تکنولوژی

اینترنت از «ملی» تا «پاک»

بازار ديجيتال – استفاده از سرویس اینترنت از زمان ورود به کشورمان تاکنون پیوسته با کلمات و مفاهیم نامعلوم و پر ابهام همراه بوده است. از اینترنت ملی، شبکه ملی، دیتاسنترملی، ایمیل ملی و… گرفته تا اخیرا که صحبت از اینترنت پاک و ناپاک است. در واقع اگر وزیران پیشین حوزه فناوری ارتباطات و اطلاعات تمام تلاش خود را برای ملی کردن هر نوع تکنولوژی به کار بسته بودند، رضا تقی‌پور وزیر دولت دهم تمام تلاش خود را انجام می‌دهد تا اینترنت پاک را از ناپاک جدا کند و با این کار فضای امنی را برای کاربران این جهان مجازی به وجود بیاورد.

وی در گفت‌و‌گوی اخیر خود با خبرگزاری مهر ضمن اعلام این خبر که درصد بالایی از استفاده‌هایی که از اینترنت در کشور می‌شود استفاده‌های مناسب و درست است، اما از اجرایی کردن ایده تفکیک اینترنت پاک و ناپاک در کشور خبر داده و اظهار داشته که این ایده ابتدا در کشور اجرایی می‌شود. این اولین باری نیست که تقی‌پور صحبت از اینترنت پاک و ناپاک می‌کند، چرا که پیش از این نیز در مراسم جشنواره رسانه‌هاي ديجيتال بيان كرده بود ‌اينترنت پاك بايد ارتباطات مجازي را كه روزي با اهداف انساني ايجاد شدند، اصلاح كند. وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در ميان اظهارات خود از «لكه سياه» در شبكه اينترنت سخن گفته و بيان کرده بود که وجود اين لكه در شبكه اينترنت به دغدغه جدي در ميان جوامع تبديل شده و بايد اينترنت را از كسب و كار كثيف فاصله داد و انسان‌ها را از آسيب‌هاي آن حفاظت كرد.

تقی‌پور در حالی در اظهارات خود مصرانه‌، صحبت از تفکیک اینترنت پاک از ن پاک می‌کند که پرسش‌هايي گوناگونی در خصوص اينترنت پاك مطرح است كه تا‌کنون پاسخ دقيقي به آن داده نشده است. برای مثال هنوز مشخص نیست که اينترنت پاك و اينترنت ناپاك چيست؟ ساز و كارهاي مقابله با اينترنت پاك و راه‌هاي به وجود آوردن اينترنت پاك چيست؟ ايده‌اي كه وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات آن را مطرح كرد، در چه زمينه‌اي است؟ و نكته قابل توجه اينكه قرار است اين ايده در ابتدا در كشور اجرايي و سپس در سطح جهاني نيز مطرح شود.

در میان حدس و گمان‌های زیادی که این روزها در محافل مختلف حوزه فناوری اطلاعات در خصوص این طرح تازه از راه رسیده مطرح است اما برخی کارشناسان و عالان بر این باور هستند كه تفكيك اينترنت پاك از ناپاك در راستاي فيلترينگ سايت‌ها است، اما وزیر ارتباطات به صورت کلی اشاره کرده است که وزارت ارتباطات نقشی در فیلترینگ ندارد و تمركز بر توليد محتوا يكي از مباحث مطرح شده در خصوص ايده اينترنت پاك است.

وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در مقابل تمام ابهامات مطرح شده در این خصوص این گونه پاسخ می‌دهد که فرض كنيد راهي كه براي تسهيل در رفت و آمد ساخته شده مورد سوءاستفاده قرار گرفته و در آن قاچاق انسان صورت مي‌گيرد، بنابراين مساله حفاظت و ايمني راه بايد مورد توجه قرار گيرد. بر اين اساس اگر ما فناوري را براي سعادت، تعالي و پيشرفت بشر ايجاد مي‌كنيم، آسيب‌هاي آن را نيز بايد كنترل كنيم

وقتی اخبار حوزه فناوری اطلاعات را مرور می‌کنیم، به این نتیجه مي‌رسيم که اظهارات اخیر تقی‌پور در ادامه گفته‌هاي حميد شهرياري دبير شوراي‌عالي فناوري اطلاعات است كه در همايش وبگاه‌هاي دولتي بيان كرده بود. شهریاری در این همایش اظهار داشته بود که ما فناوري‌اي كه انسان را از معنويت دور كند نمي‌خواهيم.

طرح تفکیک اينترنت پاك از ناپاك و همچنين مطرح كردن آن، دغدغه‌اي است كه وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات بر اين عقيده است كه در ميان مسوولان كشور نیز وجود داشته و مسوولان بايد سرفصل‌هاي جديدي را در اين زمينه در حيطه اختيارات و وظايف خود باز كنند. تقی‌پور در همین حال پیشنهاد کرده که سال‌ آينده را سال حفاظت خانواده از آسيب‌هاي اينترنت و حفاظت بشر و نسل آينده از آسيب‌هاي اينترنت نامگذاري كنند.

زیر تیغ استیضاح

از سوی دیگر وزیر ارتباطات منتقدانی نیز در مجلس دارد که عملکرد وی را طی مدت فعالیتش مورد ارزیابی قرار داده اند. همین موضوع باعث قوت گرفتن طرح استیضاح وی شده است.
گفته می‌شود پیشنهاد استیضاح تقی‌پور برای رای گیری در دستور کار کمیسیون صنایع و معادن قرار گرفته تا پس از رای اعضای کمیسیون، به صحن علنی برود و در صورت موافقت و امضای نمایندگان، این وزیر برای دفاع از موارد مطرح شده به صحن علنی فراخوانده شود. هر چند سوابق قبلی نشان می‌دهد که وزرای ارتباطات معمولا استیضاح را به سلامت از سر می‌گذرانند، اما باید منتظر ماند و دید که آیا طرح استیضاح اساسا به تقی‌پور خواهد رسید یا او فرصت خواهد داشت تا طرح‌های قدیمی چون اینترنت ملی و مباحث جدید چون اینترنت پاک را به سرانجام ببرد.

منبع : دنیای اقتصاد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا