همه چيز درباره صندوق پست صوتى
نام نویسنده: آرش کريم بيگى – ICTna.ir
هموطن – پست صوتى يا Voice Mail سرويسى است شبيه به “منشى تلفنى” با امکانات و ويژگى هاى برتر. اين سرويس موجب كاهش ترافيك شبكه و جلوگيرى از شمارهگيرىهاى مكرر در صورت در دسترس نبودن مشترك مىشود. به اين صورت که مشترکان تلفن همراه در سراسر کشور مى توانند با مراجعه به دفاتر امور مشترکين ارتباطات سيار، تقاضاى فعال سازى اين سرويس را روى سيم کارت تلفن همراه خود کنند.
هزينه فعال سازى اين سرويس 2000تومان و يکبار براى هميشه است که در اولين صورتحساب دوره اى مشترک لحاظ مى شود. بعد از فعال شدن سرويس، مشترک بايد با استفاده از منوى “انتقال تماس” گوشى تلفن همراه خود، يکى از شروط “انتقال مکالمه” خود ائم از “انتقال همه تماسها” ، “انتقال در صورت اشغال بودن خط” ، “انتقال در صورت عدم پاسخگويى” و يا “انتقال در صورت در دسترس نبودن” را به شماره تلفن سرور صندوق پست صوتى يعنى “09912” فعال سازد. زين پس در صورت برقرار بودن يکى از شروط تعيين شده توسط مشترک، تماس هاى ورودى به صندوق پست صوتى ارجاع داده خواهد شد و بعد از ضبط و تاييد پيام توسط تماس گيرنده به يکى از سه روش “تماس تلفنى” ، “دريافت SMS” و يا “ارسال ايميل” صاحب صندوق پست صوتى از پيام جديد در صندوق خود آگاه ميشود و براى شنيدن پيام ضبط شده کافى است از گوشى تلفن همراه خود با شماره 09912 تماس بگيرد.
پست صوتى به چه درد ميخورد ؟!
براى پاسخ به اين سوال به چند مثال زير توجه کنيد:
1- فرض کنيد بناست شما گوشى تلفن همراه خود را به کسى امانت دهيد تا او بتواند با شما تماس بگيرد ولى نمى خواهيد تماس هاى وروديتان با او برقرار شود و يا بناست به مسافرتى برويد که امکان استفاده از تلفن همراه در آن مکان مقدور نيست يا در جلسه اى هستي و نمى خواهيد با تلفن همراه خود صحبت کنيد اما در عين حال نمى خواهيد تماس هاى وروديتان را از دست بدهيد : کافى است با استفاده از منوى انتقال تماس گوشى تان “همه تماسها” را به 09912 منتقل کنيد !
2- اگر تماسهاى وروديتان را با پيش شرط “در صورت اشغال” به 09912 منتقل کنيد زمانى که در جايى هستيد که قادر به صحبت کردن با موبايل خود نيستيد يا شخصى با شما تماس ميگيرد که حوصله صحبت کردن با او را نداريد (!!!) فقط کافى است تماس ورودى را “رد” کنيد تا تماس ورودى به صندوق پست صوتى منتقل شود.
3- اگر “انتقال در صورت عدم پاسخگويى” را به 09912 تنظيم کنيد وقتى که “دستتان بند است” و نميتوانيد به تمس ورودى پاسخ دهيد بعد از چند بار زنگ خوردن (که روى بسيارى از گوشى ها تعداد اين دفعات قابل تنظيم است) تماس گيرنده به صندوق پست صوتيتان ارجاع ميشود.
4- اگر “انتقال در صورت در دسترس نبودن” را بروى 09912 تنظيم کنيد وقتى که گوشى تلفن همراهتان “در نقطه کور مخابراتى باشد” يا “تمام مسير ها به سمت شما اشغال باشد” و يا اصلا “دستگاه تلفن تان خاموش باشد” بجاى پخش پيام هاى تکرارى اى نظير “تمام مسير ها به سمت مشترک موردنظر اشغال است” و يا “دستگاه مشترک مورد نظر خاموش است” و يا “برقرارى ارتباط با مشترک مورد نظر مقدور نيست” که سالهاست همه ما به آن عادت کرده ايم تماس به صندوق پستى شما منتقل مى شود.
فکر ميکنم شما هم به جمله اول من رسيديد : سرويس صندوق پست صوتى يک منشى تلفنى قدرتمند است و در صورت کاربرى درست ميتواند از حجم نجومى تماس هاى ناموفق شبکه ناکارآمد تلفن همراه کشور بکاهد.
روزشمار Voice Mail در ايران
سرويس صندوق پست صوتى يا همان Vocie Mail در دنيا دهها سال است که روى شبکه تلفن ثابت شهرى (PSTN) ارائه مى شود. در ايران هم 6-7سالى است که بصورت دست و پا شکسته و محدود به شهروندان ارائه مى شود. اما با اقبال و استقبال شهروندان مواجه نشد. اما در مورد پست صوتى مبتنى بر شبکه کوته پيام و در بستر شبکه تلفن همراه شايد بتوان گفت که تاريخچه اى برابر با تاريخچه ورود و راه اندازى SMS در ايران وجود دارد.
بيشتر از 2 سال پيش و درست در 18ام فروردين 82 بود که که مهندس سيد حسن رضوى، معاون امور ارتباطات سيار شركت مخابرات ايران از آماده بودن مقدمات براى واگذارى سرويس صندوق پست صوتى به عموم شهروندان خبر داد و در رابطه با تجهيزات خريدارى شده براى اين سرويس اذعان داشت: كليه سيستمهاى پيام كوتاه و صندوق پستى صوتى از يك شركت چينى خريدارى شدهاست و به صورت مجزا از يکديگر نيستند.
مهندس رضوى گفته بود: صندوقهاى صوتى بر خلاف سيستم کوته پيام (SMS) به دليل برخوردارى از ظرفيت كمترى در شبكه در واگذارى اش به همگان، محدوديت وجود دارد لذا احتمال دارد اولويت به وزارتخانهها، سازمانها و ارگانها كه بيشترين نياز و مصرف را دارند داده شود.
يک ماه بعد و در 20ام ارديبهشت 82 مهندس رستمى، مجرى و مسئول مرکز کوته پيام مخابرات درباره زمان شروع به كار صندوق پستى صوتى گفت: اين سيستم در حال حاضر براى آزمايش فعال شده است و حداكثر تا اوايل تيرماه آماده بهره بردارى مىشود.
17 روز بعد و در تاريخ 6ام خردادماه 1382 مهندس رستمى از نهايى شدن جلسات مربوط به امكانات صندوق پستى صوتى و واگذارى آن در 20 روز آينده خبر داد(البته اين 20 روز مهندس رستمى بيشتر از يک سال طول کشيد!!!)
از اوايل دى ماه 83 دفاتر خصوصى و دولتى امور مشترکين تلفن همراه در سراسر کشور شروع به ثبت نام براى سرويس صندوق پست صوتى کردند. براى ثبت نام و فعال سازى اين سرويس مبلغ 2000 تومان و يکبار براى هميشه در صورتحساب دوره اى متقاضى احتساب مى شد. ظرفيت اين سرويس 800هزار مشترک اعلام شد.
در دوم ديماه 83 و در آستانه زادروز حضرت امام رضا (ع) نخستين شبكه هوشمند مخابراتى كشور با حضور وزير ارتباطات و فناورى اطلاعات در مشهد راه اندازى شد. يکى از امکانات شبکه هوشمند خراسان “صندوق پست صوتى” براى مشترکان تلفن ثابت شهرى (PSTN) بود.
در نهم ديماه 83 مهندس رستمى، در مصاحبه اى با ايسنا نحوه استفاده از اين سرويس را به اختصار تويح داد و توصيه کرد افرادى كه براى اولين بار از سيستم استفاده مىكنند با كليدها بازى نكنند زيرا در برخورد اول پيچيدگىهايى ايجاد و در مركزمشكلساز خواهد شد. همچنين ممكن است اولين بار از دارنده صندوق صوتى براى ورود، رمز عبور خواسته شود، در اين صورت فرد بايد عدد 123456 را وارد كند كه البته از برخىها هم رمز عبور درخواست نمىشود.
هزينه هاى Voice Mail
1- هزينه فعال سازى اين سرويس 2000تومان يکبار و براى هميشه است که در صورتحساب دوره اى مشترک احتساب و دريافت مى شود.
2- هزينه تماس با صندوق پست صوتى براى صاحب آن براى شنيدن پيامهاى وارده معادل هزينه مکالمه عاد محاسبه مى شود.
3- هزينه انتقال تماس ورودى به صندوق پست صوتى معادل يک تماس عادى از گوشى صاحب صندوق به صندوق براى مشترک و هزينه مکالمه عادى از تماس گيرنده به تلفن همراه براى تماس گيرنده محاسبه مى شود. يعنى دو طرف بطور همزمان هزينه پرداخت مى کنند، تماس گيرنده هزينه مکالمه به موبايل مشترک را پرداخت مى کند و مشترک هزينه انتقال و مکالمه با صندوق پستى اش را !
سرويس ارزش افزوده
در سرويس صندوق پست صوتى چند سرويس ارزش افزوده علاوه بر قابليت ضبط پيام هاى ورودى (همانند منشى تلفنى) عرضه مى شود.
ارسال پيام صوتى: مشترک صندوق پست صوتى ميتواند براى دوستان و آشناانش در هر کجاى دنيا يک پيام صوتى ضبط شده با صداى خود ارسال کند! براى اين کار کافى است صاحب صندوق با گوشى تلفن همراه خود از طريق شماره 09912 باسرور Voice Mail شرکت مخابرات ايران تماس بگيرد و دکمه شماره 4 را فشار دهد. سپس بعد از اعلان سيستم پيام صوتى خود را ضبط کنيد و دکمه # را فشار دهيد. حال مى توانيد براى شنيدن پيام صوتى ضبط شده خود دکمه 1 و يا براى ضبط مجدد پيام دکمه ويا براى لغو عمليات * را فشار دهيد. در صورتى که نيازى به شنيدن صداى خود يا تغيير و لغو آن نداريد براى ادامه عمليات # را فشار دهيد.
حال بايد تاريخ و زمانى را که مايليد پيام صوتى شما به دوست يا دوستانتان ارسال شود را وارد کنيد. دقت کنيد که تاريخ سرور چينى Voice Mail بر اساس تاريخ ميلادى است. براى مثال اگر مى خواهيد پيام شما فردا و در ساعت 8:35 دقيقه صبح ارسال شود بايد بر اساس فرمت ماه/روز/ساعت/دقيقه عدد 04220838 را وارد کنيد و سپس دکمه # را فشار دهيد. سيستم بطور خودکار تاريخ و ساعت وارد شده را اعلام مى کند. براى اصلاح دکمه * و براى تاييد دکمه # را فشار دهيد. حال شماره تلفن تلفن همراه يا ثابت دوستتان را وارد کنيد و در انتها دکمه # را فشار دهيد.
بعد از اعلان سيستم براى اصلاح شماره وارد شده دکمه * براى تاييد نهايى دکمه # را فشار دهيد. در صورتى که مايل باشيد مى توانيد “همان پيام” را براى چند دوست و آشناى ديگر خود هم ارسال کنيد. براى اين کار دکمه دلخواهى را فشار دهيد. در صورت عدم نياز به ارسال پيام به ديگرى براى پايان عمليات دکمه # را فشار دهيد.
سفارشى کردن زمان دريافت پيام ضبط شده بوسيله تماس گيرنده: وقتى مکالمه تماس گيرنده را به صندوق پست صوتى تان ارجاع مى کنيد، طبيعتا و در حالت عادى به محض ضبط و تاييد پيام بوسيله تماس گيرنده شما از آن مطلع مى شويد و ميتوانيد آن را گوش کنيد. اما از اين سرويس ميتوان به عنوان يک “يادآور” هم استفاده کرد! به اين صورت که تماس گيرنده ميتواند بعد از ضبط پيام بجاى تاييد و ارسال آن توسط مراحلى مشابه آنچه که در بالا گفته شددريافت آن از طريق شما را به تاريخ و زمان قابل برنامه ريزى اى موکول کند.
سفارشى کردن نحوه اعلام سيستم : صاحب صندوق پست صوتى بوسيله کنترل پنل صندوق اش ميتواند نحوه اعلان وجود پيام جديد در صندوق را به وسيله يکى از سه روش ارتباطى زير سفارشى کند :
1- اعلان از طريق تماس صوتى (سرور Voice Mail بصورت يک تماس صوتى عادى شما را از وجود پيام جديد مطلع ميکند)
2- اعلان از طريق پيام کوتاه (سرور Voice mail بوسيله ارسال يک SMS شما را از وجود پيام جديد مطلع ميکند)
3- اعلان بوسيله پست الکترونيک (سرور Vocie mail بوسيله ارسال يک Email به نشانى پست الکترونيک تان شما را از وجود يک پيام جديد مطلع ميکند)
صندوق پست سوتى !!!
مثل بسيارى از سرويس هاى مخابرات ايران صندوق پست صوتى هم با تمام تفاسير و توصيفات رويايى اش خالى از اشکال و اختلال نيست ! در زير به برخى از آنها و به اختصار اشاره مى کنم :
– امنيت پائين : اگر چه گوش دادن به پيام هاى داخل صندوق پستى تنها با تماس بوسيله خط موبايل صاحب سرويس مقدور است اما امکان دزدى و يا تماس پنهانى و همچنين سوء استفاده از نقطه ضعف سرويس نمايشگر شماره تماس گيرنده (Caller ID) در امکان دست کارى پکت هاى حامل شماره تماس گيرنده در سيستم شماره گيرى C7 امنيت اين سرويس را زير سوال مى برد که قرار دادن رمز دوم براى اين صندوق کمى از آن خواهد کاست. مضاف بر اين در حالت غير قابل تصور و سهلى هر شخصى ميتواند پيامهاى داخل صندوق را بشنود که به علت “بدآموزى” از تشريح آن معذورم !
– اختلال در سيستم اعلان : سيستم اعلان سرور صندوق پست صوتى مخابرات ايران همانند سرور SMS Center کشور چينى است و از کيفيت و پايدارى نسبتا پائينى برخوردار است. يکى از اختلالات اين سرويس در ايران اختلال در نحوه اعلان سيستم است. مثلا من نحوه اعلام صندوق پست صوتى موبايل ام را بر روى SMS تنظيم کرده ام اما يکى در ميان اعلان از طريق تماس تلفنى انجام مى شود. يا گاه 2-3 روز بعد از ضبط پيام در صندوق ام به يکباره چندين SMS و تماس تلفنى از سرور Voice Mail با تاخير دريات مى کنم.
– اختلال در ارسال پيام صوتى : در هفته آخر اسفند گذشته در همين ستون پيش بينى کردم که در روز اول سال نو SMS مخابرات فلج خواهد شد و براى ارسال پيام تبريک به دوستان و آشنايانتان از قابليت ارسال پيام صوتى Voice mail مخابرات استفاده کنيد. اما آن هم تو زرد از آب درآمد و پيام ها خورده