ایلان ماسکتکنولوژیفضا

رقابت فضایی شدیدتر می‌شود؛ چالش‌های جدید برای استارلینک

شبکه ارتباطی استارلینک، که تاکنون در ارائه اینترنت ماهواره‌ای پرسرعت پیشتاز بوده است، اکنون با چالش‌های جدی از سوی رقبای جدید، از جمله یک شرکت چینی تحت حمایت دولت و یک سرویس اینترنت ماهواره‌ای دیگر که توسط جف بزوس، بنیان‌گذار آمازون، تأمین مالی شده، مواجه شده است.

گسترش رقبای استارلینک در بازارهای جهانی

شرکت SpaceSail، مستقر در شانگهای، در ماه نوامبر توافقی برای ورود به برزیل امضا کرد و اعلام نمود که در حال مذاکره با بیش از ۳۰ کشور دیگر است. دو ماه بعد، فعالیت خود را در قزاقستان آغاز کرد.

همچنین، دولت برزیل در حال مذاکره با پروژه Kuiper متعلق به بزوس و شرکت کانادایی Telesat است. این مذاکرات برای اولین بار توسط منابع مطلع گزارش شده است.

چالش‌های استارلینک و واکنش چین

از سال ۲۰۲۰، استارلینک ماهواره‌های بیشتری را به مدار پایین زمین (LEO) پرتاب کرده است—ارتفاعی کمتر از ۲۰۰۰ کیلومتر—و از این نظر از تمام رقبا پیشی گرفته است. ماهواره‌های فعال در این مدار، داده‌ها را با بهره‌وری بالا منتقل کرده و اینترنت پرسرعت را برای مناطق دورافتاده، کشتی‌های در حال حرکت و نیروهای نظامی فراهم می‌کنند.

اما پکن، که تسلط استارلینک را تهدیدی جدی می‌بیند، در حال سرمایه‌گذاری کلان روی رقبای این شرکت و توسعه ابزارهای نظارتی بر منظومه‌های ماهواره‌ای است. بر اساس اسناد ثبت‌شده در چین، دولت این کشور تحقیقات نظامی گسترده‌ای را برای ردیابی ماهواره‌های استارلینک آغاز کرده است.

در سال ۲۰۲۳، چین ۲۶۳ ماهواره LEO را به فضا پرتاب کرد، که یک رکورد جدید محسوب می‌شود. دولت چین قصد دارد طی دهه‌های آینده ۴۳,۰۰۰ ماهواره LEO را در مدار قرار دهد و در حال توسعه راکت‌هایی است که قادر به حمل همزمان چندین ماهواره باشند.

استراتژی چین برای گسترش اینترنت ماهواره‌ای

چین به دنبال افزایش تسلط بر اینترنت جهانی از طریق منظومه ماهواره‌ای (Qianfan هزار بادبان) است که اولین حرکت بین‌المللی این کشور در حوزه اینترنت ماهواره‌ای محسوب می‌شود. سه منظومه ماهواره‌ای دیگر نیز در حال توسعه هستند.

تحلیلگران غربی نگران هستند که افزایش نفوذ چین در مدار پایین زمین ممکن است کنترل اینترنت این کشور را در سطح جهانی افزایش دهد .پژوهشگران شورای سیاست خارجی آمریکا در گزارشی هشدار داده‌اند که واشنگتن باید همکاری خود را با کشورهای جنوب جهانی افزایش دهد تا از گسترش تسلط دیجیتالی چین جلوگیری کند.

سرمایه‌گذاری‌های عظیم در ماهواره‌ها و فناوری‌های مرتبط

شرکت SpaceSail  در سال گذشته ۶.۷ میلیارد یوان (۹۳۰ میلیون دلار) سرمایه جذب کرد که عمدتاً از سوی یک صندوق سرمایه‌گذاری دولتی تأمین شده است. همچنین، Hongqing Technology، که یک منظومه ۱۰,۰۰۰ ماهواره‌ای را توسعه می‌دهد، اخیراً ۳۴۰ میلیون یوان سرمایه از سرمایه‌گذاران دولتی دریافت کرده است.

در کنار سرمایه‌گذاری‌های کلان، پژوهشگران چینی، از جمله محققان وابسته به ارتش آزادی‌بخش خلق (PLA)، توجه ویژه‌ای به این حوزه نشان داده‌اند. در سال ۲۰۲۳، چین ۲,۴۴۹ پتنت مرتبط با فناوری ماهواره‌های LEO منتشر کرد که نسبت به ۱۶۲ پتنت در سال ۲۰۱۹ رشد قابل‌توجهی داشته است.

آینده جنگ بر سر مدار پایین زمین

برخی تحقیقات چینی، به‌طور خاص، استارلینک را به‌عنوان یک تهدید امنیتی برای داده‌ها و ارتباطات نظامی توصیف کرده‌اند. علاوه بر این، دانشمندان چینی در مقاله‌ای منتشرشده در ژانویه، یک سیستم و الگوریتم جدید برای ردیابی منظومه‌های ماهواره‌ای عظیم مانند استارلینک طراحی کرده‌اند که بر اساس رفتار نهنگ‌های گوژپشت هنگام شکار ساخته شده است.

تحلیلگران معتقدند که رقابت برای تصاحب مدار پایین زمین، در حال تبدیل شدن به یک نبرد استراتژیک است. آنتوان گرنیه، رئیس بخش فضایی شرکت مشاوره Analysys Mason، می‌گوید:

صنعت فضایی با سرعت زیادی در حال رشد است. پیشگامان این عرصه از آزادی نسبی موجود بهره می‌برند تا جایگاه خود را تثبیت کنند، پیش از آنکه قوانین سختگیرانه‌تری وضع شود—درست مانند دوران غرب وحشی.”

منبع: reuters

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا