ساماندهي و انعكاس مطالبات بخش خصوصي در حوزه مالكيت فكري
نام نویسنده: دکتر علیرضا مسعودی*
برگزاری سمینار مقابله با نقض مالکیت فکری در فضای کسب و کار که چهارشنبه هفته گذشته برگزار شد فرصت مناسبی برای معرفی پروژه باسکاپ در ایران بود و با حضور مدیر اجرایی این پروژه در اتاق بازرگانی بینالمللی (استفان فالیا) جزئیات پروژه BASCAP (Business action to stop counterfeiting and privacy) مورد بررسی قرار گرفت. شعار محوری این پروژه این است: «کالای تقلبی هزینهبردار است من کالای اصل میخرم» و هدف آن اقدامات تجاری برای مقابله با جعل و تقلب در مالکیتهای فکری است. باسكاپ پروژهاي براي همگرايي، همكاري و تعامل همه نهادهاي دخيل و ذيربط در مالكيتهاي فكري براي متوقف كردن جعل، تقلب و سوءاستفاده از داراييهاي فكري است و هر قدر كه اين تعامل و همكاري نزديكتر و عميقتر بوده و گستره وسيعتري از ذينفعان را در بر گيرد، طبعا حصول نتيجه و نيل به موفقيت نيز سادهتر و در دسترستر خواهد بود.
مهمترين ويژگي سمينار هفته گذشته كه آن را از ساير رويدادها متمايز كرده توجه به اين مساله از منظر كسب و كار است و اين سمينار هرچند نقطه آغازين اقداماتي است كه براي معرفي و اجراي پروژه بايد در ايران انجام شود ولي در عين حال نقطه عطفي در حركتهايي از اين دست هم هست به دو دلیل: اول: در كشورمان عمدتا به مالكيت فكري از منظر حقوقي و از زاويه مقررات حاكم و كنوانسيونهايي كه در اين رابطه تصويب شدهاند، نگاه ميشود، در حالي كه موضوعات مالكيت فكري بسيار فراتر از وجه حقوقي آن است و تلاش اين سمينار نيز آن بود كه اين جنبه را برجسته كرده و بيشتر بر جنبههاي غير حقوقي مالكيت فكري تمركز كند.
دوم: هرچند براي پيشبرد موضوعات مربوط به حمايت مالكيت فكري در همه كشورها نياز به همراهي، مساعدت و حمايت نهادهاي دولتي است ولي ذينفع اصلي مالكيت فكري در نهايت بخش خصوصي است بنابراین مطالبات و خواستههاي اين ذينفعان باید شنيده شده و به درستي به نهادهاي مسوول منعكس شود و در اين راستا هرچند نهادهاي مختلفي همچون معاونت علمي رياست جمهوري، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، اداره كل مالكيتهاي صنعتي و دانشگاه تهران بهنحوي حمايت خود را از اين رويداد اعلام كرده بودند ولي برگزاركنندگان اصلي آن كميته ايراني اتاق بازرگاني بينالمللي و شركت همكاران سيستم با حمايت رسانهاي روزنامه «دنياي اقتصاد» بوده است. باسكاپ قرار است با استفاده از استانداردهاي بينالمللي و تجربيات بازرگانان ساير كشورها و با تعامل مثبت و موثر با قانونگذاران و دستاندركاران حوزه مالكيت فكري، زمينه مناسبي را براي توقف يا محدود كردن جعل، تقلب و سوءاستفاده در اين حوزه ايجاد كند. اينك و با اجرا شدن پروژه باسكاپ، بخش خصوصي مجالي براي طرح ايدهها و دغدغههاي خويش مييابد و اين پروژه و اقداماتي كه در راستاي اجراي آن انجام ميشود، ميتواند زمينهساز تعاملي مثبت در جهت اجراي مفيدتر و مناسبتر حقوق مالكيت فكري باشد.
* دبیرکارگروه مالکیت فکری و مبارزه با جرایم تجاری کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بینالملل
منبع : دنیای اقتصاد