تلفنهاى همراه پيشپرداختى “تاليا” ، خوب يا بد!
ماهنامه دنیای مخابرات و ارتباطات – از پنج ميليارد و هشت ميليون جمعيت جهان حدود دو ميليارد نفر مشترك تلفن هراه هستند كه حدود 70 درصد اين بهره برداران از سيم كارتهاى پيشپرداختى استفاده مىكنند.
اين در حالى است كه در كشور ما حدود شش ميليون نفر مشترك تلفن همراه هستند كه حدود 10درصد از جمعيت ايران را شامل مىشود كه تا پايان برنامه چهارم توسعه بايد به 40 ميليون مشترك برسد
شبكه مستقل تلفن همراه پيشپرداختى تاليا در ايران كه براى توسعه حوزه ارتباطات با همكارى بخش تعاون از خردادماه امسال به بهرهبردارى رسيد، متعهد شده است تا پس از خدمات رسانى به تهرانىها حوزه فعاليت خود را به سراسر كشور گسترش دهد
شركت تعاونى الامى مجتمع صنعتى رفسنجان برنده مناقصه BOT ( طراحى، راه اندازى و مديريت پروژه) بهرهبردار مستقل تلفن همراه پيشپرداختى ايران شد و قرار است تا پايان برنامه چهارم توسعه شش ميليون سيم كارت پيشپرداختى در كشور ارايه كند.
اين مناقصه با استناد به تبصره ۲۹قانون برنامه سوم توسعه اقتصادى، اجتماعى و فرهنگى كشور بدين منظور برگزار شده بود
استفاده از تلفنهاى همراه پيشپرداختى تاليا تجربهاى بود كه پيش از ايران، كشور همسايه ما تركيه نيز از آن بهره بردهاست
هماكنون با پايان يافتن مرحله نخست واگذارى تلفنهى همراه پيشپرداختى در شهر تهران حدود 450 هزار نفر به جمع مشتركين تلفن همراه كشور افزوده شدند. اين عده از مشتركين نيز از اختلالاتى مشابه اختلالات رايج در شبكه تلفن همراه دولتى كشور، گلايهمندند.
برقرارى تماس از طريق تاليا به موبايل در برخى ساعات شبانهروز دشوار و يا بعضا غيرممكن است بعضى از نقاط تهران در اين ارتباط ، پ
وشش مناسبى از نظر آنتن دهى ندارند و بايد مورد بازنگرى مجدد قرار گيرند.
مشترك ديگرى با اشاره به مزاياى استفاده از تاليا كه استفاده از اين وسيله ارتباطى را براى طيف گستردهترى از جامعه مهيا كردهات ، مىگويد:
بهتر است مدت اعتبار اين نوع سيم كارت افزايش يابد.
يكى ديگر از مشتركان تاليا كه اين سيم كارت پيشپرداختى را براى يكى از فرزندانش تهيه كرده، معتقد است كه نارسايىهاى كنونى در مقابل مزاياى تاليا مىتواند قابل چشم پوشى باشد.
كارشناسان معتقدند كه بر اساس تفاوت كاربرانى كه از تاليا استفاده مىكنند، ميزان بازدهى آن نيز متمايز است اما هيچ كس نمىتواند مزايايى كه تاليا در حق انتخاب مردم ايجاد كردهاست را انكار كند.
”از عمر تاليا مدت زيادى نمىگذرد، اما به دلايلى جاى خود را با تمام كاستىهايش در مان خانوادهها باز كردهاست”.
”تاليا بد يا خوب فعلا خريدار خودش را دارد و مشتركان آن چشم انتظارند تا مشكلات تاليا كه مانند مشكلاتى است كه در سيم كارت دولتى وجود دارد، رفته رفته كاهش يابد.”
براين اساس ، تاليا خوب يا بد، هر چه كه هست ، كارشناسان بازار تلفن همراه مىگويند كه باعث شده تا انحصار و روند روبه صعود قيمت سيم كارت دولتى را شكسته و بيش از سطح كنونى اجازه افزايش اين نوع سيم كارتهاى دولتى را ندادهاست.
” تاليا، بخشى از تقاضاى موجود در بازار تلفن همراه را پاسخ داده و از هدايت تقاضا به سوى سيم كارت 850 هزار تومانى كاستهاست.”
با تمام اين توصيفها، نيازهاى كنونى اين بخش را مىتوان توجه به زير ساختهاى تلفن همراه و ايجاد زمينه براى گسترش زيرساختهاى مورد نياز براى فعاليت بخش غيردولتى و رفع مشكلات حقوقى و قانونى احتمالى فراروى آن برشمرد.