اعتراض هزاران کاربر ايراني به استفاده از نام خليج عربي در نشنال جئوگرافيک
آى تى ايران – هزارا کاربر ايرانى نامه اى را خطاب به مقامات موسسه نشنال جئوگرافيک امضا و ارسال کرده اند که بر اساس آن نسبت به استفاده از نام خليج عربى در کنار خليج فارس اعتراض و خواستار تصحيح آن شده است.اين در حالى است که در هنگام تنظيم اين خبر بيش از ۹ هزار نفر اين نامه را امضا کرده اند.
به گزارش آى تى ايران در صفحه اى که به اين منظور آماده شده نوشته شده است:نام خليج فارس، هميشه خليج فارس بوده و خواهد بود. به کار بردن عنوان «خليج عربى» در کنار نام تاريخى خليج فارس، بى احترامى به تاريخ ايرانيان است و درخور حساسيتى جدى از سوى ايرانيان در سراسر دنيا.
مرتبط:
* عکسى که در آن نام خليج عربى در کنار خليج فارس آمده است.
* نامه را امضا کنيد
*ايران توزيع نشنال جئوگرافيک را ممنوع کرد
اين عملکرد موسسه National Geographic براى هيچ فرد ايرانى پذيرفتنى نيست. لذا بدينوسيله اعتراض خود را به اين عمل که يک تحريف تاريخى محسوب ميشود، اعلام ميکنيم.
همچنين در متن نامه الگويى که هم به زبان انگليسى و هم به زبان فارسى در اين صفحه قرارگرفته آمده است:
مديران محترم موسسه National Geographic
با سلام،
ما امضا كنندگان اين نامه بدين وسيله اعتراض خود را نسبت به اقدام غيرمسئولانه و غير علمى شما اعلام مى داريم.
اين اقدام مبنى بر انتشار نقشه اى است كه به اذعان همه سازمانهاى بين المللى، مجعول و غير واقع و متضمن ناديده گرفتن حقايق مسلم حقوقى است.
بر تمامى پژوهشگران ثابت شده است كه نام خليج فارس نامى اصيل و تاريخى است و به كار بردن عناوين مجعولى چون “خليج عربى ” و “جزاير اشغال شده توسط ايران” القاى نوعى شائبه ى سياسى است.
انتظار ما از موسسه ى علمى و بين المللى National Geographic اين نبود كه بدون توجه به بديهيات ثابت شده ى علمى و تاريخى اقدامى كند كه تحت تأثير القائات سياسى به حيثيت علمى مؤسسه با سابقه خود خدشه وارد كرده و اعتماد عمومى نسبت به صحت اطلاعات منتشره از اين مؤسسه را سلب كند و علاوه بر اين، احساسات ميليونها فارسى زبان را نيز جريحه دار كند.
ما ضمن ابراز تأسف از اين بدعت گذارى خواستار تجديد نظر فورى و اصلاح موارد منتشره توسط آن مؤسسه هستيم.
نخستین موضع گیری های دولت ایران
بى بى سى – دولت ايران تصميم گرفته در ادامه مناقشه اى که بر سر استفاده از عنوان \’خليج عربى\’ در کنار نام خليج فارس در نشريه نشنال جئوگرافيک پيش آمده، توزيع اين نشريه در ايران را ممنوع کند.
علاوه بر اين طبق تصميم مقام هاى ايران، از اين پس ورود خبرنگاران اين نشريه به ايران نيز ممنوع است.
لغو اين ممنوعيت ها به تصحيح اطلس جغرافيايى که در آن در کنار نام خليج فارس و در داخل پرانتز نوشته شده “خليج عربى” منوط شده است.
محمد حسين خوشوقت، مديرکل رسانه هاى خارجى وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى، روز يکشنبه 21 نوامبر اعلام کرده بود که از ورود نشريات موسسه نشنال جئوگرافيک و صدور رواديد براى خبرنگاران وابسته به آن جلوگيرى به عمل خواهد آمد.
وى در مصاحبه اى با ايرنا، خبرگزارى جمهورى اسلامى، اظهار اميدوارى کرد که نشنال جئوگرافيک هرچه سريع تر نسبت به تصحيح آنچه از آن به عنوان اشتباه بزرگ و عجيب ياد کرد اقدام کند.
حسن روحانى، دبير شوراى امنيت ملى ايران نيز شديدا به استفاده از نام عربى در کنار نام خليج فارس اعتراض کرده و به راديو تلويزيون ايران گفته است: کاملا واضح است که نبايد نام هاى تاريخى تغيير داده شوند.
وى گفت: همانطور که نبايد مرزهاى جغرافيايى را تغيير داد، نام هاى جغرافيايى و تاريخى را نيز نبايد تغيير داد.
آقاى روحانى سپس با اشاره به اسناد سازمان ملل متحد که در آن تنها به نام خليج فارس اشاره شده گفت گذاشتن هر نام ديگرى بر خليج فارس در واقع اقدامى برخلاف مدارک و مستندات سازمان ملل متحد است.
وى همچنين اين اقدام را برخلاف مصلحت و ثبات منطقه توصيف کرد.
نشنال جئوگرافيک چه مى گويد؟
آلن کارول، رئيس گروه تدوين کنندگان نقشه هاى اين اطلس مى گويد که در رسم اين نقشه ها از منابع سازمان ملل متحد، وزارت امورخارجه آمريکا، سفارتخانه هاى دولتهاى مختلف در واشنگتن و بسيارى سازمانهاى ديگر استفاده مى شود و ثبت اسامى مورد استفاده در نقشه ها به صورت مرتب با هيئتى ويژه در زمينه نامهاى جغرافيايى در ميان گذاشته مى شود اما تصميم نهايى براى ثبت اين اسامى را خود نشريه مى گيرد.
به گفته آقاى کارول، سياست مؤسسه نشنال جئوگرافيک در ثبت نام مکانها، سياست “دوفاکتو” است يعنى بر اساس نامهايى که در عمل به کار مى رود تصيم گرفته مى شود.
آقاى کارول گفته است که گذاشتن نام “خليج عربى” در نسخه تازه اطلس نشنال جئوگرافيک به اين دليل است که برخى کشورها اين نام را به صورت رسمى بر خليج فارس نهاده و استفاده مى کنند و نشنال جئوگرافيک بر کاربرد اين نام در اين کشورها اذعان دارد.