشيدى
ACT@mail.dci.co.ir
هزارتوى مناقصه هاى شرکت مخابرات
بخش مقاله آى تى ايران – ، چون در شرايط و اسناد مناقصه هاى بعض از سازمانها و شركت ها ، خصوصاً شركت مخابرات ايران نكات و موارد متضاد با شرايط زمان و مخالف سير تحولات جهانى وجود دارد ، بنده را بر اين داشت كه چند سطرى در اين باره بنويسم :
مدتى است كه شعار ها و ادعاهاى بسيارى بشرح ذيل رايج گرديده :
– فن آورى اطلاعات و ارتباطات محور توسعه اقتصادى ، اجتماعى و فرهنگى عصر حاضر مى باشد .
– به اثبات رسيده است كه ارتباط اقتصادى دانش محور مرتبط با صنعت تكنولوژى پيشرفته مانند ارتباطات ، سرويس هاى مالى الكترونيك و تجارت الكترونيكى است .
– ICT موتور محركه اقتصاد دانش محور است .
– تجارت الكترويكى گام اول فرهنگ سازى جامعه بسمت اقتصاد دانش محور است .
– تو سعه و بكار گيرى ICT چشم انداز جهانى شدن و رقابت جدى در امور اقتصاد ى است .
– اينكه برنامه چهارم توسعه كشور با شعار دانايى محور آغاز مى گردد .
و نيز با توجه به تغيير نام وزارت پست و تلگراف و تلفن به وزارت ارتباطات و فن آورى اطلاعات كه بالطبع تغيير ساختار ، شرح وظيفه ، تعاريف و گسترش حيطه مسئوليت و قبول وظايف بيشتر در پى داشته و براى اين تغيير و تحول كه از قبل مطالعه و تحقيق و بررسى شده اگر بصورت عينى و عملى در زير مجموعه اين وزارت منجمله شركت مخابرات ايران صورت نپذيرد ، مطمئناً نتيجه منطقى و پيش بينى ده حاصل نمى شود و كما فى السابق در حد شعار باقى مانده و معضلاتى در پى خواهد داشت و در بهترين شرايط مى بايد مسير رشد و بالندگى را با حركت لاك پشتى طى نمود .
موضوع قابل طرح : مناقصه شماره 82/147 موضوع 7قلم و به تعداد 139 دستگاه اندازه گيرى فيبر نورى است كه مهلت ارائه پاكات 26.01.83 مى باشد .
1) برابر بند 10-1 از مشخصات فنى ، پيشنهاد دهنده را ملزم به ارائه نمونه براى هر آيتم بمنظور چك نمودن مشخصات فنى مى نمايد .
سئوال اين است كه :
– اين شرط با صرف نظر از آنچه در باب تجارت الكترونيكى شنيده و ديده ايم ، آيا هيچ سنخيت و تعاملى با شيوه تجارى معمول و مرسوم جهان دارد ؟
– مسلاً تعدادى شركت در اين مناقصه حضور خواهند داشت و اگر قيمت متوسط هر دستگاه از هر آيتم بطور متوسط 8000 دلار در نظر گرفته ( 7 x 8000 = US$56,000 ) و صرفنظر از ديگر هزينه ها مانند بيمه ، حمل و نقل و مهمتر از همه وقت مصروفه و نيز سپرده شركت در مناقصه بمبلغ 24,500 دلار براى 7 قلم . به چه دليل منطقى مى بايد يك شركت آنهم در زمان حاضر متحمل چنين هزينه گزاف و بيموردى براى حضور در يك مناقصه گردد ؟
– از جمع حاضرين در مناقصه ، يك شركت برنده مناقصه خواهد بود .
بقيه شركت ها براى بازگرداندن دستگاهها چه بايد انجام دهند ؟
شركت هاى مطرح جهان و صاحب تكنولوژى دستگاههاى اندازه گيرى به دليل مسئله حر اقتصادى قادر به حضور مستقيم در مناقصه ها نيستند چه رسد به ارسال نمونه ! آنهم 7 دستگاه ! آنهم آخرين تكنولوژى ! و….
بديهى است كه شركت هاى واسطه مى بايد متحمل چنين هزينه هايى گردند .
– شركت هايى مانند Tektornix ، Agilent ، Nettest و امثالهم اولاً اينگونه دستگاهها را براى كشور خاصى توليد ندارند و نيز مشخصات فنى قرار داده شده بر روى سايت هاى اينترنتى آنان به تفكيك كشور و تنوع كيفيت نبوده و نيست .
– وقتى تاييديه بند به بند مشخصا فنى به همراه بروشور و كاتالوگ كه تمامى صفحات آنها مهر و امضاء مى گردد ، بانضمام سپرده شركت در مناقصه و پس از برنده شدن ، ضمانت نامه 10% حسن انجام كار ، قرارداد بلند بالاى يكطرفه ، بازرسى بين المللى ، بازرسى قبل از حمل توسط كارشناسان اعزامى و النهايه بازبينى كالا در انبار انجام مى گيرد ، ديگر چه نيازى به نمونه براى اثبات مدعا مى تواند باشد ؟!
مگر اينكه كارشناسان و مسئولان ذيربط در اين گونه مناقصه ها بعلت نداشتن اطلاعات لازم علمى و فنى چون قادر به تشخيص و تطبيق مشخصات ارائه شده با خواسته خويش را ندارند ، ديگران را مجبور به ارائه نمونه براى هر آيتم مى نمايند !!!
البته بندها و تبصره هاى ديگرى در شرايط و مشخصات فنى مناقصه ها وجود دارد كه با قوطى هيچ عطارى جور در نمى آيد .
2) برابر بند 9-1 مناقصه مذكور در بخش انگليسى درخواست 10 سال پشتيبانى پس از حمل و در بخش فارسى 15 سال پشتيبانى پس از دوره گارانتى ( 16/5 سال پس از حمل ) دارند .
– اگر اين زحمت را بخود دهند و از چند سايت معتبر بازديد داشته باشند ، متوجه خواهند شد كه تعهدات پشتيبانى سخت افزارى اعلام شده براى بعض از اقلام 5 سال و براى بعض ديگر 7 سال درج گرديده و با زحمت بسيار مى توان از شركت هاى معتبر تعهد 10 سال خدمات پشتيبانى ( عملى و واقعى نه ظاهرى و صورى ) پس از آخرين حمل را دريافت داشت .
اعتقاد مديران اين شركت ها بر اين است كه بعلت رشد تكنولوژى : تغيير ، تنوع ، ارتقاء سطح كيفى ، توقعات و انتظارات و ….
توليد اين دستگاهها پس از چد سال يا به روز شده يا از خط توليد خارج و نسل جديدى جايگزين مى گردد . و تا زمانيكه مجبور نشده ايم توليد ادامه و سرويس پشتيبانى بدون مشكلى ارائه خواهد شد .
3) نكته قابل ذكر ديگر : در مقايسه با ديگر كشور ها از جمله كشور هاى حاشيه خليج فارس كه متن قرارداد اينگونه مناقصه ها در حد چند صفحه و بسيار مختصر و مفيد و مشخصات فنى بصورت كامل و دقيق و مشروح .
اما در كشور ما پيش نويس قرارداد فارسى و انگليسى بين 60 تا 100 صفحه با خط و نشان هاى آنچنانى ، داراى سرفصل ها و بندهاى بى ربط به موضوع مناقصه ، يكطرفه و بعبارتى قرارداد تركمان چاى و مشخصات فنى كه غالباً كپى ناخوانا ، ناقص و … مى باشد .
4) موضوعات ديگر مانند آموزش ، تعميرات ، كاليبراسيون ، تطويل زمان ، تمديد و تجديد ، ابطال مناقصه پس از چندين ماه و بعضاً دو سال و اندى ، تلاش براى عضويت در تجارت جهانى اما نپذيرفتن ضمانت نامه از بانك هاى معتبر كشور ها و التزام به ارائه آن فقط از طريق يكى از بانكهاى ايرانى و … كه هر يك نياز به بررسى جداگانه و تجديد نظر اساسى دارند و شرح آنها در اين مقال نمى گنجد .
بگذاريم و بگذريم ، اميد است گوش شنوا و دل بيدارى پيدا شود و اصرار بيهوده بر شيوه هاى سنتى و منسوخ شده در امر تجارت در كشور ما هم پايان پذيرد و زمان عمل به شعارهاى پر رنگ و لعاب فرا برسد . انشاء ا… .
با احترام وتشكر
*مدير عامل شر كت ارتباطى تجارى آراد آسيا