تکنولوژی

پرواز ناقص «آی تی» در نمایشگاه «یادمان سیمرغ»

نام نویسنده: حامد شفیعی

روز دوشنبه 21 بهمن ماه نمایشگاهی با عنوان «یادمان سیمرغ» در محل مصلای امام خمینی(ره) برگزار شد تا شاهد دستاوردهای 30 ساله انقلاب اسلامی طی پنج روز برگزاری باشیم نمایشگاهی که در آن 18 وزارتخانه و تعدادی از معاونت های ریاست جمهوری و سازمان های دولتی حضور داشتند تا دستاوردهای خود را در معرض دید مردم قرار دهند اما آنچه برای ما حائز اهمیت بود، پرداختن نهادهای دولتی به موضوع فناوری اطلاعات و ارتباطات و استفاده از این فناوری در پیشبرد سازمانی و توسعه کشور است از همین رو شاید تنها تعداد انگشت شماری از وزارتخانه ها یا سازمان ها به صورت مستقیم فعالیت های خود را با بهره گیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات نشان داده بودند و این درحالی است که بر اساس طرح جامع توسعه کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور که در سال 81 به تصویب رسیده و همچنین سند جامعه اطلاعاتی کشور و وجود مواد گوناگون در برنامه چهارم توسعه بهره برداری از فناوری اطلاعات و ارتباطات مورد تاکید قرار گرفته است اما به نظر می رسد تمامی موارد اشاره شده چندان مورد توجه جدی قرار نگرفته یا به قول وزیر کشاورزی اینها فقط توصیه است.

از طرفی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با گردهم آوردن اپراتورهای خصوصی و دولتی و همچنین تالیا، فضای دوستی مسالمت آمیز بخش خصوصی و دولتی را نشان داده است. با این حال شاید بتوان گفت از میان وزارتخانه ها یا سازمان هایی که حضور داشتند به غیر از وزارت ارتباطات وزارتخانه هایی مانند بازرگانی، صنایع و معادن، ارشاد، سازمان ثبت احوال و گمرک کل ایران به صورت مستقیم بخش های مرتبط و فعالیت های خود در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در نمایشگاه شرکت داده بودند.

وزارت ارتباطات جمعشان جمع است

غرفه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تقریباً در وسط نمایشگاه قرار گرفته است؛ غرفه ای که با ترکیب رنگ های زرد و آبی- البته این رنگ همراه اول بوده است و حضور اپراتورهای تلفن همراه توجه اغلب بازدیدکنندگان را به خود جلب می کند. تبلیغات ایرانسل همانند حضورش در دیگر نمایشگاه ها موجب جلب نوجوانان و دانش آموزان به سمت این اپراتور شده بود هر چند که در این نمایشگاه چیزی از این اپراتور نصیب این خیل مشتاق نشد از طرفی شاید برای اولین بار باشد که ایرانسل، همراه اول و تالیا در کنار هم و در یک غرفه قرار گرفته بودند.مرکز تحقیقات مخابرات که این روزها خود را مشغول طرح «آپا» کرده با اخباری که به رسانه ها می فرستد، فعالی های پژوهشکده اش را معرفی می کند، گویی که کار دیگری در مرکز وجود ندارد ولی مسوول روابط عمومی این مرکز بیان می کند خبرهای دیگری هم هست که در آینده اعلام می شود. سازمان رگولاتوری نیز که این روزها موضوع بحث محافل کارشناسی، غیرکارشناسی و رسانه ای شده با دراختیار داشتن فضای محدود نسبت به دیگر شرکت های وزارتخانه با زبان بی زبانی می خواهد کاری کند تا شاید جدایی خواهان این سازمان از بدنه وزارت دست از سرش بردارند. شرکت زیرساخت هم که به تازگی اعلام فراخوان برای ارائه ظرفیت 155 مگابیت پهنای باند کرده است با حضور خود می خواهد این شبهه را برطرف کند که «اشتباه نکنید این ظرفیت متعلق به کاربرخانگی نیست بلکه مربوط به بعضی های دیگر بوده و این ظرفیتی هم که داده می شود از برکت پروژه فالکون است.» معاونت فناوری اطلاعات هم آمده بود که اگر فردی درخواست سوالی در مورد پروژه های ناتمام فناوری اطلاعات داشت، بگوید: «ابتدا با روابط عمومی هماهنگ کنید، بعد جواب می دهیم.» بقیه قسمت ها هم کار خودشان را می کردند. تقریباً 16 شرکت با تعدادی از معاونت های وزارت ارتباطات حضور دارند.»

وزارت بازرگانی پیش به سوی تجارت الکترونیکی

هنگام ورود به سالن نمایشگاه کمی که بگذرید، طرف راست سالن را وزارت بازرگانی و نهادهای زیرمجموعه و تابعه با در اختیار داشتن فضای قال توجهی در اختیار دارد؛ غرفه هایی که همگی در یک اندازه بوده و همه آنها دستاوردهای خود را بر بستر فناوری اطلاعات ارائه کرده اند. اگر هر کسی مراجعه کند، متصدیان غرفه با نمایش وب سایت مربوطه به توضیحات خود می پردازند. حضور وزارت بازرگانی در قالب مجموعه هایی که همگی در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات فعالیت یا از این ابزار به صورت گسترده استفاده می کنند نسبت به وزارت ارتباطات که خود را متولی این امر می داند، قابل تامل و دیدنی است. بازدید وزیر بازرگانی از غرفه های مجموعه اش و گپ وگفت او با غرفه داران برای استفاده از فناوری اطلاعات همچنین در پاره ای مواقع توصیه هایی بری رفع برخی کاستی ها، شنیدنی بود. اگرچه پس از بازدید میر کاظمی این انتظار می رفت که به سوالات خبرنگاران در زمینه تجارت الکترونیکی پاسخ داده شود اما عدم ارائه پاسخ وزیر به پرسش ها این انتظار را برآورده نکرد حتی زمانی که از او پرسیده شد تعرفه 10 درصدی واردات گوشی چه زمانی به تصویب خواهد رسید، در جواب اظهار بی اطلاعی کرده و گفت: «این قضیه در کمیسیون ماده یک است و من از آن اطلاعی ندارم.» حال آنکه وزیر بازرگانی یکی از اعضای این کمیسیون بوده و همچنین یکی از سه وزیری است که باید تعرفه تصویب شده را به امضا برساند. سوال های دیگری هم مطرح شد که میر کاظمی به روابط عمومی ارجاع داد. ایجاد سامانه های اینترنتی گوناگون در قسمت های مختلف وزارت بازرگانی در زمینه های صندوق ضمانت صادرات، حمایت از مصرف کنندگان و رسیدگی به شکایت های آنها، مرکز صدور گواهی دیجیتال، بازاریابی و فروش اینترنتی کالاها از جمله دستاوردهای این بخش در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است.

وزارت صنایع سمند، مینیاتور و فناوری اطلاعات

کمتر کسی می تواند هنگام عبور از جلوی غرفه وزارت صنایع چنددقیقه ای را مکث نکند آن هم زمانی که دو خودروی جدید ایرانی با نام های سمند و مینیاتور در غرفه وجود داشته باشد که هر بازدیدکننده ای را به طرف خود جذب می کند اما در این میان وجود نهادی که به گسترش و نوسازی صنایع می پردازد و در زیرمجموعه خود قسمتی دارد که فناوری های برتر در زمینه های گوناگون از جمله فناوری اطلاعات را مدنظر قرار داده و همچنین دفتر صنایع الکترونیک که مورد توجه بخش خصوصی در زمینه تولید نرم افزار و سخت افزار است، دیدنی است. هرچند که بازدیدکننده کاری به این قسمت ها ندارد و نگاهش به دو خودروی مستقر در غرفه است اما با این حال وجود این بخش بیانگر توجه این وزارتخانه به مقوله فناوری اطلاعات -هرچند با رویکرد صنعتی- برای حضور در نمایشگاه است البته اگر فردی سوالی در زمینه فناوری های برتر، تولید گوشی داخلی یا تکلیف پروانه کارخانه تولید سخت افزار داشت، کسی نیست که پاسخ این نوع سوال ها را بدهد وانگهی در چنین مواقعی روابط عمومی سعی می کند پاسخی برای خالی نبودن عریضه ارائه دهد اما کامل نیست بنابراین سعی کنید اگر بازدیدی از این غرفه می کنید، فقط به خودروها نگاه کنید و سعی نکنید سوال تخصصی در زمینه فناوری اطلاعات بپرسید، چون قانع نمی شوید مگر اینکه منتظر بمانید تا مدیر قسمت مربوطه روزی به نمایشگاه بیاید و شما جواب های خود را بگیرید البته ناگفته نماند که در تولید مدل جدید سمند و همچنین مینیاتور سعی شده از فناوری اطلاعات استفاده شود.

ثبت احوال حال واحوال شما در شبکه

چند روز پیش یکی از مدیران سازمان ثب احوال اعلام کرد قرار است به جای کارت ملی، کارت الکترونیکی ارائه شود و در این جا این سوال مطرح می شود که بهتر نبود از همان ابتدا به جای این همه هزینه و صرف زمان و نیروی انسانی که صرف کارت ملی شد، کارت الکترونیکی عرضه می شد . شاید هم این اقدام در راستای اشتغال زایی است به هرحال اگر کارت ملی خود را گم کرده اید و می خواهید بدانید صدور کارت در چه مرحله ای قرار دارد و خلاصه اینکه اگر می خواهید هرآنچه در مورد حال واحوال خودتان بدانید، می توانید به غرفه سازمان ثبت احوال مراجعه کنند تا آنها در کمترین وقت ممکن با استفاده از سیستم اطلاعاتی، تمام نیازهای شما را پاسخ دهند.

گرک ایران از ایران به جهان می رویم

غرفه گمرک ایران در سمت چپ و دور افتاده تر از دیگر نهادها قرار دارد با این وجود به گفته متصدی غرفه با دست پر آمده است.بر اساس طرح آسیکودا که به عنوان مهم ترین طرح در گمرک مطرح می شود، تمامی فعالیت های گمرکی بر بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات فراهم می شود. شاید به جرات بتوان گفت از میان نهادهای دولتی گمرک توانسته گسترش چشمگیری در زمینه فناوری اطلاعات داشته و از آن بهره برداری کامل کند. از همین رو مسوولان این سازمان بیان می کنند دیگر باید به سمت آسیکودای جهانی حرکت کرد. اینکه قرار است در این آسیکودای جهانی چه اتفاقی بیفتد سوالی است که به گفته روابط عمومی در یک جلسه اختصاصی معاون طرح و توسعه با خبرنگار «سرمایه» توضیح داده خواهد شد.

وزارت ارشاد دل نگرانی های دیجیتالی

«از گسترش «ام ام اس» نگران هستم »، « از محتواهای نامناسب در فضای دیجیتال نگران هستم »،«از فرهنگ نامناسب استفاده از اینترنت نگران هستم »،«محیط دیجیتال محیط اعجاز و ایجاز است» و«باید تدبیری اساسی برای این محیط اندیشید» اینها تنها بخشی از اظهار نظرهای صفار هرندی وزیر ارشاد در زمینه فناوری اطلاعات است. دغدغه های ذهنی او در زمینه اینترنت به همراه مشغله کاری اش در زمینه نظارت بر محتوای اینترنت موجب شد تا بخش رسانه های دیجیتال وزارت ارشاد در غرفه این وزارتخانه حضور داشته تا به سوال ها، ابهامات و نقدهای موجود از عملکرد وزارت ارشاد در زمینه فناوری اطلاعات پاسخ داده شود؛ غرفه ای که در قسمت طبقه بالای مصلا -نه در جمع دیگر وزارتخانه های دولت در طبقه پایین- قرار گرفته است. اگرچه مسوولان این غرفه علاوه بر پاسخگویی به سوالات، دستاوردهای خود را در زمینه بازی های رایانه ای، ثبت وب سایت ها و تولید نرم افزارهای رسانه ای ارائه کرده اند.

منبع : سرمایه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا