تکنولوژی

مهمترین تکنولوژی‌های 50 سال اخیر

نام نویسنده: مهیار مهرجو

تقریبا می‌توان گفت هر روز یک گجت هیجان‌انگیز ساخته و معرفی می‌شود. مثل خودروهای بدون راننده یا تکنولوژی‌های پوشیدنی مانند ساعت‌های هوشمند. تقریبا هر هفته هم یک عکس با کیفیت بالا از منظومه شمسی منتشر می‌شود و چندین و چند مدل اتفاقات جدید دیگر که البته متاسفانه تا ساخت خودروهای پرنده هنوز کمی فاصله داریم.

خیلی از این تکنولوژی‌ها زندگی بشر را متحول کرده اند. در ادامه می‌خواهیم 10 مورد از مهمترین‌های تکنولوژی را در 50 سال گذشته باهم بررسی کنیم.

1. ماهواره‌های ارتباطی

اولین ماهواره ارتباطی(Telstar) در دهه شصت میلادی به فضا پرتاب شد و ارسال و دریافت سیگنال در دنیا را ممکن کرد. دو هفته بعد از پرتاب این ماهواره جان کندی که رئیس جمهور آمریکا در آن زمان بود کنفرانس خود را در واشنگتن به صوت زنده برای همه دنیا پخش کرد. اما این روزها ما اصلا به این موضوع فکر نمی‌کنیم و به راحتی یک تصور با وضوح بسیار بالا را از نقطه دیگر جهان تماشا می‌کنیم. امروزه صدها کانال تلویزیونی بر روی ماهواره‌ها وجود دارد و البته این تنها استفاده ما از امواج نیست ما همچنین با استفاده از همین ماهواره‌ها و با حداقل هزینه با افراد مختلف در جای جای دنیا صحبت می‌کنیم.

 

2. دستگاه خودپرداز

در سال 1969 میلادی، شعبه Long Island بانک Chemical در یک پیام تبلیغاتی اعلام کرد که در دوم سپتامبر ساعت 9 صبح این بانک باز می‌شود و هرگز تعطیل نخواهد شد. پیش از اختراع خودپرداز(ATM) شما مجبور بودید برای انجام هر کار ساده ای به شعبه مراجعه کنید که این امر نیز تنها در زمان اداری امکان پذیر بود. اگر خودپرداز اختراع نمی‌شد زندگی ما دچار مشکل می‌شد. برای مثال هر زمانی نمی‌توانستیم خرید کنیم یا کرایه تاکسی بدهیم و یا صف بانک‌ها بسیار شلوغ می‌شد. البته با پررنگ‌‌تر شدن موبایل بانک و خریدهای اینترنتی و غیره این تکنولوژی مهم در آینده جای خود را به دستگاه‌های اینترنتی خواهد داد.

 

3.اینترنت

پنجاه سال پیش، اینترنت فقط یک آرزو در ذهن برخی دانشمندان خلاق بود. اما امروزه به ابزاری در جیب ما تبدیل شده است. اولین نسخه اینترنت سال 1969 ساخته شد که اولین صفحه وب سال 1989 به آن اضافه شد و سال 1993 در دسترس عموم قرار گرفت. اکنون اینترنت تمام زندگی ما را تحت پوشش قرار داده است مانند سر کار رفتن، کارهای بانکی، خرید و غیره. به جرات می‌توان گفت هر فردی که در قرن بیست و یکم به دنیا می‌آید نمی‌تواند لحظه ای بدون اینترنت را به خاطر بیاورد.

 

4.ماشین حساب دستی

یک بن تخفیف 20 درصدی چند تومان می‌شود؟ سودی که ماهانه به حساب شما واریز می‌شود چقدر است؟ حاصل تقسیم 210 بر 9 چند می‌شود؟ پاسخ تمام این سوال‌ها در دهه هفتاد میلادی یعنی پیش از اختراع ماشین حساب جیبی بسیار وقت‌گیر بوده است.  امروزه تمام افراد یک ماشین حساب همراه خود دارند. ماشین حساب جزئی از زندگی ما شده به طوری که تقریبا در تمام موبایل به صورت پیش‌فرض نصب شده است. با تمام این‌ها کمتر کسی به ارزش این دستگاه فکر می‌کند.

 

5. کامپیوترهای شخصی

کامپیوتر شخصی مجموعه‌ای از ماشین تایپ، تلویزیون، ماشین حساب، کنسول بازی، همه و همه در یک دستگاه است. همچنین می‌توان مدارک مهم، فیلم و موسیقی را نیز در این دستگاه ذخیره کرد. جدا از همه اینها کامپیوتر کانال ارتباط شما با دنیا است و مرورگر شما با چند کلیک ساده شما را به همه جای دنیا می‌برد. در قرن بیستم داشتن همچین وسیله‌ای یک رویای دست نیافتنی بود تا اینکه اولین کامپیوتر سال 1974 ساخته شد. البته همانطور که در تصویر می‌بینید هیچ شباهتی به کامپیوترهای امروزی نداشته است.

 

6. جی‌پی‌اس

سال 1987 میلادی ارتش آمریکا برای اولین بار از تکنولوژی جی‌پی‌اس استفاده کرده است. بعد از 22 سال استفاده از جی‌پی‌اس برای عموم ممکن شد. سال 2000 بود که رئیس جمهور آمریکا یعنی کلینتون اجازه غیر نظامیان هم از این تکنولوژی استفاده کنند. امروزه این دستگاه‌ها با قیمت خیلی کم در خودروها، موبایل‌ها، ساعت‌های هوشمند و بسیاری وسایل دیگر نیز مانند قلاده‌‌ی سگها قرار دارد. از این تکنولوژی برخی کشورها حتی برای علامت‌ گذاری لوله‌ها و سیم‌کشی‌ها استفاده می‌کنند تا دیگر نیاز به همراه داشتن نقشه‌های کاغذی نداشته باشند. استفاده دیگر از این دستگاه توسط شرکت‌های پستی است که به مرصوله‌ها متصل می‌کنند تا افراد متوجه شوند بسته پستی آنها دقیقا در کدام نقطه قرار دارد.

 

7.فیبر نوری

زمانی که فیبر نوری برای اولین بار معرفی شد، تعدادی از نظریه پردازان گفتند این تکنولوژی از موجودات فضایی سرقت شده است. در واقع تکنولوژی فیبر نوری به سال 1880 میلادی برمی‌گردد اما اولین بار در دهه هفتاد از این تکنولوژی استفاده شد. فیبر نوری انقلاب بزرگی در زمینه ارتباطات بود زیرا می‌توانست 100 گیگابایت را در 1 ثانیه و در فاصله‌های خیلی زیاد انتقال دهد. بعد از گذشت چند سال از اینترنت گرفته تا تماشای تلویزیون با فیبر نوری انجام می‌شد.

 

8. ویندوز

حدود 10 سال بعد از اختراع کامپیوترهای شخصی یعنی سال 1985 اولین سیستم عامل برای آنها توسط مایکروسافت نوشته شد. اولین نسخه این سیستم عامل ویندوز 1.0 بود.

ویندوز 1.0 که با دو فلاپی دیسک نصب می‌شد، 256 کیلوبایت فضا لازم داشت که حافظه کامپیوترها در آن زمان هم همین مقدار بود. اما اگر می‌خواستید چند نرم‌افزار اضافه هم نصب کنید باید یک کامپیوتر با فضای 512 کیلوبایت خریداری می‌کردید. البته آن زمان حافظه بسیار گران قیمت بود و هر کسی توان خرید آن را نداشت. اگر هم به همان 256 کیلوبایت رضایت می‌دادید فقط می‌توانستید از برنامه‌های پیش‌فرض ویندوز استفاده کنید. البته همین برنامه‌های پیش‌فرض و ساده بود که مسیر تکنولوژی دنیا را تغییر داد. ویندوز باعث شد انسان بتواند با سخت‌افزار ارتباط برقرار کند. شاید واقعاً تصور زندگی امروز بدون ویندوز ممکن نباشد. امروزه تمام دستگاه‌های خودپرداز، اکثر بانک‌ها و ادارات مهم دنیا و حتی روی لپ‌تاپ اکثر ما این سیستم‌عامل نصب شده است.

 

9. تلفن همراه

در سال 1983 کمپانی موتورولا اولین تلفن همراه دنیا را معرفی کرد. این گوشی بیش از 900 گرم وزن و 4 هزار دلار قیمت داشت. همه می‌دانیم که در دهه نود میلادی بود که تلفن‌های همراه کوچکتر، سبکتر و ارزانتر شدند تا در دسترس مردم قرار بگیرند. امروزه تلفن همراه بخش مهمی از زندگی ما را تشکیل می‌دهد از قرار گذاشتن با دوستان گرفته تا شرایط اورژانسی، اما ما معمولا فقط زمانی که شارژ گوشی تمام می‌شود متوجه ارزش آن می‌شویم.

 

10. تعیین توالی DNA

در سال 1998 دانشمند آمریکایی Craig Venter اعلام کرد که او توسط شرکتش می‌تواند کل نقشه ژنوم انسانی رو ترسیم کند. آنها این کار را تنها در 3 سال و با هزینه 300 میلون دلار انجام دادند. این در حالی بود که برنامه فدرال برای این پروژه 12 سال و با هزینه 2 میلیارد دلار بود. این کشف انقلاب بزرگی در زمینه سلامت محسوب می‌شود و جان افراد زیادی را نجات داد. زیرا اگر توالی ژنهای هر شخص در دسترس باشد، می‌توان ژنهای ناقص را زودتر شناسایی کرد و از مرگ افراد جلوگیری می‌شود.

منبع : آی تی ایران

نوشته های مشابه

‫4 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا