اگر اشتباه بود، تكرارش نكنيد
نام نویسنده: ایمان بيك
فناوران اطلاعات – دكتر شهرستاني، رييس مجمع ناشران الكترونيك پيشنهاد دادهاند كه مسووليت ارايه وامهاي طرح «تسما» به مجمع تشكلهاي فناوري اطلاعات سپرده شود.
ايشان از جمله افرادي است كه همواره به روشهاي اجرا و به ويژه ارايه وامهاي طرح تكفا اعتراض داشته و از جمله در مصاحبه اخير خود با «ايسنا» مواردي را كه از آنها به عنوان «انحراف معيار» ياد كرده، مجددا مطرح كرده است. خلاصه كلام دكتر شهرستاني و همفكران ايشان- كه درمواردي نادرست هم نيست- عمدتا اين بوده كه وامهاي طرح تكفا به روش نادرست تخصيص داده ميشده و بخشي از بدنه صنعت IT در اعطاي اين وامها ناديده گرفته شده است.
اما پيشنهاد ايشان مبني بر اعطاي اين مسووليت به يك تشكل صنفي، باز هم همان شائبهها را ايجاد ميكند، با اين تفاوت كه فقط جاي دو تشكل با هم عوض شده است.
از سوي ديگر، ايشان اعطاي وام به شركتهاي تازه تاسيس را در قالب طرح تكفا نادرست ميدانند و عقيده دارند كه وام بايد به محصول تعلق گيرد. صرفنظر از مباحث كارشناسي درباره اينكه كارآمدي اين وامها در كدام حالت بيشتر است، موضوع مهم اين است كه وام، قاعدتا بايد براي توليد محصول و يا روزآمدسازي آن باشد. در اين صرت نيز، تنها زماني موفق به گرفتن بهره حداكثري از اين فرايند خواهيم بود كه سازوكاري دقيق براي نظارت بر پروژهها داشته باشيم. چه، آن شركتهايي را كه صرفا براي دريافت وام به وجود آمدند و بعد از بين رفتند، اين بار ميتوان در خلق ايدهها و طرحهاي نرمافزاري جديدي ديد كه پس از دريافت وام، به فراموشي سپرده خواهند شد.
از اين منظر انتقادي، اينكه وام به چه ايده يا شركتي اختصاص يابد، در درجه دوم اهميت است و پيگيري جريان وام، از ايده تا محصول شاخص مهم ارزيابي محسوب ميشود، در غير اين صورت آنچه را كه ميپنداشتهايم نقص تكفا بوده، در تسما تكرار كردهايم.