کوچ بلاگرها بهسوی ایجاد پایگاههای مستقل
نام نویسنده: پریسا خسروداد
بزرگراه فناوری – وبلاگنویسی پدیدهای است که بیش از یک دهه از وقوع عمر آن در دنیای مجازی میگذرد. اما علیرغم گذشت این مدت کوتاه، وبلاگنویسی از آغاز تاکنون با کش و قوسهای فراوانی بهویژه در ایران همراه بوده است.
پیدایش وبلاگنویسی به سال 1994 بازمیگردد. هنگامی که “جو هاستین” و “براد فیپتریک” از نوعی تقویم روزانه آنلاین (online Dairy) برای حضور پیوسته خود در فضای مجازی استفاده کردند. اما واژه وبلاگنویسی برای نخستین بار در سال 1997 توسط “جورج بارگر” و واژه بلاگر توسط “مرهولز” مطرح شد.
از آن سال تاکنون پدیده وبلاگنویسی تا بدانجا پیش رفته است که پیشبینی میکنند در هر ثانیه یک وبلاگ ساخته میشود و بهطور کلی بیش از 2/27 میلیون وبلاگ فعال در دنیا وجود دارد. بر اساس بررسیهای انجام شده روزانه بیش از 75 هزار وبلاگ به وبلاگهای قبلی اضافه میشود و هر پنج ماه و نیم تعداد کل وبلاگهای ساخته شده دو برابر افزایش پیدا میکند.
در ایران نیز وبلاگنویسی طی چند سال اخیر با توجه به موقعیتهای گوناگون کارکردهای متفاوتی داشته است. چهار سال بعد از پیدایش، این پدیده در سال 1380 وارد ایران شده و پس از مدت کوتاهی نیز جای خود را باز کرد. اهمیت نوشتن در وبلاگ را از آنجایی میتوان دریافت که پیش از این وبلاگرهای ایرانی از لحاظ تعداد و کمیت جایگاه مناسبی را در دنیا بهخود اختصاص میدادند. اما تازهترین بررسیهای آماری نشان میدهد تعداد وبلاگرهای ایرانی به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده، بهطوری که باعث افت جایگاه ایران و فروکش کردن تب وبلاگنویسی طی یک سال اخیر شده است.
بر اساس این گزارش، بهطور کلی پنج سرویسدهنده عمده وبلاگ در ایران وجود دارد که شامل بلاگاسکای، بلاگفا، میهنبلاگ، پرشینبلاگ و پارسیبلاگ است.
کارشناسان پیشبینی میکنند کاهش تعداد وبلاگرهای ایرانی و افزایش سایتهای مستقل جهت وبلاگنویسی ارتباط تنگاتنگی با نوع خدمات سرویسدهندگان وبلاگ دارد و میتواند عامل اصلی این قضیه باشد.
البته در این میان سرویسدهندگان وبلاگ نیز با موانعی مواجهند که میتواند منجر به کاهش تعداد وبلاگرهای ایرانی شود. این در حالی است که اشتیاق وبلاگرها روز بهروز برای استقلال و حضور در محیطهای وب شخصی افزایش پیدا میکند. این موضوع ما را بر آن داشت تا به بررسی دلایل افت جایگاه ایران بپردازیم.
بر اساس این گزارش، پیشبینی میشود عدم تامین امنیت وبلاگرها، نبود امکان انتقال محتوا، محدودیت در ایجاد آدرس، نمایش اجباری تبلیغات ناخواسته، محدودیت قالب طراحی صفحه و غیره از عوامل اصلی کوچ وبلاگرها برای ایجاد پایگاه مستقل در محیط وب محسوب شوند.
اما پیش از هر چیز بهتر است ابتدا به تعریف وبلاگ بپردازیم.
کاهش جهانی رتبه وبلاگهای فارسی
آخرین بررسیهای انجام شده توسط پایگاه اینترنتی blogcensus نشان میدهد، رتبه زبان فارسی در وبلاگهای مورد اسفاده نسبت به دو سال گذشته، پنج رده کاهش داشته است. این بررسی که پیرامون 25 زبان بهکار گرفته شده در وبلاگهایی که حجم آنها بالای 500 بایت است صورت گرفته، حاکی از این مطلب است که وبلاگهای فارسیزبان رتبه دهم را بهخود اختصاص دادهاند. بدین ترتیب هنگام مقایسه آخرین وضعیت با آمار دو سال گذشته معلوم میشود با پنج رتبه تنزل روبهرو بودهایم. این تحقیق، همچنین نشان میدهد برخی زبانهایی که پیش از این در رتبههایی پایینتر از فارسی قرار داشتهاند با صعود مواجه شدهاند.
در این بررسی بیش از دو میلیون و 865 هزار و 107 وبلاگ در دنیا بهعنوان جامعه آماری مورد شناسایی قرار گرفته که تنها تعداد یک میلیون و 800 هزار و 970 وبلاگ در حالت فعال (Active blog) قرار داشتند.
کاهش سهم سرویسدهندهها
شاخص دیگری که توسط پایگاه اینترنتی blogcensus مورد بررسی قرار گرفته است، سهم سرویسدهندههای وبلاگ (Market Share) از بازار فعلی است. بهگونهای که در این بررسی، محققان بیشترین ابزارهایی را که در مراکز سرویسدهنده وبلاگها مورد استفاده قرار میگیرند، تجزیه و تحلیل کردند.
بر اساس این گزارش از میان 30 سرویسدهنده وبلاگ، تنها سرویسدهنده ایرانی blogsky (بلاگاسکای) موفق به کسب رتبه 21 شد، که این رقم نیز نسبت به سالهای گذشته افت قابل توجهی ا نشان میدهد. البته قابل ذکر است در این بررسی نرمافزارهای شخصی کاربران و برنامهنویسی HTML که معمولا بهصورت شخصی مورد استفاده قرار میگیرند محاسبه نشده است.
گفتنی است در این تحقیق Blogspot رتبه اول و [Joueb [FR رتبه آخر را کسب کرد.
دغدغهای بهنام امنیت
همانطوری که پیش از این نیز ذکر شد، در حالی سهم سرویسدهندههای ایرانی وبلاگ از بازار فعلی کاهش پیدا کرده است که عوامل متعددی در شکلگیری این روند نقش دارند. کارشناسان یکی از دلایل افت میزان نوشتن در وبلاگ را اینگونه ارزیابی میکنند: عدم تامین فضای تبادل اطلاعات در محیط وبلاگها توسط سرویسدهندگان میتواند از عوامل اصلی این جابهجایی محسوب شود، بهگونهای که امروزه یکی از کلیدیترین شاخصها برای انتخاب نوع میزبانی وبلاگ، موضوع امنیت فضاست. این در حالی است که در برخی موارد اطلاعات موجود در وبلاگها توسط هکرها بهراحتی خدشهدار میشود و مورد تعرض قرار میگیرد. البته در زمینه عدم تامین فضای امنیت میتوان گفت سهولت دسترسی به رمز عبور مورد نظر نیز از مواردی است که معمولا اطلاعات وبلاگرها را تهدید میکند. این اطلاعات معمولا در حالی از دسترس وبلاگرها خارج میشوند که بازیابی آنها غیرممکن است.
نبود امکان انتقال محتوا
بهطور کلی هر گاه کاربری امکان وارد کردن (import) محتوا را بهصورت اختیاری دست میگیرد، این توقع نیز برای او ایجاد میشود که خروج اختیاری محتوا (export) را نیز داشته باشد. در حالی که سرویسدهندگان وبلاگ این امکان را برای کاربران خود ایجاد نمیکنند.
یکی از وبلاگرهایی که مدتهاست بهصورت فعال در فضای مجازی حضور دارد، در این زمینه میگوید: بارها پیش آمده که بهدلایل گوناگونی از جمله ایجاد تنوع، تصمیم گرفتهام در وبلاگ دیگری حضور پیدا کنم، اما عدم وجود امکانات لازم برای انتقال لینک مورد نظر من را از انجام این کار منصرف کرده است و باعث شده تا کمتر از سابق در بهروز رسانی وبلاگم تلاش کنم.
حال برای اینکه به ایجاد مسایل اینچنینی خاتمه دهم، تصمیم دارم به ایجاد یک سایت مستقل با پرداخت هزینه ناچیز اقدام کنم.
عدم اجازه خروج محتوا توسط تامینکننده (Provider) در حالی صورت میگیرد که میتوان تنها با ایجاد یک فایل ساده و معمولی امکان انتقال محتوا را از یک وبلاگ به وبلاگ دیگر فراهم کرد.
محدودیت در ایجاد چند آدرس
بهطور حتم هر وبلاگ شخصی که در فضای مجازی ایجاد میشود، مستلزم داشتن آدرس است. معمولا تامینکنندگان صفحات وبلاگ به کاربر اجازه میدهند که دوگونه آدرس برای خود ایجاد کنند. به این مفهوم که میتوان ابتدا عنان سرویسدهنده را قید و سپس اسم انتخابی کاربر را درج کرد و یا اینکه عکس این قضیه حاکم شود. یعنی ابتدا اسم کاربر و سپس سرویسدهنده مورد استفاده قرار گیرد. تحقیقات نشان میدهد اغلب کاربران ترجیح میدهند اسم سرویسدهنده پس از عنوان انتخابی آنها قرار گیرد. در این میان وجود محدودیت آدرس در وبلاگها نیز از دیگر عواملی است که باعث میشود وبلاگرها بهسمت ایجاد پایگاههای مستقل روی آورند و با درست کردن آدرسهای مجزا اقدام به ایجاد و عرضه اطلاعات در فضای مجازی کنند، زیرا معمولا استفاده از آدرس سرویسدهنده در کنار اسم انتخابی کاربر مورد علاقه وبلاگرها، بهویژه حرفهایترها نیست.
نمایش اجباری تبلیغات ناخواسته
یکی از موضوعاتی که همزمان با آغاز پدیده وبلاگنویسی مورد توجه کارشناسان علوم ارتباطات جمعی قرار گرفته، نمایش اجباری تبلیغات ناخواسته در صفحات وبلاگ است.
یکی از استادان علوم ارتباطات در این زمینه میگوید: وقتی کاربری برای ایجاد صفحه وب رایگان سراغ سرویسدهندههای موجود میرود، ابتدا از وجود تبلیغات در صفحه خود خشنود است، درست مانند مشترکی که بهتازگی صاحب تلفنهمراه شده است و از دریافت SMS ناخواسته خوشحال میشود، اما پس از مدتی آن را حضور اجباری در محیط شخصی میداند و مغایر با انتخاب آزادانه ارزیابی میکند و بهدنبال اتخاذ روشی است که بتواند در فضای خود اعمال حاکمیت کند. در حالی که هرگز موفق به انجام این امر نمیشود.
البته ضمن بستن پنجره آگهی ناخواسته میتوان مانع نمایش آگهی بازرگانی شده اما نمیتوان در وجود یا عدم وجود آن دخل و تصرف کرد.
محدودیت قالب طراحی صفحه
اکثر سرویسدهندگان وبلاگ معمولا قالبهای خاصی را برای صفحات در نظر میگیرند بهطوری که کاربر میتواند با انتخاب کد مورد نظر فضای خود را انتخاب کند. این مسئله بهخودی خود باعث ایجاد محدودیت قالب صفحه میشود و به نوعی گرافیک اجباری را به کاربر تحمیل مکند.
بهعقیده کارشناسان بیاختیاری در طراحی صفحه و انتخاب گرافیک فضا از جمله پارامترهایی است که میتواند در بلندمدت از عوامل ایجاد تاخیر در بهروزرسانی وبلاگها توسط وبلاگرها شود، زیرا بهطور طبیعی پس از گذشت مدتی کاربر از دیدن محیط تقریبا یکسان فضای وبلاگ خود دچار نوعی یکنواختی میشود و همین قضیه باعث میشود تا به شیوههای دیگر به حضور حرفهای در محیط وب بیندیشد.
وضع قوانین سلیقهای
وضع قوانین سلیقهای و گوناگون توسط سرویسدهندهها نیز از جمله مواردی است که گاهی میتواند وبلاگرها را با مشکل مواجه کند. البته ممکن است این قوانین بهصورت شفاف توسط سرویسدهنده ذکر نشود و در قالب مواردی چون آموزش وبلاگنویسی در اختیار کاربر قرار گیرد. اما در همین حد نیز کافی است تا کاربر موافقت خود را اعلام کند، زیرا بدین ترتیب مشمول رعایت یکسری قوانین خواهد شد که بهصورت منطقی یا غیرمنطقی تدوین شدهاند و کاربر نیز ملزم به پذیرفتن آنهاست.
بر اساس این گزارش مشاهده شده برخی از سرویسدهندههای ایرانی نیز بدون اعلام قوانین از پیش تعیین شده، آنها را بهصورت جاری بهموجب اجرا میگذارند و کاربر را بهصورت کاملا غیرشفاف ملزم به پذیرفتن میکنند.
کارشناسان معتقدند ضرورت وضع و اجرای قوانی شفاف و غیرسلیقهای از جمله مواردی است که میتواند در حل این مشکل کمکهای قابل توجهی کند.
البته قابل ذکر است که به گفته معصومی، مدیر روابط عمومی اداره مطبوعات داخلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سرویسدهندگان وبلاگ هیچگونه مجوزی برای فعالیت خود در کشور اخذ نمیکنند و همین میتواند عدم وضع قوانین شفاف و جاری شدن مقررات سلیقهای را تشدید کند.
مسدود کردن لینکهای رقیب را میتوان نمونهای از این قوانین دانست.
سرویس نامناسب
هرچند که اختصاص صفحات وب توسط سرویسدهندگان به وبلاگرها رایگان صورت میگیرد، اما این مسئله نمیتواند دلیل برای سرویسدهی نامناسب باشد. بنابراین عدم دسترسی به مدیریت سایت، بروز مشکلات فنی و سرویسدهی نامناسب نیز میتواند از دیگر عوامل کوچ وبلاگرهای حرفهای محسوب شود.
امیر رحمانی، یکی از وبلاگرهای قدیمی در این زمینه میگوید: بروز مشکلات فنی و عدم سرویسدهی مناسب باعث شده تا در دسترسی به اطلاعات خود در وبلاگم دچار اختلال شوم و از آنجایی که رفع نقص فنی ایجاد شده در وبلاگ از عهده وبلاگر خارج است، بنابراین کاری نمیتوانیم بکنیم. همین مسئله موجب شد تا علیرغم هزینههای موجود برای راهاندازی یک سایت، برای ایجاد یک پایگاه مستقل اقدام کنم.
وی میگوید: ه این ترتیب نیز خود شخصا علاوه بر آشنایی و یادگیری برخی از مسایل فنی در مدیریت یک سایت، از کم و کیف و زمان رفع مشکلات فنی سایت نیز آگاه میشوم. چراکه گاهی اوقات و در زمان قطع بودن (Down) یک سرویسدهنده وبلاگ هیچ راه ارتباطی با ایشان فراهم نبوده و چارهای بهجز انتظار نیست.
البته قابل ذکر است که وجود ترافیک بالا در پایگاههای وبلاگدهنده میتواند از عوامل شکلگیری و بروز مشکلات فنی در سایت شود.
لزوم ذکر هویت حقیقی
بررسی یکصد وبلاگ سیاسی و اجتماعی در طول تابستان و پاییز سال 1384 نشان میدهد، از مجموع این وبلاگها تنها 29 درصد ترجیح دادهاند با نم اصلی خود وبلاگ بنویسند. این مسئله خود نمایانگر ترس و نگرانی وبلاگنویسان از افشای نام حقیقیشان جهت جلوگیری از هر گونه عواقب احتمالی در برخورد با ایشان است. در صورتی که عدم ذکر نام وبلاگنویس میتواند سبب تندتر شدن گرایشها شده و مرز واقعیت تا شایعه را مخدوش کند.
بر اساس این گزارش، ایجاد سازوکار مناسب توسط سرویسدهندهها برای ذکر هویت حقیقی وبلاگرها میتواند تا میزان قابل توجهی به رفع این مشکل کمک کند. زیرا قادر است وبلاگها را از محلی برای اظهارنظرهای شخصی به پایگاههایی جدیتر و ضمنا قابل استناد تبدیل کند.
در این میان مرور روند فیلترینگ وبلگهای ایرانی نیز نشان میدهد، ابتدا وبلاگهایی مورد پالایش قرار میگیرند که نام نویسنده آنها مجازی بوده و از نام مستعار برای انعکاس افکار خود استفاده کرده است.
احتمال تخریب سرویسدهنده از طرف رقبا
سرویسدهندههای وبلاگ معمولا در برابر احتمال هک شدن از جانب سرویسهای رقیب قرار دارند. کارشناسان معتقدند یکی از روندهایی که متاسفانه طی سالهای اخیر رواج یافته است، از میان برداشتن هرچند مقطعی سرویسهای وبلاگدهنده توسط یکدیگر است. به گونهای که احتمال حمله هکرها به پایگاههای وبلاگدهنده، میتواند همواره یکی از دغدغههای اساسی سرویسدهندگان باشد.
کما اینکه چندی پیش نیز ملاحظه شد سرویسدهندهای مورد حمله هکرهای پایگاه رقیب قرار گرفت و بدین ترتیب متحمل خسارتهای قابل توجهی شد.
افزایش ریسک فیلتر شدن
یکی دیگر از مشکلاتی که همواره میتواند وبلاگرهای حرفهای را تهدید کند، افزایش ریسک فیلتر شدن بهصورت دستهجمعی است.
زیرا معمولا عملکرد پالایش وبلاگها بهصورت کلی انجام میپذیرد و این احتمال نیز وجود دارد که وبلاگی بدون داشتن هیچ مورد خاص در کنار سایر وبلاگها فیلتر شود. از اینرو وبلاگر حرفهای این احتمال را نیز در نظر میگیرد که هر لحظه ممکن است وبلاگ وی در کنا سایر وبلاگهای مسئلهدار قربانی شود.
یک وبلاگنویس در این زمینه میگوید: بهعلت افزایش وبلاگهای غیراخلاقی، این هراس وجود دارد که وبلاگ من نیز در کنار سایر وبلاگها فیلتر و باعث عدم دسترسی من به محتویات شود. از اینرو در صددم تا با اتخاذ شیوههای دیگری خطرپذیری فیلتر شدن را به حداقل برسانم.
نتیجهگیری
در نهایت با توجه به تمامی فاکتورهایی که پیش از این ذکر شد، میتوان گفت بیگمان ادامه روند مذکور یعنی جدا شدن وبلاگرهای قدیمی و حرفهای از مجموعه سرویسدهنده، امری محتوم است.
کما اینکه گزارش آماری افت زبان فارسی و جایگاه سرویسهای ارانی در دنیا نیز خود گویای همین امر است. چنانچه کارشناسان نیز معتقدند حضور در وبلاگها معمولا توسط کاربرانی صورت میگیرد که به تازگی حضور در محیط وب را تجربه میکنند و میخواهند با دنیای مجازی آشنا شوند. از اینرو محیط وبلاگ با تمام مشخصههای موجود محل مناسبی برای انجام آزمون و خطای وبلاگرها جهت کسب آمادگی برای حضور جدی و تاثیرگذار محسوب میشود.
اما بهنظر میرسد سرویسدهندهها نیز بتوانند بهعلت در اختیار گذاشتن فضای مناسب در محیط وب برای دسترسی کاربران تازهوارد همچنان به حیات خود ادامه دهند. زیرا با توجه به ایجاد محیطهای کاملا ساده، وبلاگها محل گذر مناسبی برای وبلاگرهای تازهوارد امروزی و صاحبان پایگاههای مستقل فردا بهحساب میآیند.
منبع : www.ireandoc.ac.ir