تکنولوژی

شبکه های نسل آینده و ما

ماهنامه دنیای مخابرت و ارتباطات – شبحى در محافل مخابراتى ما در گشت و گذار است: شبح “ان جى ان” يا شبكه نسل آتى (ش‌ن‌آ). تب 40 درجه‌اى “ان جى ان”، به تقريب همه مديران شركت‌هاى مخابرات استانى، ‌كارشناسان مخابراتى و حتى روزنامه‌نگارى “آى سى تى ” را دربر گرفته است و وضعيت «فناورى‌خواهى» كنونى درست برعكس وضعيت بيست سال پيش كشور شده است.

در آن زمان اكثر مديران انقلابى و تازه نفس ما وقتى كه ضرورت گذار به دوران ديجيتال را درك كردند به همت پژوهش گران داخلى، خودكفايى در عرصه ديجيتال را بنا نهادند تا وابستگى‌هاى بعدى را در نطفه خفه كنند. در نظر آنها، خريد فناورى، خيانت محسوب مى‌شد و كارى ضدانقلابي. اما امروز وضع برعكس شده است.

اكثر مديران كنونى ما، مجذوب “ان جى ان” شده‌اند و خريد قلفتى، انتقال چكى و كليد در دست آن را افتخار مى‌دانند. چند ماهى است كه شركت خوآوى جزيره كيش را با “ان جى ان” وارده از چين فتح كرده است و آن را به پايلوت ايران تبديل كرده است. و مديران «سرزمين اصلى» را به تماشاى آن به جزيره مى‌كشاند.


تبليغات
یک دامين ثبت کن فضای هاست رایگان بگیر، دیگه چی می خواهی؟ www.parsbodnetworks.com


اكنون “ان جى ان” شده است نام كلايى تجارى كه چينى‌ها را به دلار و يورو خواهند رساند و به زودى كل سرزمين ايران را نيز دربر خواهد گرفت! اما در هيچ كجاى اين جهان، چنين كالايى را كسى نمى‌شناسد، نديده است و نمى‌تواند هم ببيند.

آنچه در پس “ان جى ان” نهفته است ، نه يك فناورى، نه يك كالا و نه يك علامت تجارى است بلكه نامى كلى براى مطالعاتى كلى‌تر پيرامون يك راهبرد است يعنى راهبرد گذار از وضعيت موجود معمارى شبكه‌هاى عمومى تلفن، به معمارى برترى كه كل ساختار بخش “آى سى تى ” هر كشور و هر شركت مخابراتى را دگرگون خواهد كرد. حال اجازه بدهيد از همه كارشناسان و مديران 33 شركت مخابرات ايران و هيأت محترم مدير شركت مادر تخصصى مخابرات ايران بپرسيم: سرنوشت “آى اس دى ان ” چه شد؟

مگر 17 يا 18 سال پيش با “آى اس دى ان ” همين معامله را نكرديد كه امروز مى‌خواهيد در ابعادى بزرگتر با “ان جى ان” كنيد؟

فكر مى‌كرديد كه “آى اس دى ان ” همان فناورى برتر است كه معجزه مى‌كند. پس ميليون‌ها دلار بى‌زبان را حيف و ميل كرديد و كسى رنگ “آى اس دى ان ” را در كشور نديد كه نديد! آيا مى‌دانيد و يا بررسى كرده‌ايد كه خطاى شما چه بود؟ اجازه بدهيد ما به جاى شما پاسخ دهيم:
– برخلاف انتظار شما: “آى اس دى ان “، كالايى براى خريد نبود و نيست بلكه فرايافت ومفهومى (كانسپت) براى ارتقاى شبكه‌ عمومى تلفن و ارائه خدمات بهتر بود كه نخست نياز به تعريف چشم‌انداز، تدوين راهبرد و تهيه برنامه‌هاى اجرايى تجديد ساختار بخش و ساختار شركت‌ها داشت تا قابل پياده‌سازى باشد و آنگاه نيازمند مطالعه‌اى عميق در استانداردها، روش‌ها و روال‌هاى كارى بود تا پياده‌سازى شود و شما بدون اين همه كار، يك راست سراغ مشخصات فنى كذايى خود رفتيد و فقط “آى اس دى ان ” را سفارش داديد و بس!

آيا هيچ‌وقت در همايشى يا حتى گزارشى، علل شكست برنامه‌هاى “آى اس دى ان ” مطرح و مطالعه شد؟ كدام گزارش در اين ر ابطه به جامعه مخابرات عرضه شده است؟

البته منظور ماهمايش و مقاله در رابطه با “آى اس دى ان ” نيست بلكه پرسش ما مربوط است به علل ناكارآمدى مديران مخابراتى ما در واگذارى “آى اس دى ان “.

حال همين مشكلات دوباره در رابطه با شبکه هوش مند و “ان جى ان” بايد تكرار شوند؟

چرا مديران ما توپ را در زمين ديگران مى‌اندازند كه «بله، مجوز و مصوبه تعرفه شبکه هوش مند را وزارتخانه هنوز به ما نداده است!!» مگر در مورد “آى اس دى ان “، مجوز و مصوبه تعرفه را در دست نداشتيد؟ پس چرا نتوانستيد كارى از پيش ببريد!؟

اصلاً چه كسى بايد در كشور، چشم‌انداز، راهبرد و برنامه‌ پياده‌سازى اين شبكه‌ها را (شبکه هوش مند، “آى اس دى ان ” و “ان جى ان”) بنويسد و ارائه دهد تا مجوز خريد آنها را كسب كنيد؟‌

اشكال كار در اين است كه «خريد» همواره مقدم بر تدوين چشم‌انداز و تعريف اهداف و تهيه راهبرد تافته‌اى جدا بافته از كل نظام بوده و هست.

مديران ارشد شركت‌هاى مخابراتى بايد بدانند: اگر “ان جى ان” در مخيله كارشناسان‌شان، فقط يك فناورى برتر است، دچار توهم شده‌اند و به ماهيت آن توجه نكرده‌اند.

“ان جى ان” موضوع نه يك فناورى خاص، نه يك فناورى يگانه و نه يك كالاى معين است بلكه موضوعى درژرفا مديريتى و اجرايى براى آينده‌سازى است؛ آينده شبكه‌هاى مخابراتى، آينده شبكه‌سازى و از همه مهم تر آينده معمارى اين شبكه‌ها. به عقيده ما: از فرصت “ان جى ان” مى‌توان استفاده كرد تا به اهداف چشم‌انداز 20 ساله رسيد و مى‌توان سوءاستفاده كرد و همه منابع و منافع كشور در بخش مخابرات را بر باد داد!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا