تکنولوژی
این الکامپ فرق میکند
نام نویسنده: سونیتا سراب پور
الکامپ روز گذشته وارد بیست و یکمین سال برگزاری خود شد نمایشگاه تخصصی که قرار بود زمانی به جیتکس دوم منطقه تبدیل شود در سالهای گذشته و به دلیل اختلاف های بین صنف رایانه و شرکت سهامی نمایشگاهها دوران پر فراز و نشیبی را طی کرده است. اما حالا رییس سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور(نصر) میگوید که با برگزاری ابرومند الکامپ 21 میخواهد تاریخچه تلخ الکامپ های گذشته را پاک کند.
ناصرعلی سعادت، در گفت و گوهای مختلف خود تاکید کرده است که الکامپ 21 مقدمهای خواهد بود برای برگزاری باشکوه الکامپ های بعدی. او همچنین این قول را نیز در نشست خبری که پیش از برگزاری الکامپ 21 برگزار شد، داده است که که از الکامپ 21 به بعد دیگر این نمایشگاه تخصصی با حاشیههای همیشگیاش همراه نخواهد بود و این نمایشگاه عاملی برای رونق کسب وکار فعالان صنف آیتی کشور میشود. در گفت و گویی که با او داشتیم، سعادت درخصوص جزییات بیشتر برگزاری نمایشگاه الکامپ 21 و برنامههای این سازمان برای برگزاری دور بعدی الکامپ سخن گفت که در ادامه میخوانید:
اولین سوال ما در خصوص تفاوت الکامپ 21 ساله با الکامپهای گذشته است. الکامپ بیستویکم چه وجه تمایزی با الکامپهای پیش از خود دارد؟
تنها هدفی که سازمان نظام صنفی رایانه ای در تلاش برای رسیدن به آن است، این موضوع است که الکامپ 21 بدون حاشیه ها و دعواهای همیشگی برگزار شود. همچنین مي خواهيم این نمایشگاه را که مهمترین نمایشگاه صنعت فناوری اطلاعات کشور و نزدیک به 20 سال است که بازیچه شده و نتوانسته جایگاه رسمی خود را داشته باشد، به سطح واقعیاش برسانیم. در واقع امسال تمام تلاش صنف این است که الکامپ را به استاندارد برگزاری یک نمایشگاه تخصصی نزدیک کنیم و در نهایت الکامپ 21 مقدمهای برای برگزاری با شکوه الکامپهای آینده و به معنی واقعی یک نمایشگاه تخصصی و بینالمللی باشد. زمانی که حکم ریاستجمهوری را برای ریاست سازمان نصر کشور دریافت کردم، یکی از مهمترین کارهایم حل مشکل چند ساله برگزاری الکامپ بود. در این زمینه هدف سازمان، مجری بودن و کسب درآمد نیست، بلکه هدف برگزاری یک نمایشگاه آبرومند در حوزه فاواست. بدترین دوره نمایشگاه الکامپ دوره بیستم بود و تلاش كرده ايم نمایشگاه الکامپ بیستویکم را با تعامل و همفکری صنف به شکلی برازنده و درخور توجه برگزار کنیم تا تاریخچه غیر قابل قبول دوره های قبلی الکامپ پاک شود.
از دور دهم به بعد نمایشگاه الکامپ، به دلیل کشمکش های سازمان نظام صنفی و مدیران نمایشگاه بینالمللی بر سر برگزاری نمایشگاه، باعث شد اعضای صنف و شرکتهای بزرگ آی تی یا الکامپ را تحریم کردند یا چندان تمایلی به حضور در آن نداشتند. در الکامپ 21 حضور شرکتهای آیتی به چه صورت است ؟
استفاده از لفظ تحریم از سوی شرکتهای آیتی کشور برای الکامپ را نمیپذیرم، چرا که بحث تحریم نمایشگاه را تنها در الکامپ یازدهم داشتیم. دلیلش هم این بود که در آن زمان مدیران سازمان نظام صنفی از وزیر بازرگانی وقت یک موافقت 5 ساله گرفته بودند که نمایشگاه را برگزار کنند اما به دلایلی زیر این توافق زده شد و در نهایت با این شرایط موضع رسمی سازمان نصر در خصوص الکامپ یازدهم تحریم آن اعلام شد. بعد از این دوره، دیگر سازمان این نمایشگاه را تحریم نکرد. حتی در الکامپ شانزدهم که مجداد سازمان نصر به عنوان برگزار کننده معرفی شد بسیاری از شرکتهای بزرگ آیتی در نمایشگاه شرکت کردند.
اما در دوره شانزدهم شرکتها به صورت مستقیم نیامدند و زیر چتر گروهی به نام “سیمرغ” در نمایشگاه حضور پیدا کردند.
سیمرغ گروهي از شرکتهای صاحب نام بودند که برای داشتن یک غرفه بزرگ و براي اينكه کار جمعی انجام دهند تشکیل شد و ربطی به برگزار کننده نمایشگاه الکامپ نداشت. در الکامپهای 11 تا 15 و یا 17 تا 20 که سازمان برگزار کننده نبود ، شرکتهای آیتی چندان رغبتی به شرکت در این نمایشگاه تخصصی نداشتند و این به معنای موضع سازمان و اعضایش برای تحریم الکامپ نبوده است.
چرا اکثر شرکتهای آیتی کشور حاضر به شرکت در یک نمایشگاه تخصصی در حوزه کاری خود در چند سال اخیر نبودهاند؟
دلایل زیادی در این داستان دخیل است. دلایل اقتصادی و مشکلات درونی خود شرکتها شاید یکی از دلایل حضور کمرنگ آنها در نمایشگاه الکامپ سالهای گذشته بوده است. در کنار این جنس مشکلات، هر کدام از الکامپها شرایط و بحثهای خودشان را داشتند، مخصوصا الکامپ بیستم که ضعیفترین و بدترین دوره نمایشگاه الکامپ بود. بنابراین شرکتها تمایل نداشتند در چنین فضای نامشخصي که مدام درگیری و گرفتاری هست شرکت کنند.
با توجه به اینکه سازمان برگزار کننده الکامپ 21 است، شاهديم که برخی اعضای سازمان و مخصوصا اعضای کمیسیون سختافزار در این نمایشگاه حضور ندارند. علت شرکت نکردن آنهادر الکامپ 21 چیست؟
اینکه هیچيك از اعضای سختافزار در الکامپ 21 حضور ندارند قبول ندارم. ما تولیدکننده سختافزار به معنایی که میشناسیم نداریم و اکثر شرکتهایی هم که در بخش سختافزاری کار میکنند، نماینده شرکتهای خارجی فعال در این حوزه هستند.با شرایطی که کشور در چند سال اخیر به خاطر موضوعات تحریمی و .. داشته، ورود کالاهای کامپیوتری، ترخیص این کالاها از گمرک و… با مشکلات فراوانی همراه بوده است. باید حضور در چنین نمایشگاهی پاسخگوی خواستههای بعد از نمایشگاه شرکتها هم باشد. یعنی اگر محصول کامپیوتری را در نمایشگاه در دید عموم میگذاريم هدفمان این است که بعد از نمایشگاه فروش این محصول را در بازار شروع کنيم. این درحالی است که شرکتهای کامپیوتری ما با این شرایط روبه رو نیستند. البته امیدواریم این گونه مسائل سال آینده با توجه به برداشته شدن تحریمها کاملا حل شود، چراکه یک وارد کننده سخت افزار میتواند کار نقل و انتقال پول را به راحتی انجام دهد و شرکت های بزرگ کامپیوتری نیز میتوانند از طریق نمایندگان ایرانی خود فعالیت کنند. بنابراین عدم حضور برخی از شرکتهای سختافزاری به دليل چنین مسائلی است و به این خاطر نیست که سازمان برگزار کننده الکامپ است.
اما اکثر شرکتهای سختافزاری دلیل تمایل نداشتن به حضور در الکامپ 21 را به مشکلات ارزی- ریالی نمایشگاه ارتباط میدهند.
یک تفکر غلط در خصوص مسئله ارزی- ریالی وجود دارد. مسئله ارزی در نمایشگاههای دیگر هم وجود دارد و مختص الکامپ نیست. قانونی در این خصوص هست که شرکتها براساس خوداظهاری میگویند چند متر از غرفهای که در اختیار دارند ارزی است و چند متر ریالی است واگر برخلاف اظهارات خود عمل کند باید مابهالتفاوت را پرداخت کند. مکانیزم بررسیای موضوع نیز برعهده تیم کارشناسی شرکت سهامی نمایشگاهها و همکاری مجری برگزار کننده نمایشگاه است. همچنین در این خصوص از مجری ضمانتهای سنگین از طرف شرکت سهامی نمایشگاهها گرفته شده است. در این مورد ممکن است مشکلات ریشهای وجود داشته باشد اما نباید از آن سوءبرداشت شود. سازمان به عنوان مجری الکامپ 21 در این خصوص شفاف عمل میکند و نظارت کامل و جامعی بر رعایت قانون در خصوص مسئله ارزی – ریالی دارد تا حق کسی در این خصوص ضایع نشود.
با این همه در تماسی که با برخی از شرکتهای صاحب نام در بخش سختافزار داشتیم، دلیل عدم حضورشان در الکامپ را به موضوع ارزی ریالی ارتباط دادند.
فکر نمیکنم این ادعاها درست باشد. مشکل شرکتهای سختافزاری در ایران به دلیل شرایط اقتصادی یکی و دوتا نیست و شاید مسئله ارزی مهم ترين مشكل آنها نباشد. ممکن است از من بپرسید در نمایشگاه شرکت میکنم یا خیر، من هم از روی خجالت نمیگویم پول ندارم و به جای آن هزار و یک بهانه برای عدم حضورم میآورم. چرا به برگزاری این نمایشگاه کمی خوشبینتر نگاه نمیکنیم و هر مشکلی را به برگزار کننده و مسائل ارزی-ریالی ارتباط میدهیم؟ البته شاید مشکل برخی شرکتها هم ارزی-ریالی باشد اما قطعا تنها مشکل برخی شرکتها برای عدم حضورشان در الکامپ 21 نیست .
با تمام اینها آیا در الکامپ بیستو یکم شاهد حضور شرکتهای بزرگ آی تی هستیم؟
برخی در این نمایشگاه شرکت کردهاند و برخی دیگر نه. این به معنای این نیست که آنها نمایشگاه را تحریم کردهاند. برخی از شرکتها به دلایل مالی، رکودی که بازار آیتی کشور با آن مواجه است و … صلاح ندانستند در الکامپ 21 حضور داشته باشند. اما استقبال زیادی برای حضور در نمایشگاه الکامپ 21 از سوی فعالان صنف ICT کشور شده است تا جایی که دو برابر متراژی که به الکامپ 21 اختصاص داده شده تقاضا وجود داشت و اگر بتوانیم به همین شرکتهایی که آمدهاند سرویس بدهیم هنرکردهایم.
چرا متراژ بیشتری از سوی شرکتهای نمایشگاهی به الکامپ 21 تعلق نگرفت؟
از آنجا که الکامپ 20 به بدترین شکل ممکن برگزار شد و فضای بسیار کمی را به خود اختصاص داده بود، فضای تخصیص داده شده از سوی شرکت نمایشگاهی از ابتدا کم بود. بنابراین تقاضا مازاد بر توان فضای الکامپ 21 بوده و به همین خاطر با اين موضوع که شرکتی در این دور از نمایشگاه شرکت نکند روبه رو نبودیم.
یکی از انتقاداتی که اکثر شرکتهای حاضر در الکامپ مطرح میکنند جانمایی آنها در سالنهای نمایشگاه است. در الکامپ 21 تا چه حد سعی کردید این مشکل را برطرف کنید؟
این موضوع یک دليل ساده دارد. شما منبعی دارید که برای آن تقاضایی وجود دارد. وقتی تقاضا به دوبرابر منبعی که در اختیار دارید برسد، طبیعی است مشکلاتی در خصوص جانمایی شرکتها به وجود میآید و برخی شرکتها از مقدار فضا و مکانی که به آنها اختصاص پیدا کرده راضی نخواهند بود. در این شرایط جمع حاضر برای اینکه از این منبع برخوردار شوند بايد این میزان را با همدیگر به اشتراک بگذارند تا همه از منبع برخوردار شوند. متراژ نمایشگاه هم دقیقا همین میزان منبع مشخص است. تعیین متراژ نمایشگاه در اختیار سازمان به عنوان برگزار کننده نبوده است. حدود 16 تا 18 هزار مترمربع فضا به ما داده شد و توانستیم با تعامل با نمایشگاه پژوهشها که همزمان با الکامپ برگزار میشود، یک سالن را از آنها بگیریم. در کنار این کار میزان بیشتری از فضای آزاد نمایشگاه را نیز در اختیار گرفتیم تا بتوانیم متراژ نمایشگاه الکامپ 21را به حدود 20 هزار متر برسانیم.
از طرفی در برابر این متراژ، تقاضا برابر با 30هزار متر بوده است. شرکت من در همان ابتدای ثبتنام در الکامپ 21 درخواست 200 متر داده بود اما در نهایت نزدیک به 100 متر از فضای نمایشگاه به من اختصاص داده شد که بسیار سپاسگزارم و اگر 80 متر هم داده میشد قدردان بودم. برای اینکه هدف در این دوره این است که به صورت حداکثر در الکامپ شرکت کنیم. در مرحله اول تعداد شرکت کننده و حضور بیشتر آنها اهمیت دارد تا اینکه هزار متر فضا را به شرکتی بدهیم و رضایتش را جلب کنیم و در مقابل شرکتهای دیگر بدون فضا بمانند. الکامپ 21 با توجه به توافقات هسته ای و برداشته شدن تحریمها از اهمیت قابل توجهی برخوردار است و همچنین تنها نمایشگاه بینالمللی کشور در صنعت IT است. بنابراین میخواستیم از تمام حوزهها و رشتهها در این نمایشگاه شرکت کنند و اگر 50 متر میخواستند در 30 متر غرفه خود را راهاندازی کنند. این کار هر چند نارضایتی ایجاد میکند اما عدالت را برای شرکتکنندگان برقرار مي كند. ارائه فضا و جانمایی شرکتهای مختلف در الکامپ 21 به صورت شفاف مشخص است و هیچ داستان و پشت پردهای ندارد .
الکامپ يك نام بین المللی را با خود یدک میکشد. این نمایشگاه تا چه حد بین المللی است و به جز پاویون شرکت چین آیا کشورهای دیگری هم در الکامپ 21 شرکت دارند؟
الکامپ وقتی وجاهت بینالمللی پیدا میکند که کشورهای خارجی در آن حضور داشته باشند. امسال با فرصت بسیاری کمی که در حدود سه یا چهار ماه بود، مذاکراتی برای حضور شرکتهاي خارجی شروع کردیم اما میدانستیم که با توجه به برداشته نشدن رسمی تحریمها کمتر شرکت خارجی حاضر به حضور در اين نمایشگاه خواهد بود. همچنین وقتی یک شرکت خارجی میخواهد در نمایشگاه یک کشور ديگر شرکت کند باید برنامهریزی برای حضور خود داشته باشد، یعنی بازار کشور را بسنجد و دلیلی برای حضور خود مطرح کند. بنابراین در شرایطی که به عنوان مجری نمایشگاه هنوز تا 4 ماه قبل از برگزاری الکامپ نمیدانیم میتوانیم مجوز برگزاری را بگیریم يا نه، نباید توقع داشته باشیم یک شرکت خارجی برای حضور در الکامپ اقدام کند. با این حساب به جز چین و چند کشور دیگر کشورهای خارجی گوناگونی در الکامپ 21 حضور ندارند. البته برای الکامپ سال آینده قطعا این معضل حل میشود و با یک برنامهریزی دقیق شاهد حضور شرکتهای خارجی مطرح صنعت IT خواهیم بود.
این برنامه ریزی دقیقا به چه شکل خواهد بود؟
یک قرار سه ساله با شرکت سهامی نمایشگاهها گذاشته ایم و آن این است که دبیرخانه الکامپ همیشه باز خواهد بود. فعال بودن دبیرخانه نمایشگاه امکان تعامل را به شرکتهای خارجی مي دهد کمیسیون بینالمللي سازمان نصر این امکان برای حضور خلرجیها در دور بعدی الکامپ فراهم میکند.
چرا سازمان نسبت به برگزاری الکامپ بعدی تا این حد امیدوار است؟ آیا قرار است برگزارکننده الکامپ 22 هم سازمان نصر باشد؟
همانطور که میدانید مجوز برگزاری الکامپ سالانه صادر میشود اما یک سری مذاکرات و صحبتهایی با مدیرعامل شرکت سهامی نمایشگاهها داشتیم و موافقتهایی برای ارائه مجوز دور بعدی الکامپ به سازمان نصر داده شده است.
سالهای گذشته هم چنین توافقاتی میشد اما در نهایت به شکل ناگهانی تصمیم گيري براي تغییر و مجوز برگزاري را به صنف یا نهاد دیگری میدادند.
با توجه به صحبتهایی که شده وهمچنین با توجه به شناختی که از مدیرعامل شرکت سهامی نمایشگاهها دارم احساس میکنم تغییری در نتیجه این مذاکرات برای ارائه مجوز الکامپ 22 به نصر کشور ایجاد نشود. نگاهها برای اینکه تغییر کند نیاز به گذر زمان و تلاش اعضای صنف دارد. بسیاری از مسائلی که همیشه الکامپ با آن مواجه بوده است را مي توان با گفتمان و تعامل حل کرد. تمام تلاش خود را به کار میبریم تا الکامپ 21 مقدمهای برای برگزاری هدفمند الکامپ 22 باشد. معتقد هستیم که IT زندگی و کسب و کار ماست و میتوانیم از طریق این نمایشگاه به کسب وکارمان رونق دهیم.
منبع : روزنامه دنیای اقتصاد