آیا DRM جدید نگرانکننده است؟
سازمان W3C اخیرا و پس از یک جلسهی جنجالی، استاندارد جدیدی را برای ویدیوهای تحت حفاظت سیستم DRM تصویب کرده است. این استاندارد جدید که EME (ٍEncrypted Media Extension) نام دارد، به DRMها این جازه را میدهد که مستقیما به مرورگر کاربر دسترسی داشته باشند. در این صورت نتفلیکس و دیگر سرویسهای پخش ویدیو میتوانند از فیلمها و برنامههای خود بدون اینکه از کاربران بخواهند پلاگینهای سردرگم کننده مانند فلش یا Silverlight نصب کنند، پشتیبانی کنند. این سیستم از این جهت کاملا کارایی دارد اما از جهات دیگر میتواند باعث نگرانی بسیاری از مردم شود.
ناگفته نماند که DRM عبارت است از یک قفل نرمافزاری که روی محتوای دیجیتال قرار میگیرد تا محتوای خریداری شده را تنها به خریدار اختصاص دهد و از این طریق از هرگونه کپیبرداری و یا دستکاری محتوا جلوگیری کند. محققین و مدافعین حقوق وب نگران این هستند که تایید این استاندارد جدید، به برنامهنویسان مرورگرها و ارئهدهندگان سرویسهای تلویزیونی قدرت نظارت بیشتری میدهد و بهراحتی میتوانند کاربران را کنترل کنند. “کری داکترو” محقق سازمان EFF درباره این سیستم جدید میگوید: “تایید این سیستم موجب شکست مردم، کارخانهها و پروژههای بزرگ میشود”. از طرف دیگر سازمان W3C با این اظهارات و نگرانیها کاملا مخالف است و در بیانیهای در جهت دفاع از این مصوبه اعلام کردهاند که EME حتی برای دسترسی کاربران بهتر است چرا که با دیگر استاندارهای دسترسی به وب کاملا مطابقت دارد. ضمنا اضافه شدن چنین سیستمی به مرورگرها بهجای نصب کردن پلاگینهای متعدد، میتواند کار را برای برنامهنویسان وب هم راحت کند. ضمنا در این متن آمده که سیستم EME حتی فضای خصوصی کاربران را بیشتر از گذشته محافظت میکند چرا که به مرورگرها این امکان را میدهد که اطلاعات مورد نیاز برای ارسال به سرویسهای مختلف مانند نتفلیکس را بهراحتی کنترل و محافظت کند.
آیا سرویسهای ارائه دهنده محتوای ویدیویی میتوانند فیلمها را بدون استفاده از سیستم DRM در اینترنت منتشر کنند؟ دکتر “برنرزلی” میگوید که این کار امکانپذیر است. برای مثال اگر یک فیلم سینمایی را بدون هیچگونه محافظ DRM در اینترنت منتشر کنید مردم هم بهراحتی میتوانند آن را کپی کنند و در حقیقت دیگر افراد دیگر تمایلی به پرداخت هزینه برای دیدن فیلم نخواهند داشت و همه به این روش روی خواهند آورد.
البته هنوز مشخص نیست این سیستم EME تا چهاندازه باعث ایجاد تغییر در فضای اینترنت برای کاربران میشود. اگرچه این سیستم در همین هفته به تصویب سازمان W3C رسیده اما برخی از مرورگرها سالها است که از یک نسخهی EME پشتیبانی میکنند و تا پایان سال 2015، اکثر مرورگرهای مطرح از جمله کروم، فایرفاکس، سافاری، اینترنت اکسپلورر و مرورگر اج به پشتیابنی از این سیستم مجهز بودند. ضمنا وبسایت نتفلیکس هم برای نمایش ویدیوهای HTML5 بهصورت کاملا امن از همین سیستم EME استفاده میکند.
این مسئله یعنی، تصویب سیستم EME تغییر چندانی در دنیای وب برای کاربران ایجاد نخواهد کرد چرا که بسیاری از مرورگرها و وبسایتها پیش از تایید این سیستم، آن را اجرا کردهاند. البته سازمان W3C اعلام کرده که تجدید نظر و ایجاد تغییرات در برخی قسمتهای این استاندارد جدید میتواند بهنفع آیندهی دنیای وب باشد. با این حال این سازمان هنوز جزئیاتی راجع بهاین تغییرات احتمالی اعلام نکرده است.
منبع : آیتیایران