از سقوط تا صعود استارتاپ Musical.ly
نرمافزار همراه Musical.ly برای اولین بار در سال 2014 میلادی پیش روی کاربران قرارگرفت اما در تابستان گذشته شاهد محبوبیت توصیف ناپذیر این برنامه در اپاستور بودیم تا این نرمافزار در صدر لیست برترین عناوین نرم افزاری فروشگاه نرمافزاری اپل قرارگیرد. این در حالی است که در ادامه راه نیز همواره نرمافزار یادشده در میان 40 عنوان برتر قرارگرفته و در اغلب موارد شاهد تعویض رتبه آن با نرمافزارهای مطرحی مانند اسنپچت و اینستاگرام بودهایم.
ویدئوهای 15 ثانیهای که از طریق این نرمافزار آماده میشوند معمولا شامل لبزدن کاربران روی عناوین مطرح بازار موسیقی است. با این طرح جالب، در حال حاضر بیش از 10 میلیون کاربر بهطور روزانه از این نرمافزار استفاده میکنند تا تعداد ویدئویی در همین حد و اندازه تولید شود. بر اساس گفته Alex Zhu، تاکنون 70 میلیون کاربر برای استفاده از سرویس Musical.ly ثبتنام کردهاند.
اگرچه در حال حاضر موزیک ویدئوها عاملی برای ترغیب کاربران به استفاده از این برنامه بودهاند اما Zhu قصد دارد Musiclal.ly را به شبکه اجتماعی نسل جدید تبدیل کند که بر مبنای محتویات ویدئویی، به جذب کاربران و ترغیب به بازگشت آنها و در واقع تداوم استفاده دست میزند. او در این خصوص میگوید:
” گزاره نهایی ما برای این نرمافزار همراه، تولید موزیک ویدئو نبوده و قرار نیست از این نرمافزار تا ابد برای لبزدن کاربران روی آهنگهای مختلف استفاده شود. هدف ما، ایجاد یک شبکه اجتماعی است. هدف ما راهاندازی جامعهای است که کاربران قصد دارند در آن به فعالیت ادامه دهند.”
یک گام تا شکست
ایده طراحی و عرضه نرمافزار همراه ویژه تولید موزیکویدئو از طرحی شکستخورده در زمینه عرضه نرمافزار همراه با مقاصد آموزشی سرچشمه گرفته است.
Zhu که در زمان فعالیت به عنوان مدیر پروژه در شرکت نرمافزاری SAP هم به تولید محتویات آموزشی علاقمند بود در سال 2014 میلادی به این نتیجه رسید که میتواند ایدهای میلیارد دلاری را با استفاده از ویدئوهای آموزشی کوتاه به مرحله اجرا درآورد. Zhu به همراه همکاران خود موفق به جمعآوری 250 هزار دلار سرمایه از شرکتهای سرمایهگذار شد و با صرف شش ماه زمان، نرمافزار همراه جدیدی به ام Cicada طراحی و به بازار عرضه شد. ایده این برنامه آن بود که متخصصان و اهل فن در هر زمینهای از آمادهکردن قهوه تا حل سوالات حساب دیفرانسیل، ویدئوهای کوتاه سه تا پنج دقیقهای را برای تشریح موضوعات مختلف تولیدکنند. اما دلیل خاصی مانع از آن شد که شما نام چنین برنامهای را بشنوید و یا از آن استفاده کنید. Zhu در این خصوص میگوید:
” از همان روزی که این نرمافزار را به بازار عرضه کردیم متوجه شدیم که پروژه ما محکوم به شکست خواهد بود.”
تیم طراحی فراموش کرده بود که ساخت ویدئوهای اینچنینی به زمان زیادی نیاز خواهد داشت و کاربران نیز با محدودیتهای زیادی در خصوص تولید ویدئوهایی برای عرضه تخصص خود در مدت زمان چندین دقیقه روبرو بودند. از سوی دیگر، نرمافزار یادشده در اکثر موارد محتویاتی کسل کننده و غیرجذاب را پیش روی کاربران قرار میداد.
اگرچه در این مرحله تنها 8 درصد از سرمایه موجود تیم Zhu باقی مانده بود اما به جای تسلیم شدن، فعالیت روی ایدهای جدید در دستورکار قرار گرفت.
حرکت در مسیر خوشبختی
در صورتی که برنامه Musical.ly را نصب و اجرا کنید، هیچ اثری از یک نرمافزار آموزشی شکست خورده مشاهده نخواهید کرد. ویدئوهای 15 ثانیهای این نرمافزار، کاملا گویای یک روایت جدید از موسیقی موردنظر هستند و میتوانند برای مدت کوتاهی هم که شده خنده را روی لبان شما جاری کنند.
ایده طراحی چنین نرمافزاری برای اولین بار زمانی شکل گرفت که Zhu گروهی از نوجوانان را در مترو مشاهده کرد که تعدادی از آنها به موسیقی گوش میدادند و عدهای دیگر با گرفتن عکسهای سلفی و یا ضبط ویدئو، محتویات مورد نظر برای بهاشتراکگذاری با دوستان خود را آماده میکردند.
Zhu به این نتیجه رسید که با ترکیب موسیقی، ویدئو و شبکه اجتماعی میتواند کاربران را به سمت استفاده از نرمافزار خود تشویق کند. در مدت زمان 30 روز، این ایده توسط Zhu و تیم او به مرحله اجرا درآمد و در نهایت Musical.ly در جولای 2014 میلادی عرضه شد. تنها در مدت زمان یکروز، چیزی در حدود 500 نفر این نرمافزار را دانلود کردند و نکته مهمتر آنکه تعداد زیادی از این افراد، به طور مستمر از آن استفاده کردند. Zhu در این خصوص میگوید:
” شما میتوانید کاربران را بخرید اما وفاداری و همراهی آنها به هیچوجه خریدنی نخواهد بود.”
با گذشت 10 ماه از عرضه اولیه، این نرمافزار همچنان به رشد خود ادامه میداد اما این روند به اندازهای آرام بود که نمیتوانست شرایط پایدار و آیندهای روشن را برای این شرکت تضمین کند. Zhu در خصوص این تجربه نیز میگوید:
” کاملا عصبی شده بودیم. سرمایه زیادی برای ما باقی نمانده بود و مستاصل شده بودیم. گاهی اوقات رویارویی با شکست سریع مانند آنچه در خصوص نرمافزار آموزشی تجربه کرده بودیم از آنجایی که به شما فرصت راهاندازی ایدههای جدید را میدهد در مقایسه با رشد آرام که شما را با آیندهای مبهم روبرو خواهد کرد، شرایط بهتری به حساب میآید.”
در آوریل سال 2015 میلادی این شرکت تغییر کوچکی را در طراحی برنامه خود ایجاد کرد. تیم طراحی متوجه شده بود که با بهاشتراک گذاشته شدن موزیکویدئوها در شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام و یا توییتر، لوگوی آن حذف میشود. با جابجایی محل لوگو، شرایطی فراهم شد تا تشخیص آسان ویدئوهای Musical.ly برای کاربران این شبکههای اجتماعی فراهم شود.
با این اقدام ساده، دو ماه بعد یعنی در تاریخ 6 جولای، این نرمافزار عنوان برتر اپاستور آیتونز را بدست آورد و از آن به بعد همواره جایگاه آن در میان 40 نرمافزار برتر اپاستور بوده است.
Zhu در این خصوص میگوید:
” وقتی به گذشته نگاه میکنم بهنظرم رشد آرامی که در ابتدای راه تجربه کردیم، نکته مثبتی به حساب میآید. ما خوششانس بودیم که زمان کافی برای طراحی و آمادهسازی مجدد نرمافزار را داشتیم. در صورتی که رشد سریع در اوایل کار اتفاق میافتاد مطمئنا ما را از تلاش بیشتر و یا اعمال تغییرات دلسرد میکرد.”
Josh Elman سرمایهگذار شرکت Greylock در خصوص عملکرد این استارتآپ میگوید:
“Musical.ly اولین شرکتی است که مقر آن در چین است، طراحی آن در چین انجام شده اما در آمریکا به محبوبیت رسیده است.”
تا به امروز، این استارتآپ موفق به جمع آوری سرمایه 16.4 میلیون دلاری از سرمایهگذارانی مانند Greylock و GGV شده و شایعاتی مبنی بر اجرایی شدن دور جدیدی از جذب سرمایه به ارزش 100 میلیون دلار نیز به گوش میرسد.
منبع : آی تی ایران