2004؛ سال جنجالى تغييرات در فناورى پيشرفته(بخش نخست)
همکاران سیستم – در سال 2004 خبرهاى غيرمنتظرهى متعددى دربارهى فناورى مطرح شد.
براى مثالIBM امتياز بخش کامپيوترهاى خانگى خود را به همتاى چينى خود واگذار کرد.
شرکتهاى Oracle و PeopleSoft قصد اتحاد دارند و … شايد مهيج ترين خبر – “مايکروسافت” و “سانمايکروسيستم” محصولات خود را با مشارکت يكديگر توليد مىکنند.
در سالى كه گذشت عناوين رسانهها گاه بيانگر ناخرسدى برخى شركتها از به هم خوردن طرح و برنامهريزىهاىشان، به دليل انتشار اين اخبار بود. اين ناخرسندى را مىتوان همپايهى استقبال نرمافزارهاى اقتباسى از منابع آزاد از سوى مصرفکنندگان دانست. مايکروسافت ماجراى دستيابى خود را به سيستمهاى يکپارچه در سيستمعامل “لانگهورن” به تعويق انداخت. سرويسدهندگان در مقولهى استانداردسازى وب به گسترش خدمات خود ادامه مى دهند. منابع ذخيره سازى، طرحهاى غير قانونى جهت اداره کردن اطلاعات، پيشنهاد کردند و “کوين رولينز” مدير اجرايى شرکت “دل”(DELL) اظهار داشت که شرکت وى قصد دارد تراشههاى کوچک پيشرفته را به صف محولات خود بيفزايد.
شرکت ماشينهاى تجاريIBM برگ جديدى از دفتر تجارى خود را با چين ورق زد.
مهمترين خبر سال گذشته واگذارى بخش کامپيوترهاى خانگى شرکت IBM به شرکت تجارى “لنووو” چين بود. اين قرارداد به ارزش سودى هر قطعه 75/1 دلار (چيزى در حدود 908/. يورو) منعقد شد.
انجام اين قرارداد از سوى IBM در حدود يک دهه طول كشيد. دليل اصلى اين تاخير تمايل شرکت IBM براى قبضهى بازار کامپيوترهاى خانگى بود. آنچه IBM را براى کناره گيرى از بازار کامپيوترهاى خانگى متقاعد کرد، يك اتفاق به ظاهر ساده بود. سود 5/11 دلارى هر قطعه در سال 2003 و همچنين مناسب بودن اين سود طى سه ماههى اول سال 2003، يكباره با يك سير نزولى روبهرو شد. اين سود در ماههاى بعدى، با توجه به ميزان عرضه و تقاضا، در برآورده ساختن نيازمندىهاى شرکت IBM، ناتوان به نظر مىرسيد. در حال حاضر IBM امتياز اين شرکت را به طور کلى از سال 2003 واگذار نموده است. برخى بر اينتصور هستند که واگذارى امتياز بازار کامپيوترهاى خانگى با قيمتهاى پايين راهى است در جهت گسترش اختيارات IBM بر ديگر بازارهاى تجاري.
اما از اين کار تنها اشخاص محدودى بهره مىبرند.
با توجه به گفته هاى تحليل گرى به نام “گارتنر”: اين امر شايد تا سال 2007 تحقق يابد.
پيوستن شرکت Oracle با بازارهاى تجارى:تمام تلاش شرکت PeopleSoft بر اين ود تا “کريگ کانوى”(Craig Conway) مدير اجرايى توسط هيات مديرهى اين شرکت از کار بر کنار شود. پس از آن، در اواسط دسامبر، شرکتهاى Oracle وPeopleSoft به طور رسمى با يکديگر ادغام شدند.
در پى آن “چارلز فيليپس” رييس Oracle اعلام کرد که اين شركت تا پايان امسال براى رسيدن به اهداف مورد نظر خود با PeopleSoft تمام تلاش خود را خواهد کرد. همچنين تا ژانويهى سال 2005 تحولى عظيم در اين دو شرکت متحد به وجود خواهد آمد. اما يك مشکل کوچک! اختلاف فرهنگى ميان اين دو شرکت مىتواند به صورت يك امرخطرناك جلوهگر شود.
سيل نرمافزارهاى اقتباسى از منابع آزاد (رايگان):
اينگونه نرمافزارها به عنوان يکى از موضوعات پيشگام در سال 2004 مطرح شدهاند.
“اريک فردمن”، هدايت کنندهى يك تيم معمارى نرمافزار که مجرى طرح “ولز فارگو” بوده است، اظهار داشته است كه شاهد تغييرات روساختى در اين زمينه بوده است.”
وى مىگويد: “بيشتر شرکتها مىپرسند با وجود نرمافزارهايى با امكان بارگذارى رايگان جه لزومى دارد که محصولات را خريدارى کنيم؟ به عقيدهى من براى دستيابى به راهحلى قطعى در حال حاضر نيازمند استفاده از اينگونه نرمافزارها هستيم.
لينوکس در سال 2004 اقداماتى تهورآميز در جهت رشد خود به انجام رسانده است. همچنان که پس از مدتها نسخهى 6/2 “لينوکس کرنل” را ابتدا از طريق سيستم “”novell suse و سپس با red hat”” منتشر کرد.
نسخهى جديد “کرنل” به توزيعکنندگان لينوکس امکان مىدهد تا با قدمهاى استوارتر بتوانند در مقابل رقباى خود همچون “يونيکس” منتشر شده توسط Hewlett-packard و sun ايستادگى کنند. نسخهى جديد لينوکس به کاربر امکان مىدهد تا به فضاى بيشترى دسترسى داشته باشد. اين نسخه همچنين داراى قدرت پردازشگرى بيشترى است.
در پاسخ به افزايش قدرت لينوکس، شرکت سان(sun) نسخه شمارهى 10 سيستم عامل “يونيکس سولاريس” را در اواسط نوامبر منتشر کرد و اعلام داشت که اين نسخه به صورت رايگان در اختيار کاربران قرار مىگيرد.
“دن کازنتزکى” تحليلگر IDC گفت: “با نگاهى به سيستم عاملهاى گوناگون مىتوان رشد چشمگير ويندوز و لينوکس بيشتر مشاهده کرد.”
افت مختصر سيستم عامل “لانگهورن” (Longhorn):
پس از دريافت جايزهى Francisco توسط مايكروسافت به خاطر سيستم عامل “لانگهورن”، شرکت مايکروسافت در آگوست سال 2004 اعلام کرد که يکى از اجزاى کليدى اين سيستم عامل به نام WinFS در اولين نسخهى آن به اجرا گذاشته نشده است. که انتظار مىرود اين کار تا اوايل سال 2006 نيز عملى نشود.
آغاز به کار “لانگهورن” _که بيش از سه سال بسيارى از مباحث نرمافزارى را به خود اختصاص داده بود_ بدون وجود WinFS از درخشش اين سيستم عامل به ميزان قابل توجهى خواهد کاست. اولين نسخهى قفل شکستهى beta، از هم اکنون براى انتشار در سه ماه پايانى سال 2005 در حال طرح و برنامهريزى است.
مقامات مايکروسافت بر اين عقيده}اند که نبود WinFS در “لانگهورن” باعث مىشود کاربران بسيار آسانتر از سيستم عامل Windos XP با آن ارتباط برقرار كنند. در اين ميان هنوز قول به کارگيرى اجزاى حياتى همچون آوالون ((Avalon و اينديگو ( (Indigoنيز بر قوت خود باقى است. با اين همه برخى از کاربران در هنگام استفاده از يك سيستم عامل، به سادگى نا اميد مىشوند و به زحمت به شگفت مىآيند
“رونالد داوکينز”، رييس اطلاعات يکى از شرکتهاى خدمات مالى و اعتبارى آمريکا، مىگويد: “در انجام يك پروژه ما هرگز دست روى دست نمىگذاريم و منتظر پيشرفت خود به خودى آن عمل نمىمانيم. اين است که از هماكنون تا دو سال آينده مباحث محورى و مهم را شناسايى و براى پرداختن به آنها برنامهريزى كردهايم.”
منبع : computerweekly