تست GMail توسط بلاگرهاى ايرانى
ايران – حدود سه هفته پيش گوگل اعلام كرد قصد دارد سرويس رايگان email به نام Gmail ارائه كند. مهمترين وجه تمايز اين سرويس در مقايسه با سروس دهندگان ديگر (مثل ياهو و هات ميل) فضاى يك گيگا بايتى است كه قرار است ارائه كند (اين فضا براى ياهو ۴ يا ۶ مگابايت و براى هات ميل تنها ۲ مگابايت است) اين سرويس در حال حاضر به طور آزمايشى در اختيار تعدادى از كاربران اينترنتى براى مشخص شدن قابليت ها و ايرادات آن قرار داده شده است. از جمله بلاگرهاى ايرانى ehsanix.com و anvari.org اين دو در سايت هاى خود به شرح اين تجربه پرداخته اند: ehsanix.com در مورد تجربه اش چنين مى نويسد: بالاخره يك دعوتنامه از Gmail برايم فرستادند. عجب سرعتى دارد. كدنويسى و طراحى HTML فوق العاده اى دارد و با Internet Explorer هم كه هيچ مشكلى ندارد و همه چيز راحت و سريع load مى شود. الاً قابل مقايسه با Yahoo و Hotmail نيست. متأسفانه اسم كاربر بايد حداقل ۶ حرفى باشد و خلاصه نشد ehsan رو بگيرم. فارسى نويسى در Gmail مشكلى ندارد. email هاى فورواردى هم كه متن فارسى داشته باشند، راحت به صورت يك download attachment و مشاهده مى شوند. البته هنوز يك مشكل براى فارسى نويسى وجود دارد ولى ظاهراً مشكل به Gmail مربوط نمى شود و مشكل از emailهاى ورودى است. چون emailهايى كه از طريق Outlook ارسال شده اند مشكلى ندارند.
قابليت خيلى خوب و جالب Gmail آن است كه emailهايى كه بين ۲ نفر ردو بدل مى شود به صورت مكالمه مرتب شده و با كليك بر روى هر كدام از آنها متن آن به سرعت باز مى شود! اين ويژگى نكات مثبت زيادى دارد. يكى اينكه emailهاى بين شما و هر شخص ديگرى به صورت پراكنده نخواهد بود و همگى آن با يك كليك ظاهر مى شود و با يك كليك ديگر هر كدام از آنها خوانده خواهد شد. سمت راست هم تاريخ و ساعت نامه و اگرضميمه اى هم باشد با يك شكلك كوچك نشان مى دهد.
براى پاسخ دادن هم كافى است Mouse رو به قسمت مخصوص تايپ كردن برده و يك كليك كنيد سريعاً همه چيز براى ارسال يك پاسخ مهيا مى شود. جالب اينكه من جايى ساعت سيستم email را تنظيم نكرده بودم و خودش روى ساعت تهران تنظيم شد. قابليت جالب ديگه امكان برچسب زدن روى بعضى از emailهاست.
مثلاً شما emailهايى كه در مورد فلان قضيه دريافت مى كنيد (مثلاً خريد يك وسيله) و ممكنه از افراد مختلفى باشه با يك كليك به نام مشخصى برچسب مى زنيد. حال اگر تصميم بگيريد تمام emailهاى مربوط به فلان قضيه را مرور كنيد، كافى است كه بر روى آن برچسب كليك كنيد و فورى همگى شان ليست مى شوند. سيستم ضميمه ها يا attachments كه از نقاط قوت اين قضيه است من به راحتى ۵ تا فايل مختلف را attach كردم.
يكى هم بيش از ۱/۵ مگابايت حجم دارد. اينجا جاى يك آنتى ويروس و يك پيش نمايش براى عكسها كه attach مى شوند خالى است! البته شايد اين هم جزو برنامه هاى آينده شان باشد. نوشتن نامه در Gmail خيلى آسان و سريع است. از مهمترين نكات اين است كه سيستم Address Book به صورت اتوماتيك هوشمند آدرس emailهايى را كه جواب داده مى شوند به خودش اضافه مى كند. از طرف ديگر موقع وارد كردن آدرس گيرنده، خودش پيشنهادات ممكن را از Address Book پيدا و ليست مى كند كه يكى را انتخاب كنيد.
ياهو وقتى فضاى اشغال شده به حد بحرانى مى رسد، نمى گذارد email بفرستيد، ولى مثلاً الآن account من بيش از ۳مگابايتش پرشده و هنوز صفر درصد از حجم رو اشغال كردم. شعار گوگل هم همين بوده: emailهاى خود را هيچ وقت پاك نكنيد. بلكه آرشيو كنيد و به راحتى جست وجو كنيد.
من فرصت نشد در مورد سيستم جست وجو و فيلترينگ جالبش بنويسم. همچنين سيستم تبليغات و Related Web Pages كه كنار هر email مى آيد (با توجه به محتواى email صفحات و لينكهاى مشابهى روى وب را كنار صفحه email نشان مى دهد.) Gmail آن قدر نسبت به emailهاى معمولى ويژگيهاى مختلف دارد كه نمى شود در يكى دو صفحه خلاصه نوشت. راستى اين را هم اضافه كنم كه فعلاً امكانات POP3 ندارد و ثبت نام عموميش هم هنوز شروع نشده است. anvari. org در وبلاگ انگليسى اش به نكات مثبت و منفى ديگرى هم اشاره مى كند:
ـ استفاده از جاوااسكريپت آن را بسيار سريع و راحت براى استفاده كرده است.
ـ اگر نامه اى را نفرستاده باشيد و بخواهيد از صفحه خارج شويد، پيغام «آيا مطمئن هستيد» مى دهد.
ـ گشت و گذار بين نامه ها بسيار راحت است.
ـ هر نامه اى كه دريافت مى كنيد، نشان مى دهد آيا فقط براى شما ارسال شده يا خير.
ـ علامت گذارى نامه ها بسيار سريع و راحت است. ـ سريع ترين و بهترين سيستم غلط ياب املايى! مثل آن است كه spell checker روى دستگاه خودتان نصب است.
ـ برخى ايرادات جاوااسكريپتى در هنگام جست وجو
ـ باز شدن برخى پنجره ها در صفحه جديد.
ـ در مجموع مثل آن است كه سيستم نامه نگارى offline را داريد استفاده مى كنيد.