سرویس مسیریابی اپلیکیشن گوگل مپس «Google Maps» از چند روز پیش برای بسیاری از کاربران ایرانی فعال شده است. سرویس مسیریابی «Navigation» گوگل مپس از مدتها قبل در بسیاری از کشورها فعال است و به صورت دائم بهروزرسانی میشود اما تاکنون در ایران این ویژگی قابل استفاده نبوده است. گوگل در سال ۹۷ دسترسی API نقشه خود را برای وبسایتها با دامنه ir. مسدود کرد و بسیاری از کارشناسان در آن زمان معتقد بودند که این سرویس مجددا در اختیار کسبوکارهای اینترنتی ایرانی قرار نخواهد گرفت. همچنین در سال ۹۵مسیریاب ویز که مانند گوگلمپ متعلق به کمپانی Alphabet است، به دستور مقامات قضایی از اپاستورهای ایرانی حذف و فیلتر شد. طبق این حکم تاکسیهای اینترنتی از استفاده از این برنامه منع شدند.
در حال حاضر بیشتر کابران ایرانی برای جهتیابی از مسیریابهای بومی چون بلد و نشان استفاده میکنند. در چند سال اخیر با فعالیت تاکسیهای اینترنتی، مسیریابی توسط اپلیکیشنها هم در ایران رواج پیدا کرد و دو برنامه مسیریاب بلد و نشان از بازیگران اصلی این حوزه به حساب میآیند که هر کدام حدود ۵ میلیون کاربر دارند. اما آیا با راهاندازی مجدد این قابلیت در ایران، کاربران ایرانی از دو مسیریابهای بومی روی برمیگردانند؟
نشان: بازگشت گوگل را به فال نیک بگیریم
حسین بخشایی، مدیر استراتژی نقشه و مسیریاب نشان در گفتوگو با آیتی ایران در پاسخ به این سوال که با فعالشدن گوگلمپس در ایران، آیا مراجعه کاربران به نشان کمتر خواهد شد، توضیح داد: «ما اینطور فکر نمیکنیم. نشان در ۳ سال گذشته ارزشهایی را خلق کرده است که کاربر به راحتی نمیتواند آنها را کنار بگذارد. از طرفی سرویسهای بومی میتوانند مزیتهای بیشتری به سرویسهای خارجی داشته باشند. برای مثال سرویس حمل و نقل عمومی و API نشان.» او در ادامه تاکید کرد که باید برگشت گوگل به ایران را به فال نیک گرفت. بخشایی گفت: «حضور این برنامهها باعث ایجاد رقابت جدید بین ما شده و در نهایت باعث رشد خواهد شد. حتی اگر درها روزی باز شود، شاید بتوانیم با هم همکاریهایی نه تنها در ایران بلکه در منطقه داشته باشیم. البته نباید فراموش کرد که ۶ سال پیش (۲۰۱۵) هم گوگل این سرویس را در ایران فعال کرد و پس از مدت کوتاهی مجدد غیرفعالش کرد. بعید نیست دوباره این اتفاق تکرار شود.»
مدیر استراتژی نشان همچنین در توضیح این سوال که آیا احتمال میرود تا اتفاقی که برای برنامه ویز افتاد، برای گوگلمپس هم تکرار شده و شاهد فیلتر شدن آن در آینده باشیم؟ اظهار کرد: «احتمال آن نزدیک به صفر است زیرا که گوگل یکی از پراستفادهترین سرویسها در همه نقاط جهان است و فیلتر سرویسهای آن با هیچ منطقی سازگار نیست. از هر جنبهای بعید است که ما بخواهیم کشوری در جهان باشیم که به علت فیلتر خدمات گوگل انگشتنما باشیم. چون این تجربه به شکل جهانی در کشورهای بسیار کمی وجود دارد.»
او تاکید کرد که فیلتر این برنامهها نه تنها باعث رشد مسیریابهای ایرانی نمیشود، بلکه باعث آزار کاربران هم خواهد شد. بخشایی توضیح داد: «ما بارها گفتیم که حتی بستن ویز هم کار منطقی نیست، اما اگر قرار باشد برای رشد مسیریابهای ایرانی، سرویس گوگل مپس بسته شود، کاربر ایرانی آزار داده میشود و طبیعتا این خواسته ما نیست چراکه صرفا ذهنیت بدی از ما به جا خواهد گذاشت. ما قصد نداریم کاربرانمان حس گروگان داشته باشند. ما در حالی نشان را راه انداختیم که ویز فیلتر نبود. بدون فیلتر ویز به ۵ میلیون کاربر رسیدیم. پس اینکه مخالفت خودمان را با فیلتر ویز یا حتی گوگل مپس بیان میکنیم یک شعار نیست؛ به شکل عملی نشان دادیم که میتوانیم.»
آی تی ایران برای اطلاع نظر «بلد» از این سرویس نقشه هم سوالاتی پرسیده است که به محض دریافت منتشر خواهد شد.