تکنولوژی

مشکل اینترنت ایران: سرعت یا کیفیت؟

 

سرعت و کیفیت پایین اینترنت این روزها به یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‏ های روزمره ما تبدیل شده است. همه ما به نوعی به این شبکه ارتباطی وابسته‏ایم و صحبت کردن از الزامات «اینترنت خوب» (چیزی که اخیرا وعده دو سال بعد آن را داده‏اند) قطعا موضوعی تکراری است.

دو دولت احمدی‌نژاد و خاتمی با چالش گسترش اینترنت و تقاضای روزافزون جامعه برای اتصال مطمئن به مهم‌ترین شبکه ارتباطی جهان روبه‏ رو بوده‏ اند، هر دو دولت استراتژی توسعه پهنای باند را به عنوان کلیدی‏ ترین عامل توسعه در این بخش پیش رو قرار دادند و دولت روحانی نیز در هشت‌ماه نخست کاری خود همین رویه را مد نظر قرار داده است.

فارغ از دولت در بخش خصوصی نیز موضوع پهنای باند موضوعی رقابتی است. چند شرکت بزرگ خدمات‌دهنده اینترنت امروزه روی ارائه سرویس‏های مگابیتی و با سرعت بالاتر از حد متوسط ایران ورود پیدا کرده‏ اند. از سوی دیگر، کاربران نیز موضوع سرعت اینترنت را عامل اصلی رضایتمندی یا نارضایتی از سرویس‏های اینترنتی خود قلمداد می‏کنند.

به بیان ساده، جامعه ایرانی امروزه سرعت بالاتر و پهنای باند بیشتر را راه‏حل اصلی مشکلات اینترنت می‏داند در کنار این هم تصور عمومی همه ما این است که قیمت اینترنت به‌خصوص در مقایسه با نوع خدماتی که به ما ارائه می‏شود بسیار بالاست. اما شاید خوب باشد نگاهی دقیق‏ تر به تصورات و تحلیل‏ های خود بیندازیم آیا اساسا پرسش و درک ما از «اینترنت خوب» درست است؟

 اتوبان سازی راه‌حل ترافیک؟

وزیر ارتباطات اخیرا یادداشتی در شبکه اجتماعی ایرانی مورد علاقه‏ اش نوشته و در آن اشاره کرده وقتی یک روز با همسرش به کوهستان رفته با چند دانشجو روبه رو شده که از او در مورد زمان افزایش پهنای باند پرسیده‏ اند. او در پاسخ، شبکه انتقال داده در کشور را به شبکه آبرسانی تشبیه کرده که برای افزایش سهم آب هر نفر باید منتظر ساخت لوله‏ کشی‏های جدید و افزایش قطر لوله‏ ها بود. صرف‌نظر از این مشابه‏ سازی که احتمالا برای ساده‏ کردن موضوع انجام شده، خوب است تاملی روی اصل موضوع داشته باشیم. مثال ملموسی در این زمینه روبه روی همه ما قرار دارد. طی سال‏های اخیر در تهران بزرگراه‏ها و تونل‏های بسیار زیادی ساخته شده است. چنین حجمی از بزرگراه‏ها، پل‏ها و تونل‏ها قابل مقایسه با ۱۰ تا ۱۵ سال قبل نیست، اما پرسش این است آیا تکمیل شبکه بزرگراهی و توسعه آن کیفیت رانندگی در شهر را تغییر داده است؟

 مقررات ناکارآمد و کیفیت سرویس 

موضوع اشتراک‏ یک به هشت از آن موضوعات دستمالی شده و بسیار گفته شده است. بسیاری از کاربران به اشتباه تصور می‏کنند شرکت‌های اینترنتی خطوط آنها را بیش از حد استاندارد به اشتراک می‏گذارند. اما استاندارد اشتراک چقدر است؟ طبق مقرراتی که سازمان تنظیم مقررات برای شرکت‌های اینترنتی قرارداده یک شرکت اینترنتی حق دارد یک خط اینترنتی با هر سرعتی بین حداکثر ۸ نفر به اشتراک بگذارد. این میزان برای برخی سرعت‏ها خنده‌دار است. مثلا تصور کنید شرکت‌های اینترنتی سرعت اینترنت ۱۲۸ کیلوبیت خود را بین ۸ نفر به اشتراک بگذارند به این معنی است که به هر نفر ۱۶ کیلوبیت می‏رسد که سه برابر کمتر از یک خط دایال‏آپ است! قطعا هیچ شرکتی چنین کاری را نمی‏کند چون در آن صورت مشتریانش را از دست خواهد داد در عین اینکه استاندارد سازمان تنظیم مقررات را رعایت کرده است. همین مثال نشان می‏دهد که وضعیت مقررات گذاری ما در حوزه اینترنت تا چه حد اشتباه و از قضا بر خلاف مصالح کاربر است.

 کیفیت سرویس ربطی به سرعت ندارد

هر چند تجربه کاربری ما از اینترنت در گرفتن خدمات از شرکت‌های‌خدمات‌دهنده اینترنت ناخوشایند است، اما بسیاری از شرکت‌های اینترنتی امروزه سرعت‏هایی بالاتر از سرعت واقعی خریداری شده به مشتریانشان ارائه می‏دهند. بسیاری از کاربران به اشتباه تصور می‏کنند هرچه میزان تعرفه سرعت بالاتری را بپردازند کیفیت اینترنت بهتری را خریداری کرده‏ اند، اما واقعیت این است که ضروری‏ ترین کاربردهای اینترنتی مانند دیدن صفحات وب (که روز به روز سنگین‏تر هم می‏شوند) یا مثلا تماس تصویری یا دیدن فیلم‏ به صورت آنلاین تا حد معینی نیاز به سرعت بالا دارند. به‌طور ساده یک خط ۱۲۸ یا ۲۵۶ با کیفیت برای دیدن فیلم با کیفیت معمول از یوتیوب یا تماس تصویری کاملا مناسب و کافی است. به‌طور واضح آنچه تجربه استفاده از اینترنت ما را ناخوشایند می‏کند نه پایین بودن سرعت اینترنت بلکه اختلالات و تاخیرها است. یافتن دلایل این اختلالات رضایتمندی کلی از اینترنت ایران را به‌طور چشمگیری افزایش می‏دهد. به واقع همچون شهر که با اتوبان‏ها و بزرگراه‌ها نمی‏تواند مشکلات ترافیکی‏اش را حل کند معضلات اینترنت نیز لزوما با افزایش پهنای باند و سرعت حل و فصل نمی‏شود.

امروزه عوامل متعددی برای کندی اینترنت در ایران وجود دارد که مجموعه آنها نشان‌دهنده عدم مدیریت ترافیکی مناسب اینترنتی است. به واقع افزایش قطر لوله یا ساخت لوله‏ های جدید لزوما به «اینترنت خوب» ختم نمی‏شود و دو سال دیگر هم دانشجویان باز هم در کوهستان همین پرسش را از وزیر ارتباطات خواهند پرسید.

  قیمت اینترنت 

اینترنت گران است. این را همه می‏دانیم، اما مشکل کجاست؟ نگاهی به ساختاربندی اینترنت ایران نشان می‏دهد که دولت همچنان بزرگ‌ترین معضل در ارزان شدن اینترنت به شمار می‏آید. شرکت ارتباطات زیرساخت امروزه در مقام یک شرکت دولتی که انحصار خرید و توزیع اینترنت در کشور را برعهده دارد عمدتا بحث سودآوری را در اولویت خود قرار داده است.

شرکتی که در جامه یک Big Provider یا National Provider باید منافع ملی و کاربران میلیونی و توسعه کشور را در اولویت قرار دهد امروزه اصطلاحا حق گمرکی بسیار سنگینی را روی واردات پهنای باند به کشور اخذ می‏کند که این هزینه سنگین در نهایت باعث توقف رشد اینترنت، کوچک و محدود ماندن بخش خصوصی و قیمت گران اینترنت در کشور شده است. امروزه یک خط اینترنت ۱۵۵ مگابیتی در مرز ایران قیمتی حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ دلار دارد، اما همین خط در تهران به شرکت‌های اینترنتی حدود 24 میلیون تومان به فروش می‏رسد. شرکت زیرساخت قطعا از نظر دولت شرکت درآمدزای موفق و نمونه‏ ای است اما در عوض خود دولت و تمام کشور بابت عدم توسعه اینترنت در کشور فرصت و هزینه به مراتب بیشتری را نسبت به درآمد این شرکت از دست داده است. آنچه عموما در پاسخ به گرانی اینترنت به مردم گفته می‏شود این است که نگهداری شبکه انتقال هزینه دارد. اما خوب است نگاهی بیندازیم به میزان هزینه شبکه انتقال. بررسی‏های «دنیای اقتصاد» نشان می‏دهد هزینه انتقال دیتا در خارج از کشور برای هر کیلومتر حدود ۵۱۰ تومان است درحالی‌که بر اساس تعرفه‏ های موجود هزینه انتقال دیتا از مرز بازرگان تا تهران به ازای هر کیلومتر ۴۵ هزارتومان است. این به این معنی است که هزینه انتقال دیتا در ایران ۸۸ برابر گران‏تر از خارج است.

 سرنخ‏های گرانی اینترنت در ایران 

در واقع اگر دنبال سرنخ‏های گرانی اینترنت در ایران هستیم باید بار دیگر به کل مجموعه شبکه انتقال و هزینه‏ ها و تعرفه‏ های آن نگاهی بیندازیم. آنچه دولت طی ماه‏های اخیر به شرکت‌ها تکلیف کرده کاهش اجباری ۲۰‌درصدی قیمت پهنای باند است. امروزه هیچ کدام از کاربران این کاهش قیمت را مشاهده نمی‏کنند دلیل آن هم این تعرفه‏ های اینترنتی دارای یک سقف و کف است. یعنی شرکت‌ها می‏توانند برای کاربرانشان از یک کف تا یک سقفی به قیمت‏ گذاری بپردازند. بسیاری از شرکت‌ها به‌دلیل رقابتی که در بازار عرضه اینترنت کشور وجود دارد تا قبل از این هم تعرفه خود را روی سقف قرار نداده بودند، بنابراین در مجموع با چند درصد کاهش قیمت عملا دستورالعمل دولت را هم اجرا کرده‏اند. واقعیت اما این است که چنین کاهش‏ های اندک و غیر اصولی نه در سبد نهایی کاربر دیده می‏شود و نه باعث افزایش کیفیت سرویس مشتریان می‏شود.  آنچه امروزه همه ما به آن نیاز داریم سرعت و کیفیت و قیمت مناسب اینترنت توأمان است.

منبع : روزنامه دنیای اقتصاد

نوشته های مشابه

‫62 دیدگاه ها

  1. نمیخواستم نظر بدم درباره اینترنت مخابرات چون ارزش نداشت ولی گفتم شاید کسی نظر منو بخونه و بفهمه اینترنت مخابرات چقذر افتضاحه. عزیزی که اینو میخونی من اگه مجبور نبودم از این سرویس دهنده گند استفاده نمیکردم من تو روستا زندگی میکنم یک ماه از تنها سرویس دهنده اینترنت اینجا یعنی مخابرات اینترنت حجمی ۵۱۲ ا گرفتم ولی خدا شاهده ۲۵ روز سرعت نهایتا ۲۰ کیلوبایت بود واون ۵ روز هم همش قطع میشد در ضمن قیمتها هم دولا پهنا حساب میشه. لطفا هر کس که ناراضیه نظر بزاره تا بقیه متوجه شن و از مخابرات اینترنت نگیرن همه دست به دست هم بدید مشترکاشون کم بشه شاید به خودشون بیان و اینترنتو بهتر کنند تا ماها تو روستاها اینقدر عذاب نبینیم و پول مفت ندیم باتشکر

  2. سلام خدمت دوستان مشکل اینترنت ایران دیگه از نظر گذاشتن تو سایت های مخطلف گذشته هرکی که اینجا یا سایت های دیگه نظر در باره اینترت ایران مینویسه در واقعا خودش مسخره مسعولین و موجبات شادی مسعولین فراهم میکند نه اینک اینترت مشکل داشته باشه نه بلکه اصاص مملکه از پایه مشکل دار از اصل ایرانی بودن تا کی میخواهید ابروی اسلام ابروی نژاد اریای ابروی ایرانی بود رو ببرید ما در کشوری زندگی میکنیم که معلم از بچها طلب پول واص سوالت امتحان میکنه و بعد اولین نفری که تو صف اول سینه زنی امام حسین شرکت میکنه ما تو مملکتی زندگی میکنیم که هیچ قیمتی واص یک شب حتا ثبات نداره تا کی ارزوی هر جوان فقط درس خواندن تو مدرسه قبول شدن تو دانشگاه بعد رفتن سرکار ازدواج تشکیل خانواده باشه ما دیگه حتا دلمون واص برادمون نمی سوزه فقط حسادت یاد گرفتیم تا کی ماموران شهرداری بابت مجوز ساخت و ساز باج بگیرن و بعد بگن شیرنی تا کی پیمانکاران غزیز و زحمت کش مشغول بلا کشیدن بودجه باشند ما تا کی باید ساکت باشیم تا کی دیگه مشکل اینترنت .کابل نوری. مخابرات .قیمت اینترت . فکر کنیم (کامنت بذارید که چ ربطی داره)

  3. دوستان به منفی دادنها توجه کردین؟
    اینجا هیچ نظری به نفع مخابرات نیست ولی کلی منفی به نظرات داده شده.!!
    آیا این ره مبارزه با اعتراضاته؟ سربازان سایبری اینجا هم میخواهند مردم را خفه کنند!

  4. مخابرات گیلان هم دقیقا همین کار را کرده و اینترنت نامحدود را برداشته. به این شکل بنده که در ماه 100 گیگ دانلود داشتم و 30 هزار تومان پرداخت میکردم اکنون باید برای این حجم حدود 150 تا 180 هزار تومان بپردازم.

    نتیجه: قیمتها 5 برابر گران شده و انگار نه انگار.

    قبلا یه پراید داده بودند و باک پر و حالا یه پژو با 4 لیتر بنزین. (اتومبیل=سرعت و بنزین=حجم دانلود)

    پیام دوست عزیز:
    “سلام به تازگی مخابرات استان خوزستان تمامی اینترنت های نامحدود رو برداشته از اینترنت 128 کیلوبایت گرفته تا 2048همه رو برداشته و دیگه نمیتوانیم اینترنت نامحدودمون رو شارژ کنیم همچنین برای ثبت نام جدید هم دیگه اینترنت نامحدود ارائه نمیدن
    من اینترنت2048 نامحدود یک ماه رو میگرفتم 77 هزار تومان حالا که نامحدود رو برداشتن به جاش سرویس 2048 20 گیگ یک ماه رو دارن به قیمت 78 هزار تومان ارائه میدن {{اینترنت رو محدود کردن و گرون تر }} این انصافه اخه لطفا در این مورد اطلاع رسانی کنید با تشکر”

  5. با سلام خدمت دوستان
    واقعا برای کشوری که مدعی پیشنازی در علم فرهنگ با پیشنه تاریخی است باعث شرمساری که اینرنت ان که یکی از نمتانه هاای پیشزفت علمی برای کشورهای جهان است در رتبه های اخر باشد در کنا رکشورهای آفریقایی و افغانستان قرار گیرد یک روز متوجه می شویم که با سد سازی در جلوی فراگیر شدن اینرنت با کیفیت چه ضربه ای به علم و اقتصاد کشور زده ایم و آن زمان است که دیگر کشورها گوی سبقت فن آوری و اقتصاد را از ما ربوده اند و دیگر تاسف فایدهای ندارد

  6. سلام به تازگی مخابرات استان خوزستان تمامی اینترنت های نامحدود رو برداشته از اینترنت 128 کیلوبایت گرفته تا 2048همه رو برداشته و دیگه نمیتوانیم اینترنت نامحدودمون رو شارژ کنیم همچنین برای ثبت نام جدید هم دیگه اینترنت نامحدود ارائه نمیدن
    من اینترنت2048 نامحدود یک ماه رو میگرفتم 77 هزار تومان حالا که نامحدود رو برداشتن به جاش سرویس 2048 20 گیگ یک ماه رو دارن به قیمت 78 هزار تومان ارائه میدن {{اینترنت رو محدود کردن و گرون تر }} این انصافه اخه لطفا در این مورد اطلاع رسانی کنید با تشکر

  7. البته مقاله خوبی است اما نویسنده عزیز یه خورده هم مطلب رو هیجانی فرموده اند! “قطعا هیچ شرکتی چنین کاری را نمی‏کند چون در آن صورت مشتریانش را از دست خواهد داد” واقعا انقدر بازار رقابتی هست؟! همه جای دنیا سرویس رو share میکنند عزیزان. مباحثی مثل ضریب همگرایی، ارلانگ و … هم از همینجا ناشی میشه. ضمنا اتصال شما تا سرویس پرو وایدر 128 هست و تغییر نمیکنه، کیفیت سرویس هست که بالا و پایین میره.
    پ.ن. من پهنای باندم 15 مگ هست.

  8. مشکل اینترنت ایران در حال حاضر شرکت معظم مخابرات هست که با در دست داشتن تمامی امکانات زیرساختگی اینترنت کشور (خطوط تلفن و مراکز مخابراتی و ترانزیت ها) و بلوکه کردن اونها و ندادن امکانات به دیگر سرویس دهنده ها جلو رشد و شکوفایی این صنعت رو در کشور گرفته و در فکر انحصاری کردن این صنعت برای خودش در ایران هم هست.

  9. به نظرم گران کردن اینترنت سابقه طولانی دارد و به دوران آقای ریاضی برمیگرده که به طور ضمنی روشی را تعقیب میکردند که اینترنت محصولی ارز بر و گران معرفی شود و اینترنت داخلی ارزان تحت عنوان اینترنت ملی محصولی برتر به نطر بیاید.
    خوب به نظر میاداین سیاست شکست خورده. ( برای نمونه استقبال از سایتها ی خارجی و شبکه های اجتماعی و ویدیویی و بازار میلیاردی VPN ها را در نظر بگیرید )
    مسولان بد نیست راجع به تصمیم های اشتباه تجدید نظر کرد که مردم هزینه آنرا ندهند چون اینترنت الان نه کالای لوکس حساب میشه و نه کاربری علمی و پزوهشی داره ضمنا برای دانلود کتاب و انتشار مقاله هم استفاده نمیشه! (قابل توجه وزرا) اینترنت الان بخشی از سبد خانوار و یک نیاز ضروری است. الان با اینترنت اگر نشه فیلم آنلاین دید در واقع دچار فقر ارتباطی شده ایم و خود خواسته خودمان را از توسعه پایدار باز داشته ایم.
    سبک زندگی عوض شده! غافلان را از خواب نابخردی بیدار کنیم!
    واقعا لیاقت و شان مردم ایران خیلی بیش از این نیست؟ این از اینترنت “پر” سرعت گران و بی کیفیت آن هم از اینترنت افتضاح موبایل که خود خواسته گران و کم سرعت نگه داشته شده.
    فکر میکنم اگر اینترنت با کیفیت و با قیمت معقول عرضه بشه حتی روی درصد نارضایتی عمومی و فرار مغز ها هم تاثیر داره. کمتر خدمتی از بخش دولتی و خصوصی پیدا میشه که محبوبیت اینترنت را داشته باشه.
    راهنمای مدیران نا شایسته برای تصمیم گیری راحت تر:
    اینترنت جایگاهش یک چیزیه مثل گوشی موبایل. فکرشو بکنید موبایلتون وقت و بی وقت خط نده یا وسط صحبت کردن قطع بشه یا صدا کم و زیاد بشه یا یکهو یکی بیاد رو خط بهت بگه این چی بود گفتی؟ یا مثلا صدای بوق بیاد بگه این جمله به صلاحت نبود بشنوی! حتی آنقدر گران باشه که نتونید موبایل بخرید . یا مکالمه شما با یک یا چند مکالمه غریبه دیگر همزمان شنیده بشه و بتون بگن خودتون با خودتون هماهنگ کنید که صدا به همه برسه!
    می بینید چقدر بده! لطفا پاتونو از رو سیم بردارید!

  10. یکی از مهمترین دلایل کندی اینترنت فیلترینگ است. در واقع سرعت یک مگابیت و ۲ مگابیت به خودی خود بسیاری از نیاز های کاربر خانگی را مرتفع می سازد اما در جایی که هر یک از آدرس های درون صفحات وب در یک ایندکس بررسی و محتوای آن کنترل می شود حتی اگر سرورهای فیلترینگ بسیار بسیار پرسرعت هم باشه باز سرعت نمایش صفحات وب چیزی نخواهد بود که بدون فیلترینگ وجود دارد. به عبارت دیگر سرعت ۲ مگابیت با فیلترینگ مثل سرعت ۱۲۸ بدون فیلترینگ عمل خواهد کرد. و از یک جایی به بعد دیگر افزایش سرعت معنایی ندارد. و دولت این را بخوبی می داند و لذا اگر بخواهد سقف سرعتی را بردارد باید فیلترینگ را حذف کند. درست مثل اینکه شما اتوبانی پیشرفته ۱۰ بانده دارید ولی ایست و بازرسی هایی دارید که اتوموبیل ها در یک باند پشت سر هم صف کشیده اند تا بازدید و کنترل شوند. و این یعنی کندی حرکت در مسیر اتوبانی.

  11. نکته‌ای که در گزارش به آن اشاره شده و درست هم هست خرید گران اینترنت توسط شرکت زیرساخت و فروش ده برابر قیمت آن به بخش خصوصی و مردم است . واقعا چرا دولت اجازه نمیده که بخش خصوصی هم در کنار زیرساخت اینترنت را بره از خارج بخرد و به داخل کشور بیاورد؟

  12. من واقعا متوجه نمیشم یعنی تو مجموعه اینترنت کشور یه آدم عاقل پیدا نمیشه این وضعیت رو درست کنه؟ تقریبا یکی از بی ثبات ترین شبکه‌های اینترنتی دنیا رو داریم و بعد هم ادعا میکنیم که ضریب نفوذ اینترنت ما رفته روی ۴۵ درصد . وقتی یک آدم ناوارد رو بگذارند وزیر ارتباطات چیزی بیشتر از این هم نمیشه انتظار داشت

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا