شرکتهای اینترنتی فضای آزاد رقابتی میخواهند
نام نویسنده: سونیتا سراب پور
اوایل هفته جاری سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (رگولاتوری) از تصویب اصول حاکم بر صدور پروانه ارتباطات ثابت خبر داد.
تقریبا یکهفته پیش از این نیز سازمان نظامصنفی رایانهای تهران از تعامل بیسابقه این سازمان با رگولاتوری خبرداده و اعلام کرده بود که سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با پیشنهادهای کارشناسی سازمان نظام صنفی رایانهای تهران درباره «اصول حاکم بر پروانه ارتباطات ثابت (FCP)» موافقت کرده است. شاید همین نشستها و جلسات نیز باعث شده که بعد از تقریبا چهارماه از مطرح شدن خبر تغییر پروانه شرکتهای اینترنتی کشور توسط رگولاتوری و مسکوت ماندن این طرح بهدلیل اعتراضات فعالان این صنف به محتوای آن، حالا خبر از تصویب اصول حاکم بر صدور این پروانهها شنیده شود. درحالیکه هم سازمان نصر تهران و هم رگولاتوری نسبتبه به نتیجه رسیدن طرح ساماندهی پروانه شرکتهای ارتباطات ثابت خشنود هستند و اعلام میکنند که تقریبا تمام نظرات صنف اینترنتی در خصوص ساماندهی این پروانهها گرفته شده، اما برخی دیگر از فعالان اینترنتی ازجمله انجمن شرکتهای اینترنتی اعلام میکنند که از این گروه تاکنون نظرخواهی نشده و به هیچ وجه نیز مشکلات طرح اولیه رگولاتوری برای تغییر این پروانهها برطرف نشده است.
از تعویق تا تصویب
ارتقای سطح پروانههای شرکتهای PAP، ISDP، ISP PSTN و در واقع تغییر پروانه شرکتهای ارتباطات ثابت اوایل شهریورماه سالجاری از طرف معاون بررسيهاي فني و صدور پروانه سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي اعلام شد. پس از 10 سال از صدور اولين پروانههاي تامين، توزيع و ارائه خدمات اينترنتي در قالب پروانههاي PAP, PSTN, ISDP وISP و همچنین فرارسيدن زمان تمديد آنها، سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي، با توجه به شرایط جديد كشور و اصلاحات جديد در پروانههاي اپراتورهاي بزرگ، اصلاح اختاري پروانههاي حوزه ارتباطات ثابت را در دستور كار خود قرار داد. در زمان مطرح شدن این طرح ساماندهی، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی هدف اصلي پروانههاي جديد ارتباطات و خدمات ثابت را افزايش سرمایهگذاری بخش خصوصی و حجم بازار اینترنت، انتقال داده و باندپهن کشور، ارتقای سطح فعالیت، اختیارات و امکانات پروانههای این حوزه به همراه افزایش نظارتپذیری و تعهد دارندگان پروانه، امکان حضور شرکتهای بخش خصوصی متناسب با توانمندیهای مالی، فنی و تجاری در هر یک از بخشهای بازار، عدم ایجاد انحصار و تشویق رقابت سالم، ایجاد اشتغال و حذف مقررات و سازوکارهای دستوپاگیر همچون مجوزهای متعدد و استانی اعلام کرد، اما به باور فعالان اینترنتی موارد متعدد اعلام شده در بندهای این پیشنویس با اهداف آن مغایرت دارد.
به دنبال این انتقادها و اعتراضات شرکتهای اینترنتی، رگولاتوری خبراز به تعویق افتادن تصویب مصوبه ساماندهی پروانه شرکتهای اینترنتی داد تا مجددا این طرح با حضور همه فعالان اینترنتی بازیابی شود. به دنبال این خبر نیز جلسهها و نشستهای هماندیشی زیادی با حضور سازمان تنظیم مقررات، انجمنها و صنفهای اینترنتی کشور و همچنین شورای رقابت برگزار شد تا در نهایت ماحصل این هماندیشیها بعد از تقریبا 4ما، تصویب اصول حاکم بر پروانه ارتباطات ثابت در ابتدای هفته جاری بود.
علیاصغر عمیدیان، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با اعلام این خبر گفته است با توجه به پایان یافتن دوره اعتبار برخی از پروانهها و با هدف ساماندهی پروانههای حوزه ارائه خدمات ارتباطی بخش ثابت، انتقال داده و اینترنت باند پهن شامل پروانههای ارائه خدمات انتقال دادهها (PAP)، عرضه و توزیعکنندگان اینترنت (ISDP)، ارائه خدمات عمومی تلفن ثابت (PSTN) و عرضهکنندگان خدمات اینترنت (ISP)، تصویب شده است. وی تاکید کرده که این موضوع با نظرخواهی کتبی و گسترده از نخبگان و متخصصان حوزه ICT و شارکت فعال و برگزاری جلسات مختلف با تمام ذینفعان بازبینی و تصویب شده است.
انجمن ISPها گلهمند از بیتوجهی رگولاتوری
تاکنون در خصوص تعامل رگولاتوری با فعالان اینترنتی برای ساماندهی پروانه شرکتهای ارتباطات ثابت نظرهای متفاوتی مطرح شده است. درحالیکه مسوولان سازمان نصر تهران از تعامل بیسابقه این سازمان با رگولاتوری صحبت کرده و اعلام میکنند که با تعامل سازنده رگولاتوری و سازمان نصر، بند به بند طرح پیشنویس «اصول حاکم برصدور پروانههای جدید ارتباطات ثابت» مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با اغلب نظرات و پیشهادهای سازمان نصر موافقت شده اما در سوی دیگر این داستان، انجمن شرکتهای اینترنتی(انجمن ISPها) از عدم پاسخگویی رگولاتوری به خواستههای این انجمن خبر میدهند و نسبت به بیتوجهی مسوولان این سازمان به خواستههای انجمن شرکتهای اینترنتی گلهمند هستند.
مسعود ریاضیات، رئیس انجمن شرکتهای اینترنتی، با اعلام اینکه در پیشنویس جدید به هیچوجه مشکلات و اعتراض شرکتهای اینترنتی برطرف نشده، میگوید: «در این حوزه انجمن و صنفهای مشخص فعالیت میکنند اما در نهایت سازمان تنظیم مقررات با سازمان نصر کشور وارد مذاکره و گفت و گو شده است و از آنجا که اعضای این صنف ه صورت مستقیم درگیر مشکلات شرکتهای اینترنتی نیستند طبیعتا نمیتوانند در این جلسات همفکری از منافع فعالان اینترنتی کشور حمایت کنند.» وی در ادامه تصریح میکند که در حالی گفته میشود از تمامی فعالان اینترنتی کشور نظرخواهی شده که تاکنون انجمن شرکتهای اینترنتی که متولی حدود 700 شرکت فعال در بخش ISP، ISDP و تلفنهای اینترنتی است مورد مشورت قرار نگرفته و به جلسه اخیری هم که در این زمینه در شورای رقابت برگزار شده دعوت نشده است.
وی در ادامه میافزاید: «انجمن شرکتهای اینترنتی برای به نتیجه رسیدن منطقی طرح ساماندهی پروانه ارتباطات ثابت تاکنون مکاتبات زیادی با رگولاتوری برای انجام مذاکره و تشکیل جلسه داشته است که تاکنون تمام این درخواستها بیجواب مانده است.»
ریاضیات با اشاره به اینکه از ابتدا هم نیازی به ساماندهی پروانههای شرکتهای اینترنتی نبوده و براساس اقتصاد آزاد باید خود شرکتها دست به رقابت و فعالیت بزنند میگوید: «بهتازگی دستورالعملی در مجلس بهمنظور ساماندهی صدور مجوز فعالیتهای اقتصادی به تصویب رسیده است که در این دستورالعمل صدور مجوزها در کشور باید با حداقل هزینه و مراحل آن ترجیحا آنی و غیر حضوری صورت بگیرد، اما مجوزهایی که به تازگی برای شرکتهای ارتباطات ثابت تصویب شده براساس هزینههایی که برای این شرکتها به دنبال دارد خلاف این دستور العمل جدید است.»
این فعال حوزه اینترنتی انجام کارهای کارشناسی، تصویب قوانین مختلف و… برای ساماندهی حوزه اینترنت کشور را بیهوده میداند و اعلام میکند که باید به شرکتها اجازه داده شود که براساس اصول اقتصاد آزاد عمل کرده با هم با رقابت بپردازند و خودشان یکدیگر را از بازار حذف کنند یا در هم ادغام شوند.
اما در مقابل این اظهارات، سازمان تنظیم مقررات در پاسخ به روزنامه دنیای اقتصاد اعلام کرده است که این سازمان جلسههای مشترک زیادی با انجمن شرکتهای اینترنتی داشته و بالغ بر صدها نظر از طرف ای فعالان دریافت کرده است. روابط عمومی رگولاتوری تاکید میکند که این سازمان تعامل خوبی با تمامی فعالان بخش اینترنتی داشته و تا جایی که توانسته نظرات تمام این فعالان را در پروانههای جدید اینترنتی گنجانده است. در همین زمینه نیز محمدرضا کریمی بدرآبادی، رئیس کمیسیون اینترنت سازمان نصر تهران اعلام میکند که این سازمان برای تغییر مصوبه اولیه ارائه پروانه به شرکتهای ارتباطات ثابت از تمام فعالان اینترنتی از جمله انجمن شرکتهای اینترنتی نظر خواهی کرده و به صورت مداوم با قائممقام این انجمن به تبادل نظر پرداخته شده است. او تاکید میکند که ما در سازمان خوشحال میشویم که نظر فعالان این انجمن را در اختیار داشته باشیم، اما بیشتر وقت این افراد در حال حاضر به حل مشکلات فعالان تلفن اینترنتی معطوف است.
کریمی در ادامه میگوید: «بدون توجه به نظر فعالان صنف اینترنت حل مشکلات این بخش معنایی ندارد و در حال حاضر بخشی از اعضای کمیسیون اینترنت نصر تهران در انجمن شرکتهای اینترنتی نیز فعال هستند بنابراین، نظر هر دوطرف در نشستهای مختلف سازمان یا انجمن مطرح میشود.» کریمی تاکید میکند که برای تغییر پروانه شرکتهای ارتباطات ثابت، سازمان نصر فراخوانی منتشر کرد و از همه فعالان خواست تا نظرات خود را در این زمینه به صورت کتبی به سازمان نصر اعلام کنند، اما تا این لحظه نصر تهران نظری به صورت کتبی از طرف انجمن شرکتهای اینترنتی دریافت نکرده است. رئیس کمیسیون اینترنت سازمان نصر تهران، بازنگری در مصوبه ساماندهی پروانه شرکتهای ارتباطات ثابت را مثبت ارزیابی کرده و اعلام میکند که براساس پروانههای جدید شرکتهای اینترنتی میتوانند با قدرت بیشتری به رقابت بپردازند و مشکل روند کند توسعه اینترنت در کشور نیز از بین خواهد رفت.
منبع : دنیای اقتصاد