تکنولوژی

نظرات تعدادى از کارشناسان، روزنامه نگاران و استادان دانشگاه درباره GOOYA

ايسنا – سايت گويا جزو اولين وب‌سايت‌هاى خبرى – تحليلى فارسى زبان به شمار مى‌آيد كه با مديريت ”فرشاد بيان” با استفاده از برنامه‌ى مووبل تايپ طراحى و اجرا شده است. مدير خبرنامه‌ى گويا ادعا مى‌كند كه هيچ جريان سياسى را بر ديگرى ترجيح نمى‌دهد و قصد تبليغ آن را ندارد و انتشار آزاد اطلاعات جهت آگاهى بازديد كنندگان را هدف خود مى‌داند. خبرنگار سرويس ارتباطات خبرگزارى دانشجويان ايران (ايسنا)، با تنى چند از اساتيد دانشگاه، كارشناسان، روزنامه‌نگاران و بلاگرهاى حوزه‌ى IT در خصوص عملكرد و ميزان موفقيت اين سايت، گفت‌وگوهايى انجام داده است.
”دكتر اكبر نصر‌اللهي” استاد دانشگاه و سردبير گفت‌وگوى ويژه‌ى خبر شبكه‌ى دوم سيما در گفت‌وگو با خبرنگار سرويس ارتباطات ايسنا در خصوص سايت گويا گفت: در سايت گويا به نياز مخاطبان به ويژه مخاطب فارسى زبان بيشتر توجه مى‌شود و متنوع بودن و سرعت در دريافت از مهمترين موارد موفقيت اين سايت محسوب مى‌شود.
وى، مهمترين علت موفقيت نسبى سايت گويا را توجه به نياز مخاطب فارسى زبان دانست و گفت: برنامه‌ها و خبرهاى سايت گويا از تنوع زيادى برخوردار است و همسو با نياز مخاطب پيش مى‌رود.
وى، افزود: در سايت گويا به راحتى مى‌توان به سايت‌هاى فارسى زبان ديگر لينك داد و متصل شد و طبيعى است كه اين سايت براى موفقيت بيشتر بايد به مطالبى كه بيشتر مورد نياز مخاطب است توجه كنند و جامع‌تر آن‌ها را تامين كند.
اين استاد دانشگاه، گفت:‌ طبيعى است به دليل خط قرمزهايى كه ما براى خود ترسيم مى‌كنيم بعضى مواقع بعضى مسائل فرهنگى و قوانين محدود كننده باعث مى شود قدرت مانور عمل ما كمتر شود، ولى اين سايت كمتر براى خود محدوديت قائل است و اين از نكات قابل اهميت براى اين سايت تلقى مى‌شود.
وى، در ادامه گفت: همين عوامل باعث مى‌شود كه اين سايت به مطالبى كه ديگران به آن نمى‌توانند بپردازند، توجه كند و به برخى محتواهايى كه سايت‌اى داخلى به خود اجازه‌ى ورود به آن را نمى‌دهند، وارد شود و با شكل و محتواى متفاوت‌تر مطالب را عرضه كند.
همچنين ”دكتر محمد فتحيان” استاد دانشگاه و عضو هيات پژوهشى پژوهشكده‌ى IT دانشگاه تربيت مدرس در اين باره به خبرنگار ايسنا، گفت: سرعت دريافت اطلاعات و معمارى و مهندسى سايت از مهم‌ترين موارد جذب مخاطب و موفقيت سايت‌ها مى‌باشد و من تصور مى‌كنم سايت گويا به اين موضوع توجه كرده است.
وى، كاركرد و محتوا را از ديگر عوامل موفقيت سايت عنوان كرد و افزود: گويا براى موفقيت بيشتر بايد از كاربرانى كه وارد سايت مى‌شوند نظر پردازى كنند و بر اساس نظرات و پيشنهادهاى مخطبان خود را بهينه كند و در حقيقت فيدبك‌هايى كه از كاربران گرفته مى‌شود در بهينه‌ سازى سايت در مرحله‌ى بهره بردارى از نكات، موارد مهم تلقى مى‌شود.
”دكتر محمود مختاريان” استاد دانشگاه علامه و روزنامه نگار سرعت در انتقال رويدادها و اخباررا از دلايل موفقيت سايت گويا دانست و اظهار داشت: اين سايت به علت باز بودن و وفادارى به اصل گردش آزاد اخبار بسيار قابل توجه مى‌باشد و همچنين در اين سايت سانسور رويدادها بسيار كمتر اتفاق مى‌افتد كه اين در جذب مخاطب و موفقيت سايت بسيار مهم است.
اين استاد دانشگاه، در ادامه گفت: اين سايت اگر بتواند افراد را بيشتر درگير اتفاقت كند و از اظهارنظرهاى مخاطبان و مسوولان در موارد مختلف استفاده كند مى‌تواند به موفقيت بيشترى دسترسى پيدا كنند. سيستم اداره‌ى سايت گويا به گونه‌يى است كه باز عمل مى‌كند، يعنى ما بر روى سايت، تنوع افكار سياسى، اقتصادى و اجتماعى را به راحتى مى‌بينيم.
”دكتر على اكبر جلالي” استاد دانشگاه علم و صنعت در گفت‌وگو با خبرنگار سرويس ارتباطات ايسنا، گفت: سايت گويا از جمله‌ سايت‌هايى است كه خيلى زود شروع به كار كرده و در نتيجه براى بسيارى از مردم شناخته شده است و از طرف ديگر سيستم اداره‌ى سايت به گونه‌يى است كه باز عمل مى‌كند و تنوع افكار در آن وجود دارد.
وى، افزود: ارتباطات دو طرفه‌ى سايت به گونه‌يى است كه در اغلب موارد پاسخ بينندگان خود را داده و از طرف مقالات، نوشته و عقايد مخاطبان خود خوب استفاده مى‌كند.
اين استاد دانشگاه، اظهار داشت: در سايت گويا به علت اين كه تبليغات زيادى روى آن قرار ندارد مردم به آن به عنوان يك سايت تجارى نگاه نمى‌كنند، بلكه آن را يك سايت عام‌المنفعه مى‌دانند و اين از نكات مثبت اين سايت تلقى مى‌شود.
دكتر جلالى، با بيان اين كه سيستم فنى مورد استفاده و ارتباط با مخاطب سايت گويا به صورت ساده طراحى شده، گفت: اين سايت در عين متنوع بودن با سادگى خاص به خود در جذب مخاطب بسيار موفق بوده است. سايت گويا يك پرتال مى‌باشد و لينك‌هاى قرار گرفته در اين پرتال به گونه‌يى است كه از روى تعداد علاقه‌مندانى كه مراجعه‌ى بيشترى دارند انتخاب مى‌شود و اگر در يك زمانى به اندازه‌ى كافى بيننده و مخاطب نداشت آن سايت را حذف مى‌كنند و سايت‌هاى جديد را جايگزين مى‌كنند.
اين استاد دانشگاه، در پايان گفت: مديريت سايت گويا كه بر مبناى آمار و اطلاعات كار مى‌كند در حقيقت دليلى بر موفقيت آن ‌مى‌باشد.
”مهندس رضا هاشمي” يك از مديران سايت پرشين بلاگ در خصوص سايت گويا به خبرنگار سرويس ارتباطات ايسنا، گفت: گويا سايتى است كه ماهيت و هدف مشخص دارد و در واقع يك هويت مستقل را دااست. گويا جزء سايت‌هاى خبرى محسوب مى‌شود و بزرگترين امتيازى كه دارد اين است كه اولين سايتى بود كه خيلى جدى فعاليت خود را به عنوان يك مرجع خبرى براى سايت‌هاى اينترنتى آغاز كرد.
اين كارشناس ارشد فناورى اطلاعات، افزود: مساله‌ى دوم موفقيت گويا در اين است كه هزينه‌اى كه براى توليد محتوا بايد بپردازد بسيار كم است. در موفقيت يك سايت تعداد بازديدكنندگان و محتواى سايت رابطه‌ى مستقيم با هم دارد. گويا مى‌تواند محتواى بيشترى هم توليد كند.
هاشمى، ادامه داد: گويا با توجه به اين كه‌ در حوزه‌ى پرتال‌هاى فارسى اولين بود و به سه زبان انگليسى، فرانسه و فارسى اخبار را منتشر مى‌كند، به عنوان مرجعى بزرگ براى استفاده‌ى رسانه‌يى از اينترنت مطرح شد، به طورى كه هر كس در هر جا مى‌خواهد در حوزه‌ى وسيع ترى خبر توليد كند و به اطلاع مردم برساند از اين سايت استفاده مى‌كند، كه اين باعث شده است كه هزينه‌ى گويا براى توليد خبر و محتواى فارسى بسيار كم شود.
هاشمى، تصريح كرد: سايت گويا مانند ويترين خبرى است كه اخبار را از جاهاى مختلف جمع‌آورى و به مردم ارائه مى‌كند و به علت آن كه اسمى است كه محبوبيت پيدا كرده است، موفقيت به همراه داشته است.
وى، گفت: بسيارى از خبرگزارى‌ها و سايت‌هاى خبرى استفاده‌ى رسانه‌يى از طريق اينترنت را پيش گرفته‌اند كه رقباى جدى براى گويا به حساب مى‌آيند، كه يك سرى از بازديدكنندگان گويا را به سمت خود جذب كرده كه اين مى‌تواند از محبوبيت گويا كم كند.
هاشمى، اظهار داشت: گويا بايد هزينه‌ى بيشترى صرف كند تا كيفيت سايت بهتر شود و اخبار بهتر با كيفيت بهتر از نويسنده‌هاى مطرح ارائه كند كه باعث مى‌شود موقعيت آن حفظ شود. همچنين استفاده‌ى رسانه‌يى از اينترنت با توسعه‌ى ساير رسانه‌ها كمرنگ‌تر مى‌شود، چرا كه منابع مختلف خبرى بسيارى در كشور ايجاد شده است كه مردم براى جذب اخبار صرفا به اينترنت پناه نياورند كه اين مساله به تدريج از محبوبيت گويا كم مى‌كند.
”شهرام شريف” مدير سايت ITIran نيز به خبرنگار سرويس ارتباطات ايسنا، گفت: گويا موقعيتى مناسب را با كار روزنامه‌نگارى تقريبا حرفه‌يى گره زده و اين باعث شده است تا به جايگاهى ويژه‌اى دست پيدا كند.
وى، گفت: ويژگى اصلى سايت گويا اطلاع رسانى آن به طور مستقيم است. زمانى كه گويا شروع به كار اطلاع رسانى كرد ما رسانه‌ى خبرى مستقلى نداشتيم و واقعا با يك فقر اطلاع رسانى روى وب مواجه بوديم و وابستگى معمولى كه در برخى سايت‌هاى غير داخلى و يا حتى داخلى وجود دارد، در گويا مشاهده نمى‌شود.
شريف، ادامه داد: در طى مدت كوتاهى كه از عمر خبرنامه‌ى گويا مى‌گذرد، توانسته است جايگاه خوبى پيدا كند. على رغم اين كه خودش تعدادى خبر را توليد مى‌كند و آن‌ها را روى سايت خودش قرار مى‌دهد، تعداد بسيار زيادى لينك هم از طريق ساير رسانه‌ها در اختيار دارد و اين كمك مى‌كند كه گويا مركز اطلاع رسانى خبرى خاصى باشد.
وى، ادامه داد: گويا در گذشته چندان روى دروازه بانى خبر كار نمى‌كرد، اما در حال حاضر به شكل ويژه روى آن كار كرده و بخش‌هايش نيز نسبت به قبل مجزاتر شده است. اخبار در گروه‌بندى‌هاى مستقل‌تر و حساب‌شده‌تر و دقيق‌ترى قرار مى‌گيرند كه اين كمك مى‌كند به افراد كه اخبار مورد نظرشان را در بخش مورد علاقه‌ى خود پيگيرى كنند.
شريف افزود: از بعد تكنيكى هم سايت ويا طى مدتى كه از فعاليتش گذشته، رشد قابل توجهى داشته است و توانسته به يك استاندارد مورد نياز اطلاع رسانى در وب دست پيدا كند. استانداردى كه حتى برخى از خبرگزارى‌هاى ما هنوز فاقد آن هستند. وى، خاطر نشان كرد: گويا سرمايه‌گذارى چندانى نكرده است ولى به خاطر روش و فكرى كه داشته است، توانسته با حداقل‌ها موفقيتش را تا جايى برساند كه به عنوان سايت اول خبرى مطرح شود.
وى، تصريح كرد: بخشى از موفقيت گويا را مى‌توان به آزادى غير قابل انكار آن بر روى وب اختصاص داد كه به انتشار مطالب اين سايت كمك كرده است. گويا بدون هراس از اينكه بخواهد سانسور شود و يا برخوردى با آن صورت گير، مطالب مورد نظرش را منتشر مى‌كند.
شريف، در پايان نيز اظهار داشت: از نقطه نظر تكنيكى هنوز بخش‌هاى مهمى از گويا از جمله ارائه‌ى اخبار به صورت اتوماتيك به ايميل خوانندگان راه‌اندازى نشده است، همچنين از نقطه نظر محتوايى هم، بيشتر گويا تمايل دارد مطالب سياسى را دنبال كند، در حالى كه مى‌تواند به خاطر رويكرد همه جانبه‌ى خود در همه‌ى بخش‌ها به اندا‌ز‌ه‌ى سياست موفق باشد.
”نيما رسول زاده” روزنامه نگار حوزه‌ى IT نيز، در گفت‌وگو با خبرنگار سرويس ارتباطات ايسنا، اظهار داشت: مطالب سياسى عمدتا طرفدار زيادى در اينترنت دارد، اينترنت نيز فضاى آزادترى براى صحبت راجع به خيلى مسايل است و گويا چون به مطالب سياسى مى‌پردازد محبوبيت بيشترى پيدا كرده است. اين سايت چون اولين سايت خبرى ايرانى است، طرفداران زيادى پيدا كرده است.
وى، گفت: گويا براى ادامه‌ى حيات خود بايد به سمتى برود كه خودش مطلب توليد كند.
”شهاب مباشري” گرداننده‌ى مجله‌ى اينترنتى فروغ در خصوص عملكرد گويا، در پاسخ به سوال خبرنگار ايسنا، اظهار داشت: آماده كردن فهرستى غنى از انواع سايت‌هاى ايرانى به عنوان مرجع براى بيننده‌هايى كه سليقه‌هايى متفاوتى دارند، از نقاط مثبت سايت گوياست.
وى، گفت: خبرنامه‌ى سايت گويا هم به صورت فعال مطالبى اعم از مقاله‌ها، ديدگاه‌هاى كارشناسان و اخبار روزانه‌ى سياسى، اجتماعى و فرهنگى را منتشر مى‌كند. در اين سايت‌ها، بايد سليقه‌ى گردانندگان آن را هم مد نظر گرفت، چرا كه حسن اين سايت‌ها در تمايز ديدگاه‌هايشان است؛ كه طبيعتا سياست، سليقه و ديدگاه گردانندگان گويا توانسته آن را نسبت به سايت‌هاى مشابه موفق‌تر كند.
”محمد على رحيمي” مدير سايت آى‌تى خبر نيز به خبرنگار ايسنا گفت: گويا به عنوان درگاه بزرگ رسانه‌يى در اينترنت فعاليت مى‌كند و در واقع طيف وسيعى از سايت‌ها را در خود جاى داده است كه هر كس با هر نوع سليقه و گرايشى مى‌تواند سايت مورد نظرش را از طريق اين درگاه بيابد.
وى، گفت: اخبار گويا نيز با خلاقيت بسيار خوب و جامعى گروه بندى شده است، كه همه مى‌توانند نظرات مختلف را در موضوعات متفاوتى اعم از سياسى، ورزشى، تكنولوژى و ساير مطالب در آن پيدا كنند. وى، افزود: گويا باز هم مى‌تواند وسعت كارى خود را در قسمت اخبار گسترش دهد. هنوز جاى خلاقيت‌هاى زيادى براى توسعه‌ى اين سايت وجود دارد و اگر طيف كارى‌اش را در اين بخش وسيع‌تر كند، موفق‌تر از قبل خواهد بود.
”امير عظمتي” بلاگر يك كليك براى هميشه نيز به خبرنگار سرويس ارتباطات ايسنا، گفت: گويا به عنوان اولين رسانه‌ى جدى اينترنتى پا گرفت و چون يك رسانه‌ى قديمى است كه تا حدى هم بى طرفى خود را حفظ كرده از همه‌ى قسمت‌هاى مختلف با نظرهاى متفاوت ايده‌ها را جمع كرده و داراى بخش‌هاى متفاوتى است كه مورد توجه قرار گرفته است و اين باعث موفقيت اين سايت شده است.
وى، اظهار داشت: يكى از بهترين عملكردهاى گويا اين بود كه وب سايتش را به صورت يونى‌كد در آورد، كه اين باعث جذب بيننده‌هاى بيشترى شد.
”احسان حسين زاده” بلاگر من، خودم و احسان در پاسخ به پرسش خبرنگار ايسنا در خصوص ويژگى‌هاى سايت گويا گفت: قديمى‌تر بودن و اول بودن از ويژگى‌هاى سايت گوياست و چون شروع كننده‌ى اطلاع رسانى اينترنتى بود، موفق‌تر است.
وى، افزود: مسايل سياسى در كشور ما تب داغى دارد و گويا چون حساسيت بيشترين روى مسايل سياسى دارد پربيننده‌است و همه‌ى افراد با تيپ‌هاى مختلف به اين سايت سر مى‌زنند.
وى، ادامه داد: بدون در نظر گرفتن جهت گيرى‌هاى سياسى گويا، مديريت بسيار خوبى روى اين سايت وجود دارد كه از لحاظ محتوا و بعد فنى توانسته به عنوان سايتى قابل قبول مطرح شود و مشكل براى بينندگانى كه به سايت مى‌آيند، وجود نداشته باشد.
وى، تصريح كرد: گويا بايد به مقوله‌هاى غير سياسى هم تكيه كند كه جلوه‌ى منفى پيدا نكند و چون تكيه‌ى اصلى‌اش روى سياست است يا فيلتر و يا بسته مى‌شود. اگر گويا وجهه‌ى سياسى پررنگ خود را متعادل‌تر كند و به بخش‌هاى غير سياسى هم بپردازد و همچنين بخش انگليسى‌اش را فعال‌تر كند، موفق‌تر خواهد بود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا