تکنولوژی

زنان و اينترنت

نام نویسنده: مهدى كيان پور

شرق – در آمريكا، زنان در حال پيشى گرفتن از مردان از نظر دستيابى به اينترنت هستند و نرخ بالاى رشد خود را حفظ كرده اند. در حالى كه تعداد كل كاربران اينترنت در آمريكا تنها ۴/۲۲ درصد رشد داشته، اين نرخ براى زنان ۹/۳۴ درصد بوده است. اما اين پيشرفت زنان در آسيا مشاهده نمى شود. ۷۸ درصد كل كاربران اينترنت در آسيا را مردان و تنها ۲۲ درصد را زنان تشكيل مى دهند. آمار فوق توسط موسسه Jupiter Communications منتشر شده است.

مسلم است كه چنين تفاوتى ميان مردان و زنان در زمينه استفاده از اينترنت، تاثير قابل ملاحظه اى بر اقتصاد آسيا خواهد داشت. مهارت هاى مبتنى بر فناورى نقش مهمى در اقتصاد ملى و بين المللى دارد. از آنجا كه امروزه بيشتر شركت ها، برنامه ريزى هاى خود را در سطح بين المللى انجام مى دهند و بايد به طور سراسرى سرويس دهند، شبكه جهانى نقش خود را بيش از پيش نشان مى دهد.

به منظور پيشرفت بيشتر، زنان بايد هر چه سريع تر وارد دنياى اينترن شوند. تخمين زده مى شود كه تا پايان سال آينده ميلادى ۳۰ ميليارد دلار تبادل اقتصادى از طريق اينترنت در آسيا رد و بدل شود. اما رسيدن به چنين ارقامى تنها در صورتى امكان پذير خواهد بود كه زنان در عرصه اينترنت بيشتر فعال شوند، زيرا طبق تحقيقات زنان حدود ۵۰ درصد بازار كارى آسيا را تشكيل مى دهند. طبق آمار سازمان ملل متحد، ۴۸ درصد بازاركارى شمال و مركز آسيا، ۳۳ درصد جنوب و جنوب غربى آسيا و ۴۲ درصد بازاركارى شرق آسيا در اختيار زنان است. واضح است كه در هيچ مطالعه اى، اين گروه وسيع را نمى توان ناديده گرفت.

همزمان با پيشرفت فناورى، نياز به نيروى كار ماهر اهميت ويژه اى يافته است. كمبود كارمندان و كارگران آشنا به فناورى اطلاعات در تمام جهان وجود دارد. در آسيا، تنها در صورتى خواهيم توانست به اين نياز پاسخ دهيم كه زنان را با فناورى اطلاعات بيشتر آشنا سازيم. تاكنون ثابت شده است كه روند صنعتى شدن، همان گونه كه وابسته به نيروى كار ماهر است، به نيروى كار زنان نيز وابستگى دارد.

اهميت آشنايى زنان با اينترنت را از زاويه اى ديگر نيز مى توانيم بررسى كنيم. به طور تاريخى، بيشتر كارهاى ادارى و منشى گرى توسط زنان انجام شده است. در آينده، در بسيارى از شركت ها و موسسات، اين امور به كمك اينترنت انجام خواهد شد. در چنين شرايطى، كارمندان بايد بتوانند اعمالى نظير رزرو اينترنتى، جمع آورى اطلاعات از طريق وب و آماده سازى و انتقال پرونده ها از طريق اينترنت را انجام دهند.

مطالعه اى در آمريكا بر روى زنان، نشان داده است كه سه چهارم زنان بيان داشته اند با به كارگيرى فناورى هاى جديد توانسته اند به پيشرفت هايى دست يابند. ديگر اينكه، اينترنت بيش از هر وسيله ديگرى زنان را قادر ساخته است به راحتى به اطلاعات دسترسى داشته باشند، دنيايى كه تا پيش از اين به طور سنتى به خصوص در مورد آسيا بر روى زنان بسته بوده است. ويژگى ديگر آسيا آن است كه اكنون تعداد زيادى موسسات كوچك و متوسط وجود دارد كه توسط زنان تاسيس شده اند. (small and medium enterprises) به طور مثال، در ژاپن، چهار پنجم موسسات كوچك توسط زنان اداره مى شود. تشكيل چنين موسساتى به كمك اينترنت بسيار ساده تر خواهد بود.

مزيت اصلى اينترنت و به طور خاص وب براى زنان آن است كه آنان مى توانند در منزل خود، تجارتى الكترونيكى راه اندازى كنند. توانايى كسب درآمد در خانه، جذابيت اينترنت را براى زنان افزايش مى دهد. زيرا به اين ترتيب، آنها خواهند توانست بر بسيارى از مشكلاتى كه در محيط كارى ممكن است برايشان پيش آيد (نظير نگهدارى از كودك در ماه هاى اوليه) پيروز شوند. به اين ترتيب، شايد آن خط قرمزى كه ميان خانواده و كار وجود دارد، كم كم از بين برود.

نكته ديگرى ه بايد به آن توجه كرد، آن است كه اكنون اين مشكل در ميان جوانان كمتر مشاهده مى شود. اما بخش بزرگى از نيروى كار زنان بيش از ۲۵ سال سن دارند و در حقيقت همين قشر هستند كه با مشكل روبه رو خواهند شد. بسيارى از آنان در زمينه مهارت هاى فناورى اطلاعات (IT) آموزش نديده اند. حتى مشاهده شده است كه در ميز كارى بسيارى از آنان يك دستگاه كامپيوتر وجود دارد، ولى آنان نحوه استفاده از آن را به طور دقيق نمى دانند. از مطالب بالا مشخص است كه بايد برنامه ريزى دقيق ترى براى آشنا ساختن زنان با مهارت هاى IT و به طور خاص اينترنت در كشورهاى آسيايى انجام داد.

اگرچه نبايد نقش تلاش هاى شخصى آنان را در كسب مهارت ناديده گرفت، اما وظيفه صاحبان شركت هاى خصوصى و دولتى است كه زنان را در رسيدن به نقطه مطلوب يارى رسانند. روش هاى بسيارى در اين مسير وجود دارد كه به برخى از آنها اشاره مى كنيم:

۱ _ ايجاد تسهيلات آموزشى
۲ – كمك مالى به موسساتى كه توسط زنان اداره مى شود به منظور به كارگيرى اينترنت در اين موسسات
۳ _ فراهم ساختن محيطى با فناورى هاى جديد براى زنان
۴ _ تشويق زنانى كه مهارت هاى اينترنتى را فرامى گيرند و به كار مى برند و…

در پايان، به عنوان نمونه اى از موفقيت يك موسسه كه توسط زنان اداره مى شود، به موسسه زيبايى كلارا اشاره مى كنيم. اين موسسه در سل ۹۷ در مالزى تاسيس شده است و اكنون شعب مختلفى در سراسر جهان دارد.

دكتر كلارا چى بيان مى كند كه با استفاده از اينترنت اكنون از طريق وب سايت سفارشات بسيارى به آنان مى رسد. به گفته وى، با استفاده از اينترنت آنان اكنون به سرعت از تحولات و يافته هاى جديد در زمينه كارى خود با خبر مى شوند و آنها را به كار مى گيرند. همچنين، آنان توانسته اند با استفاده از پست الكترونيك، محصولات جديد خود را به اطلاع مشتريان برسانند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا