تکنولوژی

تلكام يك گام جلوتر از الكامپ

نام نویسنده: سونيتا سراب‌پور

با قول‌هايي كه مسوولان برگزاري چهاردهمين نمايشگاه الكامپ قبل از برگزاري اين نمايشگاه بين‌المللي داده بودند، گمان مي‌رفت كه خاطرات شيرين الكامپ دهم دوباره براي دوستداران صنعت آي‌تي كشور تداعي خواهد شد.
اما وقتي الكامپ چهاردهم و تلكام نهم در كمال تعجب و برعكس سال‌هاي گذشته در سكوت خبري برگزار شد و خاتمه پيدا كرد، متوجه شديم الكامپ و ساير نمايشگاه‌هاي كامپيوتر و ارتباطات در كشور ما چه از نظر شكل برگزاري و چه از نظر توجه شركت‌هاي داخلي و خارجي با مدل‌هاي بين‌المللي و حتي منطقه‌اي خود فاصله بسياري دارد.
براي باور اين گفته‌ها كافي بود در اين چهار روز از برگزاري، سري به نمايشگاه مي‌زديد. جمعيت بازديدكنندگان نسبت به سال‌هاي گذشته نسبتا كاهش پيدا كرده بود و اكثر افرادي كه به نمايشگاه آمده بودند هدفي جز تفريح نداشتند.
تهويه نامطلوب غرفه‌ها، زمان‌بندي نامناسب، چيدمان بد غرفه‌ها، عدم رعايت نظافت، نبود اطلاع‌رساني و… از جمله ضعف‌هاي الكامپ چهارده بود كه اكثر غرفه‌داران و بازديدكنندگان به آن اشاره مي‌كردند. با تمام اين ضعف‌ها دو نمايشگاه الكامپ و تلكام در چهار روز و در يك زمان‌بندي نامناسب به كار خود پايان داد تا اين دور از نمايشگاه نيز خاطره خوبي را براي دوستداران فناوري اطلاعات و ارتباطات به دنبال نداشته باشد.
شروع از جايي متفاوت
چهاردهمين نمايشگاه بين‌المللي الكامپ (الكترونيك، كامپيوتر و تجارت الكترونيك) كه براي بار دوم با نهمين نمايشگاه تلكام صنايع مخابرات، ارتباطات و تكنولوژي اطلاع‌رساني همراه شده بود، با شعار «از جايي متفاوت شروع كنيد» از دوم تا پنجم آذرماه ميهمان نمايشگاه بين‌المللي تهران بود.
اين دور از نمايشگاه كه به گفته مسوولان نمايشگاهي با 20درصد افزايش متراژ همراه بوده در فضايي برابر 16هزار و 824 متر مفيد و 32هزار متر غيرمفيد برگزار شد. همچنين در اين نمايشگاه 470 كشور، يعني 68 شركت خارجي و 402 شركت داخلي از جانب نمايندگي رسمي خود حضور داشتند.
الكامپ چهاردهم در حالي كار خود را آغاز كرد كه قبل از برگزاري نمايشگاه، موسوي، عضو هيات‌مديره و معاون امور نمايشگاه بين‌المللي تهران، اعلام كرده بود كه طي جلساتي كه با مسوولان سازمان نظام صنفي رايانه‌اي كشور داشته‌اند، به توافقات مطلوبي رسيده‌اند و با تعاملات و همكاري‌هاي اين سازمان، دور چهاردهم الكامپ به بهترين نحو ممكن آغاز خواهد شد.
اگر به غرفه‌هاي سخت‌افزار و نرم‌افزار، در سالن‌هاي مختلف نمايشگاه سري زده باشيد حتما متوجه جاي خالي برخي از شركت‌هاي بزرگ شده‌ايد كه هركدام دلايلي را براي عدم حضور خود در نمايشگاه اعلام مي‌كردند.
در كنار جاي خالي اين شركت‌ها حضور كمرنگ بازديدكنندگان از ديگر ويژگي‌هاي الكامپ چهاردهم بود. بسياري از غرفه‌داران علت اين ميزان بازديدكننده را به ساعت بد كار نمايشگاه ارتباط مي‌دادند و بر اين باور بودند كه از آن جايي كه در اين مدت زمان يعني 9 صبح تا 17 بعدازظهر قشر وسيعي از مردم در محل كار يا مشغول تحصيل هستند؛ بنابراين فرصتي براي بازديد از نمايشگاه پيدا نمي‌كنند.
با وجود ناراضي بودن شركت‌كنندگان و بازديدكنندگان از ساعت كار نمايشگاه و حضور كمرنگ آنها در بازديد از نمايشگاه، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات حضور جوانان در اين نمايشگاه را ستودني عنوان كرد و اظهار داشت كه شركت‌هاي مختلف دولتي و غيردولي در الكامپ چهاردهم و تلكام نهم حضور فعالي نسبت به سال گذشته داشته‌اند.
مسوول فروش شركت صنايع رايانه خاورميانه كه براي اولين بار در اين نمايشگاه شركت كرده است، در خصوص برگزاري الكامپ چهاردهم مي‌گويد: «در نمايشگاه‌هاي خارج از كشور عموما زمان نمايشگاه طوري تنظيم مي‌شود كه عموم مردم امكان بازديد از آن را داشته باشند. در واقع در آنجا همه چيز اعم از زمان، آب و هوا و… مورد توجه قرار مي‌گيرد.
اما نمايشگاه بزرگي همچون الكامپ درست از اول هفته و به مدت چهار روز و در يك زمان‌بندي نامناسب شروع و خاتمه پيدا مي‌كند.» وي در ادامه به تقسيم‌بندي غرفه‌ها اشاره مي‌كند و مي‌افزايد: «تقسيم‌بندي غرفه‌ها در اين دوره بسيار نامناسب انجام شده به طوري كه در كنار غرفه ما، يك غرفه مربوط به نشريه بازي گذاشته شده كه باعث ازدحام و شلوغي بي‌خود سالن شده است. همچنين علاوه بر اين نظافت سالن‌ها نيز به هيچ‌وجه رعايت نشده و در داخل سالن آشغال‌هاي زيادي ديده مي‌شود.»
مسوول فروش اين شركت تنها مزيت الكامپ چهاردهم را افزايش بازديدكنندگان تخصصي زن مي‌داند و بر اين باور است كه امسال شمار اين افراد رشد چشمگيري داشته‌ است. يكي از بحث‌هايي كه قبل از برگزاري نمايشگاه به آن اشاره شده بود ارائه اينترنت بي‌سيم به شركت‌كنندگان بود. موسوي، معاون نمايشگاه قبل از برگزاري الكامپ اعلام كرده بود كه در اين نمايشگاه اين امكان وجود دارد كه متقاضيان به صورت بي‌سيم به اينترنت دسترسي داشته و از خدمات آن استفاده كنند. اما آنچه كه در چهارروز از برگزاري نمايشگاه ديده شد اعتراض مسوولان غرفه‌ها نسبت به اتصال به شبكه اينترنت بي‌سيم بود.
چرا كه در صحبت با برخي غرفه‌‌داران آنها عنوان كردند كه نه تنها نمي‌توانند از اينترنت بي‌سيم استفاده كنند، بلكه قيمت آن در اين چهارروز از برگزاري آنقدر بالا است كه ميلي به استفاده از اين سرويس را ندارند.
مسوول غرفه كرسي رايانه در اين خصوص مي‌گويد: «ما نه تنها از اينترنت بي‌سيم استفاده‌اي نكرديم، بلكه از خدمات اوليه‌اي همچون برق هم محروم هستيم و به دليل قطع متناوب برق مجبور شديم خودمان دست به تعمير بزنيم.»
وي نيز به چيدمان بد غرفه‌ها اشاره مي‌كند و مي‌گويد: «تقسيم‌بندي غرفه‌ها برعكس آن چيزي است كه قبل از برگزاري الكامپ به ما گفته شده بود. حتي غرفه‌اي هم كه قرار بود براساس برنامه به ما داده شود به ما تعلق نگرفت و مجبور شديم از مكان ديگري استفاده كنيم. همچنين عدم تهويه مطلوب سالن نيز يكي از ضعف‌هاي نمايشگاه است كه باعث آزار شركت‌كنندگان و بازديدكنندگان شده
است.»
مسوول غرفه كرسي رايانه از افت ميزان بازديدكنندگان در اين دور از نمايشگاه الكامپ خبر داد و اظهار مي‌دارد كه 60درصد افرادي كه از نمايشگاه ديدن كردند هدفي جز تفريح نداشته‌اند.
رقابت سه‌ اپراتور
سالن نمايشگاه تلكام نهم كه دور از ساير سالن‌ها قرار گرفته بود و به جهت عدم اطلاع‌رساني و نبود وسيله حمل‌و‌نقل، كاربران را مجبور به طي كردن مسافت طولاني مي‌كرد نسبت به ساير سالن‌هاي نمايشگاه الكامپ وضعيت بهتر و بازديدكنندگان بيشتري داشت.
در زمان ورود به سالن نمايشگاه تلكام اولين غرفه‌اي كه به چشم مي‌خورد غرفه زرد رنگ اپراتور دوم بود. اين اپراتور با ارائه شارژ رايگان، تبليغات وسيع، ثبت‌نام سرويس MMS و رفع مشكلات سيم‌كارت در محل نمايشگاه، بازديدكنندگان زيادي را به سوي غرفه خود جذب كرده بود. به طوري كه آن قدر صف طولاني مقابل غرفه اين اپراتور ايجاد شده بود كه بايد با كنار زدن حجم وسيعي از مراجعه‌كنندگان خود را به غرفه همراه اول مي‌رسانديد.
غرفه اپراتور اول كه در ميان دو غرفه ايرانسل و تاليا قرار گرفته بود، با شگردهاي خاص خود توانسته بود كاربران را به سوي خود جذب كند. اين اپراتور در جريان تلكام نهم سيم‌كارت امين خود را به بازار معرفي كرد و توضيح داد كه اين سيم‌كارت در تمامي محدوده‌ پوشش شبكه ارتباطات سيار ايران و سراسر شهرها، روستاها و جاده‌هاي كشور قابليت آنتن‌دهي دارد. نصب روي انواع گوشي‌ها، نمايش موقعيت وسيله نقليه روي نقشه جغرافيايي، نمايش سرعت جهت حركت وسيله نقليه، ارسال فرمان‌هاي مختلف براي خودرو و تغيير تبليغات از طريق تلفن همراه از قابليت‌هاي نرم‌افزاري سيم‌كارت امين است.
سيم‌كارت امين با سامانه ردياب (GSM/GPRS/GPS) در قالب يك جعبه سخت‌افزاري روي خودرو نصب مي‌شود و مي‌توان با دريافت و ارسال MMS از طريق سيم‌كارت تعبيه شده در سامانه حفاظتي و كنترل خودرو، موقعيت جغرافيايي آن را تعيين كرد. غرفه همراه اول همچنين دست به ثبت‌نام سرويس GPRS مي‌زد و به علاقه‌مندان اين سرويس قول مي‌داد كه اين سرويس تا آخر آذر ماه 24 ساعته شود.
اين در حالي است كه اين اپراتور پيش از اين اظهار داشته بود كه اين سيستم از اول آذر ماه 24 ساعته شود.
اما غرفه تاليا بدون هيچ شور و هيجان خاصي همانند سال گذشته در انتهاي سالن مشغول جذب بازديدكنندگان بود. اين اپراتور بدون تبليغات چشمگيري تنها به بازديدكنندگان خود شارژ رايگان هديه مي‌داد.
پايان الكامپ چهاردهم
مشكلات الكامپ چهاردهم تنها به نكات گفته شده ختم نمي‌شود؛ چرا كه اگر از آن دسته افراد باشيد كه دلايل مشغله زياد خود را در زمان پاياني ساعت مشخص شده به نمايشگاه رسانده‌ايد، درست نيم ساعت قبل از زمان اعلام شده به پايان نمايشگاه صدايي بي‌روح شما را به ارج شدن از سالن‌‌ها دعوت مي‌كند. از آنجا كه دلتان نمي‌خواهد مانند برخي از بازديدكنندگان با هول و هراس از سالن خارج شويد و چيزي را در آنجا جا بگذاريد سريع از سالن خارج مي‌شويد.
اما خارج شدن از نمايشگاه به اين راحتي‌ها هم نيست، چرا كه بايد زماني در حدود دو الي سه ساعت را سپري كنيد تا ماشين‌هاي داخل نمايشگاه با حالتي لاك پشت‌وار كمي به جلو حركت كنند.
وقتي در اين ترافيك سرسام‌آور با مدير نمايشگاه تماس مي‌گيريد تا از او علت را جويا شويد، او نه تنها از اين ترافيك سنگين تعجب نمي‌كند؛ بلكه معتقد است وجود چنين ترافيكي در بزرگ‌ترين نمايشگاه ICT كشور كاملا طبيعي است و اظهار مي‌دارد كه اگر سري به نمايشگاه‌هاي خارجي زده باشيد، حجم ترافيك وحشتناك‌تري را مشاهده خواهيد كرد.
هر چند در زمينه برگزاري يك نمايشگاه تخصصي تفاوت بسياري با نمونه‌هاي بين‌المللي آن داريم، اما در زمينه‌هايي همچون ترافيك كاملا از آنها پيروي مي‌كنيم و در مراحلي از آنها نيز موفق‌تر هستيم.
به هر حال الكامپ چهاردهم و تلكام نهم روز گذشته به دور از هيجان در ميان شركت‌كنندگان به كار خود پايان داد و در اين دور نيز نتوانست كارنامه پرباري را براي خود داشته باشد و به نوعي برگزاري يك نمايشگاه قابل توجه را براي دوستداران آي‌تي كشور به آرزويي دست‌نيافتني تبديل كرد.

منبع : دنيای اقتصاد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا