شرکتهای بزرگ فناوری فیسبوک، آمازون، اپل و گوگل در شش ماهه نخست سال ۲۰۲۰ میلادی، در مجموع بالغ بر ۲۰ میلیون دلار را صرف لابی گری کردهاند که بخش از این هزینهها صرف مبارزه با قانونگذاریهای مرتبط با رکود اقتصادی ناشی از همهگیری ویروس کرونا کرداند.
طبق گزارش موکز Center for Respomsive Politics، فیسبوک و آمازون بیشترین هزینه را صرف لابی گریهای خود در شش ماهه ابتدایی امسال کردند به طوری که فیسبوک در این بازه زمانی بیش از ۱۰ میلیارد دلار هزینه کرد. اختصاص این میزان پول برای لابی گری در تاریخ این شرکت بیسابقه بوده است.
علاوه بر این، آمازون نیز در این زمینه رکوردشکنی کرد و همانند فیسبوک، نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار برای رسیدن به خواستهها و از میان برداشتن محدودهای پیش روی شرکتهای خود هزینه کرد. یکی از مواردی که شرکتهای فناوری از طریق لابی گریهای خود سعی در تاثیرگذاری روی آن بودند، قوانین مربوط به ویروس کرونا بود.
همچنین این شرکتها، برای فرار از تحقیقات کنگره در خصوص عملکرد خود و مسائل مربوط به آنتی تراست، هزینههای زیادی را صرف کردند. مدیران عامل این چهار شرکت یعنی مارک زاکربرگ از فیسبوک، جف بزوس از آمازون، تیک کوک از اپل و ساندار پیچای از هند چندی پیش در کنگره حاضر شدند به سوالات نمایندگان در این خصوص پاسخ دادند. در واقع، مسائل مربوط به عدم رعایت قوانین رقابتی در بازار، پای این چهار شرکت را به کنگره باز کرد و اسناد زیادی نیز در تایید این رفتار شرکتهای مذکور، منتشر شده است.
در این میان، شرکت آمازون از طریق یکی از استراتژیستهای سیاسی به نام استیو المندورف سعی کرد تا از طریق لابی با کنگره، قوانین وضع شده در خصوص پروتکلهای تست ویروس کرونا در محل کار کارکنان خود را دور بزند. این در حالی است که در ماه آوریل، کارکنان آمازون نسبت به عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی و تستگیری از آنها در محل کار، دست به اعتراض زدند.
برخی از تلاش این شرکتها و صرف هزینههای زیاد توسط آنها برای لابی گری، اثربخش بوده و توانسته تا حدی این شرکتها را از تیررس قوانین دور کند. از سویی دیگر، به نظر میرسد که در برخی موارد نیز زور و پول این شرکتها به قانونگذاران نچربید و اوضاع بر وفق مراد پیش نرفت و شاهد باز شدن پای مدیران این شرکت به کنگره بودیم.