مديران تكنولوژي به دنبال راه نجات
نام نویسنده: ندا لهردي
تكنولوژي اين روزها به عنوان يكي از صنايع بزرگ و به روز دنيا مانند بسياري از صنايع فعال ديگر، در ركود اقتصادي فراگير در سطح جهان گرفتار شده است.
اين اتفاق جديدي نيست، اما آنقدر جدي هست كه كارشناسان و تحليلگران اقتصادي را نگران كرده است تا به اين ترتيب آنها دغدغه راهحلي مناسب را در سر بپرورانند. درست به همين دليل هم هست كه موسسه رسانهاي رويترز روزهاي هجدهم تا بيست و يكم ماه مه كه مقارن با همين چند روز گذشته است، اجلاس جهاني تكنولوژي را در چند شهر بزرگ دنيا برگزار كرده است. رويترز در حقيقت با برگزاري اين اجلاس سعي دارد با گردهم آوردن مديران شركتهاي بزرگ و فعال در اين عرصه، به بررسي راهحلهاي ممكن براي نجات از اين ركود بپردازد.
خريدهاي بزرگ ديروز اما ارزان امروز
سقوط قيمتها و نااميدي از بهبود شرايط اقتصادي، شركتهاي بزرگ تكنولوژي را به سمت انجام خريد شركتهاي كوچكتر سوق داده است تا جايي كه كارشناسان پيشبيني كردهند حجم اين خريدها در نيمه دوم سال 2009 و تا پايان اين سال بيشتر هم ميشود.
شرايط نابسامان اقتصادي در حال حاضر توجه شركتهاي تكنولوژي بزرگ مانند IBM تا شركتهاي نهچندان فعال مانند NetSuit را به فرصتهاي رشد جديد جلب كرده است. يكي از بزرگترين خريدهايي كه امسال اتفاق افتاد، خريد شركت بزرگ نرمافزاري Sun Microsystems توسط شركت Oracle بوده كه با قيمت قابلتوجه 1/7ميليارد دلار انجام شد. شركت بزرگ توليدكننده قطعات سختافزاري Broadcom هم با پيشنهاد قيمت 764ميليون دلاري به دنبال خريد شركت Emulex است. شركت NetApp هم در اين هفته اعلام كرده است كه تصميم به خريد شركت Data Domain با قيمت 5/1ميليارد دلار دارد. با اين اوصاف سرعت انجام اين خريدها تا ماههاي آينده هم افزايش پيدا كرده و به تدريج شركتهاي كوچك ممكن است به شركتهاي بزرگتري تبديل شوند. اين همان موضوعي است كه مديران شركتهاي بزرگ تكنولوژي درباره آن در اين اجلاس صحبت كردند.
«جان چن»، مديرعامل شركت نرمافزاري Sybase در اين مورد گفت: «ارزش مالي شركتها كمكم در حال سقوط است. با وجود آنكه بعضي از همكاران من معتقدند ما در اين شرايط تنها با ثبات قيمتها مواجهيم، اما من معتقدم ما در اين زمان در شرايط چندان خوبي قرار نداريم.» به عقيده چن در چنين شرايطي شايد اين شركتها حتي مجبور باشند به انجام سرمايهگذاريهاي مخاطرهآميز رو بياورند.
در مقابل، اما بعضي ديگر معتقدند صبر كردن و آرامش داشتن در اين وضعيت بسيار بهتر از انجام چنين سرمايهگذاريهايي است.
«انريكو سالم» مديرعامل شركت امنيتي بزرگ Symantec يكي از همين افراد است كه در اجلاس رويترز گفت: «بايد در برابر اين خريدهاي بزرگ، اما بسيار ارزان قيمت تنها صبور بود و به راهحلهاي جديدتر فكر كرد. دليل اين موضوع هم به ادامه يافتن روند سقوط ارزش مالي اغلب شركتها شامل شركتهاي تكنولوژي در چند ماه آينده مربوط ميشود.»
سالم در ادامه به راهي كه پيش روي شركتش قرار دارد اشاره كرد و گفت: «شركت ما در حال حاضر حدود دوميليارد دلار سرمايه نقدي دارد. در عين حال، اما شركت كمي هم بدهي داشته و با رشد سينوسي و نامتعادل درآمد حاصل از فروش هم مواجه است. بنابراين بهتر است من و همكارانم به فكر فرصتهايي براي بهبود سطح مديريت مالي شركت در آينده باشيم.»
مديرعامل Symantec همچنين از تصميم خود براي خريد شركتهايي جهت افزايش سطح تجارت محصولات امنيتي، ذخيرهسازي و مديريت سيستمها در اين اجلاس خبر داد.
مديران شركتهاي ديگر هم در اين مورد معتقدند كه در حالي كه ارزش مالي شركتهاي تكنولوژي رو به سقوط است، خريد شركتهاي كوچكتر شايد عمليترين راهحل باشد.
«آري بالوق» مشاور ارشد تكنولوژي شركت Yahoo هم در اين اجلاس به نمايندگي از شركتش حضور داشت. او در اين گردهمايي گفت: «روند كاهش قيمت و ارزش مالي اين شركتها در چند ماه اخير واقعا خيرهكننده و عجيب به نظر ميرسد. حالا زمان خوبي براي خريد است.»
بالوق ضمن اشاره به اين موضوع اضافه كرد كه Yahoo به عنوان بخشي از تغييرات جديد خود در اين شرايط، قابليتهاي مربوط به شبكههاي اجتماعي را به امكاناتش اضافه كرده است.
«مارك لوگهريج» مشاور ارشد مالي شركت بزرگ IBM هم همچنان درباره تمايل شركتش به انجام معاملات و خريدهاي بيشتر مصرانه صحبت ميكرد. او در اين مورد گفت: «من به عنوان مشاور ارشد IBM در امور مالي هر هفته خريدهاي انجام شده در اين حوزه را مرور ميكنم. به نظر من وضعيت اقتصادي موجود شرايط را براي خريد شركتهاي ديگر كاملا فراهم آورده است.»
گويا در اين ميان حتي شركتهايي مانند Corning كه بزرگترين توليدكننده شيشه براي پنلهاي LCD در دنيا است و هيچ وقت شركت قابل توجهي براي خريد از سوي ديگر شركتها به حساب نميآمد، اين روزها مورد توجه قرار گرفته است تا آنجا كه مشاور ارشد مالي اين شركت در اين مورد اظهار تمايل كرده است.
به اين ترتيب شركتهاي گران قيمت و ارزشمند ديروز حالا و امروز با قيمتهاي باور نكردني به فروش ميرسند. اين موضوعي بود كه «اسيو شاكنبراك» رييس شركت بزرگ كامپيوتري Dell به آن اشاره كرد و پيشنهاد كرد شركتهاي بزرگ تكنولوژي به جاي تصميمگيري سريع، بر سر اهداف در خطر خود ريسك كنند تا موج تثبيت و تقويت در اين صنعت شكل بگيرد.
نوآوري راه نجات
در اين اجلاس بسياري از مديران شركتهاي بزرگ تكنولوژي اعلام كردند كه براي كاهش قيمت و كاركنان بيشتر در صورت ادامه روند اين ركود تا زماني بيش از آنچه پيشبيني ميشود، آمادگي دارند. در اين ميان اما يافتن راهحلي براي نجات از اين وضعيت كار مشكلي به نظر ميرسد.
با اين همه اما تنها راه تحقيق بيشتر و افزايش درآمد است كه همه اين راهها به نوآوري خت ميشود. اين در حالي است كه هنوز هيچ تضميني براي احياي شرايط اقتصادي رو به رشد گذشته وجود ندارد.
«اليان دوتيل» مديرعامل شركت Ericsson در اجلاس رويترز گفت: «براي شركتي مانند شركت ما كه سرمايهگذاري هنگفتي در زمينه تحقيقات و توسعه انجام داده، اين درآمد بسيار كم اصلا راضيكننده نيست. اگر اين وضعيت ادامه پيدا كند، ما مجبور ميشويم معيارهايمان را تغيير داده و ديگر بخش تحقيقات را از شركتمان حذف كنيم.»
مديرعامل شركت بزرگ سختافزاري SanDisk هم در اين اجلاس اعلام كرد: «با كاهش قيمتها در بخشهاي ديگر شركت، تصميم داريم سرمايهگذاري در نسل بعدي محصولات و تكنولوژيهاي به كار رفته در آنها را ادامه دهيم.»
اين در حالي است كه بسياري از اين مديران معتقدند كه قوانين سخت مالي و پرداخت ماليات سنگين در چنين شرايطي ميتواند براي شركتهاي تكنولوژي مشكلات جدي به وجود بياورد.
وقتي شركت بزرگ نرمافزاري SAP هم اعلام ميكند بعد از 37 سال فعاليت با نتايج قابل توجه و رشد چشمگير اولين سقوط قيمت خود را امسال و بعد از اين ركود فراگير تجربه كرده است، يك بار ديگر سايه ركود اقتصادي بر شركتهاي تكنولوژي سنگيني ميكند.
اجلاس جهاني تكنولوژي رويترز كه در شهرهاي نيويورك، پاريس و توكيو برگزار شده بود، اوايل اين هفته به پايان رسيد تا مديرن شركتهاي تكنولوژي با راههاي جديد مقابله با بحران اقتصادي پيش رو آشنا شوند.
منبع : دنیای اقتصاد