تکنولوژی

انقلاب هایپرلوپ در صنعت حمل‌ونقل‌

نام نویسنده: فرزاد پريدار

 هر‌چند خودروهای بدون راننده با بهره‌گیری از تکنولوژی‌های کامپیوتری حالا نمایی از آینده صنعت حمل‌و‌نقل را به سمت خود معطوف کرده‌اند، اما تا کمتر از پنج سال دیگر یک تکنولوژی جدید حمل و نقل را در برخی از نقاط جهان شاهد خواهیم بود. با این تکنولوژی شاهد جابه‌جایی مسافران در زمانی بسیار کوتاه و حتی سریع‌تر از هواپیما در داخل فضاهای سفینه‌مانند خواهیم بود.

هایپرلوپ( Hyperloop) نام این تكنولوژي جديد حمل و نقل است که با سرعت به سمت عملی شدن به پیش می‌رود. ايده اين طرح با استفاده از سیستم لوله‌کشی شده‌ای است که درونش شرایط خلأ ایجاد شده و کپسول‌هایی که مسافران درون آنها قرار گرفته‌اند می‌توانند با سرعت میانگین ۹۶۲ کیلومتر در ساعت حرکت کنند.

پیتر دیاماندیس، بنیان گذار ایکس پرایز (XPrize) هفته گذشته در مجمع CEO در مرکز تجاری دبی گفت که هایپرلوپ قبل از سال 2020 در امارات متحده عربی به‌طور کامل عملیاتی خواهد شد. 

طبق اولین گزارش خلیج تایمز، پیتر دیاماندیس در یک میزگرد خبری اعلام کرد، در صورتی که امارات متحده عربی مصمم باشد، این طرح تا قبل از سال 2020 عملیاتی می‌شود. 

وي تشریح کرد که با هایپرلوپ امکان سفر بین دبی و ابوظبی فراهم می‌شود و مسیری که 145 کیلومتر است (90 مایل) در کمتر از 15دقیقه (دقیق‌تر آن 9/ 14 دقیقه است) طی می‌شود. این به آن معنا است که رانندگی دو‌ساعته (بدون در نظر گرفتن ترافیک) به 15 دقیقه کاهش می‌یابد. 

او می‌گوید سال آینده، آزمایش‌ها در مقیاس و سرعت کامل و در مکان‌های مختلف انجام می‌شود و هایپرلوپ در یک فضا و مسیر سه تا چهار کیلومتری (کمتر از 2.5 مایل)، آزمایش خواهد شد.

متفکران حامی هایپرلوپ در ایالات متحده نیز پیش بینی کرده‌اند که سال 2020 زمانی است که این تکنولوژی عملیاتی خواهد شد. 

طبق گزارش‌های سایت خبری بیزینس عربین، دیاماندیس، رئیس هیات‌مدیره شرکت تکنولوژی هایپرلوپ در سخنرانی خود اعلام کرد که طرح‌های آزمایشی شرکت با همکاری مهندس سابق موشک اسپیس ایکس (SpaceX) و بروگان بامبروگان، امپراتور حمل‌ونقل‌ شرکت تکنولوژی هایپرلوپ بوده است. 

در این سخنرانی دیاماندیس گفت: همان‌طور که تلفن‌های همراه به دفعات دنیای ما را متحول کردند، هایپرلوپ نیز باعث احیای سیستم حمل‌و‌نقل در آینده می‌شود.

اولین بار در سال 2013 گزارش دقیق هایپرلوپ توسط الون ماسک، کارآفرین مشهور و مدیر خودروسازی تسلا و عضو هیات مدیره XPrize، ارائه شد، اما او مفاهیم این تکنولوژی را به‌صورت یک پروژه با منبع باز در اختیار همگان قرار داد و همین باعث شد تا دیگران با اهداف اقتصادی به دنبال ساخت این سیستم باشند. 

دریک آلبورن، رئیس هیات مدیره شرکت تکنولوژی حمل و نقل هایپرلوپ (HTT) یکی دیگر از افرادی است که به دنبال هایپرلوپ هستند.

(HTT) در سخنرانی اش در رویداد مهندسی ساختن/  تخریب نمایشی در لندن که هفته قبل برگزار شد گفت: هایپرلوپ 10 برابر بهتر از سایر سیستم‌ها خواهد بود، هم از نظر ایمنی بی نظیری که دارد، اتاقک‌های هوشمند مصنوعی اش و هم از نظر سرعت که ریل‌های پر سرعت ژاپن را نابود خواهد کرد.

HTT، یکی از دو شرکتی است که قول راه‌اندازی مسیرهای هایپرلوپ در آینده نزدیک را داده است. برخلاف شرکتی با نام تکنولوژی هایپرلوپ كه با مديريت شروين پيشه ور ايراني الاصل در حال توسعه است و در تيم خود سه ايراني ديگر شامل برادر بزرگ‌ترش ابراهيم پيشه ور و نيما بهرامي و همچنين كاوه حسيني به‌عنوان يكي از مختصصان آيروديناميك را دارد، HTT همراه با مهندسان و طراحانی که در ازای وقتی که برای کار می‌گذارند سهام شرکت را دریافت خواهند کرد، در حال کار کردن روی یک مدل جمعی است. گرستا می‌گوید ما، یک شرکت نیستیم بلکه یک جنبش هستیم، HTT حدود 500 مهندس از 21 کشور که از کارکنان کنونی و سابق تسلا، ناسا، اسپیس ایکس و بوئینگ هستند را ثبت‌نام کرده است. اینها افرادی هستند که تاریخ این سیاره را تغییر می‌دهند.

این شرکت هم‌اکنون فقط یک برنامه کاری دارد. ساخت یک مسیر 8 کیلومتری در دره کوای، یک شهر پیشنهادی در کالیفرنیا که تقریبا در اواسط مسیر بین لس‌آنجلس و سان فرانسیسکو قرار گرفته است. گرستا می‌گوید، ما در مرحله گرفتن مجوز هستیم و بعد از آن یک زمان سنج بزرگ در ذهن من شروع به کار می‌کند. 23 ماه به سفر اولین مسافر مانده است. او می‌گوید در صورتی که همه چیز خوب پیش برود، انتظار می‌رود که گرفتن مجوز، 2 تا 3 هفته طول بکشد.

گرستا از برنامه کاری خود مطمئن است، اما چالش‌های زیادی بر سر راه وجود دارد، گذشته از این موارد حقیقتی وجود دارد و آن این است که هنوز دره کوای وجود خارجی ندارد. طرح این شهر برای اولین بار در سال 2007 پیشنهاد شد و قرار بود بعد از توسعه و کامل شدن با ساخت مدارس، دفاتر کار، فروشگاه‌ها و یک پارک تفریحی به فروش برسد. این پروژه به خاطر مسائل حقوقی مربوط به آب به حالت تعلیق درآمد، اما گرستا می‌گوید الان وقت بازگشت به این پروژه است و توسعه دهندگان هم در سال 2016 کلنگ شروع کار را خواهند زد. 

قبل از ساخته شدن دره کوای (یا جذب تعداد کافی مسافر برای استفاده از هایپرلوپ HTT)، چالش‌های فنی زیادی بر سر راه وجود خواهد داشت. امکان پذیر بودن گزارش دقیق و اصلی ماسک در مورد هایپرلوپ توسط مهندسین مورد مناقشه قرار گرفته است- خود HTT هم یکسری اصلاحات داشته و با این حال مفاهیم اصلی بدون تغییر باقی مانده- با این حال، اغلب پروژه‌ها بر تکنولوژی آزمایش نشده تکیه می‌کنند. اگرچه گرستا می‌گوید که HTT خود، بسیاری از این مشکلات را حل کرده، مثل کشف یک ثبت اختراع قطعی و مسلم در آزمایشگاه ملی آمریکا.

HTT می‌گوید که از ترس کپی شدن طرح‌هایش، گزارش دقیق خود را در مورد اين تكنولوژي فاش نمی‌کند، یا حداقل در این زمان این کار را انجام نمی‌دهد. گرستا می‌گوید ما هیچ کدام از کارهایمان را هم فاش نمی‌کنیم، چون ماه‌ها پیش یک شرکت دیگر آمدکه ما شیوه کار و عملکرد آن را دوست نداریم [شرکت تکنولوژی هایپرلوپ]. اینها از اسمی مشابه ما و حتی از لوگوی ما استفاده کردند. این نوعی از رفتارهای غیر عادی است.

همچنین، HTT باید پول به‌دست آورد. حتی آزاد شدن قدرت تفکر، همکاری با افراد باهوش و افراد خوش بینی که به تغییر جهان اهمیت می‌دهند و می‌توانند بدون هیچ ادعا و به‌صورت رایگان با ما همکاری کنند هم هزینه بردار است. گرستا ادامه می‌دهد: شرکت در حال مذاکره با سرمایه‌گذاران خصوصی در کشورهای اندونزی، چین، عربستان سعودی و امارات متحده عربی است، اما تا زمانی که مذاکرات به پایان نرسیده نمی‌تواند جزئیات زیادی

را ارائه دهد. 

برنامه ریزی HTT برای IPO (عرضه سهام به بورس) در سال آینده است (آنها در ابتدا قول داده بودند که تا قبل از پایان سال 2015 این کار را انجام دهند)، اما باز هم تا زمان موعود، جزئیات بیشتری در دسترس نخواهد بود. این پروژه مبالغ نامشخصی از طرف اعضای گروه دریافت کرده است. در کل، انتظار می‌رود که مسیر 8 کیلومتری دره کوای 150 میلیون دلار هزینه داشته باشد، اما اینکه چقدر از این مبلغ تاکنون به دست آمده هم فاش نمی‌شود.

گرستا بسیار پرشور و پر حرارت در مورد مزایای هایپرلوپ صحبت می‌کند. او می‌گوید، همه چیز در رابطه با این پروژه، یک فرصت محسوب می‌شود. ستون‌های تکیه گاه لوله ها، ضد لرزه هستند و در واقع به دلیل اینکه قادر به پاکسازی دی‌اکسید‌کربن‌اند، می‌توان آنها را مزارع عمودی نامید. مسیر هم می‌تواند طولانی ترین بیلبورد روی زمین باشد، که خود درآمدزایی جداگانه‌ای دارد. گرستا می‌گوید در صورتی که یک تیوب یا لوله هر بار با ظرفیت کامل کار کند (جابه‌جایی‌ 28 مسافر در هر 30 ثانیه)، این توانایی را به شرکت خواهد داد که جایگزین کل صنعت هوایی بین لس‌آنجلس و سان فرانسیسکو شود.

راب لیود، رئیس هیات مدیره شرکت تکنولوژی هایپرلوپ هم پیش بینی می‌کند که سیستم عملیاتی هایپرلوپ در سال 2020 در ایالات متحده آماده خواهد بود. 

آلبورن می‌گوید که HTT در ماه مه ‌سال 2016، استارت مسیر آزمایشی پنج مایلی در دره کوای در حومه لس‌آنجلس را می‌زند.

منبع : دنیای اقتصاد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا