تکنولوژی
استیو جابز دنیای خودرو
در ظاهر کاملا معمولی است. قد متوسطی دارد با چهرهای که شاید در نگاه اول شما را یاد روسها بیندازد یا شخصیت آهنی معروف در فیلم terminator. حتی این تصورات به ذهن کارگردان فیلمهای مرد آهنی هم رسیده است؛ چرا که از چهره او بهعنوان الگوی شخصیتی تونی استارک در این فیلم الهام گرفته شده است.
از او بهعنوان استیو جابز حوزه خودروسازی هم یاد میشود. فردی که با بلندپروازیهایش در بخشهایی چون ساخت خودروهای برقی، فرستادن موشک به فضا برای دسترسی همگانی به اینترنت مورد توجه رسانههای مختلف قرار گرفته است. الون ماسک(Elon Musk) بنیانگذار شرکت تسلا موتورز (Tesla Motors) و پیپل این روزها با طرحهای هوشمندانه خود به رقیبی برای شرکتهایی همچون فیسبوک و گوگل هم تبدیل شده است. حالا هر جا که صحبت از استفاده تکنولوژیهای روز در خودرو یا فرستادن ماهواره به فضا و ساخت یک اقامتگاه ویژه در مریخ باشد، نام الون ماسک را میتوان در یکسر این خبرها دید. اما چه عاملی باعث شد تا نام الون ماسک 44 ساله طی چند سال اخیر بر سر زبانها بیفتد و پیوسته در لیست قدرتمندترین و ثروتمندترین ساکنان روی زمین حضور پررنگی داشته باشد.
شروع یک نابغه
نام الون ماسک در سایت ویکیپدیا بهعنوان مهندس، مخترع و شخصی صاحب نام در صنعت خودرو الکترونیکی ثبت شده است. او در 28 ژوئن سال 1971 در شهر پرتوریا آفریقای جنوبی به دنیا آمد.مادرش کانادایی و پدرش یک انگلیسی تبار متولد آفریقای جنوبی است. آنطور که گزارشهای مختلف از زندگی او میگویند، الون در همان دوران کودکی اولین فعالیتش در دنیای تکنولوژی را شروع کرده است. او برنامهنویسی کامپیوتری را براساس علاقه شخصی خود دنبال کرد و آموخت تا در نهایت نیز در سن 12 سالگی کد کامپیوتری یک بازی ویدئویی را که خودش نوشته بود، توانست به مبلغ ٥٠٠ دلار به فروش برساند. الون در سال ١٩٨٨ در سن ١٧ سالگی، بعد از به دست آوردن شهروندی کانادا از طریق مادرش، به کانادا نقل مکان کرد. او میدانست که مهاجرت به آمریکا از طریق کانادا آسانتر از آفریقای جنوبی است؛ به همین دلیل قبل از شروع دوره سربازی در آفریقای جنوبی به کانادا رفت. بعد از گذراندن دو سال در دانشکده بازرگانی دانشگاه کوئینز در کانادا، در سال ١٩٩٢ تحصیلاتش را به دانشگاه پنسیلوانیا در آمریکا منتقل کرد و در آنجا لیسانس اقتصاد را از دانشکده وارتون و یک سال بعد لیسانس دوم را در رشته فیزیک دریافت کرد. او سپس برای گذراندن دوره دکترای فیزیک کاربردی در دانشگاه استنفورد به کالیفرنیا نقل مکان کرد.اما بعد از دو روز دکترا را رها و به دنبال علایقش برای تاسیس شرکت در زمینه اینترنت، منابع انرژی تجدیدپذیر و فضا رفت. در نهایت او در سال ٢٠٠٢ به تابعیت کشور آمریکا درآمد.راهاندازی شرکتهای برنامهنویسی الون ماسک در سال ۱۹۹۰ به همراه برادرش کیمبال ماسک، شرکت نرمافزاری زیپ۲ را تاسیس کرد. این شرکت یک «راهنمای شهری» برای صنعت انتشارات روزنامه را توسعه و به بازار ارائه داد. ماسک قراردادهایی با نیویورکتایمز و شیکاگوتریبون بست و اعضای هیاتمدیره را برای ادغام با شرکتی به نام سیتیسرچ منصرف کرد. در دومین قدم در سال 1999 ماسک شرکت پیپل و x.com را بهعنوان یک سرویسدهنده مالی و یک شرکت پرداخت ایمیلی تاسیس کرد. پیپال و x.com هر کدام یک سیستم پرداخت فرد به فرد مبتنی بر ایمیل داشتند. ماسک علاقه بیشتری به برند پیپل نسبت به x.com نشان میداد. تاجایی که در ابتدا برندسازی پیپل از x.com کمک گرفت و، سپس با انتقال x.com به زیردامنه پیپل، این تغییرات او بهطور رسمی برند x.com را برای همیشه حذف کرد. به دنبال این تغییرات، هیاتمدیره موسس پیپل پیتر تیل را بهصورت موقت بهعنوان مدیرعامل شرکت انتخاب کرد و به مرور ماسک از فعالیت در این شرکت کنار رفت.
شروع فعالیتهای فضایی
در ژوئن ۲۰۰۲، ماسک سومین شرکت خود را در زمینه فناوریهای اکتشاف فضایی با نام اسپیساکس(SpaceX) را تاسیس کرد. اسپیساکس توسعه دهنده و تولیدکننده وسایل نقلیه فضایی با تمرکز بر پیشرفت فناوری موشکی است. اولین وسیلههای نقلیه این شرکت موشکهای فالکن ۱ و فالکن ۹ و اولین سفینه فضایی این شرکت دراگون نام دارد. البته پروژههای این شرکت در کنار موفقیت با شکستهایی هم همراه بوده است. ازجمله این شکستها میتوان به پرتاب ناموفق سفینه SpaceX در سالروز تولد الون ماسک اشاره کرد.الون ماسک بنیانگذار Space X و مدیر اجرایی این پروژ در توییترش درخصوص این شکست نوشت: « فشار بیش از حد از پایین تانک اکسیژن مایع باعث انفجار راکت فالکون 9 و شکست پرتاب سفینه فضایی شد.» همچنین اسپیس ایکس رقبای مقتدری را هم در کنار خود احساس میکند.از جمله این رقبا شرکتهایی چون بوئینگ و Sierra Nevada Corporation هستند که در حال رقابت با اسپیس ایکس برای ارسال انسان به ایستگاه بینالمللی فضایی هستند. نگرانیای که خود ماسک نیز در یکی از مصاحبه هایش به آن اشاره دارد: «ممکن است که ما مزایده ارسال انسان به ایستگاه بینالمللی که توسط ناسا برگزار میشود، را برنده نشویم. اما ما نهایت تلاش خود را میکنیم و با پول خودمان روی پای خودمان میایستیم!»
خودروهایی برای آینده
اما آنچه که الون ماسک در آن موفقیتهای بسیاری کسب کرده و باعث شده از او بهعنوان فردی نابغه یاد شود ساخت خودروهای برقی است که با ابتکارات او حالا بهصورت محدود در بازار به فروش میرسد. او در سال 2003 شرکت خودروسازی تسلاموتورز را در کالیفرنیا و در سیلیکون ولی تاسیس کرد. شرکتی که نام خود را از نیکلا تسلا، مهندس برق و فیزیکدان صرب، گرفته است. خودروهای تسلا به خاطر استفاده از تکنولوژیهای روز طراحی خاص و ویژه آن جذابیت خاصی را در بین کاربران پیدا کردهاند. آنطور که پیشبینی میشود آینده بازار در دست این خودروهای لوکس و الکترونیکی خواهد بود.
تمایلات کارآفرینی آقای ماسک
تلاش ماسک در عرصههای مختلف علمی و پژوهشی باعث شده تا از او بهعنوان یکی از برترین افراد نوآور و کارآفرین در آمریکا معرفی شود و به دنبال این فعالیتها نیز دهها جایزه دریافت کند. او در سال 2007 میلادی بهعنوان خلاقترین فرد سال انتخاب شد و در سال 2012 توانست جایزه سلطنتی نوآوری و کارآفرینی دولت آمریکا را از آن خود کند. همچنین او دکترای افتخاری طراحی را از دانشگاه هنر و طراحی آمریکا دریافت کرده است و دانشگاه سوری انگلستان هم دکترای افتخاری مهندسی هوا و فضا را به او تقدیم کرده است.او که داراییهای خالصش تا ژوئن سال 2015 به 5/ 7 میلیارد دلار میرسد ادعا میکند که پول هیچگاه مشوق او در کسب و کارهای بلندپروازانهاش نبوده است.او هیچگاه نخواسته کارآفرین باشد تا به موفقیت مالی دست یابد. برعکس، او همیشه میخواسته تغییر بزرگی در دنیای اطرافش به وجود بیاورد. در ویدئویی که از ماسک در مراسم جوایز ENCORE در سال ۲۰۱۳ در اینترنت وجود دارد جایی که از تسلاموتورز به جهت پیشرفتهای علمیاش تقدیر میشد میتوان حرفهای جالبی را از او شنید. در این ویدئو ماسک توضیح میدهد که وقتی در دانشگاه بوده همیشه به این میاندیشیده که چه راهی برای تاثیر گذاشتن بر آینده به شکلی مثبت وجود دارد.در این ویدئوی الون ماسک میفهمیم که الون در سال 1997 عنوان بهترین کارآفرین سال را ۱۹۹۷ را دریافت کرده یعنی وقتی که تنها بیست و پنج سال سن داشته است. او در این ویدئو ادعا میکند از همان زمان میدانسته که پنج حوزه اساسی ارزش تمرکز برای تحقیق و بررسی خواهند داشت که
عبارتند از: انرژیهای تجدیدپذیر، اینترنت، زندگی چندسیارهای بشر، هوش مصنوعی و بازنویسی ژنتیک بشر.