تکنولوژی

اولین همايش گمرك و فن‌آورى اطلاعات در تهران گشايش يافت

ایسنا – اولين همايش بين المللى «گمرك و فن‌آورى اطلاعات» صبح امروز با حضور رييس جمهور و ميهماان داخلى و خارجى برگزار شد.

به گزارش خبرنگار سياسى خبرگزارى دانشجويان ايران (ايسنا)، حجت‌الاسلام والمسلمين سيد محمد خاتمى، در اين همايش گفت: همه‌ى ما بر اين باوريم كه فن‌آورى اطلاعات، ما را به جهان و عصر جديدى رسانيده است، جهانى كه «حد و مرززدايى»، «ارتباط متقابل» و «سرعت عمل اجتماعى» ويژگى‌هاى اصلى آن را تشكيل مى‌دهند. در اين جهان – به هر گونه كه باشد – «سرمايه» و «اطلاعات» ميل به چرخش آزاد دارند و همه‌ى سطوح جمعى و فردى حيات را به چالش كشيده‌اند. زيستن در دنياى متحول كنونى، منطق، جهت و نيروى محرك جديدى دارد. مرز، جامعه‌ى ملى، نظام جوامع بين‌المللى و نو انسان مدرن اكنون فرآيند پيچيده و چند وجهى نوينى را به وجود آورده‌اند كه نتيجه‌ى آن دگرگونى مفهوم زمان و مكان در زندگى انسان‌هاست. حتى همه‌ى آنهايى كه به صورت محلى زندگى مى‌كنند، بيشتر به دنياى پديدارى جهانى شده‌اى وارد شده‌اند.
وى افزود: در دنياى كنونى ايده‌ى همجوارى، ما را به فراسوى وضعيت تجربى ارتباط مى‌برد، هم به گونه‌اى واقعى و هم به گونه‌اى مجازي. غلبه بر فاصله‌هاى طبيعى با غلبه بر فاصله‌هاى فرهنگى همراه است، پس پديده‌هاى جديد جهانى را نمى‌توانيم به صورت تك‌بعدى و ساده ببينيم و بفهميم. هر دگرگونى فنى؛ ابعاد سياسى، حقوقى، اخلاقى، اقتصادى، فرنگى، علمى و زيست محيطى جديدى به همراه دارد.
«كاهش فاصله» و «وابستگى متقابل و پيچيده» كشورها را «هم‌جوارتر» از گذشته كرده است. «علائق بومى» با تعلق خاطر به «دنيايى بزرگ» همراه شده است، پس ما بايد بتوانيم در هر عرصه‌اى پيوندهاى در هم تنيده‌ى ميان زيست بوم‌هاى محلى و جهانى را ببينيم. اگر بتوانيم جهان بزرگ را واقعيتى ببينيم كه بر زيست محيطى محلى ما اثر مى‌گذارد و زيست جهان محلى را پديده‌اى بدانيم كه بر جهان بزرگ تاثير مى‌نهد در درك مسايل پيش‌رو و راه رويارويى با آنها بسيار پيش رفته‌ايم. شايد تعبير «زيستن در جامعه‌ى شبكه‌يى» بتواند ما را در رسيدن به صورت مساله‌ى امروز – در همه‌ى عرصه‌ها – نزديك كند.
رييس‌جمهور تاكيد كرد: «انقلاب فن‌آورى اطلاعات» نه تنها سراسر زمين، بلكه همه‌ى قلمروهاى زندگى را به صورت يك شبكه‌ى به هم پيوسته درآورده است. تاثير اين فشردگى و در هم تنيدگى زمان و مكان بر اقتصاد – چه در مقياس ملى و چه در مقياس جهانى – مشهودتر است. جامعه‌ى شبكه‌يى؛ چرخش سرمايه را متكى بر دانش و اطلاعات ساخته و روابط اقتصادى را با ضرورت انعطاف بيشتر، مقررات ساده‌تر و سازمان‌هاى كوچك‌تر رو به رو كرده است. نگاه نوين دولت‌ها به اصلاح روندها و ساختارهاى اقتصادى نتيجه‌ى طبيعى اين ضرورت‌هاست.
اكنون بايد هم داد و ستد ميان «اقتصاد ملى» و «اقتصاد جهانى» را لازمه‌ى زيستن در عرصه‌ى اطلاعات و ارتباطات دانست و هم راه‌هاى حقوقى، سياسى، فرهنگى و فنى را براى اين تعامل گشود. گمرك و فرآيند خدمات گمركى مرز تعامل اقتصاد ملى با اقتصاد جهانى است، از اين رو هر قدر پيوند ميان سياست‌هاى گمركى با مجموعه‌ى برنامه و عوامل توسعه‌ى اقتصادى – اجتماعى به درستى تبيين و مهندسى شود، مى‌تواند در رشد و بالندگى اقتصادى و نهايتا تامين منافع ملى اثرگذار باشد.
خاتمى تصريح كرد: كيفيت ارايه‌ى خدمات گمركى در هر كشور و هر نظام اقتصادى معرف سطح مديريتى و كيفيت كارآمدى آن كشور و نظام است. از اين رو نادرست يست اگر نقش گمرك را در ترسيم نگاه و توان هر نظام سياسى نزد مردم كشور، بازرگانان، مسافران و همه‌ى كنشگران اين عرصه، نقش نخست بدانيم.
واقعيت آن است كه اقتصاد جهانى با رشد كاربرد فن‌آورى اطلاعات و ارتباطات در تمامى عرصه‌ها به سوى پيوستگى بيشتر و يك‌پارچگى آشكارتر پيش مى‌رود. در اين فرآيند تعريف و تبيين اقتصاد ملى بدون يافتن حلقه‌هاى مناسب و وصل آن با اقتصاد جهانى امرى مشكل و به تدريج غير ممكن شده است. با توجه به اين تحولات پرشتاب جايگاه گمرك و نحوه‌ى ارايه‌ى خدمات آن روز به روز اهميت بيشترى يافته است، به نحوى كه يك نظام هوشمند و كارآمد گمركى سهم مهمى نه تنها در ارتقاى روابط تجارى با طرف‌هاى بين المللى تجارى كشور بلكه در گسترش همه‌ى سطوح فرهنگى، سياسى و اقتصادى با جهان دارد. گمرك نوگرا و كارآمد مى‌تواند تامين منافع ملى را به حداكثر برساند و به اعتبار روزآمدى، شفافيت و سهولت در كاركردها موجبات تقويت چرخه‌هاى توليد و خدمات در كشور را فراهم كند.
وى اظهار داشت: گمرك امروز معرف بسته بودن دروازه‌هاى كشور و مبين منع و مانع‌تراشى نيست. گمرك امروز تعامل با جهان، تامين منافع ملى و پيشبرد ساز و كارهاى روان قانونى و حقوقى است و جاى اميدوارى فراوان است كه گمرك كشور ما طى سال‌هاى اخير گام‌هاى بلندى را در اين مسير برداشته است. انتظار دارم روند افزايش كارآيى و دقت در عملكرد گمركى ايران كه از مدتى پيش آغاز شده است با تكميل و به كارگيرى پروژه‌ى «آسيكودا» به سطح قابل قبول و مناسبى در اندازه‌هاى بين‌المللى برسد. آمادگى بيشتر براى ارايه‌ى خدمات همه جانبه به مردم، بازرگانان و شريكان بين‌المللى ايران از نتايج ملموس اين طرح است، از اين رو لازم مى‌دانم از مجريان و دست‌اندركاران محترم كه با دقت و سرعت شايسته‌اى آن را به اجرا درآورده‌اند، تقدير و تشكر كنم. انجام اين پروژه با معيارهاى جهانى، مشاركت سازمان‌هاى بين‌المللى و خبرويت كارشناسان ايرانى صورت گرفته است از اين رو آمادگى ارايه‌ى اين خدمات را از سوى جمهورى اسلامى ايران به كشورهاى دوست اعلام مى‌دارم.
رييس‌جمهور سپس گفت: خدمات گمركى به صورت الكترونيكى حلقه‌ى مهمى در چرخه‌ى تحقق خدمات تجارت الكترونيكى است و اميدوارم با تكميل حلقه‌هاى ديگر اين فرآيند از جمله خدمات بانكى و پولى الكترونيكى و با تكيه بر قوانين و مقررات نوين، مردم ما از آثار ارزنده‌ى خدمات نوين دولت الكترونيك در كشور بيشتر بهره‌مند شوند.
از ياد نبريم كه در جهانى به سر مى‌بريم كه «سرعت» عامل جديد «قدرت» است، اين قاعده‌ى جديد، تجارت را نيز شامل مى‌شود؛ افزايش حجم مبادلات تجارت بين‌المللى با كاهش زمان آن همراه است. تجارت الكترونيك و توسعه‌ى صادرات از اقتضاهاى زيستن در اين دنياى جديد است.
خاتمى افزود: خوشبختانه در برنامه‌ى سوم و چهارم توسعه‌ى كشور به اين مهم توجه شده است. توسعه‌ى فن‌آورى اطلاعات و ارتباطات و گسترش زمينه‌هاى حقوقى، فرهنگى و آموزشى براى استفاده از آن در همه‌ى سطوح، چشم‌انداز اميدبخشى براى ورود جامعه‌ى ما به عصر ارتباطات فراهم كرده است. تصويب قانون تجارت الكترونيك و سامان‌دهى خدمات نو از جمله در گمرك، از نتايج ثمربخش اين عزم و تحرك ملى است.
تحقق اين مهم البته نيازمند تحول همه جانبه‌ى نگرش‌ها و ايجاد و تقويت ساختارهاى حقوقى، علمى، فرهنگى و اجراى است كه اميدوارم نشست‌هايى از اين دست بتواند راه‌هايى هم در عرصه‌ى نظر و هم در عرصه‌ى عمل به سوى آن چشم‌انداز بگشايد. ما براى افزايش مبادلات و ارتباطات خويش در همه‌ى زمينه‌ها نياز به زبان مشترك، معيار مشترك و كار مشترك هم در سطح ملى و هم در سطح بى‌المللى داريم. نيل به زبان و معيار مشترك و فراهم آوردن زمينه‌ى كار مشترك محصول همفكرى و همكارى نهادهاى بين‌المللى و ملى است.
رييس‌جمهور در پايان گفت: اميدوارم حضور دست‌اندركاران بين‌المللى در عرصه‌ى خدمات گمركى و مشاركت مسوولان، كارشناسان و محققان ايرانى موجبات اين كار را فراهم كند و ما بتوانيم از آثار و نتايج گمرك الكترونيك به خوبى برخوردار شويم. براى همه‌ى ميهمانان عزيز و ميزبانان محترم در اين تلاش ارزنده آرزوى توفيق دارم.
بعد از پايان افتتاح اين همايش، رييس‌جمهور از نمايشگاهى كه در حاشيه‌ى آن برگزار شده بازديد كرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا