GPT-3 ، زیرشاخهای از هوش مصنوعی که نویسنده تولید میکند
زیر شاخه جدیدی از هوش مصنوعی به نام GPT-3، ادعا دارد که میتواند مانند یک نویسنده و با کپی برداری خلاقانه از آثار نوشتاری مطرح دنیا، بنویسد.
صنعت انتشارات، طی دهههای اخیر در مقابل حجمه عظیم تکنولوژی، مقاوت زیادی از خود نشان داده است. تنها موردی که میتوان از این صنعت مثال زد که با تکنولوژی ترکیب شده، ایبوکها یا کتابهای الکترونیک هستند.
اما حالا دیگر زمان تغییر است. سیستم جدیدی اختراع شده به نام Generative Pre-trained Transformers3( GPT-3) یا ترانسفورماتورهای تولیدی آموزش دیده. این سیستم زیر شاخهای از تکنولوژی شبکههای عصبی یادگیری عمیق است و خالقان آن، آموزشهایی به این سیستم میدهند تا بتواند درست مانند انسان ها نوشتار را یاد بگیرد.
البته این اولین بار نیست که تکنولوژی هوش مصنوعی وارد دنیای نوشتار میشود. یک ناشر به نام JBE Books کتابی را منتشر کرده به نام Road in 2018، کتابی که به صورت کامل توسط یک شبکه عصبی(Neural Network) نوشته شده بود. یک پروفایل توییتر طرفدار هری پاتر نیز قبلا وجود داشت که توسط هوش مصنوعی مدیریت میشد و برای سالهای زیادی فالوورهای خود را سرگرم نگه داشته بود. اما هر کسی که با این آثار آشنا باشد احتمالا میداند، هوش مصنوعی گاهی اوقات به طرز خنده داری تپق میزد.
ادعای بزرگ سیستم GPT-3 این است که بسیر واقع گرایانهتر است و میتواند سبک یک نویسنده حقیقی را تقلید کرده و ساختار نوشتار طبیعیتری خلق کند. تنها کافیست یک متن به این سیستم بدهید و بعد میتواند با حفظ دقیق سبک و سیاق نویسنده واقعی، ادامه متن را بنویسد. این دستاورد میتواند برای صنعت نوشتار، یک نقطه عطف محسوب شود. آیا این سیستم هوشمند مزاحم افرادی خواهد شد که شغلشان به هر نوعی به نوشتار خلاقانه مرتبط می شود؟ و یا اینکه به یک ابزار کمک کننده برای نویسندهها تبدیل خواهد شد. مثلا زمانیکه ذهن نویسندهها قفل میشود و برای نوشتن ادامه متن، به مشکل بر میخورند؟
پروژه GPT-3 سال گذشته توسط یک شرکت تحقیقاتی در سیلیکون ولی به نام OpenAI معرفی شد. این شرکت در زمینه تولید دستاوردهای امن و مفید مربوط به هوش مصنوعی فعالیت دارد. GPT-3 جدیدترین دستاورد شرکت OpenAI است که به روی «پردازش زبان طبیعی» تمرکز دارد. این سیستم از تکنیکی استفاده میکند به نام «Text In,Text Out»(ورود متن، خروج متن). این تکنیک میتواند هر دستوری مربوط به زبان انگلیسی را به خوبی کامل کند مانند ادامه مقاله، ادامه یک داستان تخیلی، ادامه یک تحقیق یا حتی ادامه یک شعر!
بر اساس گفته OpenAI بیش از 300 کاربر از سیستم GPT-3 استفاده میکنند و ده ها هزار برنامه نویس در سرتاسر دنیا در تکمیل برنامه نویسی این پلتفرم کمک میکنند.
در این تکنولوژی 175 بیلیون پارامتر استفاده میشود و تا به امروز میتواند4.5 بیلیون کلمه در روز تولید کند.
شرکت OpenAI میگوید هدف این سیستم این است که تکنولوژی را به اندازهای آسان و قابل دسترس کند که هرکسی بتواند از آن استفاده کند. همچنین، تکنولوژی باید به اندازهای قابل انعطاف باشد که تیمهای یادگیری ماشینی بتوانند تولید و خلاقیت بیشتری از خود نشان دهند. شکی نیست که این سیستم عالی و کامل نیست.انسانها معمولا با چند دستورالعمل قادر هستند دستورهای مربوط به یک زبان جدید را فرا بگیرند- کاری که به گفته محققان OpenAI، الگوریتمهای یادگیری هنوز نمیتواند آن را انجام دهند.
Gary Marcus موسس یک شرکت فعال در زمینه یادگیری ماشینی است که Geometric Intelligence نام دارد. وی یکی از منتقدان تکنولوژی است و میگوید که سیستم GPT-3 یک ایراد دارد: این سیستم باعث میشود ارتباطی بین کلمات شکل بگیرد بدون اینکه مفهوم واقعی کلمات درک شود. قائدتا، GPT-3 قوانین را به خوبی درک کرده اما آیا درک مفهوم واقعی و عمیق کلمات هم جزو این قوانین بوده است؟
شرکت دیگری به نام Fable Studio هم در حال حاضر با کمک GPT-3 به روی ساخت ژانر جدیدی از داستانهای الکتریکی کار میکند. مدیر عامل این شرکت میگوید:« با کمک سیستم GPT-3 موفق شدهایم به شخصیتهای خیالیمان هویت جدید بدهیم، شخصیتهایی که ترکیبی از هنر نویسنده و هوش مصنوعی هستند.»
اپلیکیشن دیگری که با کمک GPT-3 خلق شده، Sudowrite نام دارد. این اپلیکیشن به نویسندهها در نوشتار خود کمک میکند تا نویسنده در خلق اثر خود، تنهایی کمتری حس کند. خالقان این برنامه میگویند که نویسندهها در چالش نوشتن اثر خود تنها هستند و GPT-3 به آنها کمک میکند تا زمانیکه در نوشتن به بن بست میخورند، فشار کمتری متحمل شوند. البته این برنامه برای شروع داستان یا نوشتار، کمکی به نویسنده نمیکند و برای استفاده از آن باید حداقل چند پاراگرافی نوشته باشند.
خالقان Sudowrite و دیگر برنامههای از این سبک معتقدند که GPT-3 و دستاوردهای آن، تنها به کمک نویسندهها میآیند و جای آنها را نخواهند گرفت. برای نویسندگی، نویسنده همچنان باید با یک ایده خوب و خلاقانه کار خود را شروع کند، شخصیت پردازی کند و به داستان خود عمق و مفهوم ببخشد. هیچ کدام از این کارها را یک نرم افزار هوش مصنوعی نمیتواند انجام دهد. تکنولوژی در اینجا، صرفا یک ابزار محسوب میشود.
یکی از توسعه دهندگان Sudowrite میگوید:« به عقیده من، سبک و سیاق نوشتار یک اثر، چیزی است که این نرم افزار موفق به تقلید آن میشود اما موضوع نوشتار، معنی و فهوم عمیق اثر و زاویه دید نویسنده چیزی نیست که یک ماشین بتواند آن را تقلید کند.»
برنامه Sudowrite هنوز گامهای ابتدایی خود را بر میدارد و تیم طراح این نرم افزار هنوز در حال آزمون و خطا هستند اما در هر صورت، با کمک تکنولوژی ابزاری خلق شده که میتواند ثابت کند کپی کردن نیز صنعتی است که از روند پیشرفت تکنولوژی عقب نمانده است.