تکنولوژی
ویدیوی سر بریدن روزنامهنگار آمریکایی چه اطلاعاتی در خود دارد؟
ویدیویی که قاتلان جیمز فولی روزنامهنگار آزاد آمریکایی از بریدن سر او روی یوتیوب منتشر کردند هرچند جهان را تکان داد اما اطلاعات قابل توجهی هم را هم در خود دارد.
در این ویدیو جیمز فولی بیانهای را علیه آمریکا و برخی افراد خانواده خود میخواند که مشخص است به وی دیکته شده و سپس مرد نقاب پوشی از گروه داعش که کنار او ایستاده این اعدام رانتیجه حمله اخیر آمریکا به گروه داعش در عراق نسبت میدهد و اوباما را به تکرار چنین اقداماتی تهدید میکند. این ویدیو سپس با لحظه حمله مرد نقاب پوش به سمت روزنامهنگار زانو زده در تصویر قطع میشود و لحظاتی بعد پیکر در خون غلتیده او روی زمین نمایان میشود.
کیفیت بالای این ویدیوی پنج دقیقهای و جزییات آن و خصوصا لهجه انگلیسی مرد نقاب پوش مشخص کننده اطلاعات قابل توجهی است. چندین زبان شناس روز گذشته و ساعاتی پس از پخش این ویدیو گفتهاند که صاحب این صدا لهجهای لندنی دارد.
امروز تقریبا اغلب روزنامههای انگلیسی با چاپ چهره مرد نقاب پوش از مردم خواستهاند اگر او را میشناسند ( از روی فرم چشمها و صدا ) در معرفی او کمک کنند. دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس گفته است که هنوز این قاتل انگلیسی شناسایی نشده اما برخی منابع به روزنامه تلگراف گفتهاند که تقریبا از هویت او مطمئن شدهاند.
مهمترین اطلاعات موجود در این ویدیو صدای قاتل است. الیزابت مککلند یک متخصص گفتار که در پروندههای زیادی در دادگاههای انگلیس به عنوان کارشناس مورد مراجعه قرار گرفته میگوید مردی که در این ویدیو نقاب بر چهره دارد اهل جنوب لندن است. به گفته او زبان اول این شخص انگلیسی است اما احتمالا به زبان فارسی هم مسلط است که احتمالا ناشی از ارتباط فامیلی او با افغانستان است.
او میگوید متخصصان MI5 احتمالا به وسیله یک برنامه کامپیوتری صدای او را با صداهایی که در اختیار دارند مقایسه خواهند کرد. اما کامپیوتر قادر به شناسایی دقیق صدا نخواهد شد و یک گوش انسانی تمرین دیده برای نتیجه گیری نهایی لازم است.
مککلند میگوید: تحلیلگران به تون و آهنگ صدا گوش میدهند و همچنین به نحوه تاکید یا عدم تاکید روی سیلابها. آنها همچنین به نحوه به کارگیری گرامر و لهجه نیز متمرکز میشوند.
با این حال پیدا کردن مکان یک شخص در انگلیس از روی صدای او امروزه کار سختی است چراکه بسیاری از جوانان حاشیه شهرها لهجههای محلی را با به هم ریختن نوع گویش عملا تخریب کردهاند.
منابع امنیتی همچنین به روزنامه تلگراف گفتهاند که صدای مرد نقاب پوش روی تصویر او دوبله یا صداگذاری مجدد نشده است.
یکی دیگر از اطلاعات موجود در تصویر چاقوی کماندویی است که مرد نقاب پوش برای بریدن سر روزنامهنگار با دست چپ از آن استفاده میکند. چاقویی که تعداد کمی از مردم (در انگلیس ) آن را در اختیار دارند. قاتل جیمز فولی همچنین کفش تیمبرلند به پا دارد.
اطلاعات دیگر
گفته شده که بیش از ۵۰۰ انگلیسی به سوریه یا عراق رفتهاند و در جنگ داخلی به داعش و گروههای القاعده پیوستهاند. حضور این اروپاییها در جنگ به خصوص با حملات اخیر گروه داعش و وحشیگری آنها در عراق بحث روز انگلیسیها شده است. MI5 به نوشته این روزنامه تلاش میکند از روی دیتابیس صدای این افراد به هویت مرد نقاب پوش پی ببرد. در عین حال با توجه به مشخص بودن قد جیمز فولی متخصصان قد قاتل او را نیز تخمین میزنند ضمن اینکه رنگ پوست او ( از روی دست ) نیز جستوجوها را دقیقتر میکند.
همچنین از متخصصان اسلحه خواسته شده که نوع چاقوی کماندوی مورد استفاده که مرد نقاب پوش آن را از قاب چرمی خود بیرون میآورد نیز مشخص کنند که این به احتمال مشخص شدن مکان خرید آن کمک میکند.
دکتر جیمز آلوارز یک مخصص در زمینه گروگانگیری معتقد است که داعش با انتخاب یک بریتانیایی تلاش کرده که بیشترین شوک را از این حادثه به غرب وارد کند.
به نوعی با انتخاب یک بریتانیایی با لهجه لندنی که یکی از فجیعترین قتلها را مقابل دوربین انجام میدهد عملا دامنه اتهام را از سمت خاورمیانه به قلب اروپا برمیگرداند. این موضوع که قاتل کسی است که در همین نزدیکی زندکی کرده تاثیر قابل توجهی در اذهان عمومی دارد.
دکتر آلوارز معتقد است ویدیو هم به شکل حرفهای تدوین شده است. این فیلم توسط دو دوربین فیلمبرداری شده و حتی به یقه جیمزفولی نیز یک میکروفن نصب شده تا صدای او به وضوح شنیده شود. همچنین لباس نارنجی گوانتانامو هم به قربانی پوشاندهاند که پیام خاص خود را دارد.
در همین حال فیلم شامل دو پاره است یک بخش که جیمز فولی مشغول خواندن بیانیهای علیه آمریکا و اوباماست و بخش دوم که شامل سربریدن او. در بخش دوم میکروفن روی یقه جیمز فولی دیده نمیشود و صحنه نیز بلافاصله پس از حمله با چاقوی فرد نقاب پوش پاز ( ایست) میشود و سپس چهره در خون غلتیده او دیده میشود. در واقع بدون نشان دادن واضح صحنه سربریدن تعلیق ویژهای را در فیلم ایجاد میکند که به گفته متخصصان یک گرتهبرداری حرفهای از فیلمهای هالیوودی است.
به گفته برخی متخصصان پیوستن بسیاری از افراد آموزش دیده در غرب توان IT و ویدیویی این گروه را بالا برده است. استفاده از توان شبکههای اجتماعی برای انتشار این ویدیو به رغم هشدارهایی که روز گذشته توییتر داد و حتی حذف فیلم توسط یوتیوب لینک آن خیلی زود در سراسر جهان پخش شد.
جیمز فولی در لحظات آخر
بسیاری بعد از این ماجرا میپرسند چرا جیمز فولی که میدانست در حال مرگ است حاضر به خواندن بیانهای علیه کشورش و خانوادهاش شد؟ جیمز فولی در بیانیهای که خواند گفت: من از دوستان و خانوادهآم میخواهم علیه قاتلان واقعی من به پاخیزند، دولت آمریکا. آنچه برای من اتفاق افتاد نتیجه جنایات آنها بود. من آرزو داشتم وقت بیشتری داشتم . آرزو داشتم آزاد بودم و خانوادهام را بار دیگر میدیدم اما این کشتی به گل نشسته است.
جیمز فولی در پایان میگوید: آرزو داشتم آمریکایی نبودم.
دکتر آلوارز میگوید: جیمز فولی احتمالا تصور نمیکرده واقعا آخرین لحظات زندگیاش را میگذارند.
جیمز فولی که در سال ۲۰۱۲ در سوریه به اسارت گرفته شد یک خبرنگار آزاد بود که گزارشهای خود را برای رسانههای مختلف ارسال میکرد. او پیش از این یکبار در لیبی هم به اسارت در آمده بود اما پس از چندی به همراه چندین گروگان دیگر آزاد شد.
امروز همچنین مشخص شده که گروه داعش چندین بار با ایمیل با خانواده او تماس گرفته و برای آزادی او طلب ۱۲۰ میلیون دلار کرده است. با این حال مقامات آمریکایی با این درخواست موافقت نکردهاند و اساسا وارد مذاکره با داعش نشدهاند.
چندی پیش چندین روزنامه نگار اروپایی که در سوریه به دست گروههای تندرو گرفتار شده بودند با پرداخت مبالغی از سوی این کشورها به گروگانگیرندگان آزاد شدند. یکی از این گروگانها به شبکه ABC گفته است که مدت هفت ماه با جیمز فولی زندانی بوده است. او گفته است که یک بار جیمز تلاش کرده بود که از دست داعش بگریزد اما شانس با او یار نبود و پس از چند ساعت دوباره دستگیر شد. به گفته این روزنامه نگار آنها جیمز را به شکل وحشیانهای مجازات کردند اما این روزنامهنگار به احترام خانواده جیمز فولی حاضر به افشای جزییات این مجازات نشد.
اف بی آن اعلام کرده که ویدیو واقعی است. این اولین آمریکایی است که پس از عقب نشینی این کشور ازعراق در این کشور در سال ۲۰۱۱ کشته میشود.
او تنها کسی نیست که توسط گروههای تندرو سربریده شده . در سال ۲۰۰۲ یک روزنامه نگار آمریکایی به نام پرل نیز توسط گروههای تروریستی سربریده شد.
گروه داعش که با این ویدیو پیام خود به صریحترین شکل ممکن و در ابعاد وسیع به جهان مخابره کرد. شیوه رسانهای این گروه تروریستی هم استفاده از روزنامهنگاران برای انتقال این پیام بود. شیوهای که البته با قتل فجیع یک روزنامهنگار در مقابل دوربین پایان یافت. با این حال این گروه به شیوه پایان بندی فیلمهای هالیوودی در پایان فیلم یک روزنامهنگار آمریکایی دیگر ( استیون سوتلوف ) را که سال گذشته در سوریه ربوده شد را نشان داد و تهدید کرد به زودی همین کار را با وی نیز انجام خواهد داد. یک پایان معلق.
منبع : آی تی ایران