باز هم درمورد پرشين بلاگ!
نام نویسنده: امير تبريز – مدير سايت iranjavascript.com
آی تی ایران – در چند روز اخير سه مطلب در سايتهاى خبرى منتشر شد ابتدا نقلى از رضا هاشمى مدير پرشين بلاگ مبنى بر در اختيار داشتن نزديک به هشتاد درصد محتواى فارسى در وب و در مطلب بعدى انتقاد عليرضا شيرازى از اين سخنان و در نهايت مطلب سوم و پاسخ مديران پرشين بلاگ به انتقاد وارده شده که دليل نوشتن اين مطلب بنده نيز بوده است.
مرتبط:
* پرشین بلاگ:ما ز یاران چشم یاری داشتیم
* پرشين بلاگ از توهم تا واقعيت – علیرضا شیرازی
* 77 درصد از کل محتوای فارسی در اینترنت مربوط به پرشین بلاگ است( هموطن سلام)
من نيز همچون آقاى شيرازى کار مديران پرشين بلاگ را ستايش ميکنم و البته هميشه انتقاداتى به آنها داشته ام از جمله آنها استفاده بيش از حد ايشان از سايتهاى خبرى است.شايد اين هم نوعى سياست کارى باشد اما مشخص است که بايد به محتواى مطالب منتشر شده يشتر از توجه کرد.
به نظر من برخى از اين مطالب هرگز جنبه خبرى نداشته اند مانند آنچه که چندى پيش تحت عنوان تغيير در مقررات استفاده از پرشين بلاگ در ايرنا و چند سايت خبرى ديگر و به نقل از دفتر روابط عمومى پرشين بلاگ منتشر شد در حاليکه نه تغيير آنقدر محسوس بود و نه به نظر خود مديران پرشين بلاگ مهم، چرا که آنرا نه در بخش اخبار سايت و نه در بلاگ مديران منتشر نکردند.
گاهى نيز شرايط برعکس است. مثلا در مورد مشکلاتى که جديدا در سرور پرشين بلاگ اتفاق افتاد و بعد از آن انتشار چند خبر که سرعت پرشين بلاگ هشت برابر خواهد شد و در حيرتم که آقايان چرا قبل از چنين عملياتى به کارران خود هشدار نداده بودند و يا خبر چنين کارى را قبلا در بخش خبرى خود منتشر نکرده بودند. فکر ميکنم حداقل احترام به کاربران سايت و يک نوع اطلاع رسانى از نوع درست آن بود. به هر حال اجازه دهيد درباره پاسخ پرشين بلاگ صحبت کنم.
ابتدا بگويم که باور کنيد نظريه هفتاد و هفت درصدى براى بسيارى سنگين و ناراحت کننده است.
متاسفانه به اين موضوع پاسخ داده نشد . من و انتظار بسيارى همچون من اين بود که اگر مديران پرشين بلاگ معتقد به درست بودن نظريه خود هستند آنرا با استدلال و مستندات ثابت کنند اما در اين مورد مستنداتى ارايه نشد.
مسئولين پرشين بلاگ اعتقاد دارند که آمار مورد استناد در اسفند ماه سال گذشته و توسط کارشناسان پرشين بلاگ تهيه شده و با آمار کارشناسان سايت IRANSEO در تطابق بوده است.
اول اينکه من معتقدم اين قضيه هفتاد و هفت درصدى حتى در اسفند ماه گذشته نيز واقعيت نداشته است چرا که در اين صورت تنها در کمتر از هشت ماه محتواى فارسى آنقدر زياد شده است که چندين برابر محتواى فارسى موجود در پرشين بلاگ شده است که چنين چيزى پذيرفتنى نيست.
اما مسئله بعدى و مهم اينکه به عنوان يک عضو سايت IRANSEO و همچنين تحقيقى که کردم ميدانم که در هيچ زمانى چنين آمارى در سايت IRANSEO چه بصورت رسمى يا غير رسمى يا در وبلاگ و حتى سخنان رسمى آقاى رودکى مدير سات منتشر يا گفته نشده است و البته اثبات چنين قضيه اى نيز بسيار ساده است .
نکته ديگر در پاسخنامه پرشين بلاگ در زمينه محبوبيت لينک پرشين بلاگ است که مسئولان آن نام خود را در کنار CNN و CNET ميگذارند.
من ارتباطى بين حجم 77 درصدى محتواى فارسى و محبوبيت لينک ها نمى يابم. خوانندگان احتمالا ميدانند که محبوبيت لينک (Link Popularity) يعنى تعداد لينکهايى که از سايتها متفاوت و حتى صفحات خود يک سايت به آن شده است و اين به هيچ عنوان توجيهى براى نشان دادن حجم بالاى 77 درصدى نيست.
البته براى من جالب بود که اين قضيه محبوبيت لينک را نيز بررسى کنم. با جستجوى عبارت link:www.persianblog.com (يعنى جستجوى صفحات داراى لينک به پرشين بلاگ ) در گوگل نتيجه نزديک سه هزار مورد بود و همين جستجو براى سايت www.cnn.com برابر صد و ده هزار (بيش از سى برابر پرشين بلاگ) ميباشد. لازم است ذکر کنم که با توجه به تغييراتى که اخيرا در سايتهاى جستجوگر آلتا ويستا و ياهو انجام شده و همچنين عدم پشتيبانى آنها از دستور link عملا اعداد آنها بى اعتبار است ( کافيست تفاوت سه هزار گوگل و يک ميليون آلتا ويستا را در نظر بگيريد).
شکى نيست که پرشين بلاگ يک سرويس دهنده محبوب است که مطبوعات نيز به همين دليل صحبت هاى مسئولان آن رامهم ازيابى کرده و منتشر مى کنند اما مسلم است که اين اعتبار را نبايد از طريق بزرگنمايى هايى از اين دست خدشه دار کرد.به هر حال اميدوارم اين نقدها در بهبود عملکرد همه ما و همچنين رشد فضاى مناسبى براى گفت و گو و اظهار نظر موثر باشد.