چالش های پيشرو در صنعت توليد کامپيوترهای دستی
نام نویسنده: آرش فرح زاد
شرق – امروزه محصولات الكترونيكى قابل حمل از قبيل تلفن هاى همراه، انواع PD A، تلفن هايى كه با امواج راديويى كار مى كنند و انواع نوت بوك و نيز تكنولوژى «IT» كه براى پشتيبانى از اين محصولات به كار گرفته مى شود به يكى از مهمترين بخش هاى تشكيلات سرمايه گذارى در جهان تبديل شده است.
اين بخش به خودى خود پيچيدگى هاى زيادى دارد و از طرف ديگر مديريت و نظرات بر آنها و نيز تهيه ملزومات مورد نياز براى اين قطعات بر اين پيچيدگى ها افوده است. مديران «IT» هر روز با چالش هاى جديدى درباره اين تكنولوژى ها روبه رو مى شوند. چالش هايى كه موجب مى شوند توسعه و گسترش اين محصولات با كندى و محدوديت صورت گيرد. براساس تحقيقى كه توسط موسسه تحقيقاتى «jupiter» صورت گرفته بازار كامپيوترهاى دستى روز به روز گسترش پيدا مى كند اما نه چندان سريع. اين موسسه پيش بينى مى كند كه رشد اين بازار از چهارده ميليون در سال ۲۰۰۳ فقط به بيست ميليون در سال ۲۰۰۸ افزايش پيدا كند و براى اين رشد نه چندان مناسب دلايل بسيارى ذكر شده است.
يكى از اين دلايل، قيمت نسبتاً بالاى اين كامپيوترها است. مديران اطلاعاتى كارخانه هاى سازنده اين محصولت به طور مكرر از قيمت تعيين شده براى اين كامپيوترهاى پرتابل حمايت مى كنند. كيت گلنان يكى از اين مديران تصريح مى كند كه اين كامپيوترها براى كمپانى هايى كه عمليات فضايى انجام مى دهند كاملاً ضرورى و لازم هستند.
براى درك توانايى هاى بالقوه كامپيوترهاى دستى لازم است مطالعه اى روى آنها انجام دهيم. اين گونه محصولات به ويژه نوت بوك ها از نظر تجارى اثرگذارى بيشترى دارند و نيز بهره ورى كارمندان را افزايش مى دهند به عنوان مثال در مطالعه اى كه توسط موسسه گارتنر صورت گرفت نشان داد كه ميزان كار مفيد اضافى طى هفته از يك ساعت به سه ساعت افزايش يافته است (براى كارهايى مثل چك كردن اى ميل در خانه و يا تسريع در انجام كارها حتى در مسير محل كار و خانه). و اين نكته هزينه اى را كه كارفرما براى خريدارى يك نوت بوك متحمل مى شود جبران مى كند و بهره ورى هر گروه كارى بيست نفره را به طور سالانه به ميزان سيصد هزار دلار افزايش مى دهد.
تحقيق ديگرى نيز توسط موسسه سيگ در سال ۲۰۰۱ روى ۲۰ كمپانى در آمريكاى شمالى صورت گرفت و طى آن مشخص شد بهره ورى كاركنانى كه از شبكه هاى داخلى بى سيم و كامپيوترهاى دستى استفاده مى كنند در هفته به ميزان ۸ ساعت افزايش يافته است.
البته اين محصولات خطرات بالقوه اى نيز دارند. در حالى كه روزبه روز بر امكانات و توانايى هاى آنها افزوده مى شود و در هر نوع تشكيلات اقتصادى و سرمايه گذارى اهميت وجودشان مشخص شده است اما از نظر قابليت اداره كردن و نكات امنيتى كمبودهاى زيادى دارند. مهمترين مشكل اين محصولات اين است كه احتمال گم كردن آنها بسيار زياد است و اين نكته نه تنها باعث از دست دادن يك دارايى شخصى مى شود بلكه مهمتر از آن اطلاعات و اسناد داخل اين كامپيوترها در معرض دسترسى افرادى با انگيزه هاى مختلف قرار مى گيرد.
مشكل بزرگ ديگرى نيز وجود دارد. از زمانى كه اين كامپيوترها در شبكه هاى داخلى و جهانى مورد استفاده قرار گرفتند و به تبادل اطلاعات پرداختند خطر آلودگى به ويروس در آنها افزايش يافته ات. كامپيوترهاى بى سيم موجب مى شوند كه هزينه خدمات نيز افزايش پيدا كند و در نهايت در صورتى بهره ورى كاركنان را افزايش مى دهند كه با جريان كار و تجارت هماهنگ شود و نيز آخرين نرم افزارهاى به روزرسانى در آن نصب شود و ديگر اينكه نياز به دستورالعمل هاى كاملاً صحيح بازرگانى و تجارى دارد.
در دنيايى كه پردازنده در آن روز به روز قدرتمندتر شده و حافظه هاى بزرگ ترى نيز مورد استفاده قرار مى گيرند و استانداردهاى شبكه هاى آزاد تحت حمايت هستند كامپيوترهاى دستى روزبه روز به بلوغ بيشترى مى رسند و جاى خود را در فعاليت هاى تجارى دنيا به خوبى باز مى كنند.
قابليت ارتباط، امكانات بسيار مناسب و اشغال كردن فضاى محدود ويژگى هايى هستند كه چشم انداز اين صنعت را كاملاً روشن و درخشان مى كند. اما چالش هاى جديدى نيز به خاطر هماهنگ كردن آن با فعاليت هاى بازرگانى ايجاد شده است. بدون شك بزرگ ترين آنها اصلاح و توسعه مديريت اين گونه محصولات است. بر طبق مطالعات صورت گرفته توسط موسسه گارتنر كمتر از ۳۰ درصد كامپيوترهاى دستى شامل انواع PDA و تلفن هاى هوشمند موجود در تشكيلات بزرگ اقتصادى در انواع سطوح مديريتى مورد استفاده قرار مى گيرند.
در نتيجه به محصولاتى تبديل شده اند كه توانايى افزايش چشمگير در بهره ورى كاركنان را ندارند و نيز اغلب اين كامپيوترها تانايى مقاومت حتى در برابر ملايم ترين آلودگى هاى ويروسى را ندارند و بر طبق پيش بينى هايى كه گارتنر براى امسال صورت داد اين نكته مشخص شد كه اكثريت سازمان هاى «IT» همچنان سوءمديريت خود را در مورد كامپيوترهاى دستى ادامه خواهند داد كه موجب مى شود خطرات بسيار زيادى از نظر امنيتى متوجه اين صنعت باشد.
يكى ديگر از فشارهايى كه به صنعت كامپيوترهاى دستى وارد مى شود اين است كه در محيط كنونى توام با رقابت شديد بايد خدمات خود را گسترش دهند و در عين حال هزينه ها كاهش پيدا كنند. سال گذشته بررسى زيادى در اين مورد صورت گرفت. كامپيوترهاى دستى نمى توانند به خاطر چالش هاى جديدى كه د محيط سنتى «IT» با آن روبه رو هستند هزينه مالكيت را كاهش دهند. اين چالش ها شامل اين موارد هستند:
• طرح هاى خدماتى و ايجاد هزينه هاى اضافى عملياتي.
• استفاده از آنها در محيط خارجى كه الزاماً محيط «IT» نيست.
• امكانات و توانايى هاى متنوع بين دو نوع مختلف از اين محصولات.
• وجود چرخه تكامل و دگرگونى با سرعت بالا.
توانايى و قابليت اداره كردن كامپيوترهاى دستى در فعاليت هاى بازرگانى كاملاً ضرورى است. گزينه هايى چون مديريت دارايى ها، شناخت ضعف ها، نرم افزارهاى به روز شده آنتى ويروس بايد اصلاح و به روزرسانى شوند.
اينتل فعاليت هايى را مشخص كرده است تا قابليت اداره كردن كامپيوترهاى دستى بهبود پيدا كند:
• ملزومات اصلى و ابتدايى: آماده كردن اين ملزومات شامل سيستم عامل، انتخاب برنامه تجارى مناسب و تبادل صحيح اطلاعات در فعاليت هاى تجارى است.
• مديريت سرمايه: مشخص كردن مكان مناسبى براى كامپيوترهاى دستى، فهرست كردن برنامه هاى نصب شده بر روى آنها و هماهنگى داشتن با اطلاعاتى كه كاربر در كامپيوتر وارد مى كند و در اختيار داشتن پروفايلى كامل و به روز در مورد سرمايه هاى محاسبه شده كه در فعاليت هاى تجارى مورد استفاده قرار مى گيرند.
• مديريت پيكربندى: نگهدارى از شبكه، برنامه ها و نرم افزارهاى خاص، تنظيمات سيست عامل براى اطمينان داشتن از اين نكته كه سادگى و در حين حال امنيت دستگاه و شبكه به خوبى رعايت شده است.
• دانلود و نصب نرم افزارهاى مورد نياز: اين كار براى هدايت و رهبرى فعاليت هاى تجارى بسيار حياتى است.
• دريافت نسخه هاى به روزرسانى شده برنامه هاى نصب شده: اين كار نبايد هيچ دردسرى براى كاربر ايجاد كند. او بايد بتواند حتى در مسير محل كار خود نيز اين كار را انجام دهد.
• دريافت نسخه هاى به روزرسانى شده سيستم عامل.
• آگاهى داشتن كامل از برنامه هاى نصب شده و نيز جمع آورى اطلاعات مورد نياز و حياتي.
• عيب يابى سيستم: اجازه دادن به متخصصين «IT» براى پيدا كردن ايرادهاى سيستم بر طبق الگويى مشخص و تعيين شده.
• انطباق: اطمينان داشتن از اينكه كاربر دسترسى كامل به آخرين اطلاعات موجود دارد و مى تواند مطابق آن براى انجام معاملات تجارى تصميم گيرى كند.
اينتل به همراه كمپانى هاى بزرگ كامپيوتر مثل سان، مايكروسافت، HP، IBM و Dell مشغول طراحى برنامه اى بودند تا ضعف ها و كاستى هاى كامپيوترهاى دستى كه شامل PDAها و تلفن هاى همراه و نوت بوك ها مى شود را بر طرف كنند و در ضمن اهداف زير را دنبال مى كردند:
• ايجاد سيستم عاملى كاملاً مستقل و با توانايى هاى مديريتى و امنيتى بسيار بالا براى كامپيوترهاى دستى
• قابليت نصب برنامه هاى ورد نياز حتى قبل از بوت شدن دستگاه
• عيب يابى دستگاه قبل از بوت شدن آن
• توانايى به كارگيرى اين سيستم هاى عاملى در مقام برنامه هاى تحت كنترل اينتل
امروزه كامپيوترهاى دستى از سيستم عامل هايى چون ويندوز CE، Palm و Symbian نيز استفاده مى كنند. اين نكته موجب شده است كه وابستگى كمترى به سيستم عامل مورد استفاده در اكثر كامپيوترها داشته باشند و البته مسئله مهم و قابل توجه اين است كه سيستم عامل متفاوت مسلماً مديريت و كاربرى متفاوتى نيز مى طلبد و مطمئناً مديريت امروزى نمى تواند جوابگوى همه ملزومات و نيازهاى آن باشد و از طرفى هزينه هاى «IT» و وظايف آن را نيز افزايش مى دهد.
امروزه براى انسان اين پيشرفت ها باز هم كافى نيست. اينتل در آرزوى روزى است كه كامپيوترهاى دستى تنها شامل سخت افزار و نيز دستورالعمل هايى باشند كه درRom ذخيره مى شود و ويژگى آن نيز انعطاف پذيرى، حمايت كامل از برنامه هاى مديريتى و امنيت بيشتر است.
اگر اين آرزو تحقق يابد بايد شاهد نسل جديدى از محصولات حداقل در تلفن هاى همراه باشيم. البته تحقيقات مقدماتى نيز در اين زمينه در حدود ۴۰۰۰ كالج و دانشگاه آمريكا صورت گرفته و ثابت شده است كه با استفاده از كامپيوترهاى دستى قدرت يادگيرى افزايش مى يابد. دانشجويان كامپيوترهاى نوت بوك را در همه جا مورد استفاده قرار مى دهند چه كتابخانه و چه خوابگاه دانشگاه. انواع PDA نيز اغلب به خاطر بازى هاى جذاب و سرگرم كننده اش توجه دانشجويان را به خود جلب مى كند.
مطمئناً با ورود هر محصول جديدى از انواع كامپيوترهاى دستى دانشجويان و كلاً جوانان نخستين گروهى هستند كه آن را مورد استفاده قرار مى دهند و مزيت ديگر آن اين است كه محصول مورد نظر اينتل ديگر نيازى به دستورالعمل ها و برنامه هاى خاص و سيستم عاملى مشخص براى كامپيوترهاى دستى نخواهد داشت و از طرفى به راحتى با نيازهاى بازرگانى و تجارى هماهنگ خواهد شد و بخش «IT» نيز با توجه به تجارب و دستاوردهايى كه در اين سال ها به دست آورده است به راحتى بايد تواند با مشكلاتى كه بعضاً ايجاد مى شود مقابله كند. هدف اصلى اين پروژه اين است كه بازار اين محصولات سبك وزن را رونق بيشترى بخشد و نيز ساختارها و استانداردهاى تازه اى ايجاد كند و مهمترين هدف فنى آن هم استفاده آسان و راحت با كامپيوترهاى دستى است بدون اينكه هيچ گونه سيستم عامل شخصى وجود داشته باشد. اما نكته بسيار جالب اين است كه ديگر براى پيشرفت هاى بشر نمى توان هيچ حد و مرزى قائل شد.مطمئناً روزى خواهد رسيد كه اين ابداعات و نوآورى هايى كه هم اكنون آرزوى انسان امروزى است تبديل به تكنولوژى كهنه و قديمى خواهد شد.