تکنولوژی

تلاش برای جبران کاستی های 10 ساله حوزه اینترنت

نام نویسنده: سونیتا سراب پور

 

هفته گذشته سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (رگولاتور حوزهICT،) از صدور پروانه های جدید حوزه ارتباطات ثابت در نیمه اول سال 94 خبر داد. این تصمیم جدید در راستای  ساماندهي، بازنگري و همگرائي پروانه‌هاي حوزه ارتباطات ثابت و همچنين افزايش سطح خدمات دسترسي به اينترنت و خدمات مبتني بر آن صورت می‌گیرد. با این تصمیم در سال آینده در حوزه اینترنت دو پروانه یعنی ارتباطات ثابت   (FCP) و ارائه خدمات ارتباطی ثابت (servco) برای اپراتورهای تلفن همراه و شرکت‌های ارائه دهنده خدمات اینترنتی از سوی رگولاتوری صادر خواهد شد. رگولاتوری و بسیاری از فعالان حوزه اینترنتی کشور امیدوارند که این پروانه‌های جدید راه‌گشای توسعه خدمات حوزه اینترنتی کشور باشد  و بتواند  عاملی برای جبران ده سال عقب ماندگی در این حوزه باشد.

راهی برای توسعه اینترنت

زمزمه‌های تغییر پروانه‌های حوزه ارتباطات ثابت( اینترنتی) از شهریورماه سال جاری شنیده شد. زمانی که سازمان تنظیم مقررات و راتباطات خبر از تغییر پروانه‌ها شرکت‌های ارتباطات ثابت را داد. پروانه‌هایی که عمر ده ساله دارند و به باور بسیاری از فعالان حوزه اینترنتی به دلیل محدودیت و عدم هم‌خوانی این پروانه‌ها بایکدیگر طی چند سال گذشته مشکلات اینترنتی کشور پیچیده‌تر و غیرقابل حل شده است. کلید تغییر پروانه‌های شرکت‌های اینترنتی را نیز محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات زد. آن هم زمانی که کلید صدارت این وزارتخانه را حدود یک سال و هشت ماه پیش گرفت. او در آن زمان،سرو سامان دادن به بازار اینترنت و توسعه در این بخش را یکی از سرفصل‌های اصلی کار خود اعلام کرد.

اما نهایی شدن پروانه‌های شرکت‌های ارتباطات ثابت( FCP) به این سادگی‌ها هم نبود. چرا که زمانی که رگولاتوری خبر از تهیه پیش‌نویس(شهریورماه93) برای ساماندهی و ارتقا سطح پروانه‌های شرکت‌ها PAP،ISDP، ISPو PSTN را داد، فعالان شرکت‌های اینترنتی به دلیل عدم دریافت نظر آن‌ها ، نسبت به تهیه این پیش‌نویس اعتراض و انتقادهای را مطرح کردند. به باور این گروه این پیش‌نویس نه تنها به هدف خود یعنی ساماندهی بازار اینترنت‌، رشد کیفیت خدمات و کاهش هزینه ها نمی‌رسد بلکه باعث افزایش هزینه‌ شرکت‌ها و کاربران اینترنتی و در نهایت ایجاد انحصادر در بازار و حذف بخش عظیمی از شرکت‌های اینترنتی می‌شود. به دنبال گسترده شدن این اعتراض ها، در نتیجه رگولاتوری تصویب این پیش‌نویس را به تاریخی دیگری موکول و در یک بازده زمانی به شرکت‌های اینترنتی فرصت داد تا پیشنهادهای خود برای اصلاح  پیش‌نویس تغییر پروانه‌های شرکت‌های ارتباطات ثابت را به این سازمان ارسال کنند. در نهایت نیز بعد از گذشت تقریبا چهار ماه رگولاتوری با تغییر بند‌هایی از این پیش‌نویس و جلب رضایت فعالان بخش اینترنتی، پیش‌نویس مورد بحث را به تصویب رساند.

صادق عباسی‌شاهکوه، معاون بررسی‌های فنی و صدور پروانه‌های سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، پروانه‌های جدید را در دو بخش  ارتباطات ثابت (FCP) یا و ارائه خدمات و سرویس‌ ارتباطی ( SERVCO) اعلام می‌کند و می گوید:« بحث و بررسی در خصوص ارائه پروانه در بخش ارتباطات ثابت بعد از انجام نظرخواهی از شرکت‌های اینترنتی بخش خصوصی به پایان رسیده و در کمیسیون سازمان تنظیم مقررات نیز به تصویب رسیده است و حالا نوبت بررسی پروانه به فعالان در بخش SERVCO است.» وی در ادامه می‌افزاید:« در حال حاضر فعالان بخش اینترنت به 5 گروه شرکت‌های خدمات‌دهنده اینترنت پرسرعت ADSL، شرکت‌های تلفن‌ثابتPSTN، شرکت‌های تلفن‌اینترنتی، شرکت‌های ISP و ISDP تقسیم می‌‌شوند. اما براساس مصوبه جدید کمیسیون سازمان تنظیم مقررات در سال 94، پروانه‌های در دو دسته شرکت‌های دارای شبکه FCP و شرکت‌های سرویس‌دهنده SERVCO  تقسیم می‌شوند.»

عباسی با اشاره به اینکه در حال حاضر پیش نویس ارائه پروانه در بخش FCP به تصویب رسیده  و پیش‌نویس پروانه SERVCO در مرحله بازبینی و بررسی است،  در خصوص تفاوت میان این دو پروانه می گوید:«  پروانه FCP به شرکت‌هایی ارائه می‌شود که در حال حاضر شبکه لازم برای ارائه سرویس اینترنت را در اختیار دارند مانند شرکت‌های ندا یا PAPها. اما پروانهSERVCO، به فعالانی ارائه خواهد شد که می‌خواهند با استفاده از خدمات شرکت‌های اینترنتی دست به تولید محتوا و ارائه خدمات ارزش افزوده بزنند، مانند شرکت‌های که در حال حاضر در غالبت ISDP  و ISP فعالیت می کنند.»

براساس اظهارات این مقام مسوول در رگولاتوری، پروانه FCP،بیشتر مربوط به شرکت‌های ندا و شرکت‌های تلفن‌ثابت خواهد شد و بعد از دریافت پروانه جدید این شرکت‌ها می توانند بدون محدودیت تکنولوژی و با رعایت انحصار شبکه زیرساخت و شبکه های ماهواره ای هرگونه سرویس مرتبط با اینترنت را در کشور ارائه کنند.

عباسی تاکید می کند که در پيش‌نويس پروانه ارائه خدمات ارتباطي ثابت (sercvo) موانعي مانند مدت كم اعتبار پروانه‌ها، محدوديت در منطقه جغرافيائي براي فعاليت، موانع بر سر راه ارائه خدمات ارزش افزوده مانند VOIP، ضوابط و مكاتبات اداري دست و پا گير و اقدام به سپردن ضمانت‌هاي متعدد به ازاي هر مرحله از افزايش پهناي باند برطرف شده است. عباسی امیدوار است که بعد از بررسی‌های لازم پیش‌نویس SEVCO، نیززتا پایان اسفند تصویب و ابلاغ شود تا در نهایت در تابستان 94پروانه جدید در بخش اینترنت صادر و شرکت‌ها مشغول به فعالیت شوند.

امیدوار برای جبران ده سال عقب‌ماندگی

شرکت‌های اینترنتی که تا قبل از نهایی و تصویب شدن پروانه‌های جدید اینترنتی، از بندبند این پیش‌نویس گله‌مند بودند، حالا و با توجه به نظرخواهی رگولاتوری از آن‌ها، نسبت به تصویب و ارائه این پروانه‌ها در سال جدید بسیار خوشبین به تغییر وضعیت اینترنتی کشور هستند.

محمدرضا کریمی، رییس کمیسیون اینترنت سازمان نظام صنفی رایانه‌ای تهران، با اشاره به همکاری خوب رگولاتوری با این سازمان می‌گوید:« سازمان نصر تهران در زمان مطرح شدن ارائه پیش‌نویس برای تغییر پروانه‌های اینترنتی، برای اصلاح این پیش نویس و حل مشکلات‌ آن پیگیری‌های مستمری انجام داد و با رایزنی‌های زیاد با رگولاتوری در نهایت توانست نظرات اکثر فعالان اینترنتی کشور  را در این پیش‌نویس بگنجاند.» وی با اشاره به مزیت‌های پروانه‌های جدید اینترنتی می افزاید:«  در پروانه جدید ارتباطات ثابت، نکات مثبت بسیاری وجود دارد.از جمله اینکه امکان شبکه سازی برای شرکت های FCP و اجازه ایجاد BACK BONE هم داده شده است. این یعنی در جایی که مخابرات امکان ارائه فضا به شرکت‌های اینترنتی را ندارد، این شرکت‌ها خودشان می توانند اقدام به فراهم کردن زیرساخت‌های مورد نیاز خود کنند. » این فعال اینترنتی با ابزار خشنودی از تغییر پروانه‌های تکنولوژی محور به سمت پروانه‌های سرویس محور ، تاکید می کند که پروانه‌های جدید می تواند فضای رقابت بین شرکت‌های اینترنتی را افزایش دهد که این افزای رقابت در نتیجه باعث توسعه و جلب رضایت کاربران نهایی می‌شود.

در همین زمینه علی‌توسلی، از فعالان حوزه اینترنتی کشور با اعلام اینکه بعد از ده سال، تغییر در پروانه‌های ارتباطات ثابت بسیار احساس می‌شد می‌گوید:« طی ده سال گذشته و به دلایل مختلف پروانه‌های صادر شده برای شرکت‌های اینترنتی با مشکلات بسیاری همراه بود. این پروانه‌های به جای اینکه مانند اکثر کشور های دنیا سرویس محور باشند، تکنولوژی محور تعریف شدند و همین عامل جلوی رشد شرکت‌ها و البته توسعه اینترنت در کشور گرفته شد  و یک انحصار غیرقابل قبول در بازار به وجود ٱمد. »

 وی در ادامه می‌افزاید:« با توجه به نظرخواهی سازمان نظام صنفی رایانه‌ای تهران از فعالان اینترنتی کشور ، تمامی این نظرها جمع‌آوری و در جلسه های بین سازمان نصر و رگولاتوری در اختیار این نهاد قرار گرفت و خوشبختانه می‌توانم بگویم که نظر اکثر فعالان اینترنتی در پروانه‌های جدید دیده شده است.» به باور وی ارائه دو پروانه در بخش FCP و SERVCO‌ می‌تواند کمک کند تا شرکت‌ها که مایل به سرمایه گذاری دربخش شبکه نیستند و یا سرمایه زیادی برای شبکه سازی ‌ندارند وارد بخش سرویس‌دهی شوند و تنها دست به ارائه خدمات ارزش افزوده روی بستر شبکه این فعالان شوند.»

این فعال اینترنتی همچنین با اشاره به حق‌الامتیاز 20 میلیاردتومانی شرکت‌های اینترنتی برای دریافت پروانه‌های جدید تاکید می کند که قطعا با پروانه‌های جدید رقابت بین شرکت‌های اینترتی افزایش پیدا می‌کند و با توجه به این افزایش رقابت کیفیت سرویس‌ها بهبود قابل توجه‌ای پیدا می‌کند بنابراین انتظار می‌رود با توجه به ثابت بودن بهای اینترنت در کشور طی چند سال گذشته، برنامه‌ای نیز برای تغییر تعرفه اینترنت در نظر گرفته شود. فعالان اینترنتی اعلام می‌کنند که در چند سال گذشته با توجه به رشد قیمت در تمام بخش‌ها، قیمت سرویس اینترنت با تغییری همراه بوده است، بنابراین بهترین‌ راه برای ثابت نگه‌ داشتن این قیمت‌ها از دید این فعالان، کاهش هزینه انتقال پهنای باند است.

به هرحال چند روزی به پایان سال 93 باقی‌نمانده و حالا باید منتظر بود و دید آیا با تغییر پروانه‌های اینترنتی، در سال جدید ،کاربران می‌توانند طعم اینترنت باکیفیت را بچشند یا خیر.

منبع : ایران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا