آشنائى با دستگاه هاى MP3 Player
سخاروش – MP3 يک سيستم فشرده سازى براى فايل هاى صوتى است که با استفاده از آن حجم فايل ها بدون تاثير منفى در کيفيت صدا ، کاهش پيدا مى نمايد . هدف اصلى سيستم فوق ، فشرده سازى يک فايل صوتى بگونه اى است که اولا” کيفيت آن افت نکرده و ثانيا” حجم آن به ميزان قابل توجهى کاهش پيدا نمايد .
در اکثر موارد، ميزان فشرده سازى بين ده تا چهارده برابر يک فايل صوتى معمولى است . مثلا” يک فايل موزيک که داراى ظرفيتى معادل سى و دو مگابايت است ، پس از تبديل به فرمت MP3 ، ظرفيت آن به سه تا چهار مگابايت کاهش پيدا مى نمايد . ايده اوليه سيستم فشرده سازى MP3 به سال هاى 1988 و 1999 بر مى گردد .
MPEG که از کلمات Moving Picture Experts Group اقتباس شده است ، نام گروهى است که سيستم فشرده سازى داده هاى ويديوئى را پياده سازى نموده است . فيلم هاى DVD ، سيستم هاى پخش HDTV و DSS ماهواره اى از مدل فشرده سازى MPEG به منظور کاهش ظرفيت فيلم ها استفاده مى نمايند . سيستم فشرده سازى MPEG شامل يک زير سيستم ديگر به منظور فشرده سازى صدا مى باشد که MPEG Audio Layer-3 ناميده شده و به MP3 معروف شده است .
مدل ( Apple iPod (40GB
آيا کيفيت فايل هاى MP3 بهتر از سى دى است ؟
با توجه به اين که MP3 از يک روش فرده سازى به منظور ذخيره اطلاعات استفاده مى نمايد ، برخى از داده هاى غير ضرورى در زمان فشرده سازى حذف مى گردند . بديهى است کيفيت فايل هاى فوق نسبت به ساير فرمت هاى ذخيره سازى که از روش خاصى به منظور فشرده سازى استفاده نمى نمايند ، کمتر خواهد بود . فشرده سازى فايل هاى صوتى با استفاده از سيستم MP3 ، مبتنى بر مجموعه حقايقى در رابطه با توانائى انسان در شنيدن صوت است :
گوش انسان قادر به شنيدن برخى صداها نمى باشد .
گوش انسان توانائى شنيدن برخى صداها را بهتر از ساير صداها دارد .
در صورتى که دو موزيک بطور همزمان پخش شوند، ما صرفا” قادر به شنيدن موزيکى مى باشيم که صدى آن بيشتر است .
با توجه به موارد قوق ، مى توان بخش هاى خاصى از يک موزيک را حذف نمود، بدون اين که تاثير قابل توجهى بر روى کيفيت صدا براى شنونده را بدنبال داشته باشد .نسخه هاى MP3 موزيک ها داراى کيفيتى دقيقا” مشابه سى دى original نخواهند بود، چراکه بخش هاى اندکى از موزيک حذف مى گردد .
دستگاه هاى پخش فايل هاى MP3
همزمان با استفاده گسترده از فرمت MP3 و دستاوردهاى آن ، توليد و عرضه دستگاه هاى پخش فايل هايMP3 مورد توجه توليد کنندگان اين عرصه قرار گرفت . دستگاه هاى فوق مشابه ضبط صوت هاى کوچک و يا CD Player مى باشند ، با اين تفاوت عمده که داراى ابعادى کوچکتر بوده و در آان از حافظه هاى خاصى استفاده مى شود ( استفاده از حافظه solid state در مقابل رسانه هاى ذخيره سازى فيزيکى نظير نوار و يا CD ) . مهمترين تفاوت بين يک دستگاه CD Player قابل حمل با يک MP3 Player :
بايت هاى حاوى موزيک بر روى CD ذخيره مى گردند ( نه درون حافظه ) .
بايت هاى حاوى موزيک بر روى CD فشرده شده نمى باشند .
تمامى دستگاه هاى MP3 Player داراى يک برنامه نرم افزارى خاص به منظور انتقال فايل هاى MP3 به درون حافظه player مى باشند.
نحوه عملکرد MP3 Player
در زمان پخش يک فايل صوتى نظير يک موزيک توسط MP3 Player ، عمليات زير انجام مى شود :
خواندن بايت به بايت موزيک از حافظه
خارج نمودن اطلاعات از حالت فشرده
اجراى يکايک بايت ها با استفاده از يک مبدل آنالوگ به ديجيتال
تقويت سيگنال آنالوگ
اجزاى يک MP3 Player
MP3 Player داراى بخش هاى متعدد زير است :
پورت داده
حافظه
ريزپردازنده
پردازنده سيگنال ديجيتال ( DSP )
نمايشگر
کنترل ها و دکمه هاى لازم به منظور پخش موزيک
پورت صدا
تقويت کننده ( آمپلى فاير )
منبع تغذيه
دستگاه هاى MP3 Player به منظور انتقال داده از پورت هاى USB ، FireWire و موازى استفاده مى نمايند . دستگاه هائى که از پورت USB استفاده مى نمايند ، داده خود را با سرعت بمراتب بيشترى نسبت به پورت هاى موازى منتقل مى نمايند .
فايل هاى MP3 در حافظه Player ذخيره مى گردند . در اين رابطه از حافظه هاى متفاوتى استفاده مى شود :
حافظه فلش داخلى
کارت هاى فشرده فلش
کارت هاى هوشمند
ميکرو درايوهاى داخلى
دستگاه هاى MP3 Player که از يک هارد ديسک کوچک و ظريف استفاده مى نمايند ، قادر به ذخيره اطلاعاتى بيش از ده تا پانزده برابر حافظه هاى فلش مى باشند .
ريزپردازنده به منزله مغز يک Player بوده که با استفاده از آن کنترل هاى Playback ورودى کاربر را مانيتور نموده ، اطلاعات مرتبط با يک موزيک بر روى نمايشگر LCD نمايش داده شده و با تراشه DSP به منظور پردازش سيگنال ديجيتال ارتباط برقرار مى گردد . DSP ، داده مرتبط با يک موزيک را از حافظه خوانده و پس از بکارگيرى افکت هاى خاص و يا EQ آن را براى تقويت کننده ارسال مى نمايد . DSP ، از يک الگوريتم خاص به منظور برگرداندن فايل هاى فشرده به حالت عادى استفاده نموده و در نهايت يک مبدل سيگنال ديجيتال به آنالوگ، بايت هاى مورد نظر را به امواج تبديل مى نمايد .
تمامى دستگاه هاى MP3 Player از باطرى استفاده نموده و مى توان چندين ساعت از دستگاه بدون نياز به شارژ مجدد ، استفاده نمود . برخى از دستگاه هاى Player داراى يک آداپتور AC مى باشند که مى توان آنان را به برق شهرى متصل نمود . برخى نمونه هاى ديگر داراى يک آدپتور DC به منظور استفاده در اتومبيل مى اشند .
نحوه انتخاب يک دستگاه MP3 Player
در زمان انتخاب يک MP3 Player پارامترهاى متعددى بررسى مى گردد :
نوع پورت اتصالى ( USB ، Firewire و يا موازى )
ميزان حافظه
نوع حافظه
سيستم عامل حمايت شده
در صورتى که کامپيوتر شما داراى يک پورت USB است ، پيشنهاد مى گردد دستگاهى انتخاب شود که از پورت فوق حمايـت مى نمايد .
نرخ انتقال اطلاعات در پورت هاى USB ، FireWire و موازى :
USB 2.0 : حداکثر 480 Mbps
Firewire : حداکثر 400 Mbps
USB 1.0 : حداکثر 12 Mbps
پورت موازى :حداکثر 115 KBps