روسیه اخیرا اعلام کرد تا زمانی که تحریمهای وضعشده علیه این کشور لغو نشود، دیگر با کشورهای جهان در ایستگاه فضایی بین المللی همکاری نخواهد کرد.
دیمیتری راگوزین، رئیس آژانس فضایی روسیه موسوم به Roscosmos در رشته پیامی در توییتر عنوان کرد که «احیای روابط عادی بین شرکا» در ایستگاه فضایی بین المللی و سایر پروژهها تنها در صورت «لغو کامل و بدون قید و شرط تحریمهای غیرقانونی» امکانپذیر خواهد بود.
راگوزین در بخشی از توییتهای خود گفت که با ارسال نامههایی به ناسا، آژانس فضایی اروپا و همچنین آژانس فضایی کانادا، خواستار تجدیدنظر در خصوص تحریمها شده است. وی همچنین چند تصویر را که به نظر میرسد پاسخهای هر کشور بوده، در فضای توییتر منتشر کرد.
در نامهای که به امضای بیل نلسون، مدیرناسا رسیده، آمده است: «ایالات متحده به حمایت از همکاریهای فضایی بین المللی به ویژه فعالیتهای مرتبط با بهرهبرداری از ایستگاه فضایی بین المللی با روسیه، کانادا، اروپا و ژاپن ادامه میدهد.»
به نظر میرسد که آژانس فضایی کانادا نیز پاسخ مشابهی را به درخواست راگوزین داده است. در این نامه میخوانیم: «من میتوانم به شما اطمینان دهم که کانادا به حمایت از برنامههای ایستگاه فضایی بین المللی ادامه میدهد و خود را به عملیات ایمن و موفقیتآمیز آن متعهد میداند.»
در همین رابطه، جوزف اشباخر، رئیس آژانس فضایی اروپا نیز عنوان کرد که این درخواست را برای ارزیابیهای بیشتر به کشورهای عضو آژانس منتقل خواهد کرد.
با این حال، راگوزین عنوان کرد: موضع شرکای ما روشن است: تحریمها برداشته نمیشوند. هدف از تحریمها، از بین بردن اقتصاد روسیه، فرو بردن مردم ما در ناامیدی و گرسنگی و به زانو درآوردن کشور ماست. وی گفت که به زودی Roscosmos، تاریخی را برای توقف فعالیتهای روسیه در ایستگاه فضایی بین المللی تعیین و سپس به مقامات دولتی روسیه ابلاغ خواهد کرد.
این مقام دولت روسیه در ماه فوریه نسبت به تحریمهای اعمال شده توسط جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا واکنش نشان داد و این موضوع را مطرح کرد که ایستگاه فضایی بین المللی ممکن است بدون دخالت روسیه به سمت زمین سقوط کند.
طبق گفته کارشناسان، عقب نشستن روسیه از همکاری در ایستگاه فضایی بین اللمللی میتواند آسیبی جدی را به دنبال داشته باشد چرا که ناسا برای حفظ موقعیت و جهتگیری این ایستگاه به روسیه متکی است.
اگرچه ناسا چند روز قبل اعلام کرد که روسیه در حالت اقدام برای تمدید همکاری خود در ایستگاه فضایی بین المللی تا سال ۲۰۳۰ است اما اظهارات اخیر راگوزین نشان میدهد که این امر محقق نخواهد شد.