رونمایی از قابلیت پیشرفته «Deep Research» در چتجیپیتی
شرکت اوپنایآی بهوضوح رویکردی پرشتابتر از گذشته در پیش گرفته است. تنها دو روز پس از انتشار مدل o3-mini، این شرکت در یک اقدام غافلگیرکننده، قابلیت جدیدی به نام Deep Research (جستوجوی عمیق) را معرفی کرد. این ویژگی به ChatGPT امکان میدهد صدها وبسایت و منبع آنلاین را جستجو، تحلیل و ترکیب کرده و گزارشهایی با سطح کیفی یک تحلیلگر پژوهشی حرفهای ارائه کند.
علاوه بر امکان ارسال سؤالات متنی معمول، کاربران میتوانند فایلهایی از جمله PDF و صفحات گسترده (اکسل) را نیز برای پردازش به چتجیپیتی ارسال کنند. این چتبات پس از دریافت درخواست، در مدت ۵ تا ۳۰ دقیقه پاسخ موردنظر را گردآوری میکند، درحالیکه یک پنل جانبی بهصورت زنده روند پیشرفت جستجو و ارجاعات منابع را نمایش میدهد. OpenAI در توضیح این ویژگی میگوید:
“این قابلیت کاری را که یک انسان در چندین ساعت انجام میدهد، در عرض چند دقیقه به انجام میرساند.”
هدف نهایی اوپنایآی: دستیابی به کشف و تولید دانش جدید
مارک چن (Mark Chen)، مدیر ارشد تحقیقات در اوپنایآی، در جریان لایو استریم معرفی این قابلیت اظهار داشت: “آرمان نهایی ما توسعه مدلی است که بتواند بهصورت مستقل، دانش جدید را کشف و تولید کند. این ویژگی یکی از مؤلفههای اصلی نقشه راه ما برای دستیابی به هوش مصنوعی عمومی (AGI) است.”
محدودیتهای Deep Research
با وجود تواناییهای چشمگیر این قابلیت، OpenAI تأکید دارد که ChatGPT همچنان ممکن است در فرآیند Deep Research دچار “توهمات اطلاعاتی” شده و برخی نتایج نادرست یا استنتاجهای غیرواقعی ارائه دهد. بااینحال، نرخ وقوع این اشتباهات بهطور قابلتوجهی کمتر از مدلهای دیگر است. همچنین، این عامل هوش مصنوعی ممکن است در تمایز بین اطلاعات معتبر و شایعات دچار چالش شود. خطاهای فرمتبندی نیز یکی دیگر از مشکلاتی است که کاربران ممکن است با آن مواجه شوند.
OpenAI اما معتقد است که با افزایش استفاده از این قابلیت و گذشت زمان، این مسائل بهسرعت بهبود خواهند یافت.
رقابت با گوگل؛ اختلاف بزرگ در قیمتگذاری
اگر این ویژگی برای شما آشنا به نظر میرسد، جای تعجب ندارد. گوگل در مجموعه Gemini Advanced خود، قابلیتی با همین نام یعنی Deep Research را ارائه کرده که عملکردی مشابه با نسخه OpenAI دارد. تفاوت عمده این است که دسترسی به ابزار Deep Research گوگل از طریق اشتراک One AI Premium با هزینه ۲۰ دلار در ماه امکانپذیر است، درحالیکه OpenAI این ویژگی را تنها در اشتراک ChatGPT Pro با هزینه ۲۰۰ دلار در ماه ارائه کرده است.
OpenAI علت این قیمتگذاری بالا را مصرف پردازشی بالا عنوان کرده و اعلام کرده است که کاربران Pro ماهانه تنها مجاز به ۱۰۰ جستجوی Deep Research خواهند بود.
“هرچه مدتزمان پردازش یک پرسش بیشتر باشد، میزان محاسبات موردنیاز نیز افزایش خواهد یافت.”
این شرکت همچنین اعلام کرده که در حال کار بر روی مدلی کمهزینهتر و بهینهتر برای Deep Research است تا بتواند محدودیتهای فعلی را کاهش داده و نرخ استفاده کاربران را به میزان قابلتوجهی افزایش دهد.
تعویق دسترسی کاربران اروپایی
OpenAI اعلام کرده که این ابزار بهزودی برای کاربران ChatGPT Plus نیز در دسترس قرار خواهد گرفت، اما پس از یک دوره تست ایمنی یکماهه.
بااینحال، مانند بسیاری از قابلیتهای جدید این شرکت، کاربران اروپایی باید مدت بیشتری برای دسترسی به Deep Research صبر کنند.
این ابزار فعلاً در بریتانیا، سوئیس و سایر کشورهای منطقه اقتصادی اروپا ارائه نخواهد شد.