آیا به دوربینهای عکاسی حرفهای نیاز داریم؟
قابلیت دو دوربینه اخیرا در دنیای گوشیهای هوشمند زیاد دیده میشود که با خود تکنیک نسبتا جدیدی در حوزه عکاسی با موبایل به ارمغان آورده است. با استفاده از این تکنیک جدید که قابلیت پرتره – Portrait Mode – نام دارد، میتوان پس زمینه تصویر را دستکاری یا به زبان ساده تار کرد. این کار باعث برجسته شدن سوژه میشود چیزی که تا قبل از این فقط دوربینهای حرفهای به لطف ایجاد عمق میدان توسط لنز به وجود میآمد. ایجاد عمق میدان در تصاویر نیاز به فضا در داخل خود دوربین و فاصله بین لنزهای به کار رفته در آن دارد و این به دلیل محدودیت فضا در دوربینهای موبایل قابل انجام نبود به همین دلیل تصاویر تخت موبایل در تمام این سالهایی که دوربینهای موبایل در حال پیشرفت بودند قادر به رقابت با دوربین های حرفه ای و نیمه حرفهای نبودند. حالا اما قابلیت پرتره اوضاع را عوض کرده است. تصاویر تولید شده از حالت پرتره روی موبایل به تصاویر تولیدشده توسط دوربین های حرفه ای بسیار نزدیک شده اند. Marques Brownlee که به دلیل بررسی محصولات در کانال یوتیوبش بسیار مشهور شده است حالا یک بررسی بین حالت پرتره در بهترین موبایلهای امروز مثل آیفون ۱۰، نوت ۸ و پیکسل ۲ با دوربین ۸ هزار دلاری Hasselband X1D انجام داده است.
سنسور یک گوشی هوشمند بسیار کوچک است اما زاویه دید گستردهای دارد و اکثر اوقات داخل یک عکس معمولی که با دوربین گوشی گرفته میشود، تقریبا همه چیز واضح و فوکوس است. حالت پرتره، با استفاده از تکنولوژی Edge detection، عمق کمی را در پشت زمینه عکس شبیه سازی میکند که باعث تمایز چشم گیر بین پس زمینه و پیش زمینه میشود. در مرحله بعد، پس زمینه تار شده و عکس به صورتی دیده میشود که پس زمینه برجستهتر به نظر میآید. به بیان ساده تر در دوربین های موبایل به کمک نرمافزار( و عمق میدان کمی که ناشی از فاصله کانونی متفاوت دو دوربین تعبیه شده در گوشی است) پیکسلهای پس زمینه تار میشوند و پیکسلهای سوژه اصلی واضح میمانند این کار باعث میشود چشم تصور کند با یک تصویر با عمق میدان مختلف مواجه است ( چیزی که سالهاست دوربینهای آنالوگ و دیجیتال انجام دادهاند و با آن آشنایی داریم). دوربینهای موبایل اولیهای که به سراغ این پردازش تصویر رفتند اینکار را آنقدر بد انجام میدادند که به راحتی تصاویر گرفته شده با موبایل و دوربین حرفهای از هم قابل تشخیص بودند اما حالا اینگونه نیست.
طبق گفته Brownlee، آیفون 10 و نوت 8 با استفاده از قابلیت تشخیص عمق قادر هستند تصاویر موجود در پشت زمینه را درک کنند. این گوشیهای هوشمند با استفاده از اطلاعاتی که از لنز دوربین و زاویه دید واید آن به دست میآید، میتوانند عمق تصویر را تخمین بزنند و در مرحله بعد اشیا و اشخاص موجود در پشت زمینه را بر اساس میزان مسافت قرار گیری تا صفحه فوکوس یا تار میکنند.
پیکسل 2 از شیوه متفاوتی استفاده میکند، این گوشی با استفاده از تکنیک splitting، قادر است عمق منظره را خود بسازد و در مرحله بعد با تکنولوژی یادگیری ماشینی، اشیا موجود در پشت زمینه را شناسایی میکند. اما این گوشی، برخلاف آیفون 10 و نوت 8، از دو دوربین بهره نبرده است و برای ثبت تصاویر “حالت پرتره” از دوربین جلوی دستگاه استفاده میکند.
طبق گفته Brownlee ، نتایج به دست آمده از این گوشیها، متفاوت است. به نظرمیآید آیفون 10 بیشتر به روی چهره اشخاص داخل عکس فوکوس دارد و گاهی اوقات حتی موهای شخص، چشمها و یا دیگر اشیا که کنار شخص قرار گرفتهاند نیز تار میشود. به نظر میآید گوشی پیکسل 2 نتیجه بهتری ارائه میکند زیرا به روی تمام افراد و اشیا قرار گرفته در یک سطح، فوکوس میکند اما چون پس زمینه را به میزان زیاد شارپ و یا بیش از اندازه تار میکند، تصویر نتیجه غیر طبیعیتری ارائه میدهد. نوت 8 عملکردی مابین دو دستگاه اشاره شده دارد.
در گوشی نوت 8 اگر شخص از دوربین فاصله زیادی داشته باشد، عکس به صورت عادی گرفته خواهد شد. Brownlee تلاش دارد، قابلیتهای سخت افزاری و نرم افزاری گوشیهای مختلف را نشان دهد که تا چه اندازه نسبت به دوربینهای سنتی سریعتر و حرفهایتر شده است. قابلیتهایی نظیر تار کردن پشت زمینه بعد از اینکه عکس گرفته میشود و یا اِعمال افکتهای نور مصنوعی روی عکسها- که در گوشی آیفون 10 دیده میشود- مزیتی است که در دوربینهای سنتی وجود ندارد.
“حالت پرتره” به وضوح در عکسهایی که از اشیا گرفته میشود، بی کیفیت عمل میکند.
قابلیتهای دستکاری تصویر در گوشیهای هوشمند روز به روز در حال پیشرفت است و برای چشم افرادی که تخصصی در این حرفه ندارند، تشخیص تفاوت بین این عکسها بسیار مشکل شده است. از آنجاییکه دورههای انتشار به روز رسانیها برای گوشیهای هوشمند بسیار کوتاه است، تعداد قابلیتهای مشابه دوربین های DSLR و حرفهای نیز بیشتر از گذشته شده است.
Brownlee میگوید:« دوربینهای عکاسی همیشه جای خود را در بازار خواهند داشت و عکاسان حرفهای زیادی هستند که سراغ آنها میروند. با این وجود دوربینهای گوشیهای هوشمند نیز پیشرفت چشم گیری در این زمینه داشتهاند که نمی توان از آن چشم پوشید.»
منبع : آی تی ایران