تکنولوژی

قرارداد اپراتور دوم: اعتبار بین المللی قربانی منافع نامعلوم نهادها و قدرت ها می شود

نام نویسنده: “معصومه بخشى پور”

ایلنا – بعد از گذشت سه سال از اولين زمزمه‌‏هاى بهره‌‏گيرى از اپراتور دوم تلفن همراه و مذاكرات شركت تركيه‌‏اى برنده‌ اين مناقصه (ترك سل) با شركاى ايرانى، هفته گذشته خبر از كنار گذاشته شدن ترك سل از اين پروژه به گوش رسيد.

به گزارش خبرنگار ايلنا، در پى صحبت‌‏هايى از سوى شركاى داخلى قرارداد ايران سل مبنى بر اين‌‏كه شركت تركيه‌‏اى عرضه‌‏كننده خدمات تلفن همراه (ترك‌‏سل) از مشاركت در اجراى طرح توسعه شبكه تلفن همراه ايران كنار گذاشته شده است ؛ اما تاكنون وزارت ارتباطات و فناورى اطلاعات هنوز اين گزارش‌‏ها را تاييد يا تكذيب نكرده است.
پس از لغو قرارداد اول پروژه اپراتور دوم كه 70 درصد سهم آن براى ترك‌‏سل تعيين شده بود و با مخالفت مجلس رو به رو شد، ترك‌‏ها به كاهش اين سهم تا 49 درصد نيز رضايت داده و طبق زمان مقرر در 13 شهريورماه قرارداد نهايى ترك سل و شركاى ايرانى اين پروژه امضا شد ؛ البته روز بعد از امضاى اين قرارداد يعنى در 14 شهريورماه در محل دفتر مشاور ايرانى ترك‌‏سل جلسه‌‏اى با حضور خبرنگاران و عرفان اونور, مسوول هماهنگ‌‏كننده ترك‌‏سل در ايران تشكيل شد.
در اين جلسه، اونور اعلام كرد: سندى كه روز گذشته و در تاريخ 13 شهريورماه امضاء و به دفتر سازمان تنظيم مقررات ارسال شده است, تنها پيش قرارداد لايسنس اصلى ايران سل است و طى آن ترك‌‏سل تنها پذيرفته كه سهام‌‏دار 49 درصد كنسرسيوم ايران سل باشد كه تا آن تاريخ بى‌‏نام به ثبت رسيده بود.

مسوول هماهنگ‌‏كننده بنامه‌‏هاى ترك‌‏سل در ايران معتقد بود: اختلافات حل شده و در 95 درصد موارد با شركاى ايرانى خود مشكلى نداشته و اختلافات جزيى نيز نمى‌‏تواند باعث عدم اجراى پروژه شود.
براساس اين گزارش، در تاريخ جمعه 18 شهريورماه نامه‌‏اى از سوى دفتر مشاور ايرانى ترك‌‏سل مبنى بر عدم همكارى بانك ملى براى اعلام شماره حساب منتشر شد و در آن بانك ملى با عدم اعلام شماره حساب براى پرداخت مبلغ به صراحت اعلام كرده بود كه ترك سل را به رسميت نمى‌‏شناسد و ماجراى جنجالى طرح اپراتور دوم تلفن همراه را به سمت ديگرى سوق داد.
در نامه ترك‌‏سل آمده بود: در پى عدم اعلام شماره حساب ايران سل از وى بانك ملى ترك‌‏ها منبع مورد نظر پرداختى را در بانك HSBC لندن به حساب وزارت ارتباطات واريز كرده و از بانك دويچه آلمان نيز در اين خصوص ضمانت نامه دارند؛ البته بانك ملى به عنوان يكى از شركاى موقت اين قرارداد خبر ترك سل را تكذيب كرد.
به گزارش ايلنا, مديرعامل صا ايران و معاون بنياد مستضعفان به عنوان شركاى داخلى هر يك به طور جداگانه نشست‌‏هاى مطبوعاتى تشكيل داده و از كنار گذاشتن ترك‌‏سل خبر دادند.
ابراهيم محمودزاده، عضو موسس هيات مديره ايران سل و مديرعامل شركت صا ايران، در پى اعلام كنار گذاشتن ترك سل علت اين امر را عدم اجراى تعهدات مالى در زمان مقرر و برخى مسيل حقوقى اعلام كرد.
وى، صبح يك‌‏شنبه هفته گذشته 20 شهريورماه در جمع خبرنگاران از آغاز مذاكرات براى جايگزين كردن ترك‌‏سل با شركت ديگرى خبر داد.
محموزاده، از مذاكره ميان ايران سل و شركت MTN آفريقاى جنوبى كه در مناقصه اوليه براى اجراى اپراتور دوم شركت داشت سخن گفت.

در عين حال بهرام حسن‌‏زاده, مشاور مطبوعاتى ترك‌‏سل در ايران با بيان اين كه ترك‌‏سل به تعهدات خود عمل كرده است، با ارايه مدارك و مستنداتى بر انجام تعهدات ترك‌‏سل، بودن يا نبودن ترك‌‏سل را در حوزه اختيارات دولت ايران و وزارت ارتباطات دانست.
وى، گفت: اعضاى ايرانى كنسرسيوم ايران سل فاقد ختيارات كافى براى كنار گذاشتن ترك‌‏سل هستند.
حسن‌‏زاده، مذاكره با MTN را خلاف قانون دانست و معتقد بود: مناقصه اپراتور دوم با توجه به آن كه مربوط به دو سال گذشته بوده است , بايد مجددا برگزار شود.
اين درحالى است كه ابراهيم محمودزاده مدعى شده است: وزارت ارتباطات و فناورى اطلاعات به شركاى ايرانى عضو ايران‌‏سل اجازه مذاكره با شركت ديگر را داده است و به اين دليل مذاكره با MTN آغاز شده است.

اگرچه برخى از مقامات وزارت ارتباطات خبركنار گذاشته شدن ترك‌‏سل را تاييد و يا تكذيب نكرده و گفته‌‏اند كه اين پروژه در دست بررسى است ؛ اما مخبر معاون بنياد مستضعفان به عنوان يكى ديگر از شركاى داخلى پروژه در روز بعد از صحبت‌‏هاى مديرعامل صا ايران، در يك مصاحبه مطبوعاتى با اشاره به عدم همكارى از سوى ترك‌‏سل، گفت: ما ترك‌ها را كنار نگذاشتيم آنها به تعهداتشان عمل نكردند، حذف شدند.
وى، با اشاره به اين‌‏كه تاكنون بدون دستور كتبى وزارت ارتباطات قدمى برنداشتيم، يادآور شد: براساس نامه مكتوب سه ماه گذشته وزارت خانه، ما مى‌‏توانيم در صورت عدم تعهدات شريك خارجى با MTN وارد مذاكره شويم.
وى، با اشاره به مصوبه شوراى عالى اقتصاد، اظهارداشت: شريك داخلى در كنسرسيوم اول مجاز است كه شريك خارجى خود را در صورت عدم تعهدات، حذف كند.

فسخ قرارداد ترك‌‏سل در مجلس نيز بررسى شد، به طورى كه احمد بزرگيان, عضو كميسيون صنايع و عضو كميته مخابرات مجلس در اين باره گفت: متاسفانه برخى اراده‌‏ها در داخل كشور نخواستند كه ترك‌‏سل در كشور وجود داشته باشد كه كليه عوامل دخيل در اين قرارداد موظف هستند, قراردادهاى بعدى را به شكلى پى‌‏گيرى كنند كه ماجراى ترك‌‏سل تكرار نشود.
در همين حال، سيد مصطفى سيد هاشمى, رييس كميسيون مشترك اپراتور دوم در مجلس, نيز از تركيه به عنوان كشور برادر و همسايه نام برد و به خبرنگار ايلنا، گفت: نبايد تبريك دو رييس جمهور براى امضاى اين قرارداد را ناديده بگيريم.
براساس اين گزارش,برخى ارشناسان اخراج ترك‌‏سل را بيش از آن‌‏كه مشاجره‌‏اى ساده بين چند شريك تجارى تلقى كنند, آن‌‏را تصميماتى مى‌‏دانند كه منافع شخصى و جناحى افرادى را در بر مى‌‏گيرد و جالب توجه آن است كه دولت ايران كه خود مجوز طرح و توسعه تلفن همراه را صادر كرده , تاكنون هيچ واكنشى در اين زمينه نشان نداده و اين شركاء هستند كه با ارايه اخبار ضد و نقيض براى اين پروژه تصميم مى‌‏گيرند.
با توجه به تمامى مشكلات پيش آمده، معاون بنياد مستضعفان قول داد كه تا آخر اسفندماه سيم كارت‌‏هاى 150 هزار تومانى به دست مردم برسد ؛ البته بدون وجود ترك سل!
گفتنى است, اپراتور دوم تلفن همراه با وايز مبلغ 300 ميليون يورو تا 30 آبان ماه سال جارى و اجرايى كردن پروژه در مدت 15 سال ، 16 ميليون خط تلفن همراه در ايران ايجاد كند.
بحث ماندن و رفتن ترك‌‏سل در دو سال گذشته بارها در مجلس مطرح شد و بعد از تغييرات كاهش سهام ترك‌‏سل اختلافات بين ترك سل و شركاى ايرانى، رسيدن به توافق نهايى را دشوار كرد و اجراى پروژه با ابهام مواجه شد.
شايد يكى از موارد اختلاف در طرف ثبت شركت ايران سل در ايران از سوى شركاى ايرانى و بدون حضور ترك‌‏سل است، اين شركت از سوى شركاى ايرانى با 51 درصد سهام داخلى و 40 درصد سهام خارجى بدون نام به ثبت رسيد و مديران شركت ترك‌‏سل از اين كه نامى از ترك‌‏سل در شركت جديد به ميان نيامده، ناراضى‌‏اند؛ البته طرف‌‏هاى ايرانى قرارداد تاخير ترك‌‏سل در زمان مقرر را علت انجام اين كار مى‌‏دانند.
ترك‌‏سل، همچنين نسبت به اساس‌‏نامه شركت ايران سل نيز معترض است و از اين كه به گفته مديران اين شركت جايگاه برنده قانونى مناقصه در شركت ثبت شده، مشخص نيست ناراضى‌‏اند.
به گفته مديران ترك‌‏سل، وضعيت 21 درصد سهم كسر شده اين شركت نيز به درستى مشخص نيست و امنيت سهام‌‏داران بدون هماهنگى سهام دار اصلى شركت ايران سل را ثبت كرده‌‏اند.
گفتنى است, سهام كسر شده از ترك‌‏سل به مدت سه سال به بانك ملى ايران واگذار و قرار است پس از اين دور، از طريق بورس به مردم واگذار شود.
كارشناسان معتقدند: شركاى ايرانى كه با مجوز دولت شركت ايران سل را بدون درج نام ترك‌‏سل ثبت كرده‌‏اند، با طرح حذف ترك‌‏سل از پروژه اين شركت را براى پذيرش خواست‌‏هاى خود تحت فشار قرار داده‌‏اند.
اين در حالى است كه احمد معتمدى, وزير سابق ارتباطات گفته بود: اجرا نشدن قراردادى كه با ترك‌‏سل بسته شده باعث مى‌‏شود, محاكم بين‌‏المللى ايران را به پرداخت جريمه سنگين محكوم كنند.
وى، قرارداد با ترك‌‏سل را از بهترين قراردادهاى تاريخ تلفن همراه در دنيا دانست و گفت: در عقد اين قرارداد منافع ملى و مسايل امنيتى نيز لحاظ شده، تا جايى كه در هيچ قرارداد مخابراتى اين حد احتياط به خرج داده نشده است.
اتفاقات تازه را مى‌‏توان ادامه اختلافات و بحث و جدل‌‏هاى دولت اصلاحات و مجلس در چند ماه گذشته دانست كه سرمايه‌‏گذاران خارجى را به ترديد انداخته و رشد اقتصادى كشور را تحت تاثير قرار داده است.
به طورى كه به جرات مى‌‏توان، گفت: ترك‌‏سل اولين شركت تركيه نيست كه در راه سرمايه‌‏گذارى اقتصادى در ايران با مشكل روبه‌‏رو
مى‌‏شود.
سال گذشته از افتتاح فرودگاه امام خمينى تهران كه خدمات اداره آن طى قراردادى به شركت تاو تركيه سپرده شده بود، جلوگيرى شد و تا كنار گذاشته شدن شكت مذكور از اداره امور فرودگاه، مناقشه پايان نيافت.
اگرچه مجلس و به طور كلى مديران راس كار، دلايل مخالفت خود با سهم بالاى شركت ترك‌‏سل در طرح توسعه شبكه تلفن همراه و نيز شركت تاو را نگرانى‌‏هاى امنيتى عنوان كردند ؛ اما به وضوح مى‌‏توان ديد مخالفت با حضور ترك سل حتى پس از كاهش سهم اين شركت نيز خاتمه نيافت و شركاى ايرانى تقريبا بلافاصله پس از متهم كردن ترك سل به عدم اجراى تعهدات مالى، بدون اعلام وزارت ارتباطات مذاكره با برنده دوم اين مناقصه (MTN) را آغاز كردند.
به گزارش ايلنا، ترك‌‏ها به آب و آتش مى‌‏زنند كه اين پروژه اجرايى شود, به طورى كه هاكان تويگر, مسول كنسرسيوم آسياى شرقى در نامه‌‏اى به مقامات وزارت ارتباطات كليه اقدامات و روند فعاليت‌‏هاى قانونى اين شركت براى اجرايى كردن ايران سل را تشريح و از مقامات وزارت‌‏خانه خواست در اسرع وقت براى عملياتى كردن سريع‌‏تر اين پروژه اقدام كنند.
مسوولان ترك‌‏سل مصاحبه‌‏هاى مطبوعاتى اخير مديران شركت‌‏هاى داخلى را نادرست و گمراه‌‏كننده و رويكردى مخرب براى آينده اين پروژه دانستند و معتقدند: تقسيم كنسرسيوم به دو قسمت و جايگزين كردن يك بخش با شريكى ديگر مغاير با تمام اصول و مقررات حاكم بر پروژه و توافق‌‏هاى امضا شده است.
هاكان تويگر، در اين نامه از واريز 172 يليون يورو به بانك HSBC لندن به حساب وزارت ارتباطات ياد كرد و گفت: ما كاملا تغييرات كاهش سهام اعمال شده از سوى مجلس را پذيرفته بوديم و با كمال ميل و به طور كامل براى همكارى با آن وزارتخانه آمادگى داريم.
مسوول كنسرسيوم آسياى شرقى, در پايان اين نامه از وزارت ارتباطات خواست تا نقش بانك ملى به عنوان سهام‌‏دار از نظر همكارى در نظارت، مديريت و ساختار مالى ايران سل بطور شفاف تعريف شود.
گفتنى است, طرح اپراتور دوم تلفن همراه بعد از برنده شدن ترك‌‏سل در مناقصه با همكارى اين شركت و دو شريك ايرانى (بنياد مستعضفان و گسترش صنايع الكترونيك صاايران) در قالب كنسرسيومى تحت نم ايران سل در دست اجرا بوده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا