تکنولوژی

وبلاگ نويسى در برابر روزنامه نگارى

نام نویسنده: مينو مومنى

شرق – مثل بسيارى از تكنولوژى هاى ارتباطى وبلاگ ها نيز در بدو تولد به هيچ روى قابليت هاى خود در عرصه هاى مختلف را نمايش نمى دادند. در حقيقت همين كه فضايى فراهم شده بود تا مردم عادى به راحتى به انتشار مطالب مورد نظر خود بپردازند بهترين دليل براى رشد و گسترش وبلاگ ها به شمار مى رفت، اما به مرور با افزايش تعداد وبلاگ ها و افزوده شدن قابليت هاى جديد توجه بخش هاى مختلف به آن جلب شد و تا آنجا كه امروزه حتى وبلاگ ها را به عنوان رقيبانى براى بخش هايى مثل روزنامه نگارى به حساب مى آورند.

وبلاگ ها در آغاز توسط كسانى به كار گرفته مى شدند كه رسانه يا تريبونى در اختيار نداشتند اما به تدريج تا به امروز حتى كسانى كه به رسانه هاى قوى دسترسى دارند نيز تمايل خود را به داشتن وبلاگ پنهان نمى كنند چنان كه وبلاگ هاى بسيارى امروزه توسط روزنامه نگاران نوشته مى شود و يا حتى برخى رسانه هاى قدرتمند از وبلاگ براى پوشش بهتر اخبار و گزارش هاى خود بهره مى گيرند.

سايت BBC NEWS يكى از نمونه رسانه هايى است كه به رغم دارا بودن بخش هاى متنوع و استفاده گسترده از تكنيك هاى آن لاين براى ارائه گزارش ها و مطالب در وقايع مختلف از وبلاگ نيز براى تكميل كار رسانه اى خود استفاده مى كند در جريان جنگ آمريكا عليه عراق اين سايت با استفاده از همين روش از خبرنگاران خود در بغداد و ديگر شهر هاى عراق خواست تا ديده هاى خود را به صورت روزانه از وقايع جنگ در وبلاگ اين بخش بنويسند و اين درحالى بود كه آنها ( خبرنگاران بى بى سى) در كنار اين كار گزارش هاى رسمى خود را نيز از وقايع جنگ به صورت تلويزيونى يا مكتوب براى بى بى سى ارسال مى كردند.

به نظر مى رسد حتى در زمينه روزنامه نگارى وجه غيررسمى وبلاگ ها حفظ شده است و به رغم اين كه در اوايل همين موضوع غير رسمى بودن وبلاگ ها يكى از مهمترين ضعف هاى آنها در برابر قدرت نمايى در برابر رسانه هاى سنتى به شمار مى رفت اما امروزه ارائه نگاه غيررسمى به وقايع و اتفاقات به دليل مقبوليت براى مخاطب يك شيوه خاص خبررسانى محسوب مى شود. به عقيده برخى تحليلگران با افزايش تعداد رسانه ها طى چند دهه گذشته و حجم گسترده اطلاعاتى كه روزانه از طريق رسانه ها به ذهن مخاطبان سرازير مى شود و استفاده از آخرين تكنيك ها و روش ها براى جلب مخاطبان فضاى روزنامه نگارى در جهان نياز به نگاه هاى جديدترى به مخاطب و نيازهاى او دارد.

تا آنجا كه حتى مخاطبان امروز از تكرار بيش از اندازه اخبار و اطلاعات از يك نقطه نظر به نوعى خسته شده اند و تنها به همين دليل است كه نگاه ها و پنجره هاى جديد به اطلاع رسانى مثل وبلاگ بسيار مورد قبول آنها قرار مى گيرد و با استقبال روبه رو مى شود.با اين وجود هنوز هم روزنامه نگاران زيادى وجود دارند كه وبلاگ نويسى و تاثير متقابل آن بر روزنامه نگارى را اندك مى دانند. اين گروه معتقدند كه وبلاگ نويس ها اساساً بدون آموختن رو هاى ارائه اخبار و اطلاعات تنها به روش هاى من درآوردى اكتفا مى كنند و از همه مهم تر اين كه زبان مشخص و استوارى ندارند و همين گزارش ها و ديده هاى آنها از وقايع را به شدت دچار مشكل مى كند اما بدبين ترين اين روزنامه نگارها نيز نمى توانند رشد گسترده وبلاگ نويسى در عرصه روزنامه نگارى و يا گزارشگرى اتفاقات مختلف را ناديده بگيرند. امروزه بعضى از وبلاگ ها تعداد بازديدكننده اى همپاى رسانه هاى سنتى دارند و اين يكى از نگرانى هاى جديد رسانه هاى سنتى محسوب مى شود. مهمترين نقطه قوت وبلاگ ها پراكندگى و گستردگى آنها در سطح جهان است.

كوچكترين اتفاق در هر گوشه جهان مى تواند در نديكى يك وبلاگ نويس اتفاق بيفتد اين در حالى است كه رسانه ها به رغم لجستيك بسيار قوى هنوز نمى توانند سراسر جهان را پوشش دهند در مقابل اين نقطه قوت وبلاگ ها در پوشش اتفاقات و رويدادها از ضعف آشكارى نيز برخوردارند و آن يكپارچه نبودن آنها است. در واقع و به بيان ساده تر هر قدر كارمندان يك رسانه اندك باشند اما هدف و نتيجه كار آنها به صورتى يكپارچه و مشخص به مخاطب تحويل داده مى شود اما وقايع از نگاه وبلاگ نويس ها به دليل آنكه نويسندگان آنها افرادى گوناگون و با سليقه هاى متفاوت هستند، به شكل غيرمنسجمى به مخاطب ارائه مى شود اما حتى اگر اين موضوع را به عنوان يك نقطه ضعف عمده براى وبلاگ ها در نظر نگيريم نمى توان از موضوع استناد خبرى به سادگى گذشت. براى روزنامه نگاران و كسانى كه كار رسانه اى مى كنند و مخاطبان آنها قواعد نانوشته اى درباره مستند بودن اخبار وجود دارد كه رسانه ها تلاش مى كنند همواره با استفاده از تكنيك هاى مختلف اطمينان مخاطبانشان را نسبت به استناد اخبار و گزارش هايشان بالا ببرند.

در مقابل اما موضع استناد خبرى براى يك وبلاگ نويس بسيار دشوار و سخت است و از آنجا كه وبلاگ ها معمولاً نظرات نويسندگان را در خود دارند موضوع استناد خبرى تا اندازه اى دچار مشكل مى شود.وبلاگ ها با وجود چنين چالش هايى تاكنون توانسته اند خود را به سرعت به رسانه هاى سنتى و قدرتمند برسانند. اين كار بدون صرف ميلياردها دلار پول و انواع و اقسام حمايت ها و پشتيبانى ها صورت گرفته و در رويدادهاى مختلف وبلاگ ها حتى قدرت خود را به رخ رسانه ها كشانده اند. سرعت رشد وبلاگ ها طى سال هاى اخير آنقدر سريع بوده كه حالا زنگ خطر رسانه هاى سنتى مدت ها است به صدا درآمده است. برخى معتقدند وبلاگ ها حتى اگر نتوانند جاى رسانه هاى سنتى را پر كنند عملاً آنها را با تغييرات متعددى روبه رو خواهند كرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا