تکنولوژی

الکامپ، سیمرغ یا ستاره؟

نام نویسنده: سونیتا سراب پور

کمتر از 14 روز به برگزاری شانزدهمین نمایشگاه بین‌المللی الکامپ (الکترونیک، کامپیوتر و تجارت الکترونیک) زمان باقی نمانده است. نمایشگاهی که قرار است با سال‌های گذشته خود تفاوت‌های شگرفی داشته باشد.

یکی از این تفاوت‌ها هم این است که بالاخره بعد از چندین دوره کشمکش بین مسوولان شرکت سهامي‌نمایشگاه بين‌المللي و سازمان نظام صنفی رایانه‌ای، قرار است این دوره از نمایشگاه الکامپ توسط سازمان برگزار شود. از زمان انتشار این خبر توسط مسوولان سازمان نظام صنفی رایانه‌ای، الکامپ شانزده ساله با نظرها، واکنش‌ها و حواشی‌های مختلفی همراه بوده است.

اما اکثر فعالان صنف و شرکت‌کنندگان در الکامپ شانزدهم سعی می‌کنند به این حواشی نپردازند.همین بس که وقتی سعی در برقراري ارتباط با تعدادی از شرکت‌هایی که در این نمایشگاه شرکت کرده‌اند یا قصد شرکت در آن را ندارند داشتیم ؛ آنها تنها به ذکر این نکته اکتفا کردند که قصد ندارند با نظرات و انتقادات خود برگزاری الکامپ شانزدهم توسط سازمان نظام صنفی را زیر سوال ببرند. شاید یکی از دلایل آن این باشد که جدا از هر ضعف و انتقادی، برگزاری نمایشگاهی چون الکامپ به هر حال مي‌تواند به نفع همه صنف باشد.

الکامپ نوجوان

از زمانی که اولین نشست خبری الکامپ توسط سازمان نظام صنفی برگزار شد و مسوولان برگزاری نمایشگاه به تشریح فعالیت‌های انجام شده در ستاد اجرایی الکامپ شانزدهم پرداختند، نکات مختلفی روشن و به دنبال آن سوال‌های بسیاری مطرح شد. به عنوان مثال با توجه به اینکه گمان می‌رفت چون سازمان نظام صنفی بعد از چندین دوره مسوولیت برگزاری این نمایشگاه را برعهده گرفته، پس شرکت‌های بزرگ غایب دوره گذشته در الکامپ شانزدهم شرکت خواهند کرد؛ اما مسوولان برگزاری این دور از الکامپ در همان نشست خبری به صورت غیرمستقیم اعلام کردند که با توجه به تمام تلاش‌هایی که برای شرکت این بزرگان حوزه فناوری اطلاعات انجام داده‌اند؛ اما همچنان آنها انگیزه‌ای به حضور از خود نشان نداده‌اند. همچنین آنها به این نکته اشاره کردند که اگر شرکت‌های بزرگ در این نمایشگاه با عنوان اصلی خود حضور پیدا نکرده‌اند؛ اما با واسطه‌هایی در نمایشگاه شرکت خواهند کرد و پیوسته کاوه ثروتی، مدیر اجرایی نمایشگاه در بین سخنان خود چه در آن نشست و چه خبرهایی که طی چند هفته گذشته مطرح کرد، این نگرش را به وجود آورد که اگر چه برخی شرکت‌های بزرگ سخت‌افزاری و نرم‌افزاری در الکامپ شانزدهم شرکت نکرده‌اند؛ اما غرفه‌های بزرگی توسط شرکت‌های گوناگون خریداری شده و تا کنون هم به دلیل استقبال پیش بینی نشده، الکامپ با کمبود جا مواجه شده است. یکی از دلایل این موضوع مي‌تواند فضای کم نمایشگاهی و تقاضای زیاد برای شرکت در چنین رویدادی باشد. امسال در حدود 450 شرکت در نمایشگاه ثبت نام کرده‌اند، در حالی که سال گذشته 580 شرکت داخلي و خارجي در همین نمایشگاه حضور داشتند.

سودا سیمرغ

یکی دیگر از خبر‌هایی که در خصوص الکامپ شانزدهم از سوی مسوولان این نمایشگاه مطرح شد، حضور مجموعه‌ای تحت عنوان سیمرغ است، مجموعه‌ای که تاکنون در خصوص آن سوالات و ابهامات گوناگونی مطرح است و تنها نکته‌اي که به صورت کاملا واضح می‌توان از آن دریافت این است که در آن 10 شرکت نسبتا سرشناس بازار آی تی همچون گام الکترونیک، فهیم‌مشاور، رایورز، فراسو، شاب، نقش، آتنا، سازگارارقام، ندارایانه و پویا حضور دارند. آنچه این ترکیب ناهمگون سخت افزاری و نرم‌افزاری را دور هم جمع کرده مشخص نیست؛ اما وجه مشترک اغلب آنان این است که مدیران این شرکت‌ها همه از مدیران اصلی سازمان نظام صنفی هستند. بی‌سبب نیست که حضور این مجموعه نوظهور یکباره پیش از فروش فضای غرفه‌ها و خرید بزرگ‌ترین غرفه نمایشگاه در بهترین سالن اعتراض‌هایی را هم برانگیخت.

یکی از فعالان حوزه بازار آی‌تی که به دلایلی حاضر به فاش شدن نامش نشد در خصوص برگزاری این دور از نمایشگاه می‌گوید:‌ « به نظر من فرصت خوبی است که سازمان نظام صنفی توانسته بعد از سال‌ها کشمکش الکامپ را برگزار کند و هرچند دیگر صنعت نمایشگاه در جهان رو به افول است؛ اما این دور از نمایشگاه می‌تواند برای کشور و سازمان نظام صنفی استثنا باشد.»
وی در ادامه به شرایط برگزاری این دور از نمایشگاه و حضور مجموعه‌ای با نام سیمرغ می‌گوید: «از فعالان هیچ سوالی در این خصوص نشده که حالا آنها بخواهند انتقاد کنند و اگر هم انتقاد کنند، گوش شنوایی وجود ندارد که پاسخگو باشد ما فقط یک روز مطلع شدیم فضایی بالغ بر هزار و سی تا هزار و ششصد متر را به نام مجموعه‌اي کرده‌اند که نه ریشه‌اي دارد و نه معلوم است که با چه هدف و برنامه‌ای در این نمایشگاه شرکت کرده است.»

اما کاوه ثروتی در واکنش به این انتقادات می‌گوید: «هویت و فلسفه سیمرغ کاملا مشخص است و هیچ ابهامي‌در کارکرد آنها وجود ندارد. آنها یک گروه از ده شرکت‌ بزرگ حوزه آی تی کشور هستند که همچون دیگر شرکت‌ها دراین نمایشگه شرکت می‌کنند؛ اما در قالب یک مجموعه.»
به گفته وی، حضور چنین مجموعه‌هایی هیچ کار ابهام آمیزی نیست و در تمام نمایشگاه‌های بين‌المللي بزرگ دنیا چنین مجموعه‌هایی وجود دارند. در واقع حضور این گونه مجموعه‌های یک فعالیت کاملا رایج، عادی و تجاری است.

فروشگاه‌ها در نمایشگاه
از دیگر اشکالاتی که به برگزاری این نمایشگاه وارد می‌شود حضور مجتمع‌های تجاری همچون پاساژ رضا، پایتخت و … در یک نمایشگاه تخصصی است. به اعتقاد برخی کارشناسان، حضور چنین مجتمع‌هايی در نمایشگاه به هیچ وجه قابل درک و پذیرفتنی نیست.

به باور این گروه یک مجتمع با چه هدفی به یک نمایشگاه تخصصی می‌رود؟ با این هدف که محصول بازار خود را که تمام کاربران از آن مطلع هستند به بازدیدكنندگان معرفی کند؟ یا محصولات خود را به فروش برساند، در حالی که اجازه فروش در نمایشگاه داده نمی‌شود. پس با این شرایط نمایشگاه هیچ نفعی برای این گروه نخواهد داشت. اما مهدی حیدری، رییس هیات مدیره مجتمع تجاری پایتخت در این خصوص می‌گوید: «با توجه به شرایط بازار کشور شرکت‌هایی که در حوزه فناوری اطلاعات فعالیت می‌کنند برای ادامه حضور خود در بازار مجبور هستند که به ناچار شعبه‌ای از فروشگاه خود را در این نوع مجتمع‌ها داشته باشند، بنابراین می‌بینید که این فروشگاه‌ها در واقع همان شرکت‌ها هستند. پس حضور آنها در این نمایشگاه به هیچ‌وجه نباید سوال برانگیز باشد.»
چه چیز جدیدی عرضه مي‌شود؟

مهم‌ترین دلایل حضور شرکت کنندگان در یک نمایشگاه عرضه محصولات یا خدمات جدید است؛ اما اگر یک فروشگاهی در نمایشگاه شرکت کند چه چیز جدیدی علاوه بر آنچه در فروشگاه عرضه مي‌کند ، مي‌تواند ارائه کند؟ به خصوص که در ایام نمایشگاه امکان فروش مستقیم وجود ندارد.
به گفته حیدری، حضور فروشگاه‌ها در نمایشگاه‌ها برعکس انتقاداتی که به آنها وارد می‌شود؛ کاملا به نفع بازار است؛ چرا که باعث امضاي قراردادهایی بزرگ با شرکت‌هایی می‌شود که سود و درآمد هنگفتی را روانه بازار آی تی کشور می‌کنند. در همین زمینه، ثروتی دبیر اجرایی نمایشگاه نیز معتقد است که از زمانی که یک ایده در ذهن یک فرد شکل بگیرد تا زمانی که آن ایده تبدیل به محصول و تولید شود و به دست مصرف‌کننده برسد مراحل مختلفی را طی مي‌کند. مراحلی که یک زنجیره ارزشی محسوب می‌شود پس نمی‌توان در یک نمایشگاه تنها یک زنجیره شرکت کند، بلکه باید تمام آن زنجیره ارزشی حضور داشته باشند. به اعتقاد ثروتی تمامي‌این سوالات و انتقاداتی که نسبت به برگزاری نمایشگاه برگزار مي‌شود سوال‌های انحرافی است و نباید به آنها توجهی نشان داد. ثروتی همچنین در خصوص مشکلاتی که حین ثبت نام برای برخی شرکت‌های به وجود آمده و باعث شده بود که به دلیل قطع برق نتوانند غرفه‌های مورد نظر خود را به دست بیاورند، می‌گوید: (این یک مشکل طبیعی است و حالا چون که چند نفر گرفتار آن شده‌اند نباید کلی فعالیت صنف برای این نمایشگاه را زیر سوال برد.) بنا به اظهارات وی این گونه مشکلات هم عادی است و مختص به این حوزه و نمایشگاه نیست؛ چرا که اگر کاربری حتی به بانک هم برود ممکن است به دلیل قطع برق نتواند کار خود را انجام دهد.

***
به‌رغم چنین انتقادهایی برخی صاحبنظران اعتقاد دارند برگزاری یک الکامپ پررونق مي‌تواند تا اندازه قابل توجهی به رونق کلی بازار آی تی کشور کمک کند. پ از انبوهی از اخبار بد و تخمین‌های تیره و تار حالا همه به چشمک یک ستاره در دل آسمان
آی تی دل خوش دارند.

منبع : دنیای اقتصاد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا